Παράπονο μέγα εκφράζει η υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή: Μα δε ντρέπονται λίγο αυτοί οι άξεστοι χωριάτες; Εγώ τους έχω καλέσει σε διάλογο, έχω βάλει τόσο κόσμο να σκοτωθεί στη δουλειά για να ετοιμάσει «8 βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις», έχουμε ξεκινήσει «μια διαδικασία ανοικτής, πρωτοφανούς για τον κλάδο διαβούλευσης», έχουμε δείξει ότι «για πρώτη φορά η αγροτική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μιας κυβέρνησης, κι αυτοί βάλθηκαν να χαλάσουν τη γιορτή που για χάρη τους ετοίμασα, βγαίνοντας στα μπλόκα μια βδομάδα πριν τη διημερίδα της ΟΚΕ και του υπουργείου με θέμα «Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα». Δε μπορεί, υποκινούμενοι είναι.
Τα επιχειρήματα της Κ. Μπατζελή επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα: «Η πολιτική ηγεσία αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της προχώρησε σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις. Ηδη ομάδες εργασίας, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται τους οκτώ προτεινόμενους βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και στην εμπορία. Στις 25 και στις 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, κορυφώνεται αυτός ο ανοιχτός, διευρυμένος διάλογος». Την Τρίτη και ενώ τα μπλόκα πολλαπλασιάζονταν και πύκνωναν σε όλη τη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού απέρριψε κομψά τα βασικά αιτήματα των αγροτών, τους κάλεσε «να έρθουν στο διάλογο. Να σταματήσουν, δηλαδή, τα μπλόκα για να μην υπάρχει και κοινωνική αναταραχή και να μην υπάρχουν τάξεις οι οποίες αντιστρέφονται και έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα. Κάτι το οποίο, δυστυχώς, θα δούμε να γίνεται αυτές τις ημέρες» (το πιάσατε ασφαλώς το υπονούμενο για επερχόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό»). Την ίδια μέρα, βέβαια, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να ξεκινήσει η βιομηχανία των μηνύσεων, αλλά… η κυβέρνηση δεν φέρει καμιά ευθύνη, η κυβέρνηση κάνει διάλογο.
Για να τελειώνουμε μ’ αυτό το παραμυθάκι. Υπάρχουν επιτροπές που συγκροτούν οι κυβερνήσεις, οι οποίες κάνουν κάποιο έργο. Αντιλαϊκό κατά κανόνα, αλλά έργο. Για παράδειγμα, οι επιτροπές για το Ασφαλιστικό βγάζουν κάποια πορίσματα, που τα χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις είτε για την οργάνωση της προπαγάνδας είτε για την κατάρτιση των αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων τους. Οι «ομάδες εργασίας» της Μπατζελή είναι σκέτη κοροϊδία. Συγκρότησε εννέα ομάδες εργασίας. Απ’ αυτές οι τρεις είχαν από 19 άτομα, μία 20, μία 22, μία 23, μία 24, μία 32 και μία 46 άτομα. Συμμετείχαν υπάλληλοι του υπουργείου και των φορέων του, καθώς και εκπρόσωποι των διάφορων εκφάνσεων του αγροτοπατερισμού. Οι επιτροπές αυτές συνεδρίασαν μόνο μία φορά και οι συνεδριάσεις τους ήταν τρίωρες έως τετράωρες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δε μπορούσε να γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση, πόσο μάλλον μελέτη θεμάτων σε βάθος. Μόλις που πρόλαβαν να γνωριστούν τα μέλη τους και να κάνουν τις δημόσιες σχέσεις τους. (Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε παρακάτω το σπαρταριστό σχόλιο κάποιου που πήρε μέρος σε μια απ’ αυτές τις «ομάδες»).
Οι «ομάδες εργασίας», όμως, θα συνεδριάσουν και στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της… ιστορικής διημερίδας. Πόσο; Δυο ώρες η κάθε μία! Τόσο προβλέπει το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Μπατζελή. Και τι θα γίνει δυο μέρες; Η πρώτη μέρα προβλέπει 3,5 ώρες φιέστα με ομιλίες του Πολυζωγόπουλου, υπουργών, εκπροσώπων των κομμάτων, μια ώρα γεύμα και μετά το γεύμα (με βαρύ το στομάχι, γιατί έτσι αποδίδει καλύτερα ο… εμπειρογνώμονας) δίωρες παράλληλες συνεδριάσεις των έξι από τις εννέα «ομάδων εργασίας». Τη δεύτερη μέρα, έχουμε ένα δίωρο στο οποίο θα συνεδριάσουν παράλληλα οι υπόλοιπες τρεις «ομάδες εργασίας», μια ώρα διάλειμμα, ένα μισάωρο που ένα βαυαρικό ινστιτούτο τεχνολογίας, μάνατζμεντ και ελέγχου θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο σύστημα γεωργικής εκπαίδευσης», μιάμιση ώρα συμπεράσματα-συνέντευξη Τύπου (της υπουργού, προφανώς) και στις 2 η σεμνή τελετή θα λάβει τέλος.
Κοντολογίς, μιλάμε για μια κακοστημένη φιέστα, που δεν έχει να πει τίποτα στους αγρότες. Τίποτ’ απολύτως. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προσπαθεί να κάνει καθυστέρηση πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Τα αγροτικά μπλόκα, όμως, είναι μια πραγματικότητα και μ’ αυτή πρέπει να «πορευτεί».
ΥΓ1: Τόσος κόπος, τόσος ντόρος, τόσες προσδοκίες, τόσες υποσχέσεις, τόσοι καλεσμένοι (εκατοντάδες) και ο πρωθυπουργός δεν θα περάσει από το Ζάππειο ούτε για ένα σύντομο χαιρετισμό! Ούτε καν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης! Ούτε ο υπουργός των Οικονομικών που ελέγχει το ταμείο. Μόνη κι έρημη την άφησαν την όμορφη Κατερίνα, που λέει και το τραγούδι. Ουδείς θέλει να μπει στο κάδρο ενός φιάσκου, με τους αγρότες απόντες αλλά παρόντες στα μπλόκα.
ΥΓ2: «Εμείς και στο αγροτικό ζήτημα θα κάνουμε βαθιές, ριζικές αλλαγές. Τέτοιες αλλαγές που θα αποτρέπουν, που δεν θα υπάρχει λόγος, του χρόνου τέτοια εποχή, να βρίσκονται ξανά στους δρόμους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη. Παρακαλούμε, κρατήστε στα υπόψη αυτή την αλαζονική δήλωση. Του χρόνου τέτοια εποχή θα ξέρουμε.
«Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της υγειονομικής ασφάλισης του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης των αγροτών (ΟΓΑ) – κυρίως μια αύξηση κατά 1% του αντίστοιχου ποσοστού εισφοράς – είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των πιστώσεων από τον προϋπολογισμό σε αυτό το ταμείο από το 2,6% του ΑΕΠ το 2010 σε 2% του ΑΕΠ το 2012».
Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σελ. 47
Ενα ακόμη χαράτσι σε βάρος του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση που «για πρώτη φορά έχει βάλει στο επίκεντρό της την αγροτική οικονομία». Χαράτσι δυσβάσταχτο για τους φτωχούς αγρότες, που μετά βίας επιβιώνουν (όσοι επιβιώνουν).