Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία
  • Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη
  • Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί
  • Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
  • Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας
  • «Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Επί οχτώ χρόνια συνεχίζεται το βασανιστήριο της παράνομης υπερεφημέρευσης των γιατρών
Υγεία

Επί οχτώ χρόνια συνεχίζεται το βασανιστήριο της παράνομης υπερεφημέρευσης των γιατρών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Σεπ 2023, 09:56
  • Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε όλη την περίοδο που διαχειρίστηκε την καπιταλιστική εξουσία, υποχρέωνε τους γιατρούς να δουλεύουν πάνω από 48 ώρες την επταήμερη εβδομάδα, παραβιάζοντας την οδηγία 88/2003 και αγνοώντας την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ.

  • Την ίδια πολιτική εφαρμόζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνεχείς τροποποιήσεις που κάνει στην παράγραφο 4γ του άρθρου 3 του νόμου 4498, με τις οποίες διαιωνίζεται η βάρβαρη απασχόληση των γιατρών πάνω από 60 ώρες την επταήμερη εβδομάδα.

  • Το βασανιστήριο των 60 ωρών διαιωνίζεται γιατί οι Κομισάριοι αδιαφορούν για την παραβίαση των οδηγιών, ενώι οι γιατροί και η ομοσπονδία τους δεν παλεύουν να το ανατρέψουν.

Εχουμε αναφερθεί σε δύο άρθρα μας στην καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ (ένατο τμήμα) στις 24 Δεκέμβρη του 2015, επειδή παραβίαζε (και συνεχίζει να παραβιάζει) την οδηγία 88/2003, που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν πρέπει να απασχολούνται περισσότερες από 48 ώρες στην επταήμερη εβδομάδα, συνυπολογίζοντας την πενθήμερη πρωινή απασχόληση και τις εφημερίες.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την καταδικαστική απόφαση:

«Η Ελληνική Δημοκρατία, παραλείποντας να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα, κατά μέσο όρο, τις 48 ώρες και παραλείποντας να διασφαλίσει ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως ή ισοδύναμη περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας τον οποίο η περίοδος αυτή θεωρείται ότι αντισταθμίζει, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 3 και 6 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας».

Οι εφημερίες των γιατρών είναι τριών κατηγοριών:

  • Η ενεργή εφημερία που στις καθημερινές αρχίζει με τη λήξη της πρωινής βάρδιας στις 3μμ και λήγει στις 8πμ της επομένης (Σάββατο, Κυριακή και αργίες αρχίζει στις 8πμ και λήγει στις 8πμ της επομένης.
  • Η μεικτή εφημερία που αρχίζει από τις 3μμ και διαρκεί για έξι ώρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια για έντεκα ώρες στο σπίτι.
  • Η εφημερία ετοιμότητας που γίνεται από το σπίτι (ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να πάει στο νοσοκομείο όταν κληθεί να αναλάβει υπηρεσία).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στη Ζώνη Α οι Επιμελητές Α και Β είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τέσσερις ενεργές και δύο ετοιμότητας το μήνα, ενώ οι διευθυντές τρεις ενεργές και τρεις ετοιμότητας. Στην πράξη όμως τους υποχρεώνουν να υπερεφηρεύουν, φτάνοντας στο σημείο να ξεπερνούν τις 60 ώρες την επταήμερη εβδομάδα. 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να εφαρμόσει την οδηγία, επικαλέστηκε την έλλειψη γιατρών. Και μετά την καταδικαστική απόφαση, συνέχιζε την παρανομία για περίπου τρία χρόνια, υποχρεώνοντας τους γιατρούς να υπερεφημερεύουν, δουλεύοντας και πάνω από 60 ώρες. Και τον Νοέμβρη του 2017 ψήφισε το νόμο 4498 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 16.11.2017), που προέβλεπε ένα μεταβατικό καθεστώς τριών χρόνων, κατά το οποίο οι γιατροί θα συνέχιζαν να δουλεύουν και πάνω από 60 ώρες μέχρι να γίνουν (υποτίθεται)οι αναγκαίες προσλήψεις. Παραθέτουμε το άρθρο 3 του νόμου 4498:

«Ωράριο και διάρκεια εργασίας

(άρθρα 6, 7, 16 και 22 παρ. 1 της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ)

    1. Το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00.
    2. Το τακτικό ωράριο των ιατρών των υπηρετούντων στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή και καθορίζεται, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4, τις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 5, την παρ. 3 του άρθρου 8 και την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115).
    3. Η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες εργασίας με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις (4) μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών. Στον υπολογισμό του μέσου όρου δεν προσμετρώνται ή παραμένουν ουδέτερες η ετήσια άδεια και οι άδειες ασθενείας.
    4. α) Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών.

Τηρουμένων των γενικών αρχών προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των ιατρών, η υπέρβαση του 48ωρου γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε εφημερίες των νοσοκομείων ή μονάδων Π.Φ.Υ., εφόσον: 

αα) ο ιατρός συναινεί για την παροχή της εργασίας αυτής και

ββ) ο ιατρός δεν υφίσταται καμία επίπτωση, αν δεν δεχτεί να εκτελέσει την εργασία αυτή. Η συναίνεση του ιατρού είναι ειδική, δίδεται εγγράφως, φέρει ακριβή ημερομηνία και υπογραφή, φυλάσσεται στο φάκελό του και μπορεί να ανακαλείται ελεύθερα.

β) Ο Διοικητής του νοσοκομείου, καθώς και ο Διοικητής της Υ.ΠΕ. για τις μονάδες Π.Φ.Υ. υποχρεούνται να τηρούν και ενημερώνουν αρχείο για όλους τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, που παρέχουν εργασία καθ’ υπέρβαση του 48ωρου. Το αρχείο είναι στη διάθεση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μπορεί να απαγορεύει ή περιορίζει τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας, για λόγους ασφάλειας και υγείας των ιατρών. Το νοσοκομείο και η Δ.Υ.ΠΕ. υποχρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τη συναίνεση ή την άρση της συναίνεσης των ιατρών. 

γ) Η υπέρβαση του 48ωρου τίθεται για μια τριετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ..

    1. Η ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών των προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τεσσάρων (4) εβδομάδων»

Μερικές παρατηρήσεις για την παραπάνω ρύθμιση:

Πρώτο, με την παράγραφο 4 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αγνόησε την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που προβλέπει ως ανώτατο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 48 ώρες.

Δεύτερο, αγνόησε τις προϋποθέσεις που εισήγαγε η ίδια με την παράγραφο 4. Δηλαδή, ότι ο γιατρός του ΕΣΥ θα συναινεί εγγράφως, ότι στην περίπτωση που αρνείται να εργαστεί και πάνω από 60 ώρες την επταήμερη εβδομάδα δεν θα έχει καμία επίπτωση και ότι η γραπτή συναίνεση θα φυλάσσεται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου και τις ΥΠΕ σε ειδικό αρχείο.

Τρίτο, σκόπιμα δεν έκανε μαζικές προσλήψεις γιατρών -όχι μόνο πριν από δημοσίευση του νόμου 4498/2017, αλλά και μετά και μέχρι το Ιούνη του 2019- για να σταματήσει η υπερεφημέρευση που είναι επικίνδυνη για την υγεία γιατρών και ασθενών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνεχείς τροποποιήσεις της παραγράφου 4γ του νόμου 4498/2017, διαιώνισε το παράνομο βασανιστήριο των γιατρών μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2023. Και με το άρθρο 5 νομοσχέδιου που έχει ανέβει στην πολυδιαφημιζόμενη και άνευ ουσίας διαβούλευση, ετοιμάζεται για νέα παράταση, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2023.

Αυτό το βασανιστήριο των γιατρών που διαρκεί μια συνεχή οκταεετία (Δεκέμβρης 2015 – Δεκέμβρης 2023) μετά από την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, συνεχίζεται με το ίδιο πρόσχημα των κυβερνήσεων: «μέχρι να προσλάβουμε γιατρούς». Προσλήψεις, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε έκανε ούτε θα κάνει γιατί με νόμους που ψήφισε έμπασε τους ιδιώτες γιατρούς και τους καπιταλιστές της Υγείας στα νοσοκομεία, έσπασε την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ επιτρέποντας τα ιδιωτικά ιατρεία και ετοιμάζεται να κάνει όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ΝΠΙΔ, ιδιωτικοποιώντας τα.

Το μεταβατικό καθεστώς του 60ωρου βασανιστηρίου που επέβαλε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έληξε στις 16 Νοέμβρη του 2020. Στις 23 Δεκέμβρη του 2020 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4764, που με την παράγραφο 2 του άρθρου 46 παρέτεινε το βασανιστήριο των γιατρών μέχρι τις 30 Νοέμβρη του 2022 (τροποποίηση της παραγράφου 4γ του άρθρου 3 του νόμου 4498/2017). Παραθέτουμε την παράγραφο 2 του άρθρου 46 του Ν. 4764/2020:

«2. Η περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4498/2017 (Α΄ 172) τροποποιείται ως εξής:

γ) Για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ., για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., η δυνατότητα υπέρβασης του σαρανταοκταώρου υφίσταται έως τις 30.11.2022».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσει το παράνομο βασανιστήριο των γιατρών και την άρνησή της να προσλάβει μαζικά μόνιμους γιατρούς στο ΕΣΥ, συνέχισε να επικαλείται την πανδημία του κοροναϊού για άλλα δύο χρόνια!

Στις 7 Δεκέμβρη του 2022 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4999. Με το άρθρο 65 παρατάθηκε για 7 μήνες το βασανιστήριο των γιατρών:

«Αρθρο 65

Παράταση ισχύος της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Η ισχύς της περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4498/2017 (Α’ 172), περί της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30ή.6.2023».

Στις 8 Απρίλη του 2023 δημοσιεύτηκε ο νόμος 5041. Με το άρθρο 81 δόθηκε νέα παράταση, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2023:

«Αρθρο 81

Παράταση ισχύος της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας

H περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4498/2017 (Α’ 172), περί της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τροποποιείται: α) με τη διαγραφή της φράσης «, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19», β) με την παράταση της δυνατότητας υπέρβασης του σαρανταοκταώρου έως τις 30.9.2023, και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

«γ) Για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ. και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., η δυνατότητα υπέρβασης του σαρανταοκταώρου υφίσταται έως τις 30.9.2023».

Οπως είπαμε, ετοιμάζεται νέα παράταση (μέχρι τις 31.12.2023), με το άρθρο 5 νομοσχέδιου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέβασε στη διαβούλευση στις 19 Σεπτέμβρη:

«Αρθρο 5 

Παράταση ισχύος της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Τροποποίηση περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4498/2017 

H περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4498/2017 (Α’ 172), περί της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τροποποιείται ως προς την καταληκτική προθεσμία και η περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 3 διαμορφώνεται ως εξής: 

«γ) Για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ. και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., η δυνατότητα υπέρβασης του σαρανταοκταώρου υφίσταται έως την 31η.12.2023».

Επαναλαμβάνουμε ότι ήδη επί μια οκταετία συνεχίζεται το βασανιστήριο των γιατρών με την υπερεφημέρευση που ξεπερνά τις 60 ώρες την εβδομάδα, με πρόσχημα την ολοκλήρωση των προσλήψεων γιατρών, που σκόπιμα δε γίνεται. Το βασανιστήριο θα συνεχιστεί με συνεχείς παρατάσεις της εξαίρεσης που θεσπίστηκε με την παράγραφο 4γ του άρθρου 3 του νόμου 4498/2017, αν οι γιατροί του ΕΣΥ δεν αποφασίσουν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στα χέρια τους, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει μαζικές προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

ΥΓ. Στα δύο προηγούμενα άρθρα μας δεν είχαμε εντοπίσει τις συνεχείς παρατάσεις-τροποποιήσεις της παραγράφου 4γ του άρθρου 3 του νόμου 4498/2017, που δεν παύουν να είναι παράνομες, όχι μόνο γιατί παραβιάζουν την οδηγία 88/2003, που απαγορεύει να δουλεύουν οι γιατροί περισσότερες από 48 ώρες την εφταήμερη εβδομάδα, αλλά παραβιάζουν και την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι γιατροί την εβδομάδα των επτά ημερών.

Εκτύπωση 🖨
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΥΠΕΡΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ συσκευασία αλλάζει, το περιεχόμενο είναι ίδιο
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 24 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

Υγεία 15 Σεπ 2026, 21:27

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

Υγεία 14 Σεπ 2026, 14:11

Αντιμετωπίζουν τους ψυχικά ασθενείς σαν σκουπίδια

Η αθλιότητα της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Σωτηρία»

Υγεία 8 Σεπ 2026, 12:56

Ο Σπυράδωνης εκδικείται το Νοσοκομείο Νίκαιας αφήνοντάς το χωρίς ειδικευόμενους

Υγεία 8 Σεπ 2026, 09:59

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

Υγεία 8 Αυγ 2026, 18:49

Πρώτα έκοψαν την κορδέλα, μετά έπεσε το ταβάνι!

ΤΕΠ Νοσοκομείου Κορίνθου

Υγεία 5 Αυγ 2026, 08:01
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία

16 Σεπ 2026, 05:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
Πολιτισμός

Ο Macklemore απαντά για τον αποκλεισμό του από το υπόλοιπο της περιοδείας του Ed Sheeran

«Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»

15 Σεπ 2026, 18:12
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

14 Σεπ 2026, 20:09
Πολιτισμός

Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»

14 Σεπ 2026, 19:47
Αγροτικά

Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!

Τεράστια η καταστροφή από τον αφθώδη πυρετό στους κτηνοτρόφους του νησιού

14 Σεπ 2026, 17:02
Υγεία

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

14 Σεπ 2026, 14:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

Ημέρα προστασίας του όζοντος.

Μαλαισία, Σιγκαπούρη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1963).

Μεξικό: Εθνική γιορτή (1810).

Νέα Γουινέα (Παπούα): Εθνική γιορτή (1975).

1848: Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

1920: Βόμβα στο χρηματιστήριο της Wall Street (ΗΠΑ), τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

1968: Μετάδοση αντιδικτατορικών συνθημάτων του ΠΑΜ επί δεκάλεπτο με μαγνητόφωνο στην Αιόλου.

1969: Το ΕΔΚ ανατινάζει δύο πυλώνες της ΔΕΗ στην Ελευσίνα με σκοπό τη διακοπή ρεύματος κατά την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από τον ισραηλινό στρατό.

1982: Εκτελείται ως προδότης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαντέκ Γκομπτζαντέχ.

1991: Βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών “Φωτεινό μονοπάτι” προκαλεί τον θάνατο επτά ατόμων (Περού).

1994: Ο ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, νεκρός ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και εννιά τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo