Δυο θάνατοι γυναικών, μιας 63χρονης στην Κω πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού, επειδή το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν απασχολημένο αλλού, και μιας 19χρονης εγκύου μαζί με το παιδί που κυοφορούσε στη Νέα Μάκρη, επειδή το ασθενοφόρο κλήθηκε το πρωί και έφτασε το μεσημέρι, χτύπησαν καμπανάκια στο μηχανισμό της ΝΔ, καθώς έφεραν στην επιφάνεια την εγκατάλειψη και τη διάλυση του ΕΣΥ με τα χιλιάδες κενά σε όλα τα τμήματά του, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.
Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-αντιπρόεδρος της ΝΔ, που επιστρατεύτηκε σε πρώτη φάση, τα έκανε μαντάρα, καθώς λίγο έλειψε ν’ αρχίσει να βρίζει τον κόσμο. «Το να μας παρουσιάζουν ως κάποια νεοφιλελεύθερα τέρατα άψυχα που δεν πονάμε για τον κόσμο ενώ αυτοί είναι οι δήθεν κοινωνικά δίκαιοι, είναι ψέμα», είπε και μετά έμπηξε τις τσιρίδες: πρώτα πρέπει να βρούμε λεφτά και μετά θα φτιάξουμε την υγεία. Ολα στη ζωή έχουν μια λογική! Μην διαμαρτύρεστε, λοιπόν, επειδή δεν λειτουργεί ο στόλος του ΕΚΑΒ. Θαυμάστε τον (και φτύστε… στον κόρφο σας):
όλα στη ζωή έχουν μία λογική pic.twitter.com/hAWZrJrDpu
— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) June 7, 2023
Ο Πλεύρης είναι έτσι κι αλλιώς ολίγιστος, τη Γκάγκα την κρύβουν μην τυχόν και της ξεφύγει τίποτα, οπότε αποφασίστηκε να βγει μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Και σκάρωσαν στο άρπα-κόλλα μια επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», τάχα για να αποθαυμάσει ένα πρόγραμμα παροχής θεραπευτικής φροντίδας σε καρκινοπαθείς στο σπίτι. Το ότι η επίσκεψη σκαρώθηκε στο άρπα-κόλλα αποδεικνύεται από το πρόγραμμα του Μητσοτάκη, που από την προηγούμενη μέρα είχε ανακοινώσει το κόμμα του. Επίσκεψη στον «Αγιο Σάββα» δεν υπήρχε:
Πήγε στον «Αγιο Σάββα», για «να καταδείξει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, λειτουργεί. Πολλές φορές λειτουργεί σε επίπεδα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο». Αρα να μην γκρινιάζουμε αν πεθαίνει και κανένας/καμιά σε καρότσα αγροτικού ή αν μια 19χρονη γυναίκα χάνει τη ζωή της και το παιδί που κυοφορούσε.
Αφού τελείωσε τη σύντομη φιέστα στον «Αγιο Σάββα», τράβηξε για το Mega, όπου τον περίμενε η πρωινατζού με τα ντολμαδάκια έτοιμα για να τα δοκιμάσει (δεν κάνουμε πλάκα) και με… καυτές ερωτήσεις για τις… αταξίες που έκανε ως έφηβος και για το πώς… κατάφερε να τα ξαναφτιάξει με τη Μαρέβα (μιλάμε καταστράφηκε το λαμινέιτ πάτωμα από τα δάκρυα). Οι συνεργάτες του είχαν κανονίσει να τον ρωτήσει η πρωινατζού και για το ΕΣΥ. H πρωινατζού δεν ρώτησε, βέβαια, απλά είπε κατευθείαν το συμπέρασμα: «Είδα ότι πια είπατε δημόσια ότι προτεραιότητά σας είναι το ΕΣΥ, ειδικά μετά από αυτά τα τραγικά συμβάντα».
Ο Κούλης πήρε την πάσα και άρχισε την προκατασκευασμένη λογοδιάρροια «για ένα σύγχρονο ΕΣΥ με παραπάνω προσωπικό, με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, με ενίσχυση των νοσοκομείων μας, με ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους καρκινοπαθείς για να καταλήξει: «Αλλά για ένα πράγμα θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας ακούνε σήμερα: ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το project “νέο ΕΣΥ“ την επόμενη τετραετία». Εκστασιασμένη η πρωινατζού άρχισε τις ευχές: «Μακάρι. Για να έχουμε όλοι την δημόσια υγεία που μας αξίζει». «Η πρόκληση είναι μεγάλη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», υπερθεμάτισε ο Κούλης. «Challenge accepted, λοιπόν», εξέφρασε τη βεβαιότητά της η πρωινατζού. Εις την αγγλικήν, για να ταιριάζει με τον Κούλη που θεωρεί το ΕΣΥ… «project»!
Κι ύστερα ήρθε ο Σπύρος Πνευματικός για να μας περιγράψει αναλυτικά το project «νέο ΕΣΥ». Στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πορτοσάλτε (πού αλλού;). Τι εστί Σπύρος Πνευματικός; Είναι καθηγητής Ιατρικής, πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια και υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια (ήρθε τρίτος και δεν εκλέχτηκε στις 21 Μάη, αλλά φιλοδοξεί να εκλεγεί στις 25 Ιούνη).
Ο Πνευματικός μάς είπε ότι το ΕΣΥ πρέπει να απαλλαγεί από τις δαπάνες περίθαλψης των καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου, που δεν έχουν ελπίδες, γιατί πρέπει να γλιτώσει τις δαπάνες αυτών των θεραπειών! Δεν το χωράει το μυαλό του ανθρώπου, αλλά τόσο κυνικά το είπε: Πρέπει να υπολογίζεται το cost benefit ratio, όπως γίνεται στην Αμερική!
Παραθέτουμε ολόκληρη την τοποθέτησή του, για να μην χρειαστεί να προσθέσουμε κανένα σχόλιο (μόνο η έμφαση είναι δική μας):
«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά από αυτά τα πράγματα που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ενας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν που δεν έχει λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Βέβαια θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, αλλά όμως στο τέλος της ημέρας πώς θα γίνει, τι θα γίνει;
Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα (σ.σ. χρησιμοποιεί το επίθετο «τρομακτικό» με την έννοια του θαυμασμού, όμως είναι κυριολεκτικά τρομακτικό αυτό που λέει): Γιατί ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος, το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ κτλ. Οταν είχαμε πρωτοπάει αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Αρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν…
Ακούγοντάς με κάποιος μπορεί να πει ότι είμαι περίεργος γιατί μιλάω για την ανθρώπινη ζωή. Δεν είμαι, την αγαπάμε την ανθρώπινη ζωή, έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας σε αυτό το πράγμα, αλλά επειδή είναι περατά τα resources και οι δυνατότητες που έχουμε, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε αυτά. Αν είχαμε απεριόριστο αριθμό δυνατοτήτων, θα κάναμε τα πάντα για τους πάντες, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ετσι είναι η αλήθεια. Ομως πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει όριο κάποια στιγμή, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο, γιατί αν η υπηρεσία που παρέχω σήμερα σε κάποιον δεν πρόκειται να του προσφέρει κάτι, την παίρνω από κάποιον άλλο που θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή αύριο. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε και αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τα δει κάποιος»!
Ακούστε τις δηλώσεις Πνευματικού από το 21:55′ και μετά:
Μετά τον ντόρο που ξέσπασε από τις δηλώσεις του «μαρτυριάρη» Πνευματικού, που περιέγραψε το project «νέο ΕΣΥ» όπως πραγματικά το έχουν στο μυαλό τους ο Μητσοτάκης και η νεοφιλελεύθερη κλίκα του, του τηλεφώνησε ο γραμματέας Παύλος Μαρινάκηςκαι του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του (αυτό το διέρρευσαν από την Πειραιώς). Δεν ξέρουμε αν του έδωσε έτοιμη και τη… διορθωτική δήλωση, αλλά τι σημασία έχει; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πάντα έρχεται μια «διορθωτική» δήλωση που φορτώνει στους «άλλους» την ευθύνη. Μια τέτοια δήλωση, δήλωση επιβεβαίωσης και όχι διάψευσης των όσων είπε, έκανε και ο Πνευματικός. Την παραθέτουμε (η έμφαση δική μας):
«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου (σ.σ. συζητούσε επιστημονικά με τον… καθηγητή της Ιατρικής Πορτοσάλτε!) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».
Τελικά, διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά του ή άφηνε… περιθώρια παρερμηνείας; Ακόμα και σ’ αυτή την υποτιθέμενη διορθωτική δήλωση δεν πήρε πίσω τα περί «ανάλυσης κόστους» για τις θεραπείες στους καρκινοπαθείς, η οποία «ανάλυση κόστους» προφανώς θα εφαρμόζεται και σε άλλες κατηγορίες ασθενών (π.χ. ηλικιωμένους) και γενικά: Οι πιθανότητες θα καθορίζουν τη θεραπεία. Εχει 20% πιθανότητες επιτυχίας; Είναι ασύμφορη!