Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας
  • Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών
  • Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ
  • Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της
  • Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα
  • Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Δευτέρα, 30.10.06
Εφετείο 17Ν

165η συνεδρίαση

Δευτέρα, 30.10.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Οκτ 2006, 00:00

Με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε το λόγο ο Βασίλης Ξηρός και με λιτό τρόπο περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες λήφθηκαν η προανακριτική και η ανακριτική του «απολογία». Δυο βδομάδες μετά τον τραυματισμό του αδερφού του Σάββα παρέμενε στην Καλλικράτεια, για να φροντίζει τα ζώα των γονιών του, πολιορκημένος από τα ΜΜΕ. Στις 15 Ιούλη τον πήραν μαζί με τον αδερφό του Νίκο στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ενώ σε λίγο συνέλαβαν και τον αδερφό του Δημήτρη. Αφού τον ανέκριναν για ώρες, ρωτώντας τον πράγματα για τη ζωή του, κάποια στιγμή του πήγαν ένα χαρτί και του είπαν να υπογράψει. Αρνήθηκε, ζήτησε δικηγόρο και τότε άρχισαν οι απειλές για το Σάββα και τ’ άλλα αδέρφια του. Η πίεση ήταν τεράστια. Οι συνθήκες αφόρητες. Αυπνος, καταπονημένος, χωρίς καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Κάποια στιγμή δεν άντεξε άλλο και υπέγραψε. Αντί, όμως, να βεθεί στο σπίτι του, όπως του έλεγαν, βρέθηκε με μυθιστορηματικό τρόπο, που θύμιζε απαγωγή, στο αεροδρόμιο και από εκεί με C-130 στην Αθήνα, στο άντρο της Αντιτρομοκρατικής. Εκεί συνεχίστηκε το μαρτύριο της αϋπνίας. Δεν τον είχαν αφήσει να κοιμηθεί τουλάχιστον ένα τριήμερο. Κάποια στιγμή του έφεραν ένα άλλο χαρτί και του είπαν να το υπογράψει, γιατί ήταν το ίδιο. Πολύ αργότερα έμαθε ότι αυτή ήταν η προανακριτική απολογία του, που ήταν ακριβές αντίγραφο της μαρτυρικής κατάθεσης που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακρίτρια που μεταφέρθηκε μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του αισθάνθηκε σαν να βρισκόταν σε άλλο γραφείο της Αντιτρομοκρατικής. Ουσιαστικά δεν είπε τίποτα, αλλά επιβεβαίωσε αυτά που του είπαν να επιβεβαιώσει. Υπό την απειλή, βεβαίως, έξι κουκουλοφόρων Ράμπο, που τον σημάδευαν μέσα στο ανακριτικό γραφείο. Από εκεί γύρισε πάλι στην Αντιτρομοκρατική, όπου παρέμεινε άλλες οκτώ μέρες.

Η εισαγγελέας ενοχλήθηκε σφόδρα από την τοποθέτηση του Β. Ξηρού και ουσιαστικά ζήτησε να του αφαιρεθεί ο λόγος, διότι η ίδια είχε αγορεύσει και αν ήθελε την τοποθέτηση έπρεπε να την είχε κάνει πριν. Εγινε μια φραστική σύγκρουσή της με τον Χρ. Ξηρό και ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν δέχεται την παρέμβαση της εισαγγελέα, αποφαινόμενος ότι «ο κ. Ξηρός συμπληρωματικά έδωσε κάποιες εξηγήσεις» και ρωτώντας ο ίδιος αν στην ανακρίτρια ο Βασίλης απολογήθηκε με δικηγόρο, διότι έτσι είχε σημειωμένο στα χαρτιά του. Ο Βασίλης ξεκαθάρισε ότι δεν είχε δικηγόρο, γιατί δεν του επετράπη να έχει δικηγόρο. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας.

Οι συνήγοροι του Β. Ξηρού, Ρ. Καραμπλιάνη, Δ. Λούβρης και Κ. Παπαδόπουλος με τις αγορεύσεις τους απάντησαν σημείο προς σημείο στα όσα είχε υποστηρίξει η εισαγγελέας και κατέδειξαν την αυθαιρεσία των λογικών κατασκευών της και το άτοπο των νομικών ισχυρισμών της.

Ακολούθησε η Γ. Κούρτοβικ που ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι ο Δ. Κουφοντίνας και η υπεράσπισή του στηρίζουν όλες τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι συγκατηγορούμενοί του και καλύπτονται από την επιχειρηματολογία που έχουν αναπτύξει οι ίδιοι και οι συνήγοροί τους. Η Γ. Κούρτοβικ επέλεξε να αναφερθεί στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μεταχείριση του Σ. Ξηρού. Με μια εκτενέστατη και λεπτομερειακά δουλεμένη αγόρευση, η συνήγορος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το τεράστιο ηθικό, πολιτικό και νομικό σκάνδαλο που συνιστά η μεταχείριση του Σ. Ξηρού. Ο Σάββας «δε γνώριζε τι ακριβώς γνώριζε και κυρίως δε γνώριζε ότι δρούσε», ήταν το συμπέρασμα της Κούρτοβικ, το οποίο ντοκουμεντάρισε με άπειρες αναφορές σε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, χωρίς ν’ αφήσει τίποτα ασχολίαστο.
Οταν ο Σάββας έφτασε στον ανακριτή, είχαν ήδη τσαλαπατηθεί όλα τα δικαιώματά του και η υπεράσπιση που του επετράπη τότε να έχει ήταν στην ουσία άνευ σημασίας. Αλλά και τότε παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του, αφού ούτε ο ίδιος ούτε ο συνήγορός του είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν καν το κατηγορητήριο. Είναι άδικο και ανέντιμο να χρησιμοποιούνται οι συνήγοροι για να ενοχοποιηθούν οι κατηγορούμενοι, σημείωσε η Γ. Κούρτοβικ. Αναφορά που ενόχλησε την εισαγγελέα και τον πρόεδρο. Γιατί ενοχλούνται, όμως; Δεν είναι αυτοί (ιδιαίτερα η εισαγγελέας) που έχουν κατ’ επανάληψη πει σε κατηγορούμενους, ότι η παρουσία συνηγόρων στην ανάκριση δείχνει ότι ήταν αυθεντικά και αβίαστα τα όσα κατέθεσαν, παραβλέποντας και το κλίμα της εποχής αλλά και καταγγελίες που έχουν κάνει συνήγοροι.

Κατά την άποψή μας σημαντική ήταν η επιχειρηματολογία της Κούρτοβικ και στο σημείο που αφορούσε την αλλαγή στάσης του Σάββα, που οδήγησε στην αναίρεση των προανακριτικής και ανακριτικής απολογιών του. Ο Σ. Ξηρός πρωτοείδε τον Δ. Κουφοντίνα λίγο πριν την έναρξη της πρώτης δίκης. Οταν η εισαγγελία λέει πολλά και διάφορα, φτάνει ακόμα και στην επίκληση του θείου, σε μεταφυσικές ανησυχίες του Σάββα, για να εξηγήσει τη στάση του, όταν ο πρόεδρος στο πρώτο δικαστήριο μιλούσε για οβιδιακές μεταμορφώσεις του Σάββα, πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι χωρίς ο ίδιος να έχει συναντήσει τον Δ. Κουφοντίνα, χωρίς να έχουν συνυπάρξει στο χώρο της φυλακής για ένα διάστημα, στο άκουσμα και μόνο μιας σύντομης δήλωσης από τα χείλη μιας δικηγόρου αποφάσισε να αλλάξει στάση; Υποτίθεται ότι αυτός παιδεύτηκε πολύ μέχρι να οδηγηθεί στη μετάνοια και τη συνεργασία. Πώς λοιπόν γυρίζει πίσω, χωρίς να έχει μεσολαβήσει ο ίδιος παιδεμός; Μια απόφαση του δικαστηρίου, που θα κάνει δεκτές τις ενστάσεις των κατηγορούμενων, είναι ζήτημα πολιτισμού, κατέληξε η Γ. Κούρτοβικ.

Τόσα στοιχεία, τόσα επιχειρήματα ανέπτυξε η Γ. Κούρτοβικ, εκείνο που ενόχλησε την εισαγγελέα και την ανάγκασε να διακόψει τη συνήγορο, ήταν όταν αυτή θύμισε την περιβόητη εισαγγελική ρήση, ότι ο Σ. Ξηρός δεν ήταν δεκτικός συλλήψεως. Διακόπτοντας η εισαγγελέας υποστήριξε εμμέσως ότι διαστρεβλώνεται η άποψή της, διότι αυτή έχει πει ότι ο Σάββας δεν ήταν δεκτικός σύλληψης μέχρι τις 30 Ιούνη, διότι μετά είχε παρέλθει η διαδικασία του αυτόφωρου. Η Γ. Κούρτοβικ απάντησε αμέσως, επικαλούμενη τα στοιχεία της πραγματικότητας: όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν εβδομάδες αργότερα με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Αφορούσε αυτή η διαδικασία το αυτόφωρο κακούργημα του 187 ΠΚ («συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση»). Το αυτόφωρο που ίσχυε για όλους τους άλλους κατηγορούμενους δεν ίσχυε για τον Σ. Ξηρό; Γιατί επιλέγετε μόνο εκείνα τα στοιχεία που βολεύουν τα συμπεράσματά σας; απάντησε η συνήγορος, χωρίς να πάρει καμιά απάντηση. Είναι προφανές, ότι η εισαγγελέας επέλεξε μια προφανή λογική και νομική αυθαιρεσία, για να αποκρύψει το γεγονός ότι ο Σάββας ήταν παρανόμως κρατούμενος επί τόσες μέρες. Διότι, εφόσον κατηγορείτο ως μέλος της 17Ν, διέπραττε και αυτός το αυτόφωρο κακούργημα για το οποίο συνελήφθησαν όλοι οι άλλοι. Αυτός, όμως, ανακρινόταν χωρίς να έχει συλληφθεί. Νομικά αυτό δεν «καταπίνεται» με τίποτα. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο όλες οι προανακριτικές απολογίες του Σάββα είναι άκυρες.

Πριν μπούμε στην ουσία των συζητούμενων ενστάσεων –είπε εισαγωγικά ο Α. Κωνσταντάκης- πρέπει να απαντήσουμε σε ένα βασικό μεθοδολογικό πρόβλημα: ποιος φέρει το βάρος της απόδειξης; Ο κατηγορούμενος ή η κατηγορούσα αρχή; Στα βασανιστήρια υπεισέρχονται δυο πλευρές: από τη μια ο εξουσιαστικός μηχανισμός και από την άλλη ο ανήμπορος κατηγορούμενος. Μαρτυρία τρίτων προσώπων δε μπορεί να υπάρξει. Δε μπορούμε να περιμένουμε να παραδεχτεί την ενοχή του ο βασανιστής. Αλλά και δε μπορεί ο βασανισθείς να αποδείξει τίποτα, ειδικά όταν βρίσκεται δέκα μέτρα κάτω από τη γη. Η μόνη προσέγγιση που μπορεί να γίνει είναι αυτή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το δικαστήριο δεν πρέπει να περιμένει να αποδειχτούν βασανιστήρια. Αν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την τέλεσή τους, αυτή πρέπει να ερμηνευτεί υπέρ του καταγγέλλοντος κατηγορουμένου. Εν προκειμένω το δικαστήριο, διερευνώντας την υπόθεση, άκουσα μόνο τη μια πλευρά, αυτή που καταγγέλλει ότι της ασκήθηκαν βασανιστήρια. Την άλλη πλευρά δεν την άκουσε καν, δε θέλησε να διερευνήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς λοιπόν θα απαντήσει σ’ αυτό το μεθοδολογικό ερώτημα; Εχοντας ακούσει μόνο τη μία πλευρά, το δικαστήριο οφείλει να κρίνει θετικά υπέρ αυτής τις αμφιβολίες που εκ των πραγμάτων εγείρονται.

Στη συνέχεια, ο συνήγορος αναφέρθηκε εν εκτάσει σε όλα τα λογικά άλματα και σε όλες τις απιθανότητες που σχετίζονται με την εισαγγελική άποψη ότι ο Χρ. Ξηρός ομολόγησε για να συνεργαστεί. Διότι πουθενά δεν φαίνεται το αντίτιμο της συνεργασίας, ούτε κάποιος εγγυητής της συμφωνίας, που θα ήταν ο δικηγόρος. Ο Χριστόδουλος εμφανίζεται ως ένα από τα πιο σκληρά μέλη της 17Ν και ταυτόχρονα ως ο άνθρωπος που ομολογεί και συνεργάζεται χωρίς αντικείμενο, χωρίς σκοπό. Αυτά τα πράγματα μόνο στα αμερικάνικα κινηματογραφικά έργα γίνονται. Και την εκδοχή αυτή εμφανίζει ο Διώτης όταν ντύνεται τσολιαδάκι και δίνει συνέντευξη στη Μάνδρου. Λέει ότι μόλις του είπε «άσ’ τα αυτά, Μανόλη», αυτός κατέρρευσε και συνεργάστηκε πλήρως.

Περνώντας συνεχώς από το περιεχόμενο της προανακριτικής «απολογίας» του Χρ. Ξηρού στους ισχυρισμούς της εισαγγελικής έδρας και του εκπροσώπου των Αμερικανοβρετανών, ο Α. Κωνσταντάκης κατέδειξε τη σωρεία των κραυγαλέων αντιφάσεων και των ισχυρισμών που δε μπορούν να σταθούν ούτε σε νηπιακή λογική. Αναφερόμενος στη μεταχείριση του Σ. Ξηρού, χαρακτήρισε όνειδος τα όσα έγιναν, το βάρος του οποίου φέρουν αυτοί που το διέπραξαν και αυτοί που θα το νομιμοποιήσουν.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

165η συνεδρίαση

Ρεζιλίκι
Επόμενο άρθρο

165η συνεδρίαση

Τρίτη, 31.10.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Πολιτική

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

8 Οκτ 2025, 21:39
Διεθνή

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

8 Οκτ 2025, 13:30
Πολιτική

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

8 Οκτ 2025, 12:32
Αγροτικά

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

8 Οκτ 2025, 11:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Δύο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Οι σιωνιστές θυμούνται την «προφητεία του Σινουάρ»

7 Οκτ 2025, 14:55
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, δυο χρόνια τερατώδους ψευδολογίας

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 13:24
Παιδεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών

7 Οκτ 2025, 12:16
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη

7 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Αρχισαν στο Κάιρο οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και στους σιωναζιστές και αμερικάνους ιμπεριαλιστές

6 Οκτ 2025, 20:10
Αθλητισμός

Μεγάλες στιγμές στο Σαν Μαμές

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο υπέρ της Παλαιστίνης

6 Οκτ 2025, 19:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

Ημέρα ταχυδρομείων.

Ουγκάντα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

Περού: Ημέρα εθνικής αξιοπρέπειας (1968).

1934: Δολοφονείται ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α’.

1946: Οι τρομοκρατικές ομάδες του Κατσαρέα δολοφονούν 45 δημοκρατικούς πολίτες στη Λακωνία.

1969: Δυο βόμβες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1973: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, περισσότεροι από εκατό νεκροί.

1977: Βόμβα στη Λέσχη Αξιωματικών του προσωπικού των βάσεων στο Ελληνικό (ΕΛΑ).

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.

1990: Τα ΜΑΤ επιτίθενται κατά απεργών της «Olympic Catering» στέλνοντας 22 άτομα στο νοσοκομείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 165η συνεδρίαση

    17Ν
    • 165η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 165η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 165η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 165η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 165η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 165η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 165η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 165η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 165η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 165η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 165η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 165η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 165η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 165η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 165η συνεδρίαση

      165η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 165η συνεδρίαση

      165η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 165η συνεδρίαση

      165η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 165η συνεδρίαση

      165η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 165η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 165η συνεδρίαση

    165η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 165η συνεδρίαση

    165η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 165η συνεδρίαση

    165η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 165η συνεδρίαση

    165η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 165η συνεδρίαση

    165η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 165η συνεδρίαση

    165η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo