Χθες αναφερθήκαμε εν εκτάσει στο σκάνδαλο του «παραμάγαζου» που λειτουργεί επί χρόνια στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», υπό την ταμπέλα «Μονάδα Εφηβικής Υγείας» (ΜΕΥ), που υπάγεται στη Β’ Παιδιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική.
Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, που είχε καλέσει σήμερα σε ακρόαση την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, προκειμένου να αποφασίσει αν θα τη θέσει σε δυνητική αργία ή όχι, αναβλήθηκε για τις 8 Ιούλη. Δε γνωρίζουμε το λόγο της αναβολής, η δική μας έρευνα όμως αποκάλυψε νέα στοιχεία.
Γράφαμε χθες: «Με τον πειθαρχικό έλεγχο μόνο της επιστημονικά υπεύθυνης, η υπόθεση στεγανοποιείται και περιορίζεται σ’ αυτήν και όχι στους προϊσταμένους και συνεργάτες της, οι οποίοι πρέπει επίσης να υποστούν τη βάσανο του πειθαρχικού (και όχι μόνο) ελέγχου. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΜΕΥ ανήκει σε Πανεπιστημιακή Κλινική. Επομένως, εκτός από την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, υπάρχει και η Διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Κλινικής».
Η αλήθεια είναι ότι «ελέγχθηκε» πειθαρχικά και η διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής στην οποία ανήκει η ΜΕΥ. Ο πειθαρχικός έλεγχος, όμως, ασκήθηκε από το ίδιο το Νοσοκομείο και κατέληξε στην αστεία ποινή της «έγγραφης επίπληξης», στην οποία ήδη έχει ασκήσει ένσταση ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης, ζητώντας η υπόθεση να ελεγχθεί εξ υπαρχής από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, διότι η ποινή ήταν εξαιρετικά μικρή και παντελώς αναντίστοιχη με το μέγεθος των παραπτωμάτων που βαρύνουν τη διευθύντρια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων από την Εκθεση Ελέγχου του ΣΕΥΥΠ (γράψαμε αναλυτικά χθες), αποφάσισε στα μέσα Γενάρη να παραπέμψει την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 27 Γενάρη αποφάσισε να καλέσει σε απολογία τη διευθύντρια της κλινικής για το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, και την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ για σωρεία παραπτωμάτων (παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, σοβαρή απείθεια, άσκησης εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας, μη τήρηση ωραρίου, συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, παράβαση κανόνων ιατρικής δεοντολογίας).
Η υπόθεση της επιστημονικά υπεύθυνης παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ (εδρεύει στο υπουργείο Υγείας), με απόφαση του Πειθαρχικού του Νοσοκομείου στις αρχές Απρίλη. Ομως την υπόθεση της διευθύντριας της κλινικής το Πειθαρχικό του Νοσοκομείου την κράτησε και την εκδίκασε το ίδιο. Γιατί διαχώρισε τις δύο υποθέσεις, οι οποίες είναι αλληλένδετες; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Η απάντηση έχει ήδη δοθεί με την αστεία ποινή της έγγραφης επίπληξης στη διευθύντρια της Κλινικής.
Η διευθύντρια απολογήθηκε με υπόμνημα και υποστήριξε ότι η κλινική που διευθύνει έχει πολλές μονάδες και η ίδια αδυνατεί να τις παρακολουθεί με συχνή φυσική παρουσία! Οπως ισχυρίστηκε, την ευθύνη για τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση κάθε μονάδας έχει ο επιστημονικά υπεύθυνος και πως η ίδια ουδέποτε συνυπέγραψε πιστοποιητικά απαλλαγής από γραπτές εξετάσεις. Οτι δε γνώριζε για το εισιτήριο που αναγκάζονταν να πληρώσουν οι γονείς, ούτε για όλες τις υπόλοιπες παρανομίες! Οταν έλαβε γνώση (το 2018-19, πεντέξι χρόνια αφότου ανέλαβε διευθύντρια της κλινικής!), έκανε… ενέργειες: Εστειλε έγγραφα-επιστολές στην επιστημονικά υπεύθυνη, τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, τη διοίκηση του Νοσοκομείου! Μιλάμε για… θυελλώδεις ενέργειες.
Ας μας επιτραπεί εδώ ένα σχόλιο στηριγμένο στην κοινή λογική: η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, αμέσως μόλις τοποθετήθηκε στη θέση της το 2017, άρχισε να ψάχνει τα πάντα. Και βρήκε τις αποδείξεις για το σκάνδαλο μέσα σε μερικούς μήνες. Η διευθύντρια της Κλινικής, επί τουλάχιστον πέντε χρόνια δεν ήξερε τίποτα! Να της πούμε, πάντως, ότι μπορεί να μην συνυπέγραφε τις βεβαιώσεις που εξέδιδε η… φάμπρικα της ΜΕΥ, όμως αυτές οι βεβαιώσεις γράφουν στο λογότυπό τους το όνομά της ως διευθύντριας της Κλινικής.
Το εννεαμελές Πειθαρχικό του Νοσοκομείου, όμως, αποτελείται από… καλόπιστους και… ψυχοπονιάρηδες ανθρώπους, που παραμέρισαν την κοινή λογική, δέχτηκαν τις… εξηγήσεις της διευθύντριας και την «τιμώρησαν» με… έγγραφη επίπληξη για το παράπτωμα της αμελούς ή ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού της καθήκοντος! Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία στις 7 Απρίλη.
Εκτός από εμάς, όμως, η εξοργιστική αυτή απόφαση δεν έπεισε ούτε τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας – ΕΑΔ (σ’ αυτήν ανήκει πλέον το ΣΕΥΥΠ), που θεωρεί ότι η έγγραφη επίπληξη είναι αναιτιολόγητα επιεικής και μη προσήκουσα, αποτελώντας μέτρο επιεικές και δυσανάλογο του επιδιωκόμενου σκοπού κατά τις εφαρμοστέες εν προκειμένω διατάξεις.
Η έγγραφη επίπληξη είναι η ηπιότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε δημόσιο υπάλληλο και επιβάλλεται για ήσσονος σημασίας πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία μάλιστα μπορεί να μείνουν και ατιμώρητα. Με βάση την αρχή της αναλογικότητας, η ποινή θα πρέπει να είναι ανάλογη του πειθαρχικού παραπτώματος. Εν προκειμένω, στη ΜΕΥ επί σειρά ετών, αποδεδειγμένα, γίνονταν «όργια» (ο όρος είναι δικός μας, όχι του διοικητή της ΕΑΔ) και η διευθύντρια της Κλινικής δεν διέπραξε το παράπτωμα της αμελούς, αλλά την επιβαρυντική περίπτωση της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Οπως σημειώνει ο διοικητής της ΕΑΔ, η διευθύντρια της Κλινικής, από το 2013 μέχρι το 2018 έπρεπε να έχει αντιληφθεί τη μη νόμιμη λειτουργία της ΜΕΥ και τη μη νόμιμη συμπεριφορά της υφισταμένης της, επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ, και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν το έκανε και έτσι προκάλεσε βλάβη στην υπηρεσία, ενώ έθιξε και το κύρος του Νοσοκομείου και του ΕΣΥ.
Ο διοικητής της ΕΑΔ άσκησε ένσταση ενώπιον του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβούλιου Ιατρών ΕΣΥ, κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβούλιου του Νοσοκομείου με την οποία επιβλήθηκε στη διευθύντρια της Κλινικής η «ποινή» της έγγραφης επίπληξης. Ετσι, ο φάκελος θα σταλεί «πακέτο» στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ. Δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως η σημερινή αναβολή για την υπόθεση της επιστημονικά υπεύθυνης να έχει να κάνει με απόφαση να συνεκδικαστούν οι δύο υποθέσεις.
Προς το παρόν μένουμε στο σχόλιο για το «χαστούκι» που δέχτηκε το Πειθαρχικό του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ, που έκαναν τόση δουλειά, την οποία κατέγραψαν στο πόρισμά τους, θεώρησαν προφανώς «φτύσιμο» το χάδι της έγγραφης επίπληξης.
Περιττεύει να πούμε ότι θα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την εξέλιξη του σκανδάλου και θα σας ενημερώνουμε. Προς το παρόν δύο ερωτήματα:
- Τι περιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δε βάζει λουκέτο στη ΜΕΥ, όπως ήδη έχουν εισηγηθεί το ΔΣ του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ;
- Γιατί ο φάκελος του σκανδάλου δεν έχει αποσταλεί ακόμη στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, καθώς περιγράφονται όχι μόνο πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και ποινικά αδικήματα; Μετά τα δημοσιεύματά μας, βέβαια, η Εισαγγελία οφείλει να κινηθεί αυτεπάγγελτα.