Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»
  • Σαν σήμερα 15 Γενάρη
  • Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών
  • Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»
  • Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη
  • Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Υπουργείο Παιδείας: σκληρότητα για φοιτητές και δημόσιο πανεπιστήμιο, γαλαντoμία με νέα «δώρα» για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: σκληρότητα για φοιτητές και δημόσιο πανεπιστήμιο, γαλαντoμία με νέα «δώρα» για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούλ 2025, 13:02

Κατατέθηκε στη βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Παιδείας και η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ξεκινά στις 25/7.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις διατάξεις που μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε στρατόπεδα: διατάξεις για τις διαγραφές των «αιώνιων φοιτητών» και την τιμωρία των ΑΕΙ που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις των διαγραφών και διατάξεις για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ, της επιβολής του «νόμου και τάξης». 

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη βουλή, κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ κλείνουν το μάτι στο υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο, που είχε μπει στα παζάρια με το υπουργείο για τις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», αναζητώντας ψευτοαλλαγές, μια ελάχιστα πιο λάιτ εφαρμογή της λαιμητόμου, θεωρώντας ότι έτσι θα ξεγελάσουν τους φοιτητές και τις αντιδράσεις τους.

Θυμίζουμε ότι οι πρυτάνεις στην 109η σύνοδό τους δεν απαίτησαν την άμεση διαγραφή της αντιεκπαιδευτικής διάταξης του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 για την «αυτοδίκαιη διαγραφή» των «αιώνιων φοιτητών». Δεν καταδίκασαν τον κυβερνητικό στόχο της επιβολής «σιγής νεκροταφείου» στο πανεπιστήμιο και την μετατροπή του σε φρούριο και στρατόπεδο, αλλά ζήτησαν α) τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού (75%) επιτυχούς αξιολόγησης, όπως οριζόταν στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη «διαβούλευση», ώστε να δοθεί στους φοιτητές που υπερέβησαν τον ανώτατο χρόνο φοίτησης (ν+2), μια «τελευταία ευκαιρία» β) την απαλοιφή του όρου «επιτυχώς», ώστε να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να διαχειρίζονται με αιτιολογημένη ευελιξία «ειδικές» περιπτώσεις φοιτητών που διατρέχουν κίνδυνο διαγραφής.

Ο Μητσοτάκης και η «γλάστρα» του Ζαχαράκη δεν τους χάλασαν το χατίρι, αφού δεν επηρεάζεται η ουσία της διάταξης. Ετσι στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή (άρθρο 130) το 75% των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων (ECTS) έγινε 70% και η επιτυχής συμμετοχή σε δύο εξεταστικές περιόδους έγινε συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές διαδικασίες, εκ των οποίων στη μία επιτυχώς.

Κινδυνεύουν, λοιπόν, αν το φοιτητικό κίνημα δεν εξεγερθεί και δεν τους τρίψει στη μούρη τα σχέδιά τους, να διαγραφούν πάνω από 35.000 παλιοί αλλά «ενεργοί» φοιτητές και 290.000 «ανενεργοί» σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων, οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους.

Υπογραμμίζουμε την υποκρισία Μητσοτάκη και ΥΠΑΙΘΑ ότι τάχα έτσι θα τηρηθούν τα «ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης» των ΑΕΙ. «Αιώνιοι φοιτητές» υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια (που παρεμπιπτόντως δεν επιβαρύνουν σε τίποτε το πανεπιστήμιο, καθώς δεν δικαιούνται δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, πάσο, ακόμη και διαμονή στις εστίες) και όμως αυτό δεν εμπόδισε τις «παραγωγικές σχολές», ειδικά τα Πολυτεχνεία, να παίρνουν αφειδώς «προγράμματα» σε συνεργασία με καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Ο πραγματικός λόγος, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να τελειώνει με τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές» (που είναι κυρίως εργαζόμενοι φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο μάλιστα που έχει εντατικοποιήσει αφάνταστα τα προγράμματα σπουδών και δεν έχει επαρκές διδακτικό προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες, φοιτητές που οι οικογένειές τους αδυνατούν να στηρίξουν τις σπουδές τους λόγω των αβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων) είναι η μετατροπή του πανεπιστήμιου σε απολύτως ελεγχόμενη ζώνη, εν είδει φρουρίου και στρατοπέδου, σε ζώνη επιβολής «σιγής νεκροταφείου», όπως άλλωστε ταιριάζει σε ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση ΑΕ.

Οσον αφορά δε τις φασιστικές διατάξεις για την «ασφάλεια» στα ΑΕΙ ( άρθρα 65-88), που παραπέμπουν σε καθεστώς χούντας («παρεμπόδιση εκπαιδευτικής λειτουργίας», «παρεμπόδιση οργάνων ΑΕΙ», «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων των ΑΕΙ χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του», «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ΑΕΙ για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής», «ρύπανση», «ηχορύπανση», απολύτως αυστηρή ελεγχόμενη πρόσβαση στα ΑΕΙ ενισχυμένη με νέους μηχανισμούς επιτήρησης και ρουφιανιάς, φασιστικό οπλοστάσιο πειθαρχικών ποινών, 2χρονη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας σε φοιτητές που διώκονται ποινικά, κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας, οριστική διαγραφή, Ειδικός Εισαγγελέας και διαδικασίες fast track, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που δεν ενημερώνουν αμελλητί την αστυνομία ή παραλείπουν να ασκήσουν πειθαρχική αρμοδιότητα διώκονται πειθαρχικά και μπορούν να εκπέσουν και από το αξίωμά τους, κ.λπ.) αυτές μένουν ανέγγιχτες και στοχεύουν στον στραγγαλισμό οποιασδήποτε κινηματικής διαδικασίας.

Τα «δώρα» στα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη επείγονται να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια, που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας με συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια, και έχουν κάνει αίτηση να μεταμορφωθούν σε παραρτήματα (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) αυτών των ξένων πανεπιστημίων.

Αλλωστε, ανακοινώθηκαν από χθες και οι βάσεις εισαγωγής στα δημόσια ΑΕΙ και οι αποτυχόντες, που πετσόκοψαν οι πανελλήνιες με τον κλειστό αριθμό εισακτέων και την καρμανιόλα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εφόσον βεβαίως έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τα τσουχτερά δίδακτρα, μπορεί να καταφύγουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια-κολλέγια.

Γι’ αυτό και η Ζαχαράκη θα ανακοινώσει οσονούπω ποια πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια παίρνουν «άδεια»  (λέμε τώρα) λειτουργίας.

Για να διευκολύνουν τους εμπόρους της γνώσης να ανοίξουν τα «μαγαζιά» τους με τη νέα ταμπέλα του ΝΠΠΕ, έσπευσαν, λοιπόν, να κάνουν νέες εκπτώσεις από τις «αυστηρές» τάχα προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας, με τις οποίες παραμύθιαζαν τον ελληνικό λαό.

Με το άρθρο 134 του πολυνομοσχέδιου (τροποποιεί το άρθρο 137 του ν. 5094/2024 «Προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης») απαλλάσσουν τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια από την υποχρέωση της προϋπόθεσης προσκόμισης πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια παίρνουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας και μετά από 3 μήνες μπορούν να προσκομίσουν το εν λόγω πιστοποιητικό!

Το ΥΠΑΙΘΑ φρόντισε επίσης να απαλλάξει προσωπικά τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) από την αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων. Ετσι κι αλλιώς μηδαμινή σημασία έχουν οι «αξιολογήσεις» και «πιστοποιήσεις» τους, καθώς το πάνω χέρι και τον απόλυτο έλεγχο έχει το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο με το οποίο το κολλέγιο-ΝΠΠΕ έχει συνάψει «ειδική συμφωνία».

