Από τις αρχές Γενάρη, ο λαλίστατος Πλεύρης έπαψε να δίνει υλικό (συνεντεύξεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις) στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης γα τον αντιλαϊκό θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είναι ο ίδιος που από τον Αύγουστο του 2022, με συνεχείς συνεντεύξεις, φούσκωνε τα νούμερα των γιατρών (ιδιωτών και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΦΥ) που δήθεν είχαν ενταχθεί σ’ αυτόν το θεσμό. Εφτασε στο σημείο να εντάσσει στους προσωπικούς γιατρούς και τους γιατρούς της ΠΦΥ, που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ενταχθούν, και ισχυριζόταν ψευδώς ότι θα πάρουν δήθεν 800 ευρώ τον μήνα, πέρα από το μισθό τους!
Στις 6 Δεκέμβρη του 2022, σε συνέντευξή του στο Star, ο Πλεύρης έλεγε: «Εχουν μπει 3.400 γιατροί στο σύστημα. 4.700.000 πολίτες. Χρειαζόμαστε ακόμα γύρω στους 1.000-1.200 γιατρούς για να μπορούμε να καλύψουμε τον πληθυσμό».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του προσωπικού γιατρού (prosopikos.gov.gr) διαβάζουμε ότι έχουν ενταχθεί 4.836.968 πολίτες και 3.397 γιατροί από τους οποίους οι 2.238 της ΠΦΥ και οι 1.159 ιδιώτες. Ηταν αναμενόμενο, λοιπόν, ο Πλεύρης να ρίξει παραβάν για την πορεία αυτού του αντιλαϊκού θεσμού.
Με τις πρώτες αποφάσεις του για τον προσωπικό γιατρό ο Πλεύρης απειλούσε τον ελληνικό λαό πως όποιος μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2022 δεν γραφεί στον προσωπικό γιατρό, θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή 10% για τα φάρμακα και τις εξετάσεις. Και όσοι δεν γραφούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2022 θα δουν το πρόστιμο να διπλασιάζεται (20%).
Επειδή, όμως, οι ιδιώτες γιατροί δεν εντάσσονταν στο θεσμό, καθώς ζητούσαν «τα κέρατά τους», ο Πλεύρης αναγκάστηκε να δώσει δύο παρατάσεις στην επιβολή του προστίμου: πρώτη μέχρι την 1η Δεκέμβρη του 2022 και μετά μέχρι την 1η Απρίλη του 2023. Φτάσαμε στις 3 Απρίλη και ο Πλεύρης δεν έβγαλε νέα απόφαση για την αναβολή του προστίμου στα εκατομμύρια των εργαζόμενων που δεν γράφονται στον αντιλαϊκό θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είναι φανερό ότι ο θεσμός έχει χρεοκοπήσει οριστικά.
Πρόκειται για εξέλιξη που την είχαμε προδιαγράψει από την πρώτη στιγμή, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις βαριές συνέπειες που θα υπάρξουν αν τελικά «περπατήσει» αυτός ο θεσμός. Στις 10 του περασμένου Δεκέμβρη, σε άρθρο με τίτλο: Χρεοκόπησε οριστικά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, γράφαμε μεταξύ των άλλων:
- Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού χρεοκόπησε. Αν όλοι οι ιδιώτες γιατροί δέχονταν να ενταχθούν σ’ αυτόν, σε κάθε ασθενή θα αναλογούσε ένα ραντεβού κάθε εφτά μήνες!
- Οι ιδιώτες γιατροί ζητούσαν «τα κέρατά τους» για να ενταχθούν στο θεσμό. Ανάμεσα ατ’ άλλα, ζητούσαν και να πληρώνουν οι ασθενείς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διά του Πλεύρη, αρνούταν να δεχτεί αυτές τις απαιτήσεις, γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει τη δωρεάν επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό σαν «τυράκι», προκειμένου να περάσει αυτόν τον αντιδραστικό θεσμό. Από τις αρχές Νοέμβρη, Πλεύρης και Μητσοτάκης υποχώρησαν στις απαιτήσεις των ιδιωτών γιατρών, όμως ακόμη δεν δημοσιοποιούν τη νέα απόφασή τους.
- Οι γιατροί της ΠΦΥ του ΕΣΥ που θα ενταχθούν σ’ αυτό το θεσμό, αν γράψουν μέχρι 1.500 ασθενείς δε θα πάρουν δεκάρα πέρα από το μισθό τους. Είναι ψέμα ο ισχυρισμός του Πλεύρη ότι θα πάρουν 800 ευρώ το μήνα επιπλέον από το μισθό τους.
- Με νέα απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δόθηκε και άλλη αναστολή, μέχρι την 1η Απρίλη του 2023, στην επιβολή προστίμων για μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό.
Με τον περιβόητο προσωπικό γιατρό, θεσμό που προβλέπεται από το νόμο 4931/2022, Μητσοτάκης και Πλεύρης επιχειρούν να αποκλείσουν την εργατική τάξη και τη φτωχολογιά του χωριού και της πόλης από τα νοσοκομεία, ενώ απειλούσαν με την επιβολή προστίμων για τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας όσους και όσες δεν γράφονταν σε προσωπικό γιατρό (10% από 1.1.2022 και 20% από 1.1.2023).
Ομως, και όσοι θα γράφονταν θα αναγκάζονταν να καταβάλλουν το χαράτσι του 20%, γιατί δε θα μπορούσαν να περιμένουν για να εξεταστούν από τον προσωπικό γιατρό, όταν τους αναλογεί μια εξέταση κάθε εφτά μήνες κατά μέσο όρο. Ετσι, θα κατέφευγαν σε άλλο ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό ή σε νοσοκομείο για εξετάσεις και θεραπεία.
Στις 23 Ιούνη του 2022 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3233 Β) απόφαση του Πλεύρη, στην οποία ανάμεσα στ΄ άλλα αναφέρεται ο αριθμός των ασθενών που θα γράφει ο προσωπικός γιατρός, η εβδομαδιαία απασχόλησή του και η δέσμευσή του με υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Επικοινωνήσαμε τότε με παθολόγους του ΕΣΥ και ιδιώτες και τους ρωτήσαμε πόσο χρόνο χρειάζονται για να εξετάσουν έναν ασθενή (πραγματικά, όχι «αρπακόλλα»). Μας είπαν ότι χρειάζονται μισή ώρα για την εξέταση ενός ασθενή και ένα τέταρτο διάλειμμα μεταξύ δύο ασθενών. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι σε μια ώρα (μαζί με το διάλειμμα) ο προσωπικός γιατρός μπορεί να εξετάσει δυο ασθενείς, φτιάξαμε τον Πίνακα που δημοσιεύουμε για τρίτη φορά. Ακολουθήσαμε τα αναγραφόμενα στην απόφαση Πλεύρη για το υποχρεωτικό ωράριο απασχόλησης του προσωπικού γιατρού σε συνάρτηση με τον αριθμό των ασθενών που θα γράψει.
Οι ιδιώτες γιατροί ζητούσαν «τα κέρατά τους». Ζητούσαν να μπορούν να είναι οι γενικοί γιατροί και παθολόγοι, προσωπικοί γιατροί χωρίς να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, να τους καλύπτει το κράτος τα έξοδα ιατρείου και γραμματέα, να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι την επίσκεψη κ.ά.
Για μεγάλο διάστημα ο Πλεύρης απέρριπτε τα αιτήματα που προέβαλλαν τα ΔΣ των ΙΣΘ (Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας), ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), ΕΕΠΕ (Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδας) και ΕΛΕΓΕΙΑ (Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής). Ιδιαίτερα το αίτημά τους να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους τις επισκέψεις στον προσωπικό γιατρό, που θα ανέτρεπε όλη τη δημαγωγική βάση της κυβερνητικής μεταρρύθμισης.
Ο καιρός περνούσε και οι ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί δεν υπέβαλλαν αιτήσεις για ένταξη στον προσωπικό γιατρό με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Θεμιστοκλέους την 1η Αυγούστου του 2022 εξέδωσε απόφαση με την οποία υποχρέωνε τους γενικούς γιατρούς και τους παθολόγους της ΠΦΥ του ΕΣΥ να ενταχθούν υποχρεωτικά στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο 4931/2022 και από τις υπουργικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί και χωρίς να υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στο νόμο 4931/2022 για την έκδοση αποφάσεων όπως αυτή του Θεμιστοκλέους. Το αναφέρουμε για να τονίσουμε ότι η απόφαση Θεμιστοκλέους είναι παράνομη και κατά συνέπεια οι γιατροί της ΠΦΥ δεν είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουν.
Παραπάνω αναφερθήκαμε στο πρόστιμο του 10% και 20%, με το οποίο απειλούσε ο Πλεύρης όσους δεν γράφονταν στον προσωπικό γιατρό. Προσθέτουμε ότι εδώ και χρόνια δεν ισχύει το 10% και 25% όσον στη συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά των φαρμάκων.
Στις 11 Δεκέμβρη του 2022, σε άρθρο με τίτλο: Το κράτος σαν… κοινός πορτοφολάς – Κλοπή των ασφαλισμένων με τα φάρμακα, σημειώναμε:
Αν απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε φαρμακείο και ρωτήσετε τον υπεύθυνο, αν εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη για 25% συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά των φαρμάκων, θα σας απαντήσει ότι δεν ισχύει, μετά την καθιέρωση της τιμής αναφοράς που διαφέρει από τη λιανική τιμή του φαρμάκου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του ασφαλισμένου να εκτινάσσεται σε ποσοστά πολύ πάνω από το 25% (ανάλογα με τη διαφορά της λιανικής τιμής από την τιμή αναφοράς).
Μάλιστα, ο φαρμακοποιός θα σας πει πως δε γνωρίζει εκ των προτέρων σε τι ποσοστό διαμορφώνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά το μαθαίνει μόνο όταν εκτελεί τη συνταγή.
Ο αντιλαϊκός θεσμός του προσωπικού γιατρού χρεοκόπησε οριστικά, γιατί οι γιατροί της ΠΦΥ δεν είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν σ’ αυτόν, ούτε μπορούν να εκπληρώσουν τις πρόσθετες υποχρεώσεις του προσωπικού γιατρού, ενώ οι ιδιώτες γιατροί ζητούν «τα κέρατά τους» για να ενταχθούν. Ο ακροδεξιός Πλεύρης, έχοντας καταγράψει ΄’ενα μεγάλο φιάσκο, καθώς δεν μπόρεσε να επιβάλει το θεσμό του προσωπικού γιατρού, επέλεξε να τον ενταφιάσει σιωπηλά, για να μην παραδεχθεί δημόσια την ήττα του (είμαστε και σε προεκλογική περίοδο).