Την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκε στη βουλή η συζήτηση και η ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου με το οποίο καταφέρεται ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα στο ΕΣΥ. Μ’ αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για να μετατραπούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Στασινός στην αρχική του παρέμβαση (κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ), ενώ επισημαίνει ότι:
α) «Μία από τις κύριες παθογένειες του ΕΣΥ είναι η υποχρηματοδότηση»,
β) «Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό και επίσης σε μη ιατρικό επιστημονικό προσωπικό»,
γ) «Η σοβαρή αναλογία της σχέσης υψηλής τεχνολογίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, η σχέση αυτή ήταν 1 προς προς 4 το 2004 και το 2009 έγινε 1 προς 11 υπέρ του ιδιωτικού τομέα».
Δεν προτείνει να αλλάξουν αυτές οι «παθογένειες» με τη γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με τις προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και την ενίσχυση των νοσοκομείων μ’ όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά να μετατραπούν τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, μετά τις πρώτες τέσσερις πρωϊνές ώρες λειτουργίας τους ως δημοσίων, σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου για όλες τις ιατρικές πράξεις θα πληρώνουν βασικά οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό ταμείο. Και σε επόμενη φάση, που δεν απέχει πολύ χρονικά, να πάψουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να λειτουργούν και τις τέσσερις πρώτες ώρες ως δημόσια, δηλαδή να πληρώνουν οι εργαζόμενοι όλο τα νοσήλια από την τσέπη τους και να καταργηθεί το κλειστό νοσήλιο.
Οτι το ΠΑΣΟΚ θέλει να καταργήσει το κλειστό νοσήλιο δεν είναι δικός μας ισχυρισμός. Βγαίνει εμμέσως πλην σαφώς απ’ αυτά που δήλωσε ο εισηγητής του, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 13 Ιούλη. Προς επιβεβαίωση του ισχυρισμού μας παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από την παρέμβαση του Στασινού: «Τα τεράστια ελλείμματα των νοσοκομείων οφείλονται στους εξής λόγους: Διαφορά μεταξύ πραγματικού και κλειστού νοσηλίου. Οποιος μπαίνει στο νοσοκομείο πληρώνει 100 ευρώ, ενώ η νοσηλεία του μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ την ημέρα. Ετεροχρονισμένη είσπραξη νοσηλίων, καθυστέρηση πληρωμής από τα Ταμεία. Τα Ταμεία αργούν πάρα πολύ να πληρώσουν το ΕΣΥ».
Με την τοποθέτησή του αυτή ο Π. Στασινός, ότι δηλαδή και το κλειστό νοσήλιο συμβάλλει στα τεράστια ελλείμματα των νοσοκομείων, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι η κατάργηση του κλειστού νοσήλιου.
Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων δεν καθιερώνεται τώρα για πρώτη φορά. Με το νόμο 2889/2001, άρθρο 9, επί υπουργίας Α. Παπαδόπουλου καθιερώθηκαν τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν το αντίτιμο για όλες τις ιατρικές πράξεις. Τα σημερινά ολοήμερα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα λειτουργήσουν αφού βγουν πρώτα όλες οι προβλεπόμενες από το 1ο άρθρο του νέου νόμου Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν σημαντικές διαφορές:
Πρώτον, σ’ αυτά θα πάρει μέρος όλο το προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αυτά που είναι εκτός των περιφερειών της Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης θα δουλεύ-ουν ως ολοήμερα ακόμη και τις ημέρες των εφημεριών.
Δεύτερον, τα πρωινά τακτικά ιατρεία θα λειτουργούν μόνο για τέσσερις (πρωινές) ώρες. Στη συνέχεια, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που με τα έσοδά τους θα καλύπτουν μια σειρά «τρύπες». Αυτές απαριθμούνται στην παράγραφο 7 του άρθρου 1 του νόμου:
«7. Τα έσοδα από την ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία κατατίθενται στο ταμείο του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό. Διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών αυτής, καθώς και άλλων αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ποσοστό των ανωτέρω εσόδων αποδίδεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια για αμοιβή επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ, για αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού και για αμοιβή των επιπλέον, πέρα των αρχικά προβλεπόμενων, εφημεριών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται το ποσοστό, οι όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης των ανωτέρω εσόδων.
Με όμοια απόφαση καθορίζονται επιπλέον οι όροι, με βάση τους οποίους, μπορεί να αποδίδεται μέρος των εσόδων της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου από την οικεία υγειονομική περιφέρεια σε άλλη, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών».
Για να καλυφθούν όλες αυτές οι «τρύπες» που απαριθμήσαμε παραπάνω θα πρέπει οι εισπράξεις των ολοήμερων νοσοκομείων, πέρα από τα τακτικά ιατρεία, να είναι πολύ υψηλές. Πράγμα αδύνατο εάν παραμείνει το κλειστό νοσήλιο. Να γιατί ισχυριζόμαστε ότι πολύ σύντομα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το κλειστό νοσήλιο, γιατί με το κλειστό νοσήλιο των 100 ευρώ δεν μπορεί ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ (ακόμη και από τα μεγάλα του λεκανοπεδίου της Αθήνας) να καλύψει τη μισθοδοσία του προσωπικού. Πόσο μάλλον να καλύψει τις άλλες «τρύπες». Και κάτι ακόμη. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είτε να καταργήσει τελείως την τετράωρη πρωινή λειτουργία των τακτικών ιατρείων είτε να υποβαθμι- στούν τελείως οι ιατρικές πράξεις, προκειμένου αυτές να γίνουν στη συνέχεια στα πλαίσια των ολοήμερων νοσοκομείων του ΕΣΥ και να πληρωθούν πολύ ακριβά από τους εργαζόμενους.
Υποσχέθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι θα προσλάβει μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ. Ομως, από τις διατάξεις του νέου αντιλαϊκού νόμου για το ΕΣΥ προκύπτει ότι θα στηριχθεί βασικά στις προσλήψεις επικουρικών γιατρών, προκειμένου να καλύψει κάποια από τα κενά των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε τακτικό ιατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 9 του άρθρου 10 του νόμου 3329/2005 έμπαινε περιορισμός στις προσλήψεις επίκουρων γιατρών. Παραθέτουμε την παράγραφο αυτή: «Το ποσό το οποίο διατίθεται ετησίως για την αμοιβή του επικουρικού προσωπικού όλων των κλάδων δεν δύναται να υπερβαίνει το 3% του ποσού της μισθοδοσίας του συνόλου του μονίμου, πλην ιατρικού προσωπικού του ΦΠΥΥΚΑ, κατά το προηγούμενο έτος». Τώρα όμως, με την παρ. 1 του άρθρου 32 του νέου νόμου για το ΕΣΥ, καταργείται η παράγραφος αυτή και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τις προσλήψεις πολλών επίκουρων γιατρών, που θα καλύπτουν θέσεις τακτικού ιατρικού προσωπικού.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο νέο αυτό αντιλαϊκό νόμο εισήγαγε και το άρθρο 26, με το οποίο προβλέπεται η συγχώνευση και η κατάργηση, ολική ή μερική, νοσοκομείων του ΕΣΥ, γιατί γνωρίζει καλά ότι πολλά από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και με την ολοήμερη λειτουργία τους δεν θα μπορέσουν να γίνουν κερδοφόρα και γιατί, βέβαια, θα περικόψει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Ετσι, μετά την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη δουλοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σειρά έχει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων, που θα γίνει είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους με το πενιχρό τους βαλάντιο.