Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 23 Μάη
  • Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
  • Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
  • Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Τετάρτη, 22.02.06
Εφετείο 17Ν

34η συνεδρίαση

Τετάρτη, 22.02.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Φεβ 2006, 00:00
Επιστροφή στην υπόθεση Μομφεράτου-Ρουσέτη με τη μάρτυρα Ανουσάκη. Εμφανώς ταραγμένη και σε πλήρη σύγχιση η γυναίκα, φοβάται και να μιλήσει. Δεν θυμάται απολύτως τίποτα και για να μπορέσει να αναπαραστήσει τη σκηνή που είδε χρειάζεται να της δείξουν φωτογραφία και μακέτα και να της κάνουν πολλές ερωτήσεις. Είναι τόσο ταραγμένη που υπάρχει ακόμα και πρόβλημα επικοινωνίας. Είναι πρότυπο ειλικρινούς μάρτυρα, που ταράχτηκε από το γεγονός και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει ουσιώδεις λεπτομέρειες (για παράδειγμα, λέει ότι ο Μομφεράτος ήταν συνοδηγός στη Mercedes, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι καθόταν στο πίσω κάθισμα, ακριβώς πίσω από τον οδηγό).
 
Τι έχει αξία από την κατάθεση της Ανουσάκη; Πρώτο, ότι είδε ένα δράστη (νεαρό, πολύ λεπτό, περίπου 25 ετών, ευκίνητο) να πυροβολεί από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου, πρώτα τον επιβάτη και μετά τον οδηγό. Δεύτερο, ότι είδε ένα λευκό φορτηγάκι που είχε κλείσει το δρόμο. Αυτό το είχε πει στην προανακριτική της κατάθεση. Τώρα ανέφερε το ίδιο, όμως πότε τοποθετούσε το φορτηγάκι Τσακάλοφ και Βουκουρεστίου και πότε ένα τετράγωνο παρακάτω, ανάλογα με τις ερωτήσεις που της γίνονταν. Η κοινή λογική, βέβαια, λέει ότι πιο κοντά στην αλήθεια είναι αυτά που είχε πει στην Ασφάλεια τρεις μέρες μετά το γεγονός. Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή είχε καταθέσει πως από το ξάφνιασμα της έπεσαν οι καφέδες που κρατούσε και κάηκε το χέρι της. Αρα μια φευγαλέα εικόνα συγκράτησε.
 
Ηταν η πιο κοντινή στο συμβάν αυτόπτης μάρτυρας και δεν είδε κανένα σκούρο FIAT να κλείνει το δρόμο στη Mercedes του Μομφεράτου. Αναφέρει μόνο ένα λευκό φορτηγάκι, που το πιο πιθανό είναι ότι δεν ήταν αυτοκίνητο της επιχείρησης, αλλά ένα τυχαία διερχόμενο αυτοκίνητο. Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί ο Τζωρτζάτος έχει «φάει» δυο φορές ισόβια ως άμεσος συνεργός, με την κατηγορία ότι με το σκούρο FIAT έκλεισε το δρόμο στο αυτοκίνητο του Μομφεράτου, ώστε να τον εκτελέσουν οι δράστες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή περιγράφει το άτομο που είδε να πυροβολεί ως νεαρό και λεπτό. Η περιγραφή της αποτελεί ένα ακόμα συντριπτικό χτύπημα στις ψευτιές του Μπακατσέλου.
 
Ακολούθησε η ηθοποιός Κίτυ Αρσένη, επίσης αυτόπτης μάρτυρας (στην Αστυνομία κατέθεσε μόλις μια ώρα μετά το συμβάν), η οποία κατέθεσε ότι είδε μόνο ένα άτομο να πυροβολεί από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου και στη συνέχεια να  αποχωρεί ήρεμα και να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο το οποίο πρέπει να ήταν μπροστά. Το μόνο που συγκράτησε ήταν η ευκινησία αυτού του ατόμου. Από την πρώτη στιγμή δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μάρκα, ούτε χρώμα, ούτε αριθμό του αυτοκινήτου. Εικάζει ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε έφυγε παράλληλα από το αυτοκίνητο του Μομφεράτου και πέρασε από μπροστά, πριν αυτό κυλήσει και πέσει στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου Godiva (άλλη μια διάψευση του πρύτανη των ψευδομαρτύρων Μπακατσέλου). Μπήκε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου διαφυγής, που πρέπει να περίμενε στη μέση του δρόμου, μετά τη διασταύρωση με τη Βουκουρεστίου (άρα, η εκδοχή ότι το αυτοκίνητο διαφυγής έφραξε το δρόμο στη Mercedes δεν ισχύει).
 
Η κατάθεση της κ. Αρσένη «δένει» με την κατάθεση του παρκαδόρου κ. Μπάλου, που είδε τα γεγονότα από άλλο σημείο. Ο παρκαδόρος είπε ότι το αυτοκίνητο διαφυγής ήταν παρκαρισμένο αρκετά μέτρα μακριά από το σημείο που χτυπήθηκε η Mercedes. Η κ. Αρσένη το τοποθετεί στο ίδιο σημείο, αλλά μάλλον στη μέση του δρόμου. Προφανώς, βλέπει με μια μικρή διαφορά χρόνου, όταν το αυτοκίνητο διαφυγής έχει ξεκινήσει να φύγει και έχει μπει στο δρόμο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η περιγραφή του ανθρώπου που πυροβόλησε και από την κ. Αρσένη (όπως και από την κ. Ανουσάκη) δεν ταιριάζει με τίποτα με το σωματότυπο του πανύψηλου και ογκώδους Χρ. Ξηρού.
 
Ενα σύντομο διάλογο με την Κ. Αρσένη είχε και ο Δ. Κουφοντίνας. Τη ρώτησε αρχικά αν στον τόπο της ενέργειας είχε δει προκηρύξεις και η μάρτυρας απάντησε ότι πετάχτηκαν προκηρύξεις. Λίγη ώρα μετά –είπε χαρακτηριστικά- ο δρόμος ήταν γεμάτος προκηρύξεις. Είστε η πρώτη μάρτυρας που το αναφέρει αυτό –σημείωσε ο Δ. Κουφοντίνας- και αυτό δείχνει και την αξιοπιστία της. Στη συνέχεια, μετέφερε τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες να ξαναγραφεί η σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Αναφέρθηκε στη δικτατορία και τους συνεργάτες της, στο παλλαϊκό αίτημα για αποχουντοποίηση («δώστε τη χούντα στο λαό» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της μεταπολίτευσης) και στο «στιγμιαίο» που απάλλαξε όλους τους συνεργάτες της δικτατορίας, θυμίζοντας μια φράση του Αλέκου Παναγούλη: «Μόνο η απόδοση δικαιοσύνης θα εμποδίσει την αυτοδικία». Η Κ. Αρσένη ευγενικά αρνήθηκε να μπει σ’ αυτή τη συζήτηση.
Εζησα τη δικατορία –είπε- φυλακίστηκα, στη συνέχεια έφυγα στο εξωτερικό και συμμετείχα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Σας παρακαλώ, όμως, κ. Κουφοντίνα, μη μου ζητάτε να καταδικάσω έναν άνθρωπο που έχει δολοφονηθεί. Κάθαρση δεν υπήρξε, όμως εγώ είμαι αντίθετη στην αυτοδικία. Σας παρακαλώ μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Ο Δ. Κουφοντίνας δεν επέμεινε περισσότερο, σεβόμενος την τοποθέτηση της μάρτυρα, η οποία ήταν βεβαίως μια πολιτική τοποθέτηση, χωρίς απαξιωτικές αναφορές.
 
Σχολιάζοντας την κατάθεση της Κ. Αρσένη ο Ι. Μυλωνάς θύμισε για μια ακόμη φορά το αίσχος της πρωτόδικης απόφασης, που καταδίκασε τον εντολέα του σε δυο φορές ισόβια, επικαλούμενο και την κατάθεση της κ. Αρσένη, η οποία –όπως γράφεται στην απόφαση- αναγνώστηκε. Η κ. Αρσένη είχε καταθέσει και στην πρώτη δίκη (ουδέποτε αναγνώστηκε η κατάθεσή της) και ήταν και τότε, όπως και τώρα, κατηγορηματική. Αυτή δεν είδε το αυτοκίνητο διαφυγής να παρεμβάλλεται και να φράζει το δρόμο της Mercedes. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα το είχε πει αμέσως στην Αστυνομία. Ο Γ. Γκουντούνας σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά διαψεύστηκε ο ψευδομάρτυρας Μπακατσέλος, αλλά και το σενάριο που έστησε η Αντιτρομοκρατική κατασκευάζοντας την προανακριτική «απολογία» του Χρ. Ξηρού. Επανέφερε δε το αίτημα να κληθούν και οι υπόλοιποι αυτόπτες μάρτυρες, για να φωτιστεί ακόμα περισσότερο το τι έγινε.
 
