Σήμερα πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και 4ωρη στάση εργασίας στα Νοσοκομεία Παίδων «Π&Α Κυριακού» και Πεντέλης. Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους (και όχι μόνο) είναι πολλές με αποτέλεσμα να μην γίνονται πολλά χειρουργεία, η λίστα αναμονής να έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και πολλές οικογένειες να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας για να χειρουργηθούν τα παιδιά τους.
Ο Πλεύρης και η Γκάγκα, για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους να μην κάνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, να προσλαμβάνουν μαζικά επικουρικούς γιατρούς και να μετακινούν γιατρούς από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας ή σε Νοσοκομείο, ισχυρίζονται ότι πολλές προκηρύξεις γιατρών για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ κηρύσσονται άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, γιατί οι γιατροί προτιμούν να δουλεύουν στα μαγαζιά των εμπόρων υγείας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και προσπαθεί να μπαλώσει τα πάρα πολλά κενά μόνιμων γιατρών (όχι μόνο αναισθησιολόγων) στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ προσλαμβάνοντας πολλούς επικουρικούς και ελάχιστους μόνιμους γιατρούς. Οχι μόνο συνεχίζει αλλά και εντατικοποιεί αυτή την πολιτική, καθώς έχει βάλει στα σκαριά την ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και με την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο: Γκάγκα και Πλεύρης βάζουν ταφόπλακα στο ΕΣΥ, γράφαμε:
Τα άρθρα 7 και 10 του νομοσχεδίου που το δίδυμο του υπουργείου Υγείας έδωσε στους συνδικαλιστές της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ προβλέπουν ρητά ότι καταργείται η απαγόρευση στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται στα μαγαζιά των εμπόρων της Υγείας ή να έχουν ιδιωτικά ιατρεία, βάζοντας έτσι την ταφόπλακα στο ΕΣΥ.
Στις 8 Φλεβάρη του 2022, η Γκάγκα είχε προαναγγείλει την ύπαρξη νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της απαγόρευσης στους γιατρούς του ΕΣΥ να δουλεύουν στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας και τη μετατροπή όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Δηλαδή, το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Για την κατάργηση της απαγόρευσης στους γιατρούς του ΕΣΥ είχε πει συγκεκριμένα:
«Σήμερα, όπως έχετε δει όλοι, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν πανεπιστημιακοί γιατροί, υπάρχουν γιατροί ΕΣΥ και υπάρχουν και στρατιωτικοί γιατροί… Οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν δικαίωμα ελευθέρου επαγγέλματος, παράλληλα με τη δυνατότητα ερευνητικού έργου, διδακτικού έργου και κλινικού έργου μέσα στα νοσοκομεία μας. Επίσης, δικαίωμα κλινικού ελεύθερου επαγγέλματος έχουν οι στρατιωτικοί γιατροί, παράλληλα με τα νοσοκομειακά τους καθήκοντα. Και οι δύο κατηγορίες γιατρών είναι κατηγορίες γιατρών που εκτιμάμε και τιμούμε. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους γιατρούς του συστήματος υγείας» (οι εμφάσεις δικές μας).
Αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απαιτεί να προκηρύσσονται πληρώσεις θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ με το σταγονόμετρο. Μιλάμε για προκηρύξεις που καλύπτουν ελάχιστα από τα υπάρχοντα κενά μόνιμων γιατρών και όχι όλες τις κενές θέσεις ταυτόχρονα. Αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τους γιατρούς, καθώς λόγω της μερικής κάλυψης των κενών θα υποχρεώνονται σε εξουθενωτικά ωράρια και πολλές εφημερίες.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους στην ηπειρωτική Ελλάδα οι ειδικευμένοι γιατροί δεν συμμετέχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς, μολονότι η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα γίνεται σε καθεστώς γαλέρας. Στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχουν και επιπλέον αρνητικοί παράγοντες (ακριβή και δυσεύρετη στέγη και πολύ ακριβή διαβίωση).
Στις αρχές Σεπτέμβρη, ο ΙΣΑ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ». Σ’ αυτήν έγινε εκτενής αναφορά για την απασχόληση στα μαγαζιά των εμπόρων υγείας και περιγράφηκε με τα πιο μελανά χρώματα από τους συμμετέχοντες γιατρούς (που είναι υπέρ της ιδιωτικής υγείας).
Το ντουέτο Πλεύρη-Γκάγκα γίνεται τρίο, με την προσθήκη της Παγώνη
Η κατάσταση στα τρία Νοσοκομεία Παίδων της Αττικής έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι γιατροί κινητοποιούνται, αλλά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ακολουθεί μια διασπαστική πολιτική που δεν αντιπαλεύει την αντιυγειονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στις 22 Σεπτέμβρη το πρωί, η Παγώνη είχε κλείσει ραντεβού με τη Γκάγκα και τον Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας και πήρε μαζί της την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και δύο μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ, αποκλείοντας τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου και απαγορεύοντας (!) τη συμμετοχή γιατρών από τα άλλα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Δύο γιατροί από αυτά τα Νοσοκομεία αγνόησαν την απαγόρευση της Παγώνη και συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία των γιατρών που συναντήθηκε με τον Πλεύρη και τη Γκάγκα. Οταν τους είδε το πρωϊ στο υπουργείο, η Παγώνη εξέφρασε τη δυσφορία της και επανέλαβε ότι η αντιπροσωπεία πρέπει να είναι μόνο από το «Αγία Σοφία», δεν τόλμησε όμως να απαιτήσει να μην πάρουν μέρος στη συνάντηση.
