Μεθαύριο, Πέμπτη 18 Νοέμβρη, συνεδριάζει το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ και θ’ ασχοληθεί ξανά με το σκάνδαλο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), του «παραμάγαζου» που λειτουργεί εδώ και κάμποσα χρόνια μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το οποίο έχει απασχολήσει επί μακρόν την αρθρογραφία μας.
Το πρώτο που πρέπει να σχολιάσουμε, προτού δούμε τις συγκεκριμένες εξελίξεις, είναι πως κοντεύει να συμπληρωθεί τριετία από τότε που αποκαλύφθηκε το συγκεκριμένο σκάνδαλο και ενώ έχουν αποφανθεί όλα τα αρμόδια όργανα (δύο ΕΔΕ και εσωτερικός έλεγχος του Νοσοκομείου, αποφάσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου, πόρισμα-καταπέλτης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβούλιου Ιατρών ΕΣΥ να θέσει την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ σε εξάμηνη δυνητική αργία) το «παραμάγαζο» δεν έχει κλείσει! Η καραμπινάτη παρανομία ακόμη επικρατεί της νομιμότητας!
Οι ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων, από τη διοίκηση του «Π. & Α. Κυριακού» μέχρι τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, είναι ασφαλώς μεγάλες και έχουν επισημανθεί από την αρθρογραφία μας, όμως υπάρχει και πολιτική ευθύνη την οποία φέρει ακέραιη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει άμεση γνώση για όλες τις πτυχές του σκανδάλου, έχει την ευθύνη που δεν έχει ακόμα κλείσει το «παραμάγαζο», και το υπουργείο Παιδείας έχει την τεράστια ευθύνη για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το πανεπιστημιακό κατεστημένο (από τα μέλη ΔΕΠ και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, τέως και νυν, μέχρι τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Δημόπουλο), θέλοντας να επιβάλει τη δική του νομιμότητα, το συμφέρον του δηλαδή, επί της νομιμότητας που καθορίζουν οι νόμοι του ελληνικού αστικού κράτους.
Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ καλεί την καθηγήτρια-διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, τμήμα της οποίας αποτελεί η ΜΕΥ, σε δικάσιμο για πειθαρχικά παραπτώματα. Η καθηγήτρια-διευθύντρια ελέγχθηκε πειθαρχικά από το Νοσοκομείο για αμέλεια ή ατελή εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου της επέβαλε την αστεία ποινή της «έγγραφης επίπληξης». Στην ποινή αυτή άσκησε ένσταση ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης, ζητώντας η υπόθεση να ελεγχθεί εξ υπαρχής από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, διότι η ποινή ήταν εξαιρετικά μικρή και παντελώς αναντίστοιχη με το μέγεθος των παραπτωμάτων που βαρύνουν την καθηγήτρια-διευθύντρια (έχουμε γράψει αναλυτικά επ’ αυτού).
Τώρα, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ θα εξετάσει εξ υπαρχής τις πειθαρχικές ευθύνες της καθηγήτριας-διευθύντριας. Εμείς να σημειώσουμε ότι οι ευθύνες της καθηγήτριας-διευθύντριας δεν εξαντλούνται μόνο στα όσα της καταλογίζει ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και αφορούν την περίοδο μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα των ελεγκτών της ΕΑΔ (πρώην ΣΕΥΥΠ). Εχει τεράστιες ευθύνες και στο μετέπειτα διάστημα, διότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ εξακολουθεί να παρανομεί, εξακολουθεί να παραβιάζει ακόμα και έγγραφες εντολές της καθηγήτριας-διευθύντριας , χωρίς αυτή να ασκήσει τα εκ του νόμου καθήκοντά της, όπως έκανε και πρωτύτερα. Μάλιστα, οι ευθύνες της πλέον είναι βαρύτατες, διότι υπάρχουν αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, τις οποίες παραβιάζει ωμά η υφισταμένη της επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ. Η καθηγήτρια-διευθύντρια, όμως, θεωρεί ότι η υφισταμένη της, επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, έχει δικαίωμα να εκτελεί κλινικό έργο, μολονότι έχει τεθεί σε δυνητική αργία, διότι… έχει κάνει δικαστική προσφυγή! Το γεγονός ότι η δικαστική προσφυγή δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη, το γεγονός ότι η τιμωρηθείσα ζήτησε αναστολή της απόφασης (με αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής), η οποία όμως απορρίφθηκε, αφήνει αδιάφορη την καθηγήτρια-διευθύντρια, η οποία επιδεικνύει μια… δική της αντίληψη για το τι σημαίνει νομιμότητα και υποχρέωση εφαρμογής της.
Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ καλεί ξανά σε δικάσιμο και την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, προκειμένου να εξετάσει τη συνέχιση ή μη της δυνητικής αργίας στην οποία την έχει θέσει και την πειθαρχική της υπόθεση (ως γνωστόν, έχει παραπεμφθεί για σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ έχει σταλεί φάκελος και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, διότι υπάρχουν και ποινικά αδικήματα).
Εμείς έχουμε στείλει όλα τα δημοσιεύματά μας στη γραμματεία του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβούλιου Ιατρών ΕΣΥ και θεωρούμε πως πρέπει να έχει αναζητήσει επικυρωμένα αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων.
Η υπόθεση θα ήταν τραγελαφική, θυμίζοντας το «κλειδώνω, μανταλώνω, τον κλέφτη βρίσκω μέσα». Eίναι, όμως, τραγική, διότι αφορά τη λειτουργία «παραμάγαζου» μέσα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο του ΕΣΥ και αποκαλύπτει μια συμπεριφορά «κράτους εν κράτει», προκλητικής παραβίασης του νόμου, από μέλος ΔΕΠ, με τις πλάτες του πανεπιστημιακού κατεστημένου που προφανώς θέλει να προστατεύσει «τα καλά και συμφέροντα».
Η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ «φτύνει» κατάμουτρα το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, θεωρώντας το αναρμόδιο να την ελέγξει πειθαρχικά! Εκανε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, απορρίφτηκε το αίτημά της για προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ, αλλά δεν πτοήθηκε: συνέχισε να ασκεί κλινικό έργο, γράφοντας εκεί που δεν πιάνει μελάνι τη σε βάρος της πειθαρχική απόφαση.
Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ διέταξε να σφραγιστούν οι είσοδοι της ΜΕΥ, η διοίκηση του «Π. & Α. Κυριακού» έβαλε κορδέλα σφράγισης στο γραφείο της, όμως η επιστημονικά υπεύθυνη επί τρεις μέρες έκοβε την κορδέλα (λες και έκανε εγκαίνια σε γκαλερί της Κηφισιάς) και συνέχιζε το κλινικό της έργο διατυμπανίζοντάς το ενώπιον μελών της Διοίκησης. Σταμάτησε να το κάνει μόνο όταν έβαλαν κλειδαριά, δεν σταμάτησε όμως να ασκεί κλινικό έργο, το οποίο δεν ασκείται φυσικά στο (κλειδωμένο πλέον) γραφείο της, αλλά στους κλινικούς χώρους της ΜΕΥ.
Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης είναι και μέλος του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβούλιου Ιατρών ΕΣΥ, οπότε θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και διά ζώσης τα υπόλοιπα μέλη για την προκλητικά παράνομη συμπεριφορά της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ και την παράβαση των δικών του αποφάσεων, όπως της εντολής του για σφράγιση της ΜΕΥ προκειμένου να την εμποδίσει να ασκεί κλινικό έργο. Αυτή η συμπεριφορά, άλλωστε, προκύπτει και από σειρά εγγράφων, όπως καλά γνωρίζει ο κ. Στάθης, καθώς αυτά τα έγγραφα αποτελούν αλληλογραφία του ιδίου με τη διοίκηση του «Π. & Α. Κυριακού».
Αναλυτικότερα για την προκλητικά παράνομη συμπεριφορά της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ μπορείτε να διαβάσετε στα:
- Νεότερες εξελίξεις στο σκάνδαλο του «παραμάγαζου» στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (3.9.2021)
- Ποιος κυβερνά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ; Σημεία και τέρατα στο «παραμάγαζο» του «Π. & Α. Κυριακού» (5.11.2021)
To Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ καλείται επί της ουσίας να αποφασίσει αν θα αυτοακυρωθεί ως θεσμικό όργανο ή αν θα ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως επιβάλλει ο νόμος. Πήρε μια απόφαση: έθεσε σε εξάμηνη δυνητική αργία την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ μέχρι να ολοκληρώσει την εξέταση της πειθαρχικής της υπόθεσης. Η τιμωρηθείσα δεν συμφωνεί με την απόφαση. Αυτό είναι δικαίωμά της, δεν είναι όμως δικαίωμά της να μην εφαρμόζει την απόφαση και να την παραβιάζει με τον πιο ωμό τρόπο, διαπράττοντας κατ’ εξακολούθηση νέα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα (διότι το να παραβιάζεις επίσημες σφραγίδες κρατικής αρχής είναι ποινικό αδίκημα: παράβαση άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα).
Επειδή αυτό είναι αυτονόητο (το ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ οφείλει να εξασφαλίσει την τήρηση των αποφάσεων του ιδίου και της Διοίκησης), ενδεχομένως να θεωρηθεί ως εκ περισσού η επισήμανσή μας. Δεν είναι ως εκ περισσού. Τη σημειώνουμε γιατί τις τελευταίες μέρες βλέπουμε κάποιες «περίεργες διαδρομές» και δεν ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν αυτές οι «περίεργες διαδρομές».
- Πριν από μερικές μέρες, το ΔΣ του Νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού» έκανε δεκτή την εισήγηση του κοινού διοικητή των δύο Νοσοκομείων Παίδων και αποφάσισε να ασκηθεί νέα πειθαρχική δίωξη στην επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, για τα πειθαρχικά παραπτώματα της «σοβαρής απείθειας» (επειδή συνεχίζει να κάνει κλινικό έργο, παρά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να τη θέσει σε εξάμηνη δυνητική αργία, μετά από γνωμοδότηση του ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ) και της «κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής» (για τα διάφορα έγγραφα που στέλνει, στρεφόμενη με ψευδή στοιχεία ενάντια στα μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου).
Απέρριψε, όμως, την εισήγηση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθη και του κοινού διοικητή Εμ. Παπασάββα να υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας για το ποινικό αδίκημα της αποσφράγισης (παράβαση 178 ΠΚ)! Σ’ αυτή την απόφαση μειοψήφισαν ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου. Πώς ακριβώς διαμορφώθηκε η en bloc άποψη όλων των υπόλοιπων μελών του ΔΣ;
Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ υπήρξε σαφής: σφραγίστε τις πόρτες και αν τις αποσφραγίσει να της υποβάλλετε αμέσως μηνυτήρια αναφορά. Για ποιο λόγο το ΔΣ του «Π. & Α. Κυριακού» αγνοεί με τόσο προκλητικό τρόπο την εντολή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ; Οταν διαπράττεται ποινικό αδίκημα, τα όργανα της Διοίκησης οφείλουν να παραπέμπουν αμελλητί την υπόθεση στον εισαγγελέα, άλλως είναι τα ίδια ποινικά υπόλογα τουλάχιστον για παράβαση καθήκοντος.
- Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κάλεσε για χθες σε συνάντηση στο γραφείο του τον διοικητή και τον πρόεδρο του ΔΣ του «Π. & Α. Κυριακού», την καθηγήτρια-διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, έναν άλλο καθηγητή-διευθυντή και την… επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, για να συζητήσουν το θέμα της ΜΕΥ.
Τι ήταν αυτή η εξωθεσμική σύναξη, ελάχιστες μέρες προτού συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ; Πώς είναι δυνατόν να καλούνται σε σύσκεψη σε ένα γραφείο (χωρίς να τηρούνται πρακτικά, προφανώς) όργανα της διοίκησης ενός νοσοκομείου, μαζί με την ήδη τιμωρημένη πειθαρχικά υπάλληλο, που με προκλητικό τρόπο αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, που περιφρονεί εντολές της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ, που περιφρονεί κατ’ εξακολούθηση και επί μακρόν αποφάσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου; Και μαζί να καλεί και την προϊσταμένη της καθηγήτρια-διευθύντρια, η οποία είναι επίσης πειθαρχικά ελεγχόμενη ενώπιον του ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ και που συμφωνεί με τη συμπεριφορά της υφισταμένης της;
Οταν μια υπόθεση ελέγχεται από τα αρμόδια διοικητικά και πειθαρχικά όργανα, πώς γίνεται να συσκέπτονται εξωθεσμικά οι ασκούντες τη διοίκηση με τους πειθαρχικά ελεγχόμενους υφισταμένους τους; Για να το πούμε απλά: πού το πάνε;
Τα θέτουμε και αυτά υπόψη του ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ και περιμένουμε να κάνει το καθήκον του, όπως επιβάλλει ο νόμος.