Θυμίζουμε ότι ο Πιερρακάκης, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας, με πολυτροπολογία, σε νόμο για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, έκανε και άλλο δώρο στα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια.

Αντί της υποχρέωσης (ν. 5094/2024 άρθρο 137) να διαθέτουν αυτοτελείς κατάλληλες κτηριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τους έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών (ιδιωτικά σχολεία, κολλέγια, κ.λπ) μέχρι να φτιάξουν (λέμε τώρα) τα δικά τους campus.

Επίσης προβλέφθηκε η δυνατότητα να συστεγάζονται διαφορετικές μονάδες παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης (τυπικής ή άτυπης), ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στο ίδιο ή διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, αρκεί να μην λειτουργούν ταυτόχρονα.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ ΚΟΛΛΕΓΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροZoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: «Παραμένω ήρεμος, αποφασισμένος και αγωνιστής μέχρι την τελευταία μου ανάσα»
Επόμενο άρθρο Aπό το Central Park μέχρι το Ζαγόρι, μια Γάζα δρόμος…

Σχετικά Αρθρα

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

Παιδεία 13 Ιαν 2026, 21:28

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παιδεία 11 Ιαν 2026, 10:05

Προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκλητική κατεπείγουσα δεύτερη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΟΔΠΤΕ

Παιδεία 8 Ιαν 2026, 14:57

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του δημόσιου σχολείου

Μέτρο συνδεδεμένο με την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση

Παιδεία 7 Ιαν 2026, 20:28

Η κυβέρνηση της μέγιστης αναλγησίας διέγραψε 308.605 φοιτητές

Παιδεία 2 Ιαν 2026, 19:20
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
Κόντρες

Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη

14 Ιαν 2026, 14:49
Πολιτική

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

14 Ιαν 2026, 11:02
Καταστολή

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

14 Ιαν 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Γενάρη

14 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

13 Ιαν 2026, 21:58
Παιδεία

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

13 Ιαν 2026, 21:28
Πολιτική

Ελεγκτική εταιρία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΑΔΕ ότι αρνήθηκε να της χορηγήσει στοιχεία για να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο

13 Ιαν 2026, 21:01
Εργατικά

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

13 Ιαν 2026, 20:34
Στο Ψαχνό

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

13 Ιαν 2026, 19:32
Κόντρες

Πάμε για το «Βραβείο Νέων Καρλομάγνου»

13 Ιαν 2026, 14:11
Πολιτισμός

Ακυρώθηκε η διάσημη Εβδομάδα Συγγραφέων της Αδελαΐδας 2026: Μετά τον αποκλεισμό παλαιστίνιας-αυστραλής συγγραφέα

Περισσότεροι από 180 συγγραφείς και ομιλητές αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό

13 Ιαν 2026, 12:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Γενάρη

13 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Απαράβατοιόροι: Οχι αφοπλισμός - Οχι διεθνής επιτροπεία/κηδεμονία

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις της Αντίστασης για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

12 Ιαν 2026, 19:14
Κόντρες

Η καρατόμηση ενός αθώου

12 Ιαν 2026, 14:32
Η παπάρα

Η καρατόμηση του μπατζανάκη

12 Ιαν 2026, 13:07
Καταστολή

Η Ιταλία στήνει στη Λιβύη το εργαστήριο της «Ευρώπης-Φρούριο»

H υποκρισία της ΕΕ σε πλήρη ανάπτυξη

12 Ιαν 2026, 10:51
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

Ημέρα Martin Luther King.

Αγκόλα: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Βενεζουέλα: Ημέρα δασκάλων.

Βόρεια Κορέα: Ημέρα κορεατικού αλφαβήτου.

Ιαπωνία: Ημέρα ενηλίκων.

1809: Γεννιέται ο Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν.

1878: Φιλοπόλεμο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες.

1919: Δολοφονούνται στο Βερολίνο οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1977: Βόμβα στον κινηματογράφο «Αττικόν» του Πειραιά που πρόβαλε την ταινία “Επιδρομή στο Εντεμπε“.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo