Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο του Ecofin την περασμένη Τρίτη, ο Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου, που μόλις είχε ολοκληρωθεί στην Αθήνα. Τα όσα είπε αποτελούν ένα ακόμη λαμπρό δείγμα παραπληροφόρησης: «Να κλείσω με μια φράση για την σημερινή έκδοση των εξαμηνιαίων ομόλογων, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με επιτόκιο 4,65%, χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Είχαμε μια κάλυψη 3,5 φορές και αντλήσαμε 1,25 δισ. συν 375 εκατομμύρια, και μαζί με τη δυνατότητα άντλησης άλλων 375 εκατομμυρίων την Πέμπτη, σύμφωνα με τον κλασικό μηχανισμό που υπάρχει, θα φτάσουμε τα 2 δισ., που ήταν και ο αρχικός στόχος αυτής της συγκεκριμένης έκδοσης. Επίσης, τουλάχιστον 10 ξένες τράπεζες συμμετείχαν σε αυτή την έκδοση, κάτι που δεν συνηθίζεται στις εκδόσεις αυτού του είδους. Εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι δεν θεωρούμε ότι η σημερινή έκδοση ήταν κάποιο μεγάλο τεστ εξόδου στις αγορές. Προφανώς, όμως, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είχε μια καλή κάλυψη και καλή ανταπόκριση».
Ας ξεκινήσουμε από το δευτερεύον. «Τουλάχιστον 10 ξένες τράπεζες συμμετείχαν σε αυτή την έκδοση, κάτι που δεν συνηθίζεται στις εκδόσεις αυτού του είδους». Τι ποσό αγόρασαν αυτές οι τράπεζες; Το 10% της συνολικής έκδοσης. Το 90% αγοράστηκε από ελληνικές τράπεζες. Γιατί κάποιες ξένες τράπεζες μπήκαν στη δημοπρασία για τόσο ασήμαντα –για το μέγεθός τους– ποσά; Γιατί προφανώς κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα και κάποιες υποσχέσεις πήραν, είτε απευθείας από την κυβέρνηση είτε μέσω του διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, εξέχοντος πρώην στελέχους της Goldman Sachs. Οσο για τις ελληνικές τράπεζες, όλα ήταν συμφωνημένα από τα πριν με την κυβέρνηση, σε βαθμό που η πιάτσα να μιλά για «σικέ δημοπρασία». Ακόμα και το ποσό που θ’ αγόραζε κάθε τράπεζα ήταν συμφωνημένο.
Γιατί ο Παπακωνσταντίνου συγκρίνει το 4,65% με το επιτόκιο του μηχανισμού στήριξης (λίγο πάνω από το 5%), όταν το μεν 4,65% αναφέρεται σε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, με τον τόκο να προκαταβάλλεται, ο δε μηχανισμός στήριξης δίνει δάνεια τριετούς διάρκειας, με το επιτόκιο να καταβάλλεται στη λήξη των ομολόγων; Ο υπουργός Οικονομικών συγκρίνει μαρούλια με μπρόκολα, για να κρύψει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο επιτόκιο είναι καθαρά τοκογλυφικό. Η προη- γούμενη έκδοση εξάμηνων γραμματίων έγινε στις 12 Απρίλη. Δηλαδή, τρεις βδομάδες πριν την υπογραφή του Μνημόνιου, όταν γινόταν της κακομοίρας με τα ελληνικά ομόλογα και τα σπρεντ είχαν εκτιναχτεί στα ύψη. Τότε, λοιπόν, το επιτόκιο των εξάμηνων γραμματίων είχε διαμορφωθεί στο 4,55%, ενώ στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, στις 12 Γενάρη, το επιτόκιο αυτών των γραμματίων ήταν 1,38% (για να μην πάμε πιο πίσω και θυμηθούμε ότι τον Οκτώβρη του 2009 το επιτόκιο των εξάμηνων γραμματίων ήταν 0,59%!).
Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη, επειδή κατάφερε να πουλήσει εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο ψηλότερο απ’ αυτό που είχε διαμορφωθεί την περίοδο της έκρηξης των σπρεντ! Εκανε ένω δωράκι στους τοκογλύφους των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα τους το ανανεώσει μετά από ένα εξάμηνο. Δεν έχει τα κότσια να κάνει το απλούστατο. Να διαθέσει τα έντοκα γραμμάτια στο κοινό με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο θα ήταν πολύ ψηλότερο από αυτό με το οποίο πολύς κόσμος «κλείνει» τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Αυτό γινόταν παλιά, όμως πλέον δουλεύ-ουν για τις τράπεζες.