Για τα επτά κενά αναισθησιολόγων, ο Πλεύρης, η Γκάγκα και η Παγώνη ισχυρίστηκαν ότι οι τέσσερις θέσεις είναι δεσμευμένες από ένα διαγωνισμό του 2011. Το υπουργικό δίδυμο έχει λόγο να λέει συνεχώς ψέματα για να καλύψει την αντιυγειονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως η Παγώνη έχει υποχρέωση, ως πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, να τηρεί τουλάχιστον κάποια προσχήματα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το άρθρο 8 του κατάπτυστου νομοσχέδιου με τίτλο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», που δόθηκε σε ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ, προβλέπει πως οι θέσεις που προκηρύχτηκαν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2013 καταργούνται. Επομένως, οι τέσσερις «δεσμευμένες θέσεις» θα καταργηθούν μετά την ψήφιση αυτού του τερατουργήματος. Ιδού η διάταξη:
Αρθρο 8
Κατάργηση προκηρύξεων και αποδέσμευση θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ
Οι προκηρύξεις θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, οι οποίες εκδόθηκαν με απόφαση Διοικητή Νοσοκομείου ή του Υπουργού Υγείας έως τν 31η.12.2013 και εκκρεμούν στα αρμόδια προς κρίση συμβούλια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση τελικού πίνακα κατάταξης έως και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, καταργούνται και οι θέσεις αποδεσμεύονται.
Επομένως, ο ισχυρισμός των Γκάγκα, Πλεύρη και Παγώνη ότι τέσσερις θέσεις αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι δεσμευμένες είναι ψευδής, υποκριτικός και παραπλανητικός. Είχαν το θράσος να ισχυριστούν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις για τις τέσσερις δεσμευμένες θέσεις θα γίνει μετακίνηση τεσσάρων αναισθησιολόγων από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Μεταξά, Αττικό και Ασκληπιείο Βούλας, χωρίς να έχει σταλεί το «εντέλεσθε» από τους Διοικητές της 1ης και της 2ης ΥΠΕ, Στάθη και Ροϊλό. Τελικά, ούτε αυτό το σεβάστηκαν, καθώς την επομένη (23 Σεπτέμβρη) εκδόθηκε από τον Στάθη η διαταγή μετακίνησης για την αναισθησιολόγο του Ευαγγελισμού και μια ακόμη διαταγή μετακίνησης από τον Ροϊλό για την αναισθησιολόγο του Ασκληπιείου Βούλας.
Αυτές οι μετακινήσεις των τεσσάρων αναισθησιολόγων θα πάρουν πολύ καιρό, καθώς οι τέσσερις θέσεις που προκηρύχτηκαν θα καταργηθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου-τερατουργήματος. Για να κατευνάσει την αγανάκτηση των γιατρών του «Αγία Σοφία», ο Πλεύρης ισχυρίστηκε στη συνάντηση ότι θα προκηρύξει τρεις θέσεις και έτσι μαζί με τους τέσσερις που θα μετακινηθούν θα κλείσει το κενό των επτά θέσεων.
Πρόκειται για αέρα κοπανιστό, αλλά η Παγώνη, που δεν έχει κρύψει τη… συμπάθειά της για τον Πλεύρη, άκουγε τις παπάτζες και έκανε το παπί. Από την πλευρά της η Γκάγκα είπε να γίνει προκήρυξη διαγωνισμού για δύο θέσεις! Εχουμε μια επανάληψη της τακτικής όλων των κυβερνήσεων για μερική κάλυψη των κενών θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ. Αν και όταν προκηρυχτούν οι συγκεκριμένες τρεις ή δύο θέσεις, είναι ορατός ο κίνδυνος να κηρυχτεί και αυτός ο διαγωνισμός άγονος!
Ο ακροδεξιός Πλεύρης, βλέποντας τις πλάτες που του έκανε η Παγώνη, είχε το θράσος να πει ότι έχει κατηγορηθεί για… κομμουνιστικές παρεμβάσεις στο κατάπτυστο νομοσχέδιο! Η Παγώνη τον άκουσε και δεν είπε κουβέντα, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαπνέεται από την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη και προωθεί απροκάλυπτα την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη για να μην περάσει αυτό το τερατούργημα. Μάχη για την πραγματική ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και για την κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θυμίζουμε την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του νόμου 2889/2001, που απαγόρευε τα ιδιωτικά ιατρεία στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ:
Νόμος 2889/2001 άρθρο 11
Ιατροί Ε.Σ.Υ.
α. Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιονδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί εκτός από το παράπτωμα του άρθρου 77 της παρ. 1 περίπτωση ε΄του ν. 2071/1992(Α΄ 123), το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφοράς του άρθρου 107 παρ.1 περίπτωση ε΄ του ν. 3528/2007 και συνεπάγεται την άμεση θέση του παραβάτη σε κατάσταση αναστολής καθηκόντων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 104 του ιδίου νόμου, με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ, που δεν απαιτείται να έχει περαιτέρω αιτιολογία εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης.