Για τις 30 του Οκτώβρη ορίστηκε τελικά η δικάσιμος της προσφυγής της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία.
Η αγωγή θα εκδικασθεί από το Α3 τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που σε διατεταγμένη υπηρεσία και σε απόλυτη εναρμόνιση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε ομόφωνα στις 26 του Ιούνη ότι η Χρύσα Χοτζόγλου πρέπει να βγει ξανά σε δυνητική αργία μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή ακύρωσης.
Και στις 30 του Οκτώβρη, η σύνθεση του Α3 τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά θα έχει την ίδια πρόεδρο (Ιφιγένεια Μετζελοπούλου), που στις 26 του Ιούνη ακύρωσε τον εαυτό της, ψηφίζοντας ενάντια στην ίδια την απόφασή της, της 9ης του Μάη, όταν είχε κάνει δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής. Μέλη θα είναι δύο από τα τρία μέλη του Α3 τμήματος (στο δικαστήριο στις 26 του Ιούνη, που πήρε την προκλητική ομόφωνη απόφαση να βγάλει ξανά σε δυνητική αργία τη Χρύσα, μέλη ήταν η Αυγερινή Λάσκαρη και η Παναγιώτα Μπακαράκου).
Δηλαδή, στις 30 του Οκτώβρη, δύο από τα τρία μέλη του Διοικητικού Εφετείου (η πρόεδρος και μία εκ των μελών-εφετών) θα είναι αυτά που αποφάσισαν στις 26 του Ιούνη να βγάλουν ξανά σε δυνητική αργία τη Χρύσα Χοτζόγλου.
Το σημειώνουμε αυτό, γιατί θα είναι πολύ περίεργο να ξαναδούμε μια νέα κωλοτούμπα, αυτήν τη φορά από την ανάποδη, από τα ίδια πρόσωπα του Α3 τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.
Εκείνο, όμως, που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι η ίδια η μεθόδευση όλης της διαδικασίας. Ας θυμηθούμε το ιστορικό:
- Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, με ομόφωνη και ειδικά αιτιολογημένη γνώμη, αποφάσισε να μην τεθεί σε δυνητική αργία η Χρύσα Χοτζόγλου.
- Υπήρξε προκλητική παρέμβαση του ίδιου του τότε υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη, ο οποίος ανέτρεψε, χωρίς καμιά αιτιολόγηση, την ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
- Στις 9 του Μάη, εκδικάστηκε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η πρώτη δικαστική προσφυγή (Προσωρινή Διαταγή) ενάντια στην προκλητική απόφαση Πιερρακάκη. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε στις 12 του Μάη, έκανε δεκτή την αίτηση και εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης Πιερρακάκη. Η Χρύσα γύρισε στο σχολείο της.
Η απόφαση αυτή ήταν ένα δυνατό χαστούκι σε Μητσοτάκη και Πιερρακάκη, που επέλεξαν τη Χρύσα Χοτζόγλου για να στείλουν ένα τρομοκρατικό μήνυμα στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται εδώ και πέντε περίπου χρόνια με επιμονή και αποφασιστικότητα ενάντια στην επιστροφή του επιθεωρητισμού.
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά ο αυτοκρατορίσκος δεν άντεξαν το διασυρμό. Ετσι, μέσα σε μόλις 8 ημέρες από την έκδοση της παραπάνω απόφασης (12 του Μάη), ορίστηκε για την Τρίτη 20 Μάη, η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Α3 Τμήματος Ακυρωτικής Διαδικασίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (τριμελές με τη σύνθεση που περιγράψαμε παραπάνω).
Η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης έγινε φανερή από τον ελάχιστο χρόνο που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο ακροαματικές διαδικασίες. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η προσφυγή του θιγόμενου για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της τιμωρητικής Δυνητικής Αργίας. Γράφαμε τότε ότι η μεθόδευση πρέπει να σημάνει συναγερμό, καθώς όλα έδειχναν ότι οδηγούμαστε στην ακύρωση της απόφασης που έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής της Χρύσας Χοτζόγλου. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο.
- Στις 26 του Ιούνη, το Α3 Τμήμα Ακυρωτικής Διαδικασίας, με εντολές άνωθεν, για ευνόητους λόγους, στη λήξη της σχολικής χρονιάς και του συνεδρίου της ΔΟΕ (94η ΓΣ), ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφασή του σύμφωνα με την οποία η Χρύσα Χοτζόγλου πρέπει να βγει ξανά σε Δυνητική Αργία μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή ακύρωσης.
Υπενθυμίσαμε τη μεθόδευση γιατί αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι η διατήρηση, στο πρόσωπο της Χρύσας Χοτζόγλου, ακέραιου του τρομοκρατικού μηνύματος ενάντια στη μαχόμενη εκπαίδευση που παλεύει ενάντια στην αξιολόγηση, που αποτελεί βασικό μοχλό ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου, κατηγοριοποίησης, πειθάρχησης και υποταγής.
Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι στις 30 του Οκτώβρη η τελεσίδικη απόφαση του Α3 Τμήματος Ακυρωτικής Διαδικασίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά θα είναι η δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον φασιστικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (ν. 3528/2007, άρθρο 104, παρ.4), το μέγιστο χρονικό διάστημα που ένας υπάλληλος μπορεί να τεθεί σε δυνητική αργία είναι δύο (2) έτη: «Σε κάθε περίπτωση, η αργία αίρεται αυτοδικαίως μετά από την πάροδο διετίας από την έκδοση της απόφασης θέσης του υπαλλήλου σε αργία».
Γι’ αυτό και το Α3 Τμήμα στις 26 του Ιούνη αποφάσισε την αύξηση των αποδοχών της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου από το 50% στο 75% αυτών. Για να «γλυκάνει» τον αντίκτυπο που είχε η κωλοτούμπα που έκανε σε σχέση με την απόφαση της 9ης Μάη και προπαντός τον αντίκτυπο που θα έχει η τελεσίδικη απόφαση (δύο χρόνια δυνητική αργία).
Μπορεί κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι γινόμαστε μάντεις κακών, όμως είναι προτιμότερο να αντικρίζει κανείς την αλήθεια με ανοιχτά μάτια και να προετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει όπως της αρμόζει.
Και τα γεγονότα δείχνουν ότι αν αφεθούν οι αγωνιστικές απαντήσεις στις «καλές προθέσεις» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Δεν αρκούν μια ή δυο συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.
Εμείς θα το πούμε ευθέως: Απαιτούνται σκληροί αγώνες, μαζικοί και διαρκείας. Απεργία με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Μην ξεχνάμε ότι «τρέχουν» 2.500 πειθαρχικά ενάντια στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται. Μαζική, διαρκείας, αποφασιστική συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση.
Και αυτόν τον αγώνα θα τον αναστήσει και θα του δώσει πνοή και δυναμική η ίδια η Χρύσα Χοτζόγλου, που πρέπει να βάλει το σώμα της μπροστά. Η απεργία πείνας μπροστά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά θα δημιουργήσει γεγονότα και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ να ανακρούσουν πρύμναν. Και αυτή θα είναι μια νίκη όχι μόνο της Χρύσας Χοτζόγλου, αλλά μια νίκη ολόκληρου του κινήματος ενάντια στην βρόμικη αξιολόγηση.