Παραθέτουμε μόνο γραπτά, χωρίς κανένα δικό μας σχολιασμό, πέρα από τέσσερα ερωτήματα, που διατυπώνονται στο τέλος.
«Το Βήμα», Τρίτη 8 Ιούλη, στήλη «Βηματοδότης»
«Σας αφήνω με ένα κουίζ για τον σύγχρονο κομμουνισμό: Ποια βουλευτίνα του ΚΚΕ έλαβε δώρο πλυντήριο από τη Siemens; Περιμένω ομαδική επιστολή διάψευσης, αφού ως γνωστόν δεν είναι και πολλές…».
«Ριζοσπάστης», Πέμπτη 10 Ιούλη, σελίδα 7
«Απάντηση προς “ΤΟ ΒΗΜΑ”
Σε γραπτή δήλωση του Αχιλλέα Κανταρτζή, βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, προς την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” για την υπόθεση “ΖΗΜΕΝΣ” και τις αναφορές στο ΚΚΕ, τονίζονται τα παρακάτω:
Προς την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”
Κύριε διευθυντά,
Η εφημερίδα σας στη στήλη “Βηματοδότης”, του φύλλου της 8ης Ιουλίου 2008, έγραψε πως βουλευτής του ΚΚΕ δέχθηκε δώρο οικοσυσκευή από την εταιρεία Ζήμενς.
Σας ενημερώνουμε ότι κανένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ούτε εδέχθη, ούτε απεδέχθη δώρο από την εταιρεία Ζήμενς, αλλά και από καμία άλλη πολυεθνική εταιρεία και σας καλούμε να επανορθώσετε.
Αχιλλέας Κανταρτζής
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ
ΑΘΗΝΑ 9/7/2008»
«Το Βήμα», Πέμπτη 10 Ιούλη, στήλη «Βηματοδότης»
«Προχθές είχα γράψει ότι βουλευτίνα του ΚΚΕ έλαβε ψυγείο ως δώρο από τη Siemens. Σημείωνα μάλιστα ότι “περιμένω ομαδική επιστολή διάψευσης”. Πράγματι, έλαβα χθες γραπτή δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος κ. Αχιλλέα Καταρτζή στην οποία επισημαίνεται ότι “κανένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ούτε εδέχθη ούτε απεδέχθη δώρο από την εταιρεία Ζήμενς, αλλά και από καμία άλλη πολυεθνική εταιρεία”».
«Ριζοσπάστης», Παρασκευή 11 Ιούλη, στήλη «Από μέρα σε μέρα»
«Περαστικά τους…
Εκανε ζέστη, όχι ακριβώς καύσωνα, αλλά αρκετή ζέστη. Της είχαν πει να μείνει μέσα στο ερκοντίσιον αλλά (ευέξαπτη όπως πάντα) βγήκε να δει την αισθητικό της. Εκεί ανακάλυψε καινούριες ρυτίδες και να ‘σου η παλιά κρίση της κατάθλιψης. Και όταν πιάνουν αυτές οι κρίσεις ποιος μας φταίει; Το ΚΚΕ. Και της φταίει το ΚΚΕ που από τώρα δημοσίευσε τις θέσεις του για τις ευρωεκλογές (χωρίς να τη ρωτήσει προφανώς) και δώστου της φταίει επίσης το ΚΚΕ που δεν ανέχεται φακελώματα των μελών και οπαδών του και “ματάκηδες” στις εσωκομματικές του λειτουργίες… Η περίπτωση της “Πανδώρας” από το “Βήμα” δε σηκώνει γιατρειά, αλλά προσωρινά ας δοκιμάσει κρύα ντους και φυσική ζωή στα βουνά και στα λαγκάδια… Αν βρει κάποια βελτίωση, δε χρειάζεται να μας ευχαριστήσει, ας συμβουλέψει την ίδια θεραπεία στον “ΒΗΜΑτοδότη” που με μισή καρδιά, του στιλ “πείθομαι δεν πείθομαι”, δημοσιεύει μέρος της διάψευσης του Αχιλ. Κανταρτζή για τη λάσπη που είχε επιχειρήσει να ρίξει ενάντια στους βουλευτές του ΚΚΕ. Περαστικά και στους δύο και να μην εκτίθενται τόσο πολύ στον ήλιο… Χαλάει το δέρμα και φαίνεται η ασχήμια και η σαπίλα του κόσμου τους…»
Ερώτημα πρώτο: Γιατί χρειάστηκε να «χαθεί» μια μέρα για να δοθεί απάντηση στο δημοσίευμα του «Βήματος»;
Ερώτημα δεύτερο: Γιατί η απάντηση ήταν μια τυπική διάψευση, με ουδέτερο ύφος, και δεν συνοδευόταν από τα καθιερωμένα σε τέτοιες περιπτώσεις «κοσμητικά» περί «αντικομμουνισμού», «διατεταγμένης αποστολής», «προβοκάτσιας» και τα παρόμοια;
Ερώτημα τρίτο: Στη δήλωση Κανταρτζή περιλαμβάνονται και πρώην μέλη της ΚΟ του ΚΚΕ, όπως και μέλη της ΚΕ και λοιπά στελέχη που δεν είναι βουλευτές;
Ερώτημα τέταρτο: Ικανοποιήθηκε ή όχι το ΚΚΕ από τον τρόπο που υποδέχτηκε το «Βήμα» την επιστολή Κανταρτζή; Αν ναι, πάμε πάσο. Αν όχι, είναι το σχόλιο του «Ριζοσπάστη» η απάντηση που συνήθως δίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις;