Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς
  • Σαν σήμερα 21 Απρίλη
  • Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας
  • Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών
  • Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα
  • Κούλης ο μουλωχτός
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Πέμπτη, 9.6.06
Εφετείο 17Ν

90ή συνεδρίαση

Πέμπτη, 9.6.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Ιούν 2006, 00:00
ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΤΕ ΧΡΕΜΩΝΙΔΟΥ
Μαρία Πόλκα. Κυρία με κεφαλαίο το Κ. Χωρίς ειρωνεία. Μόνο που ουδείς από την έδρα τη χαρακτήρισε έτσι (θυμίζουμε πως έτσι χαρακτήριζε τους πιο κραγμένους ψευδομάρτυρες ο εισαγγελέας της έδρας στο πρωτόδικο δικαστήριο). Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι είδαμε και μια ξυνίλα σε μερικά πρόσωπα, αλλά μπορεί να ‘ναι ιδέα μας. Εν πάση περιπτώσει, η κατάθεση της κ. Πόλκα δεν άρεσε καθόλου. Γιατί με τον αγνό λαϊκό αυθορμητισμό της, χωρίς να σηκώνει μύγα στο σπαθί της, ανυποχώρητη στα όσα έλεγε, χωρίς να υποχωρεί σε οποιαδήποτε πίεση, έδωσε ένα συντριπτικό χτύπημα στις διαδικασίες με τις οποίες κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, χωρίς η ίδια να έχει καμιά τέτοια πρόθεση. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά πως η εντιμότητα και η ειλικρίνεια, είδη εν ανεπαρκεία σ’ αυτή τη δίκη, αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς της πολιτικής σκοπιμότητας.
 
Η κ. Πόλκα παρακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος την ολιγόλεπτη εξέλιξη της ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής στην οδό Χρεμωνίδου στο Παγκράτι. Είδε τέσσερις ανθρώπους. Δύο μπήκαν μέσα στην τράπεζα (αφού ο ένας έσπασε τη τζαμαρία με μια βαριοπούλα), ένας έμεινε δίπλα στο ΑΤΜ και ο τέταρτος πάνω σ’ ένα μηχανάκι, με το οποίο διέφυγαν οι δύο. Οταν τους είδε με τα όπλα στα χέρια, έπαθε σοκ και άρχισε να φωνάζει «ληστεία, πιάστε τους, βοήθεια κ.τ.λ.». Αυτός που ήταν στο ΑΤΜ έξω της έκανε νόημα, κρατώντας ένα αυτόματο, να μη φωνάζει. Αυτή μέσα στον πανικό της συνέχιζε να φωνάζει. Δεν έκανε καμιά κίνηση εναντίον της, δεν την πυροβόλησε. Εξ αυτού συμπεραίνει ότι και ο υπάλληλος που πυροβολήθηκε στο πόδι μάλλον τυχαία πυροβολήθηκε. Για εκφοβισμό πρέπει να ρίχτηκε η σκέψη. Απλές λογικές κρίσεις ενός απλού λαϊκού ανθρώπου: «Αν ήθελαν να πυροβολήσουν, δε θα πυροβολούσαν εμένα που φώναζα και δε σταματούσα;».
 
Πρόσωπα δεν είδε. Οι τρεις φορούσαν κουκούλες και ο τέταρτος είχε πολύ πλούσια γενειάδα και ένα καπέλο βαθιά στο κεφάλι. Μόνο τα μάτια του φαινόταν. Απ΄πο την πρώτη στιγμή περιέγραψε μόνο σωματοδομές, δηλώνοντας επιφύλαξη και ως προς αυτό, λόγω της ταραχής και της σύγχυσης. Περιέγραψε δυο ψηλούς (ο ένας εύσωμος, όχι όμως χοντρός), έναν γύρω στο 1.70, εύσωμο, και τον τέταρτο στο μηχανάκι μάλλον ως κοντύτερο απ’ όλους.
 
Οταν πήγε να καταθέσει στον ανακριτή, μετά τις συλλήψεις, αυτός την πίεζε δείχνοντάς της φωτογραφίες τεσσάρων μόνο ατόμων και της έλεγε: «Δεν σου θυμίζουν τίποτα; Αυτοί είναι, έχουν ομολογήσει». Η απάντησή της ήταν κατηγορηματική: Δε μπορώ να πω τίποτα. Τους ανθρώπους τους βλέπω κάθε μέρα στην τηλεόραση και μου φαίνονται γνωστοί. Μάλιστα, για να γίνει απολύτως κατανοητή αυτή της η στάση, έδειξε τη Σωτηροπούλου και είπε: Να, και την κυρία την είδα το πρωί και μου φάνηκε γνωστή. Μετά θυμήθηκα ότι την έχω δει πολλές φορές στην τηλεόραση.
 
Ξέρετε τι γράφτηκε στην κατάθεσή της; Οτι ο ένας μοιάζει με τον Κουφοντίνα και ο άλλος με το Χριστόδουλο! Οταν της επισημάνθηκε αυτό από την έδρα, σχεδόν οργίστηκε. Με κατηγορηματικό ύφος είπε ότι η ίδια δεν είπε παρά μόνο αυτά που λέει και τώρα. Οτι δηλαδή οι άνθρωποι στις φωτογραφίες της φαίνονται γνωστοί, γιατί τους έβλεπε κάθε μέρα στην τηλεόραση. Και προφανώς, όταν ο ανακριτής της ζήτησε να υπογράψει την κατάθεση, δεν κάθησε να τη διαβάσει. Κι αν της τη διάβασε, δεν έδωσε και τόση σημασία. Είναι γνωστό το δέος που αισθάνεται ένας απλός άνθρωπος, που δεν είχε ποτέ του μπλεξίματα με τέτοιες διαδικασίες, όταν βρίσκεται σ’ ένα αυστηρό ανακριτικό γραφείο και ο ανακριτής τον πιέζει υποδεικνύοντάς του να κάνει αναγνωρίσεις. Ας σημειωθεί ότι η κ. Πόλκα είχε την ίδια στάση και στο πρωτόδικο δικαστήριο.
 
Κάπως έτσι, λοιπόν, στήθηκε το κατηγορητήριο και μαζεύτηκε το «αποδεικτικό» υλικό εκείνη την περίοδο. Η Αντιτρομοκρατική έφτιαξε το πλαίσιο, το «οργανόγραμμα» όπως χαρακτηριστικά το έχει ονοματίσει ο Τσελέντης, και η ανάκριση γέμιζε τα κενά, δημιουργώντας «αναγνωριστές», είτε από ανθρώπους πρόθυμους να παίξουν το ρόλο του ρουφιάνου σ’ αυτή την «εθνική υπόθεση» (πάντα οι ρουφιάνοι εμφορούνταν από τα εθνικά ιδεώδη) είτε από ανθρώπους που η υστερική εκστρατεία τρομολαγνείας τους είχε υποβάλει εικόνες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν.
Η μάρτυρας Τσίγγανου, υπάλληλος της τράπεζας, δεν ήταν σε θέση να δώσει παρά μόνο ελάχιστες πληροφορίες. Είδε δυο άτομα να μπαίνουν στην τράπεζα με κουκούλες. Θυμάται τη σωματοδομή μόνο του ενός: ψηλός, όχι χοντρός. Τον άλλο τον είδε να φεύγει και δε θυμάται τίποτα.
 
Ο μάρτυρας Βεγλίτης, ταμίας της τράπεζας που τραυματίστηκε επιπόλαια στο πόδι, επίσης είδε ελάχιστα πράγματα. Δεν κατάλαβε καν πώς τραυματίστηκε. Το μόνο που θυμάται είναι πως αυτός που πυροβόλησε εναντίον του ήταν μετρίου αναστήματος, γεροδεμένος, με γένεια. Παρά την προφανή πίεση που του άσκησε ο πρόεδρος να πει ότι τον πυροβόλησαν σκόπιμα για να μη κλείσει το χρηματοκιβώτιο (ενστικτωδώς είχε κάνει την κίνηση), ο μάρτυρας δεν ήταν κατηγορηματικός. Στην αρχή απάντησε διστακτικά «προφανώς», δίστασε λίγο και συνέχισε: «ίσως, δεν ξέρω, μπορεί». Ομως, δεν είχε και αυτός πρόβλημα να πάει στον ανακριτή και να «αναγνωρίσει» τον Κουφοντίνα. Ηταν λέει ο πολύ μελαχροινός με τα γένεια, που τον πυροβόλησε. Τον αναγνώρισε από μια φωτογραφία, που δεν είχε καμιά σχέση με το πρόσωπο του Δ. Κουφοντίνα που γνωρίσαμε μετά την παράδοσή του στις αρχές. Περιγραφή δε μπόρεσε να κάνει, παρά μόνο επαναλάμβανε μονότονα «εγώ θυμάμαι ότι αναγνώρισα αυτόν τον άνθρωπο». Οταν ρωτήθηκε αν έχει καμιά αμφιβολία, απάντησε κατηγορηματικά όχι. Είδε έναν άνθρωπο πριν από τόσα χρόνια, μέσα από ένα παχύ κρύσταλλο, τον είδε ελάχιστα δευτερόλεπτα, όπως ο ίδιος λέει, και τον αναγνωρίζει! Ας σημειωθεί ότι η σωματοδομή του Κουφοντίνα δεν ταιριάζει με την περιγραφή όλων των υπόλοιπων αυτοπτών μαρτύρων, που λένε ότι μέσα στην τράπεζα μπήκαν δυο ψηλοί. Το πιο σημαντικό είναι άλλο. Επί τρεις ολόκληρους μήνες οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες έδειχναν καθημερινά τη γνωστή φωτογραφία του Κουφοντίνα με γένεια (καστανά βέβαια και όχι μαύρα, γιατί ο Κουφοντίνας κάθε άλλο παρά μελαχροινός είναι). Και όμως, ο συγκεκριμένος μάρτυρας ισχυρίζεται ότι πρωτοείδε τη φωτογραφία του Κουφοντίνα με γένεια στον ανακριτή και τον αναγνώρισε αμέσως. Και κάτι ακόμα: η αρχική περιγραφή του μάρτυρα για το άτομο που το πυροβόλησε ήταν: άτομο περίπου 1.65, γεροδεμένο. Ε, δεν ταιριάζει στον Κουφοντίνα, πώς να το κάνουμε;
Οχι πως έχει καμιά σημασία για τον Δ. Κουφοντίνα, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον απασχολεί και δεν ασχολείται με το ποινικό μέρος της υπόθεσης, έχει όμως σημασία για τον τρόπο που στήθηκαν οι αναγνωρίσεις το 2002.
 
Ο Αρης Κωνσταντάκης έβαλε και μια άλλη, ιδιαίτερα σημαντική διάσταση στην υπόθεση. Μεταξύ Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη του 1998 έγιναν δυο ληστείες σε υποκαταστήματα της Εθνικής στο Παγκράτι. Στη Φιλολάου και τη Χρεμωνίδου. Η Αστυνομία απέδωσε και τις δυο εκείνες ληστείες στον Τσολακάκη και τη συμμορία του, επειδή οι σωματότυποι των δραστών ταίριαζαν, ενώ ήταν πανομοιότυπος και ο τρόπος δράσης. Μετά τη ληστεία στη Φιλολάου, βρέθηκαν σε μια πυλωτή οι κουκούλες, με αξιοποιήσιμο γενετικό υλικό, και στο Βύρωνα η μοτοσικλέτα διαφυγής, με αποτύπωμα αξιοποιήσιμο. Ο Τσολακάκης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλακή και ήταν εμφανής η απογοήτευση των αστυνομικών που δε μπόρεσαν να τον «δέσουν» και για την υπόθεση της Χρεμωνίδου. Ο συσχετισμός των δυο υποθέσεων ήταν «ζωντανός» μέχρι και το καλοκαίρι του 2002. Γι’ αυτό και στη δικογραφία υπάρχει το διαβιβαστικό και τα έγγραφα για τη ληστεία στη Φιλολάου, αλλά στην πορεία έμεινε μόνο η Χρεμωνίδου! Προφανώς, πήγαν να φορτώσουν και τη Φιλολάου στη 17Ν, αλλά μετά διαπίστωσαν ότι γι’ αυτή είχε καταδικαστεί άλλος.
 
Συντριπτική ήταν η παρέμβαση του Χρ. Ξηρού, ο οποίος θύμισε ότι στην «ομολογία» του στην Αντιτρομοκρατική φέρεται να ομολογεί ληστεία στην ΕΤΕ Φιλολάου. Η ανακρίτρια Μπούρη του απαγγέλλει κατηγορία και «απολογείται» για ληστεία στη Φιλολάου. Δυο μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη του 2002, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ζερβομπεάκος (θα το πω στη γλώσσα μου, είπε ο Χριστόδουλος) «κάνει γαργάρα» την ομολογία, την κατηγορία και την απολογία στην ανακρίτρια Μπούρη και τον καλεί να απολογηθεί συμπληρωματικά για ληστεία στη Χρεμωνίδου. Το προηγούμενο δικαστήριο –σημείωσε ο Χρ. Ξηρός- θεώρησε και τις δυο αυτές «απολογίες» μου έγκυρες! Ποια από τις δυο ισχύει, όμως; Γιατί και οι δυο δε μπορεί να ισχύουν. Φιλολάου ή Χρεμωνίδου; Αν είχαμε μια κανονική ποινική δίκη –κατέληξε- αυτά τα πράγματα θα τα είχατε πετάξει στα σκουπίδια. Ομως εδώ έχουμε μια πολιτική δίκη και το καθήκον που σας έχει ανατεθεί είναι να στηρίξετε πάση θυσία την κατηγορία.
 
Ο πρόεδρος, αποφεύγοντας την ουσία της καταγγελίας του Χρ. Ξηρού και τα ατράνταχτα στοιχεία που τη στηρίζουν, προσπάθησε να υπερασπιστεί το συνάδελφό του Λ. Ζερβομπεάκο αναφερόμενος στις «ομολογίες» του Χρ. Ξηρού και σημειώνοντας πως το το αν αυτές είναι αληθινές ή όχι θα εξεταστεί σε άλλη φάση. Όμως, το ζήτημα που έθεσε ο Χρ. Ξηρός είναι άλλο. Οφειλε ή όχι ο ανακριτής να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για τη Φιλολάου ή τη Χρεμωνίδου; Επ’ αυτού ο κ. Βερτέλλης δεν είπε τίποτα. 
 
ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΛΤΑ ΑΙΓΑΛΕΩ
 
Εξετάστηκε μόνο ο αστυνομικός Ξηντάρας, που βρέθηκε στην περιοχή και πλησίασε το χώρο όπου γινόταν ληστεία. Πυροβολήθηκε από ένα άτομο που ήταν ντυμένο αστυνομικός. Σκοπός του –κατά την άποψη του μάρτυρα- ήταν να τον σκοτώσει, γι’ αυτό του έριξε ριπές. Πάντως, τον βρήκε μόνο μία σφαίρα στην κνήμη, ενώ –όπως λέει- άλλη μία σφηνώθηκε στο φανάρι της μοτοσικλέτας. Κατηγορούμενο δεν αναγνώρισε, γιατί το άτομο που τον πυροβόλησε το είδε σε απόσταση 70-80 μέτρων, για ελάχιστα δευτερόλεπτα, και φορούσε βαθιά στο κεφάλι του το πηλίκιο. Μόνο στο ανάστημά του μπορούσε να αναφερθεί, που ήταν 1.70 με 1.75.
 
Οι υπόλοιποι μάρτυρες δεν εξετάστηκαν, γιατί απουσίαζε η Γ. Κούρτοβικ, που δεν πρόλαβε να τελειώσει μια άλλη υπόθεση, και ο Δ. Κουφοντίνας δήλωσε ότι δε θέλει να εκπροσωπηθεί από άλλο συνήγορο. Κι ενώ ο πρόεδρος έδειξε να κατανοεί τη θέση του Κουφοντίνα, ο οποίος άλλωστε δεν κάνει «παιχνίδια» και δεν προσπαθεί να κωλυσιεργήσει, η εισαγγελέας, σε μια ακόμη εκδήλωση αμετροέπειας, κατάφερε να δημιουργήσει ένταση, αρνούμενη να εισηγηθεί τη διακοπή της συνεδρίασης και επικαλούμενη τη δικονομία. «Δε θα μας πείτε εσείς για τη δικονομία, που την έχετε κάνει κουρέλι», απάντησε σε έντονο ύφος ο Δ. Κουφοντίνας, που στη συνέχεια κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

90ή συνεδρίαση

Πέμπτη, 8.6.06
Επόμενο άρθρο

90ή συνεδρίαση

Οι φτωχούληδες της αγροτιάς

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Αποκαλυπτική έρευνα του Al Jazeera English

21 Απρ 2026, 10:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

21 Απρ 2026, 00:01
Καταστολή

Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας

20 Απρ 2026, 19:17
Διεθνή

Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών

20 Απρ 2026, 14:44
Διεθνή

Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα

20 Απρ 2026, 13:27
Κόντρες

Κούλης ο μουλωχτός

20 Απρ 2026, 10:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!

19 Απρ 2026, 21:23
Διεθνή

Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό

19 Απρ 2026, 10:46
Πολιτισμός

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών

19 Απρ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Εκλεισε ξανά το Στενό του Ορμούζ

18 Απρ 2026, 19:54
Διεθνή

Προεδρική διαταγή… και σούζα τα σιώνια

18 Απρ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Απρίλη

18 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Mεγάλο ποτάμι φουσκωμένο… ποιος τους σταματάει;

17 Απρ 2026, 20:04
Διεθνή

«Από το βρυχηθμό του λιονταριού στο νιαούρισμα της γάτας»

Ισραηλινά μίντια και αξιωματούχοι καταγγέλλουν την τελευταία αποτυχία του Τελ Αβίβ στον Λίβανο

17 Απρ 2026, 19:08
Εργατικά

Συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις στην εκπαίδευση

Ανοιχτή Συνέλευση, Κυριακή 19 Απριλίου στο Πάντειο

17 Απρ 2026, 13:58
Διεθνή

Η Κατάρρευση είναι Πραγματική – Η Εκεχειρία στον Λίβανο σηματοδοτεί μια Ιστορική Στρατηγική Ηττα

17 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Λιβανέζικη Αντίσταση: Εκεχειρία με το δάχτυλο στη σκανδάλη – «Γκρίνια» πάλι στη σιωνιστική οντότητα

17 Απρ 2026, 12:47
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

Ημέρα δημιουργικότητας και καινοτομίας.

1898: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ εγκρίνει απόφαση του Κογκρέσου για ένοπλη επέμβαση στην Κούβα.

1923: Ο Μουσολίνι ανακηρύσσει αργία και εθνική γιορτή την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης και καταργεί την αργία της Πρωτομαγιάς.

1932: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση.

1947: Ο Παύλος ορκίζεται βασιλεύς των Ελλήνων.

1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα, εγκαθίδρυση δικτατορίας.

1967: Η Μαρία Καλαβρού και ο 15χρονος Βασίλης Πεσλής γίνονται οι πρώτοι νεκροί της χούντας.

1969: Βόμβα της ΔΑ στην πλατεία Κολοκοτρώνη (Αθήνα).

1969: Γιορτή για τα δίχρονα της δικτατορίας, καταλήγει σε παρατεταμένο γιουχάισμα του Παπαδόπουλου από τους μαθητές.

1971: Βόμβα έξω από τα γραφεία της τσιμεντοβιομηχανίας “Ηρακλής-Ολυμπος” του αντιπροέδρου της “Συμβουλευτικής” της χούντας, Τσάτσου.

1972: Καθιστική διαμαρτυρία εκατό φοιτητών στα Προπύλαια στην πέμπτη επέτειο του πραξικοπήματος, επέμβαση της αστυνομίας, έντεκα συλλήψεις.

1973: Διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας με αντιδικτατορικά συνθήματα, βόμβες σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών σε Αθήνα, Καλαμάκι και Κολωνάκι, τραυματισμός περαστικού.

1977: Βόμβες σε τέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικανών στη Θεσσαλονίκη.

1994: Δύο βόμβες καταστρέφουν τα αυτοκίνητα οικονομικού συμβούλου και υπαλλήλου της Γαλλικής Ακαδημίας, άλλη βόμβα κάτω από αυτοκίνητο υπαλλήλου της ολλανδικής πρεσβείας δεν εξερράγη (ΕΛΑ-1η Μάη).

1994: Βόμβα σε φορτηγό έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Miele» (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 90ή συνεδρίαση

    17Ν
    • 90ή συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 90ή συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 90ή συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 90ή συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 90ή συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 90ή συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 90ή συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 90ή συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 90ή συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 90ή συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 90ή συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 90ή συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 90ή συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 90ή συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 90ή συνεδρίαση

      90ή συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 90ή συνεδρίαση

      90ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 90ή συνεδρίαση

      90ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 90ή συνεδρίαση

      90ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 90ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 90ή συνεδρίαση

    90ή συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 90ή συνεδρίαση

    90ή συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 90ή συνεδρίαση

    90ή συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 90ή συνεδρίαση

    90ή συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 90ή συνεδρίαση

    90ή συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 90ή συνεδρίαση

    90ή συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo