Εξοντωτικά ωράρια και υπερεφημέρευση των αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού» δημιουργούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μικρών ασθενών και των ίδιων των γιατρών.
Στο νοσοκομείο εργάζονται δέκα μόνιμοι αναισθησιολόγοι, από τους οποίους εφημερεύουν οι οκτώ, γιατί οι δύο έχουν απαλλαγεί. Από τους οκτώ, οι δύο είναι Επιμελητές Β, οι δύο Επιμελητές Α και οι υπόλοιποι τέσσερις διευθυντές. Το νοσοκομείο κάνει γενική εφημερία Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και κάθε δεύτερη Κυριακή και κλειστή εφημερία τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας
Οι εφημερίες των γιατρών είναι τριών κατηγοριών:
Η ενεργή εφημερία που στις καθημερινές αρχίζει από τη λήξη της πρωϊνής βάρδιας στις 3μμ και λήγει στις 8 πμ της επομένης (Σάββατο, Κυριακή και αργίες αρχίζει από τις 8 πμ και λήγει στις 8 πμ της επομένης.
Η μεικτή εφημερία που αρχίζει από τις 3 μμ και διαρκεί για έξι ώρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια για έντεκα ώρες στο σπίτι.
Η εφημερία ετοιμότητας που γίνεται από το σπίτι (ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να πάει στο νοσοκομείο όταν κληθεί να αναλάβει υπηρεσία).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι Επιμελητές Α και Β είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τέσσερις ενεργές και δύο μεικτές εφημερίες το μήνα, ενώ οι διευθυντές τρεις ενεργές και τρεις μεικτές.
Από τους οκτώ αναισθησιολόγους που κάνουν εφημερίες στο «Π&Α Κυριακού» ένας είναι καρκινοπαθής και θα έπρεπε η διοίκηση του νοσοκομείου να τον απαλλάξει. Αυτός, όμως, κάνει τις εφημερίες εθελοντικά για να βοηθήσει του επτά συναδέλφους του που ήδη κάνουν πολλές εφημερίες, γεγονός που είναι προς τιμή του.
Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προκηρύσσει θέσεις μόνιμων γιατρών, με αποτέλεσμα οι οκτώ αναισθησιολόγοι να αναγκάζονται να κάνουν πολλές εφημερίες κάθε μήνα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των νοσηλευόμενων παιδιών αλλά και τη δική τους. Τον Ιούνη του 2023 οι τέσσερις επιμελητές Α και Β έκαναν 15 ενεργές και 13 μεικτές εφημερίες, ενώ τον Ιούλη θα κάνουν 23 ενεργές και 8 μεικτές εφημερίες! Οι τέσσερις διευθυντές τον Ιούνη έκαναν 15 ενεργές και 17 μεικτές εφημερίες και τον Ιούλη θα κάνουν 23 ενεργές και 8 μεικτές εφημερίες!
Με τόσες πολλές εφημερίες οι οκτώ αναισθησιολόγοι οδηγούνται σε εφταήμερη εβδομαδιαία απασχόληση που ξεπερνάει κατά πολύ τις 48 ώρες που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή οδηγία 88/2003. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί το 2015 από το Δικαστήριο της ΕΕ (ένατο τμήμα) για την παραβίαση της απασχόλησης και άλλα. Αναφερόμαστε στην υπόθεση C-180-23-12-2015 (την παραθέτουμε στο τέλος). Ομως, παρά την καταδίκη, το ελληνικό κράτος συνεχίζει ατιμώρητα την παραβίαση της οδηγίας 88/2003, γιατί Κομισάριοι και Δικαστήριο δεν ελέγχουν αν τηρούνται οι οδηγίες και οι αποφάσεις τους.
Κι ενώ οι κυβερνήσεις (όλων των χρωμάτων) υποχρεώνουν τους γιατρούς να κάνουν πρόσθετες εφημερίες, πέραν των τακτικών, φρόντισαν να βάλουν ως προϋπόθεση πως αν οι αμοιβές για τις πρόσθετες εφημερίες ξεπερνούν κατά 9% τις αμοιβές των τακτικών εφημεριών που γίνονται στα νοσοκομεία της κάθε ΥΠΕ, αυτές δεν πληρώνονται!
YΓ. Από τις τέσσερις διευθύντριες αναισθησιολόγους στο «Π&Α Κυριακού» οι δύο είναι 67 χρόνων και η τρίτη 63! Αυτές είναι οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που δεν προχωρούν στους αναγκαίους διορισμούς γιατρών.
apofasi_dikastirioy