Για μια ακόμη φορά το δικαστήριο απέδειξε ότι «δίνει παρών». Μια ολόκληρη συνεδρίαση αναλώθηκε σε άγρια σύγκρουση με τους συνηγόρους υπεράσπισης, με αντικείμενο ένα τετραήμερο διακοπών. Οι συνήγοροι από καιρό είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους: θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις του ΔΣΑ και θα κάνουμε διακοπές όλο τον Αύγουστο. Αντίρρηση είχε μόνο ο εκπρόσωπος των αμερικανοβρετανικών συμφερόντων, που επικαλέστηκε τον κίνδυνο παραγραφής. Παραγραφή που αφορά μόνο μια υπόθεση (Τσάντες-Βελούτσου), στην οποία έχει καταδικαστεί μόνο ο Α. Γιωτόπουλος για ηθική αυτουργία (σε άγνωστους φυσικούς αυτουργούς). Υπόθεση που πρέπει να θεωρείται ήδη παραγραμμένη, με βάση την εξέλιξη της δίκης (παραγράφεται 11 Νοέμβρη), πράγμα που δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει ακόμα και με τις 4 συνεδριάσεις του Αυγούστου. Το δικαστήριο, όμως, για να ικανοποιήσει την αμερικανική πλευρά (και για να «καψονάρει» τους υπερασπιστές), επέμεινε να συνεδριάσει και το διάστημα 1-4 Αυγούστου, χωρίς να δίνει καμιά σημασία στις διαμαρτυρίες των συνηγόρων, ότι έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια της βιολογικής τους αντοχής. Ενα πενταμελές εφετείο συμπεριφέρεται σαν «καλός μαθητής», μη τυχόν και τον κακοχαρακτηρίσει ο «δάσκαλος».
Ο καυγάς που στήθηκε ήταν άγριος και έφτασε μέχρι και σε προσωπικές αντεγκλήσεις, ενώ ο Ι. Μυλωνάς ανήγγειλε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει μετά τις διακοπές θα είναι να υποβάλει αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέα (θα το κάνει άραγε;). Η εισαγγελέας ήταν αυτή που πυροδότησε τον καυγά, αναφερόμενη σε παρέλκυση της δίκης από τους κατηγορούμενους που αποχώρησαν δυο φορές (μία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους φοιτητές και μία σε ένδειξη αλληλεγγ’ύης στον Παλαιστινιακό λαό), κατηγορώντας για σκοπιμότητα τους συνηγόρους υπεράσπισης (έφτασε να πει ότι διωκωμωδούν τη δίκη!) και δηλώνοντας ότι αν δεν παρευρεθούν στη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου θα προτείνει την αντικατάστασή τους με διορισμένους («η πιο επιμελής μαθήτρια»)!
Στα τελευταίο της απάντησε πρώτος ο Δ. Κουφοντίνας, με μια οργισμένη δήλωση: «Νομίζω ότι η κυρία εισαγγελέας δεν έχει καταλάβει τίποτε. Η υποκρισία έχει τα όριά της. Εδώ πέρα δικάζεται μια πολιτική υπόθεση, εγώ δικάζομαι, μιλώ για τον εαυτό μου, ως μέλος της επαναστατικής οργάνωσης 17Ν. Αν έχω έρθει εδώ πέρα, αν βρίσκομαι εδώ πέρα, είναι για να υπερασπίσω την Οργάνωση την ιστορία και τις αξίες της επαναστατικής αριστεράς. Δεν τα χαρίζω αυτά σε κανέναν. Η πολιτική δραστηριότητα δε διακόπτεται, είμαι πολιτικώς δρων άνθρωπος, βρίσκομαι γι’ αυτό το λόγο εδώ, είχα αυτή τη δράση, γι’ αυτό το λόγο και αυτό δεν το χαρίζω σε κανέναν.
Αν εσείς θέλετε να διορίσετε συνηγόρους, μπορείτε να το κάνετε, έχετε την εξουσία να το κάνετε. Αν θέλετε να συνεχίσετε τη δίκη με δικηγόρους ανδρείκελα, όπως το έχετε κάνει ήδη για κάποιον απόντα κατηγορούμενο, μπορείτε να το κάνετε. Θα δείξετε πια τελείως το αληθινό σας πρόσωπο».
Ακολούθησαν οι συνήγοροι και ο Χρ. Ξηρός:« Κατ΄ αρχήν να πω σε αυτά που είπε η κυρία εισαγγελέας για τη δήθεν διακωμώδηση της δίκης από μέρους μας, για κάποιες πρωτοβουλίες που πήραμε σε αυτή τη δίκη, για κάποια πολιτική στάση θα το ονόμαζα εγώ, ανεξαρτήτως κινήτρων. Δηλαδή, είτε έγινε εκφράζοντας κάποια Οργάνωση, όπως ο Δημήτρης ο Κουφοντίνας, είτε απλώς το μαζικό επαναστατικό κίνημα, όπως εγώ, είτε απλώς από δημοκρατικές ευαισθησίες, όπως ο αδερφός μου ο Βασίλης. Δεν περίμενα φυσικά να τις κατανοήσει αυτές τις ενέργειες αυτή την πολιτική στάση μια ανώτατη λειτουργός του αστικού δικαστικού συστήματος. Δε μου προξενεί δηλαδή καμία εντύπωση, έτσι κι αλλιώς για σας δεν υπάρχει πολιτικός αγώνας, δεν υπάρχουν πολιτικές πράξεις, υπάρχουν μόνο αξιόποινες πράξεις και σαν τέτοιες τις βλέπετε. Το κατανοώ αυτό. Αλλά δεν είναι διακωμώδηση καμιάς δίκης, κυρία εισαγγελέα, για μας είναι στάση ζωής αυτή. Δηλαδή, το να δίνουμε το παρόν με όποιο τρόπο μπορούμε στα προβλήματα και στις καταστάσεις της καθημερινής ζωής τέλος πάντων».
Ολες οι πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους και ο πρόεδρος διέκοψε για την επομένη, μολονότι ο Δ. Κουφοντίνας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται καν ν’ ανέβει στην αίθουσα.
Το δικαστήριο αποφάσισε, με μέριμνα της εισαγγελίας, να ζητηθεί από το ραδιοσταθμό Alpha η κασέτα με την περιβόητη «συνέντευξη» του Σάββα Ξηρού στον Τρανταφυλλόπουλο, προκειμένου να προβληθεί. Κατέληξε σ’ αυτή την απόφαση, επειδή ο εκπρόσωπος των Αμερικανοβρετανών ζήτησε να αναγνωστεί ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο που είχε προσκομίσει ο ίδιος, πρόταση στην οποία αντέδρασε η υπεράσπιση.