►Η διαδικασία για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ποδοσφαιρικής Λίγκας έδειξε σε όλο τους το μεγαλείο τις κόντρες που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι 16 ομάδες δεν κατάφεραν να βρουν μια συνισταμένη και το αποτέλεσμα ήταν οι 14 να προχωρήσουν σε κεντρική διαχείριση και συμφωνία με τη Nova και τον Alpha, ενώ Ολυμπιακός και Ξάνθη επέλεξαν το δικό τους δρόμο και τη συμφωνία με την κρατική ΝΕΤ. Η συμφωνία των «14» μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν στον αέρα και κλείδωσε όταν η διοίκηση του Παναθηναϊκού (για να έρθει σε κόντρα με τον Κόκκαλη) αποφάσισε να πει όχι στην προσφορά της ΝΕΤ και να συμμετάσχει στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι το ποσό που θα πάρουν οι πράσινοι είναι περίπου 700.000 ευρώ μικρότερο από αυτό που του είχε προτείνει το κρατικό κανάλι.
Δεν μας ενδιαφέρει το οικονομικό μέρος της συμφωνίας, αφενός γιατί δεν θα μπουν φράγκα στη δική μας τσέπη και αφετέρου γιατί δεν πιστεύουμε ότι τα φράγκα που θα πάρουν οι ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου θα τα χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν το ρόστερ των ομάδων τους, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι η προσπάθεια της διοίκησης του Παναθηναϊκού να ηγηθεί της Λίγκας, την οποία μέχρι πρότινος έλεγχαν οι ερυθρόλευκοι. Ας θυμηθούμε ότι η Λίγκα στήριξε στις πρόσφατες εκλογές της ΕΠΟ τον Γκαγκάτση, τον οποίο οι πράσινοι με ανακοίνωση τους τον φωτογράφισαν σαν εχθρό τους, και ότι μέχρι σήμερα οι επιθυμίες του Κόκκαλη ήταν διαταγή για τη Λίγκα.
Με την απόφασή τους να μπουν στο καθεστώς της κεντρικής διαχείρισης οι πράσινοι θεωρούν ότι «αδειάζουν» τον Κόκκαλη και είναι πλέον αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρώ λανθασμένη την τακτική τους, γιατί το «εργαλείο» που καθορίζει τις εξελίξεις στο παρασκήνιο είναι οι φωσφοριζέ, οι οποίοι ελέγχονται από την ΕΠΟ, συνεπώς εκεί τον πρώτο λόγο τον έχει ο Κόκκαλης. Αφετέρου, γιατί οι ανιδιοτελείς εργάτες δεν κάνουν μακροχρόνιες συμφωνίες και αλλάζουν γραμμή πλεύσης ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα, τα οποία πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση ακόμη και με τα συμφέροντα της ομάδας τους. Σήμερα είναι με τους πράσινους, γιατί τους «εξυπηρέτησαν» και έβαλαν περισσότερα φράγκα στην τσέπη τους από τα τηλεοπτικά, τίποτα όμως δεν τους απαγορεύει αύριο να τους πουλήσουν και να πάνε με τον Κόκκαλη για να έχουν βοήθεια από τους φωσφοριζέ. Από τη στιγμή που η διοίκηση του πολυμετοχικού δεν μπορεί να καθορίσει μια δική της πολιτική, αλλά ετεροκαθορίζεται, πηγαίνοντας πάντα αντίθετα από τις επιλογές του Κόκκαλη, ο Παναθηναϊκός θα έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος.
Το δεύτερο σημείο που με οδηγεί να είμαι αρνητικός στη συμφωνία που υπέγραψε η Λίγκα είναι ότι τη μερίδα του λέοντος στις τηλεοπτικές μεταδόσεις θα έχει το συνδρομητικό κανάλι και συνεπώς για να μπορούμε να δούμε τους αγώνες του πρωταθλήματος θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Οι διοικήσεις για μια ακόμη φορά δείχνουν ότι έχουν γραμμένους τους οπαδούς των ομάδων τους και το μοναδικό πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να βάζουν φράγκα στην τσέπη. Ο Κόκκαλης, εκτός από την εξασφάλιση μιας πολύ καλής συμφωνίας με τη ΝΕΤ (θα πάρει περίπου 400.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που θα έπαιρνε αν έμπαινε στο καθεστώς της κεντρικής διαχείρισης), μπορεί να πουλήσει και εκ- δούλευση στους ερυθρόλευκους οπαδούς, ότι τους παρέχει τη δυνατότητα να βλέπουν σε ζωντανή μετάδοση και τζάμπα όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας τους. Επικοινωνιακά αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο, όχι μόνο στους ερυθρόλευκους οπαδούς αλλά και στην πλειοψηφία των φιλάθλων που θέλουν να δουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αν μάλιστα ο Βαλβέρδε καταφέρει και στρώσει αγωνιστικά την ομάδα του, σε πελάγη ευτυχίας θα πλέει ο πρόεδρος, αφού όλος ο φίλαθλος κόσμος θα απολαμβάνει τις νίκες του γαύρου. Οσο για εμάς τους βάζελους, έναν ακόμη μαύρο χειμώνα θα περάσουμε.
►Οι γκέλες που κάνουν οι τρεις ομάδες του ΠΟΚ στο πρωτάθλημα μπορεί να του προσδίδουν βαθμολογικό ενδιαφέρον, δεν έχουν καταφέρει όμως να αλλάξουν τη μίζερη αγωνιστική εικόνα που αυτό παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Εχουν ολοκληρωθεί οι επτά πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και το δείγμα γραφής μας επιτρέπει να πούμε κάποια πράγματα για τη μπάλα που βλέπουμε ή καλύτερα για τη μπάλα που δεν βλέπουμε. Κοιτάζοντας τη βαθμολογία, εκτός από την πρωτιά που είναι καπαρωμένη από τους γαύρους, στις επόμενες θέσεις ακολουθούν ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Εργοτέλης, πέμπτος και χλωμός ο πολυμετοχικός και στην όγδοη θέση η κιτρινόμαυρη παιδική χαρά του Νικολαΐδη.
Με βάση το βαθμολογικό πίνακα μπορούμε να πούμε ότι κάτι νέο γεννιέται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι άρχισε η περίοδος αμφισβήτησης της κυριαρχίας του ΠΟΚ. Στο αγωνιστικό επίπεδο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ψαλίδα ανάμεσα στις ομάδες έχει μικρύνει, αυτό όμως δεν οφείλεται στην ανάκαμψη των μικρών, αλλά στην πτώση των μεγάλων. Αναφερόμαστε κυρίως στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αφού για την ΑΕΚ τα άσχημα μαντάτα άρχισαν από το καλοκαίρι, όταν ολοκληρώθηκε το ρόστερ της. Οι αιώνιοι και ιδιαίτερα ο πολυμετοχικός έριξαν αρκετά φράγκα στην αγορά, όμως μέχρι σήμερα οι παίχτες που απέκτησαν όχι μόνο δεν κάνουν τη διαφορά, αλλά και αμφισβητούνται από την πλειοψηφία των οπαδών. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει αρκετά για τους πράσινους, που δείχνουν ότι για μια ακόμη χρονιά χάνουν τη μάχη του τίτλου, και τους κιτρινόμαυρους, που ξαναγυρίζουν στα πέτρινα χρόνια και στις εμφύλιες διαμάχες, ενώ για τους ερυθρόλευκους η πρωτιά και η κατάκτηση του τίτλου θα έχει σαν αποτέλεσμα να «ξεχαστούν» οι άσχημες εμφανίσεις. Προς το παρόν, κερδισμένος βγαίνει ο ΠΑΟΚ, που μετά από πολλά χρόνια δείχνει ότι διαθέτει μια μέτρια αλλά αξιόπιστη για το ελληνικό πρωτάθλημα ομάδα, που θα του επιτρέψει να πάρει από τον μισητό αντίπαλο Αρη τα σκήπτρα της πρώτης ομάδας στη Θεσσαλονίκη και να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League (με πολύ μικρές πιθανότητες να τα καταφέρει).
ΥΓ1: Αν συνεχίσει ο σ. Σπύρος να πηγαίνει γήπεδο, προβλέπω ότι ο πολυμετοχικός θα κινδυνέψει με υποβιβασμό. Σε δυο αγώνες πήγε τη φετινή χρονιά, με Ηρακλή και Εργοτέλη, και αντί να φτάσουμε στην κορυφή, πήραμε ένα βαθμό με το ζόρι. Τείνει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο γκαντέμη και από το Μητσοτάκη…