Δύο επανεκδόσεις συμβαίνει να είναι οι καλύτερες ταινία αυτή τη μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα. Πρόκειται για το «Ran» του Ακίρα Κουροσάβα, μια θαυμάσια μεταφορά του έργου του Σέξπιρ «Βασιλιάς Λιρ» στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Η παραβολή του ιάπωνα φεουδάρχη Mori Motonari, που έτυχε να έχει μια καταπληκτική αντιστοιχία με το μύθο του Σέξπιρ, ενέπνευσε τον Κουροσάβα να δημιουργήσει ένα έπος γύρω από τη δίψα και το κυνήγι της εξουσίας. Παράλληλα θίγονται η σκληρότητα, ο εγωϊσμός αλλά και όσα τραγικά συνοδεύουν την ανθρώπινη διαδρομή ως συνέπεια της διαπάλης για το χρήμα και τη δύναμη.
Επαναπροβάλλεται επίσης το αριστούργημα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Φάννυ και Αλέξανδρος», μια ημιαυτοβιογραφική «καταγγελία» του πουριτανισμού και των επιπτώσεών της στην παιδική ηλικία.
Επίσης, αυτή τη βδομάδα «βγαίνει» μια ουρουγουάνικη ταινία σε σκηνοθεσία του Αλβαρο Μπρένκερ, με τον τίτλο «Χάλια μέρα για ψάρεμα».Πρόκειται για μια δραματική κομεντί με ήρωες έναν ξεπεσμένο παλαιστή και τον πανούργο μάνατζέρ του, που ξεκινούν μια τουρνέ στη Λατινική Αμερική προσπαθώντας με διάφορες κομπίνες να επιβιώσουν σε πείσμα των δύσκολων και μοναχικών καιρών.
Τέλος, έχουμε μια ελληνική ταινία. Είναι η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και σίγουρα είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις φετινών ελληνικών ταινιών. Κατ` αρχήν, πρόκειται για ένα καυστικό χιουμοριστικό σχόλιο στον ελληνοκεντρισμό και ρατσισμό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Επειτα, αν και αδύναμη δραματουργικά, η ταινία του Τσίτου, χρησιμοποιώντας απλούς αφηγηματικούς κώδικες, έχει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να αγγίξει πλατύτερο κοινό και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί θετικά.
Ελένη Σταματίου