Διαπιστώσατε και μόνοι σας –είπε ο Χρ. Ξηρός- ότι επιβεβαιώνεται αυτό που σας είπα από την πρώτη μέρα. Οσο φέρνετε μάρτυρες -μάρτυρες κατηγορίας, το σημειώνω- τόσο διαψεύδεται η δήθεν απολογία μου. Κανένας μάρτυρας δεν μιλάει για μοτοσικλέτες και ούτε βρέθηκαν μοτοσικλέτες. Τις αναφέρει μόνο ένας… μάρτυρας. Ο Μαργαρίτης, που έγραψε την πρωτόδικη απόφαση και μιλάει για μοτοσικλέτες.
 
Υστερα από αίτημα της υπεράσπισης Τζωρτζάτου, αναγνώστηκε προανακριτική κατάθεση μάρτυρα που δεν ανευρέθη για να έρθει να καταθέσει στο δικαστήριο, ο οποίος είχε πει ότι είδε το μπλε FIAT παρκαρισμένο με τις πόρτες οδηγού και συνοδηγού ανοιχτές και έναν εκ των δραστών να μπαίνει και να κάθεται στη θέση του οδηγού. Ο Ι. Μυλωνάς ζήτησε την ανάγνωση και άλλων δύο προανακριτικών καταθέσεων, όμως ο Γ. Γκουντούνας θεώρησε το αίτημα πρόωρο, επειδή η υπεράσπιση Χρ. Ξηρού είχε επιφυλαχτεί στην επόμενη συνεδρίαση να προτείνει την κλήτευση μαρτύρων και θα ήταν άτοπο να κληθούν μάρτυρες και προηγουμένως να έχουν αναγνωστεί οι προανακριτικές τους καταθέσεις. Ο Ι. Μυλωνάς συμφώνησε να επαναφέρει το αίτημά του εάν απορριφθεί το νέο αίτημα για κλήση μαρτύρων. Επίσης, επανέφερε το αίτημα να ερωτηθεί από το δικαστήριο ο Τσελέντης να μιλήσει για τη συμμετοχή Τζωρτζάτου στη συγκεκριμένη ενέργεια, όπως στο πρώτο δικαστήριο είχε ερωτηθεί για την υπόθεση Αγγελόπουλου, ύστερα από αίτημα του Λυκουρέζου!
Αμέσως μετά συνεχίστηκε η κατάθεση του ΜΑΤά Ζαφειρόπουλου, που ήταν σκέτη απόλαυση. Οταν άρχισε να τον ρωτάει η Γ. Κούρτοβικ τι τραυματισμό υπέστη, απάντησε αρχικά ότι έπαθε διαμπερές τραύμα στον κερατοειδή! Καλά, τραύμα το καταλαβαίνω, αλλά διαμπερές; Από πού μπήκε και από πού βγήκε; ρώτησε η συνήγορος. Απτόητος ο ΜΑΤάς: Διαμπερές, μου το είπαν οι γιατροί! Στη συνέχεια, άρχισε να λέει ότι όλο του το σώμα είχε γεμίσει θραύσματα και δεν τον καθάρισαν καλά, με αποτέλεσμα να γεμίσει σηρίγγια και να κάνει συνέχεια επεμβάσεις. Εχετε κανένα χαρτί για όλα αυτά; ρώτησε η συνήγορος. Η απάντηση ήταν ότι έχει και δεν το έφερε μαζί του. Η συνήγορος του θύμισε ότι η ίδια συζήτηση έγινε και στο πρώτο δικαστήριο και πως λογικά θα έπρεπε αυτή τη φορά να φέρει μαζί του το χαρτί. Και για να μην το πολυβασανίζει το πράγμα, διάβασε την ιατροδικαστική έκθεση που για τον συγκεκριμένο αναφέρει ότι είχε υποστεί θλαστικό (και όχι βέβαια διαμπερές!) τραύμα στον κερατοειδή και εκδορά στο αντιβράχιο (γρατζουνιά στο χέρι δηλαδή). Κι εκεί που ο ΜΑΤάς άρχισε να ρετάρει, πετάχτηκε ο Ταουξής, άρχισε να φωνάζει και να χοροπηδάει σαν σαλτιπάγκος και ο πρόεδρος (παλιά του τέχνη κόσκινο) κήρυξε πρόωρα το μεσημεριανό διάλειμμα.
 
Μετά το διάλειμμα συνεχίζεται η τραγελαφική κατάθεση του Ζαφειρόπουλου, ο οποίος έχει… αναγνωρίσει τον Κουφοντίνα και μάλιστα τον είχε δει κιόλας να τον παρακολουθεί πολλές φορές από το σπίτι του στο Περιστέρι μέχρι την έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή! Και τι τον ενδιέφερε τον οποιονδήποτε το προσωπικό δρομολόγιο ενός ΜΑΤά από το σπίτι του στο στρατώνα; Αλαλος ο μάρτυρας. Και γιατί τότε δεν είχε αναφέρει ότι αυτός που υποτίθεται ότι τον παρακολουθούσε ήταν ο ίδιος που πήγε χαιρέκακα από πάνω του την ώρα που ήταν τραυματισμένος; Πάλι άλαλος ο μάρτυρας. Και μόλις είδε τα ζόρια, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και δεν θα απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις! Υστερα από ένα λεπτό, όμως, δήλωσε ότι είναι καλά και θα συνεχίσει! Πώς τον είδατε τον άνθρωπο, αφού από την έκρηξη πέσατε ανσίαθητος; ρωτάνε οι συνήγοροι. Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο μάρτυρας: Πρώτα τον είδα και μετά έπεσα αναίσθητος και ξαναβρήκα τον εαυτό μου στο Λαϊκό!
 
Αμέσως μετά, όταν η υπεράσπιση (Γ. Γκουντούνας) άρχισε να υποβάλει στο μάρτυρα ερωτήσεις για τη δράση των ΜΑΤ εκείνη την περίοδο, διευκρινίζοντας ότι τις υποβάλλει επειδή θέλει να διερευνηθούν τα κίνητρα των κατηγορούμενων, εάν θεωρηθούν ένοχοι, η πολιτική αγωγή παρεμβαίνει εν χορώ ζητώντας να απαγορευτούν οι ερωτήσεις και ισχυριζόμενη ότι η υπεράσπιση προσβάλλει το μάρτυρα! Ο πρόεδρος παρατηρεί ότι δεν ειπώθηκε τίποτα το προσβλητικό, ένας από την πολιτική αγωγή βάζει στο στόμα της Κούρτοβικ λόγια που ποτέ δεν είπε και ο πρόεδρος αγανακτισμένος ξαναπαίρνει διάλειμμα!
 
Μετά το τέλος της κατάθεσης του μάρτυρα η Γ. Κούρτοβικ δήλωσε ότι η υπεράσπιση του Δ. Κουφοντίνα δεν ενδιαφέρεται να αποδείξει αν και που εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται ο Κουφοντίνας στις ενέργειες της 17Ν. Ο λόγος που επέμεινε να κάνει ερωτήσεις στο συγκεκριμένο μάρτυρα ήταν για να καταδειχτεί ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζεται η μνήμη σε μάρτυρες. Το πώς οι μάρτυρες πιέστηκαν ή οδηγήθηκαν να κάνουν αναγνωρίσεις την περίοδο της «εξάρθρωσης της 17Ν» -σημείωσε η συνήγορος- το είδαμε στον μάρτυρα που προηγήθηκε, θα το δούμε και σε άλλους μάρτυρες στη συνέχεια. Ο Ζαφειρόπουλος στην προανάκριση δεν κατέθεσε τίποτα και ήρθε 20 χρόνια μετά να παρουσιάσει περιγραφές και να κάνει αναγνωρίσεις. Στην προανακριτική του κατάθεση δεν τον έχει παρακολουθήσει κανένας, στην ανακριτική τον παρακολούθησε ένας, εδώ τον παρακολούθησαν τουλάχιστον τέσσερις!
 
Ο Ι. Μυλωνάς, σχολιάζοντας την αναφορά της πρωτοβάθμιας απόφασης (μίλησε για «επιπολαιότητα» και «ανακρίβεια», σημειώνοντας ότι χρησιμοποιεί κομψή διατύπωση) στις ηλεκτρολογικές γνώσεις του Τζωρτζάτου, και την αναφορά ότι αυτό το έχει πει ο Τσελέντης, διάβασε απόσπασμα από την απολογία του Τσελέντη στο πρώτο δικαστήριο, κατά την οποία είπε ότι δεν χρειάζονταν εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικών, ότι ο Τζωρτζάτος δεν χρειάστηκε ποτέ και ότι ο Σάββας Ξηρός ήταν αυτός που πειραματιζόταν!
 
Και φτάσαμε στον περιβόητο Μηλιώνη, ΜΑΤά που δεν ανήκε στη διμοιρία που δέχτηκε την επίθεση, αλλά είχε δει –όπως λέει- μερικές φορές ένα ζευγάρι που παρακολουθούσε το χώρο. Οταν είδα στην τηλεόραση –είπε- το Σάββα Ξηρό, του οποίου τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν. Δεν είπα ότι ήταν ο Σάββας. Οσο για την κοπέλα, δεν είπα τίποτα για τα χαρακτηριστικά της. Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει υπογράψει την κατάθεση και αυτός άρχισε να λέει ότι δεν είχε γνώσεις ανακριτικές και δεν είναι σίγουρος, μπορεί να κάνει και λάθος κ.λπ. Αρχισε, δηλαδή, όχι απλά να τα μασάει, αλλά να τα γυρίζει. Ο πρόεδρος του διάβασε τα πρακτικά από την πρώτη δίκη, στην οποία είχε πει ότι είναι βέβαιος πως αναγνωρίζει τον Σάββα και τη Σωτηροπούλου, και απάντησε ότι εννοούσε τα χαρακτηριστικά και όχι ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι! Του διάβασε, ακόμη, την κατάθεσή του στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ζερβομπεάκο, στην οποία έλεγε ότι το ανάστημα και τα μαλλιά ταιριάζουν με του Σάββα, αλλά δεν μπορεί να δει πρόσωπο, τη δε γυναίκα δεν την είδε στο πρόσωπο. Ηρθε, όμως, στο πρωτόδικο δικαστήριο και εξέφρασε 100% βεβαιότητα ότι αναγνωρίζει Σάββα και Σωτηροπούλου! Σ’ αυτό δεν έδωσε καμιά εξήγηση, αλλά κάτι ψέλλιζε ότι δεν αποδόθηκαν καλά, δεν εκφράστηκε κι αυτός καλά και άλλα τέτοια. Ομως, τα πρακτικά της πρώτης δίκης είναι απομαγνητοφωνημένα και δεν αποτελούν ελεύθερη απόδοση από τη μνήμη του γραμματέα.
 
Η εισαγγελέας τον ρώτησε ευθέως: Την αναγνωρίζετε τη Σωτηροπούλου; Οχι, κυρία, απάντησε ο ψευδομάρτυρας που προσπαθεί τώρα να τα μαζέψει, φοβούμενος ότι μπορεί να φάει καμιά μήνυση για ψευδορκία και ψευδομαρτυρία. Και άρχισε να ξαναλέει το ίδιο παραμύθι, για τα χαρακτηριστικά που μπορεί να τα ταυτίσει, αλλά το πρόσωπο δεν το ταυτίζει, γιατί πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος, και ότι περισσότερο μπορεί να πει για το Σάββα αλλά όχι για την κοπέλα κ.λπ. κ.λπ.
 
Οταν άρχισαν οι ερωτήσεις από τη συνήγορο Δ. Βαγιανού, ο (αξιωματικός πλέον) Μηλιώνης «βόγγηξε». Γιατί δεν μπορούσε να δώσει καμιά εξήγηση για την «προϊούσα» μνήμη του. Αφηνε υπαινιγμούς ότι οι συνάδελφοί του στην προανάκριση του 1985 δεν έγραψαν όσα τους περιέγραψε, όταν όμως ρωτήθηκε γιατί δεν έκανε καμιά περιγραφή στο Ζερβομπεάκο, το γύριζε στο τσάμικο: ότι ήξερε πως θα θεωρούνταν ειλικρινής η πρώτη κατάθεσή του, γι’ αυτό δεν την άλλαξε! Δεν είχε πρόβλημα, όμως, να την αλλάξει στο πρώτο δικαστήριο. Και ναι μεν η Σωτηροπούλου απαλλάχτηκε, όμως η εισαγγελική έφεση στηρίζεται στη δική του κατάθεση. Ακόμα και η περιγραφή του υποτιθέμενου Σάββα είναι πλάσμα της φαντασίας του. Γιατί περιγράφει άντρα με κοτσίδα, ενώ ο Σάββας εκείνη την περίοδο μόλις είχε απολυθεί από το στρατό και δεν υπήρχε περίπτωση να έχει κοτσίδα.
 
Το δικαστήριο κατάλαβε ότι ο Μηλιώνης είναι κλασική περίπτωση ψευδομάρτυρα που λέει και ξελέει, όμως, αντί ο πρόεδρος να τον καθίσει στο σκαμνί, προσπάθησε όσο μπορούσε να προστατεύσει το κύρος του, με παρεμβάσεις στη συνήγορο. Εμμέσως πλην σαφώς, ήταν σαν να έλεγε: εντάξει, καταλάβαμε τι τρέχει, αφήστε τον να πάει στο καλό… Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πρόεδρος και εισαγγελέας προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Γ. Γκουντούνα από το να κάνει μία ερώτηση, ενώ γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα. Ο συνήγορος ρώτησε τον Μηλιώνη, πού είδε το παράστημα του Σάββα, στο οποίο αναφέρεται, γιατί ουδέποτε φάνηκε εκείνη την περίοδο όρθιος ο Σάββας, όμως ο πρόεδρος απαγόρευσε στον μάρτυρα να απαντήσει.
 
Τι περίπτωση είναι ο Μηλιώνης; ‘Η μπάτσος που πήγε να κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του, ή μπάτσος που νόμισε ότι μπορεί να πάρει λεφτά από τα μυστικά κονδύλια, ή μπάτσος που από το μίσος του νόμισε –ειδικά μέσα στο κλίμα εκείνης της περιόδου- ότι μπορεί να πει ατιμώρητα ακόμα και τα πιο χοντρά ψέματα, προκειμένου να χώσει πιο μέσα αυτούς που έτσι κι αλλιώς «την έχουν βάψει». Ηταν «τζάμπα» το ρουφιάνεμα της Σωτηροπούλου εκείνη την περίοδο, όπως σχολίασε σύντομα η Γ. Κούρτοβικ στο τέλος, η οποία δήλωσε επίσης ότι η Α. Σωτηροπούλου θα καταθέσει μήνυση εναντίον του για την κατάθεσή του στην πρώτη δίκη. Θύμισε, ακόμη, ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σάββας Ξηρός εντάχθηκε στην οργάνωση το 1986 (επομένως, δεν θα μπορούσε να είναι στη συγκεκριμένη ενέργεια). 
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

34η συνεδρίαση

Τρίτη 21.02.06
Επόμενο άρθρο

34η συνεδρίαση

Πέμπτη, 23.02.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

Ημέρα χελώνας.

Τζαμάικα: Ημέρα εργασίας.

1904: Λόχος στρατού λιθοβολεί ευρωπαίους υπουργούς στην Αϊτή.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει δικτατορία.

1928: 22 νεκροί και 41 τραυματίες από βόμβα αργεντινών αντιφασιστών στην ιταλική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες.

1945: Αυτοκτονεί στη φυλακή ο Χάινριχ Χίμλερ.

1973: Αποτυχημένο κίνημα στο πολεμικό ναυτικό με στόχο την ανατροπή του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1973: Εξαρθρώνεται η ΕΑΝ, συλλαμβάνονται ο κτηνίατρος Ι. Σαββούρας.

1986: Η ΚΥΠ μετονομάζεται σε ΕΥΠ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 34η συνεδρίαση

    17Ν
    • 34η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 34η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 34η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 34η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 34η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 34η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 34η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 34η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 34η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 34η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 34η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 34η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 34η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 34η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 34η συνεδρίαση

      34η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 34η συνεδρίαση

      34η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 34η συνεδρίαση

      34η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 34η συνεδρίαση

      34η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 34η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 34η συνεδρίαση

    34η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 34η συνεδρίαση

    34η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 34η συνεδρίαση

    34η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 34η συνεδρίαση

    34η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 34η συνεδρίαση

    34η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 34η συνεδρίαση

    34η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo