Διάταξη δικού της νόμου (άρθρο 10 ν. 4999/2022) τροποποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική τη λειτουργία ιδιωτικών μαγαζιών από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Είναι μια ακόμα κίνηση στη σκακιέρα της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Η στρατηγική ιδιωτικοποίησης υλοποιείται και με τα απογευματινά χειρουργεία του χαρατσιού. Στόχος η παράδοση των χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους ιδιώτες εμπόρους της υγείας. Παρά την εκκωφαντική προπαγάνδα του ακροδεξιού και αδίστακτου νεοφιλελεύθερου Γεωργιάδη, που προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, με τα απογευματινά χειρουργεία δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί σημαντικά η ενιαία λίστα χειρουργείων των νοσοκομείων.
Στις ενιαίες λίστες των χειρουργείων έχουν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της να μη διορίζει μαζικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό όλων των άλλων ειδικοτήτων, που είναι η μόνη λύση για να μειωθούν οι λίστες και ο χρόνος αναμονής.
Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι πολλές από τις προκηρύξεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κηρύσσονται άγονες λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος είναι ανυπόστατος. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι σημαντικά λιγότερες απ’ αυτές που απαιτούνται, με αποτέλεσμα η εργασία στο νοσοκομείο να γίνεται ανυπόφορη, σκέτο βασανιστήριο και οι εργαζόμενοι να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Ενώ αν οι προκηρυσσόμενες θέσεις ανταποκρίνονταν στα υπάρχοντα κενά, οπότε θα διαγραφόταν μια εργασία ανθρώπινη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Ετσι, τα κενά σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Με αποτέλεσμα, τα ήδη λειψά εξοπλισμένα τραπέζια χειρουργείων να γίνονται λιγότερα, λόγω της μεγάλης έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού. Αυτή η κατάσταση, η αδιοριστία προσωπικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπηρετεί τη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Προ των πυλών η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ
Αν εξαιρέσουμε την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου τα νοσοκομεία είναι πολλά, και την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Γιάννενα και την Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχουν από δύο νοσοκομεία (το ένα πανεπιστημιακό), σε όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο.
Αυτό το ένα νοσοκομείο εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα (30-31). Στις πέντε πόλεις που υπάρχουν από δύο νοσοκομεία αυτά εφημερεύουν 15-16 ημέρες το μήνα. Στην Περιφέρεια Αττικής, τα δυο Νοσοκομεία Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία» εφημερεύουν 15-16 ημέρες το μήνα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε 4 ημέρε (γενική εφημερία). Αν προσθέσουμε και τις εσωτερικές εφημερίες των κλινικών, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική οδηγία οι γιατροί από το 2015 έπρεπε να εργάζονται το μέγιστο 48 ώρες την εβδομάδα, τους υποχρεώνουν να εργάζονται ακόμα και πάνω από 60 ώρες!
Με την επικρατούσα δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με το ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων δεν είναι διατεθειμένη να νομιμοποιήσει το φακελάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν μαζικά απογευματινά χειρουργεία και έτσι να μειωθεί ουσιαστικά η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο φαφλατάς Γεωργιάδης όσο και ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό φρόντισαν με την ΚΥΑ για την Ενιαία Λίστα (ΦΕΚ 152 Β, 12.1.2024) να αναγορεύσουν σε διαχειριστές της τους χειρουργούς της αρεσκείας τους, που θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν απογευματινά χειρουργεία.
Αυτοί όχι μόνο θα έχουν κωδικούς πρόσβασης στην ενιαία λίστα χειρουργείων, αλλά και θα εντάσσουν σ’ αυτήν ασθενείς κατά το δοκούν (πελατεία). Ετσι, θα έχουν και τη δυνατότητα να παρουσιάζουν πλασματικά στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών που ήταν την λίστα και χειρουργήθηκαν, καταβάλλοντας σ’ αυτούς χοντρό χαράτσι. Ηδη, στο ξεκίνημα των απογευματινών χειρουργείων, όταν βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των φιεστών που οργανώνει ο ακροδεξιός Μπουμπούκος, οι καθηγητάδες χειρουργούν το απόγευμα ασθενείς εκτός λίστας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Νοσοκομείο «Αττικόν»: Οι καθηγητάδες μεγαλογιατροί χειρουργούν την πελατεία τους εκτός λίστας
Τα σχετικά για τον διαχειριστή της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ορίζονταν από απόφαση του Πολάκη (αναπληρωματικός υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα (η έμφαση δική μας):
«Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ορίζει ως υπεύθυνο/η για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου -έναν τουλάχιστον- υπάλληλο του νοσοκομείου. Ο εν λόγω υπάλληλος σκόπιμο είναι να προέρχεται, πρωτίστως, από το στελεχιακό δυναμικό του Τμήματος/Γραφείου Κίνησης ασθενών.
(Αρθρο 1, παράγραφος 2, εδάφια β’ και γ’)
Ο υπάλληλος συντάσσει τη Λίστα βάσει των παραπάνω στοιχείων, χωριστά για κάθε κλινική ή τμήμα του νοσοκομείου, η οποία, αφού εγκριθεί ως προς την ανάρτησή της από τον Αναπληρωτή Διοικητή ή τον Διοικητή (όταν δεν υπάρχει Αν. Διοικητής), παραδίδεται στην αρμόδια κλινική και στην επιτροπή χειρουργείου προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα χειρουργείου».
(Αρθρο 1, παράγραφος 2δ, εδάφιο α’)
Η διάταξη αυτή άλλαξε ως εξής με την πρόσφατη ΚΥΑ των Γεωργάδη, Θεμιστοκλέους, Πετραλιά και Παπαστεργίου (η έμφαση δική μας):
«Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ορίζεται ως υπεύθυνος για την κατάρτιση και της λειτουργία της Λίστας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ορίζει τον υπεύθυνο υπάλληλο/υπάλληλους για την διαχείριση της Λίστας. Επίσης, μπορεί να ορίζει περαιτέρω ιατρό χειρουργικής ειδικότητας ως υπεύθυνο για τη διαχείριση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων. Οι ανωτέρω ορίζονται και ως διαπιστευμένοι χρήστες του συστήματος οι οποίοι έχουν δικαίωμα επεξεργασίας δεδομένων στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων μόνο για ασθενείς του ιδίου Νοσοκομείου».
(Αρθρο 1, παράγραφος 2, εδάφια β’ και γ’)
Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των απογευματινών χειρουργείων, θα είναι να αυξήσουν τα κίνητρα στους χειρουργούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, να νοικιάζουν χειρουργικά τραπέζια στους εμπόρους της υγείας που απασχολούν ιδιώτες χειρουργούς και να αυξήσουν το χαράτσι σε βάρος των ασθενών που θα χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία.
Αυτή η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη κι αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετο συμπέρασμα. Προκύπτει από την τακτική της βαθμιαίας ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που με μεθοδικότητα εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πότε στο όνομα της αύξησης των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ και πότε για να ξεμπλοκάρει δήθεν η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.
Στις 7 Δεκέμβρη του 2022 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4999 (ΦΕΚ 225 Α). Με το άρθρο 10 αυτού του νόμου τροποποιήθηκε η περίπτωση α, της παραγράφου 1, του άρθρου 11 του νόμου 2889/2001, καταργήθηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δόθηκε η δυνατότητα σ’ αυτούς να λειτουργούν παράλληλα και ιδιωτικά μαγαζιά υγείας. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο 10 του νόμου 4999/2022 (η έμφαση δική μας):
«1. Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις…
«Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου. Για τους ιατρούς που εκ του νόμου απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εφημερίες, το τρίτο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα. Τα περιστατικά που υποβάλλονται σε διαγνωστικές πράξεις ή παρακλινικές εξετάσεις ή χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός του νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται αθροιστικά κατά το τακτικό ωράριο και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου από τον ίδιο ιατρό».
Πέρασε τόσος καιρός και οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν υπέβαλαν αιτήσεις στους διοικητές ή στους προέδρους των νοσοκομείων για να τους εγκρίνουν τη λειτουργία ιδιωτικών μαγαζιών υγείας. Στις 22 Μάρτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη Νομοθετική Υπηρεσία της Βουλής νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις γα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Με το άρθρο 7 αυτού του επαίσχυντου νομοσχεδίου τροποποιείται το άρθρο 10 του νόμου 4999/2022 και γίνεται πιο ελκυστικό, για να «τσιμπήσουν» οι γιατροί του ΕΣΥ και να υποβάλουν αιτήσεις για να λειτουργήσουν παράλληλα ιδιωτικά ιατρεία-μαγαζιά.
Οι συντάκτες του νομοσχεδίου κάνουν και μια αλχημεία: παρουσιάζουν αυτή τη ρύθμιση όχι ως τροποποίηση του άρθρου 10 του δικού τους νόμου 4999/2022, αλλά σαν τροποποίηση της περίπτωσης α, της παραγράφου 1, του άρθρου 11 του νόμου 2889/2001. Οι λόγοι είναι προφανείς.
Παραθέτουμε τα σχετικά χωρία του άρθρου 7 του νομοσχέδιου που κατατέθηκε στη Βουλή (η έμφαση δική μας):
Αρθρο 7
Οροι και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας – Αντικατάσταση περ. α΄ παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001
Η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντικαθίσταται ως εξής:…
Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης.
Ειδικότερα, οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες δεν παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας.
Από τη σύγκριση των διατάξεων του άρθρου 10 του νόμου 4999/2022 και του άρθρου 7 του επαίσχυντου νομοσχεδίου γίνεται εξόφθαλμα φανερό ότι η νέα διάταξη για την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών μαγαζιών υγείας από τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ γίνεται πιο ελκυστική, καθώς καταργούνται οι προϋποθέσεις που έθετε η διάταξη του 2022. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσδοκεί να υποβάλουν μαζικά αιτήσεις οι γιατροί του ΕΣΥ για άδεια λειτουργίας ιδιωτικού μαγαζιού.
Θεωρούμε σίγουρο πως αν και με αυτή τη ρύθμιση δεν τσιμπήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση, προκειμένου να καταργηθεί στην πράξη η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
Οσα εκθέσαμε παραπάνω επιβεβαιώνουν απόλυτα τη θέση μας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πρακτική που υπηρετεί βήμα-βήμα τη στρατηγική της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.