Το είδαμε κι αυτό: στιγμιαία σούπα (δηλαδή σούπα σε σκόνη) να χαρακτηρίζεται βιολογικό προϊόν! Και να απαγορεύεται η πώλησή της επειδή «έχει υποστεί μη εγκεκριμένη μέθοδο αποστείρωσης (ακτινοβόληση) για τη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων». Την κινεζικής προέλευσης σούπα εισήγαγε γερμανική επιχείρηση και διακινούσε η ελληνική επιχείρηση «BIO YΓEIA ΕΠΕ»! Την απαγόρευση εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, όχι γιατί πήρε τίποτα χαμπάρι (ο ρόλος του είναι καθαρά διακοσμητικός, όπως τόσες φορές έχει αποδειχτεί), αλλά γιατί ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία λειτουργούν κάποιοι υποτυπώδεις ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τουλάχιστον για τα τυπικά, όπως εν προκειμένω για τη μέθοδο αποστείρωσης που χρησιμοποιήθηκε.
Ομως, για το συγκεκριμένο προϊόν ισχύει η παροιμία με εκείνον που του σέρβιραν ένα πιάτο με περιττώματα κι αυτός διαμαρτυρήθηκε γιατί βρήκε μια τρίχα. Ας αφήσουμε κατά μέρος την προέλευση του προϊόντος από μια αχανή χώρα, όπου τα πάντα είναι ανεξέλεγκτα και λειτουργεί μόνο ο νόμος του μέγιστου κέρδους (ας θυμηθούμε τι έγινε με τη μελαμίνη στο γάλα, που έστειλε τόσα βρέφη στο θάνατο). Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ως βιολογικό ένα προϊόν που έχει υποστεί τεράστια βιομηχανική επεξεργασία; Και τι επεξεργασία. Οι καρκινογόνοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες κυριαρχούν στη βιομηχανική επεξεργασία των προϊόντων που χαρακτηρίζονται «στιγμιαία». Εξαχρειωμένοι και εξαγριωμένοι οι αστοί πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες και γεμίζουν τα ταμεία τους με τα λεφτά κάποιων καλοβολεμένων στρωμάτων, που νομίζουν (τρομάρα τους) ότι τρέφονται με αγνά βιολογικά προϊόντα.
Και μια που αναφερόμαστε στον ΕΦΕΤ, να σημειώσουμε ένα άλλο γεγονός. Στα μέσα του Μάη, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε (πάλι από τρίτη χώρα), ότι στην Ελλάδα διακινήθηκαν τρία διαφορετικά προϊόντα τύπου cornflakes, σε δείγματα των οποίων βρέθηκε 4-μεθυλοβενζοφαινόνη (ουσία άκρως τοξική, για όσους δεν το γνωρίζουν) σε συγκεντρώσεις πάνω από τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια. Τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια, βέβαια, καθορίζονται όχι με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια που βολεύουν τις βιομηχανίες, ώστε να μπορούν να καλύπτουν ανενόχλητα τις διαρροές των παραγωγικών τους αλυσίδων.
Βέβαια, πριν ο ΕΦΕΤ απαιτήσει την άμεση ανάκληση των συγκεκριμένων προϊόντων, που κάθε άλλο παρά άμεση είναι σε όλες τις περιπτώσεις (θυμηθείτε επί πόσο καιρό έψαχναν το ηλιέλαιο με τις βαλβολίνες), τα προϊόντα πωλούνταν κανονικότατα. Και επειδή ο κοσμάκης δεν διαβάζει τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ για να μην καταναλώσει τα μολυσμένα προϊόντα που αγόρασε, όπως τον κάλεσε η ανακοίνωση, μπήκε και η πάγια σ’ αυτές τις περιπτώσεις προσθήκη: «Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων γνωμοδότησε ότι βραχυχρόνια κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν την ανωτέρω χημική ουσία δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία του ανθρώπου».
Αυτό πια ισοδυναμεί με ηθική αυτουργία σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Λίγο από το ένα μολυσμένο προϊόν, δεν προκαλεί βλάβη. Λίγο από δεύτερο μολυσμένο προϊόν, δεν προκαλεί βλάβη. Λίγο από τρίτο, από τέταρτο και πάει λέγοντας. Ομως, όπως ξέρει ακόμα και ένας φοιτητής μιας σχολής θετικής κατεύθυνσης, οι βλαπτικοί παράγοντες δρουν σωρευτικά. Δεν ισχύει δηλαδή το «λίγο από το ένα, λίγο από το δεύτερο, λίγο από το τρίτο…», αλλά το «λίγο από το ένα συν λίγο από το δεύ-τερο συν λίγο από το τρίτο κ.λπ.». Ομως, οι οργανισμοί σε εθνικό και ευρωενωσίτικο επίπεδο, που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της δημόσιας υγείας, το μόνο που κάνουν είναι να καλύπτουν την εγκληματική ασυδοσία των καπιταλιστών, καθησυχάζοντας τους λαούς, ώστε να εξακολουθούν να καταναλώνουν όλα εκείνα που έχουν προκαλέσει την έκρηξη των καρκίνων.