Ερευνητές της εταιρίας βιοτεχνολογίας ViaLactia στη Νέα Ζηλανδία, θυγατρικής του βρετανικού γαλακτοπαραγωγικού κολοσσού Fonterra, «ανέπτυξαν» μια αγελάδα που παράγει γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το επίτευγμα χαιρετίστηκε ως μια επανάσταση στη βιομηχανία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, διότι στη Βρετανία το αποβουτυρωμένο γάλα αποτελεί το 75% της αγοράς (μιας αγοράς που παράγει ετησίως 14 δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος).
Οι ερευνητές της ViaLactia ανακοίνωσαν ότι η αγελάδα που παράγει αποβουτυρωμένο γάλα έχει ήδη αποκτήσει και απογόνους, οι οποίοι φέρουν το γονίδιο που οδηγεί σε παραγωγή γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γεγονός που τους κάνει να ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κοπάδια για τη μαζική παραγωγή τέτοιου γάλακτος. Ο γενικός διευθυντής της Fonterra δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία για να αναπτυχθεί ένα κοπάδι αρκετά μεγάλο για την παραγωγή γάλακτος εμπορικά αξιοποιήσιμου.
Οπως φαίνεται από τα σχετικά δημοσιεύματα, το μόνο που τους απασχολεί είναι η ταχύτητα αναπαραγωγής της «πειραγμένης» αγελάδας, ώστε να ρίξουν στην αγορά άφθονο «μεταλλαγμένο» γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και να τσακίσουν τον ανταγωνισμό, ο οποίος ακόμα θα εξακολουθεί να αφαιρεί τα λιπαρά από το γάλα με βιομηχανικές μεθόδους. Οι συνέπειες από το «πείραγμα» της αγελάδας δεν συζητούνται, γιατί… δεν υπάρχουν. Και πώς να υπάρξουν, όταν κανείς δεν τις έψαξε;
Ο εφιάλτης της καπιταλιστικής βιοτεχνολογίας και πάλι μπροστά μας. Μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Το μέγιστο κέρδος, μέσω της απόκτησης στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι των ανταγωνιστών. Το παλιό αφελές ποιηματάκι για την «καλή μας αγελάδα» που «τρώει φρέσκα χόρτα στη λιακάδα για να κατεβάσει γάλα» έχει πεταχτεί στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, μολονότι μέσα στην αφέλειά του εξέφραζε μια υγιή σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η αγορά πλέον δε θέλει το παχύ γάλα της «καλής μας αγελάδας». Θέλει γάλα με λίγα ή και μηδέν λιπαρά, διότι οι (επιβεβλημένες από την ίδια αυτή αγορά) διατροφικές συνήθειες, μαζί με το γενικότερο τρόπο ζωής του σύγχρονου καπιταλισμού, δημιουργούν ανθρώπους παχύσαρκους. Εως πρότινος, έψαχναν την πιο φτηνή βιομηχανική μέθοδο παραγωγής τέτοιου γάλακτος, με χρήση φυσικοχημικών μεθόδων (σε βιομηχανική κλίμακα), που κι αυτές διακρίνονταν από την πλήρη αδιαφορία για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Η βιοτεχνολογία, η αποκωδικοποίηση του DNA και η ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής, τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν το επόμενο βήμα. Να παρακάμψουν τις βιομηχανικές μεθόδους αποβουτύρωσης του γάλακτος και να παράξουν απευθείας αποβουτυρωμένο γάλα από αγελάδες-τέρατα.
Εννοείται πως η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την επέμβαση που έκανε στο γενετικό κώδικα της αγελάδας. Η βιομηχανική κατασκοπία είναι πάντα σε εγρήγορση, έτοιμη να αποκωδικοποιήσει και να κλέψει την πατέντα για λογαριασμό των ανταγωνιστών. Ομως, είναι φανερό ότι επενέβη στο DNA της αγελάδας (οι ίδιοι, άλλωστε, μιλούν για γονίδιο), είτε προσθέτοντας είτε αφαιρώντας γονίδια. Επενέβησαν σ’ έναν σύνθετο οργανισμό (πολύ πιο σύνθετο από ένα φυτό), εστιάζοντας σε μια πλευρά του και αδιαφορώντας εντελώς για τον οργανισμό ως ολότητα. Με τα πειράματά τους κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα την… κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά. Κατάφεραν να φτιάξουν μια αγελάδα που παράγει αποβουτυρωμένο γάλα. Μόνο που αυτή έχει πάψει να είναι αγελάδα. Δεν έχουμε κάποια εξέλιξη που έγινε με τις διαδικασίες της φυσικής επιλογής (που είναι εξαιρετικά μακρόχρονες), αλλά μια εξέλιξη που επιβλήθηκε βίαια. Ποιες είναι οι συνέπειες στον οργανισμό της νέας αυτής αγελάδας; Αγνωστο. Ποιες είναι οι ιδιότητες του παραγόμενου αποβουτυρωμένου γάλακτος; Αγνωστο. Αυτοί που έκαναν τη μετάλλαξη ενδεχομένως να γνωρίζουν κάποιες απ’ αυτές τις συνέπειες. Δεν πρόκειται να τις αποκαλύψουν, όμως, γιατί μοναδικό κριτήριό τους είναι να δημιουργήσουν δυνατότητες μέγιστης κερδοφορίας για τ’ αφεντικά τους. Οι υπόλοιποι ενδεχομένως να μάθουμε γι’ αυτές τις συνέπειες μετά από πολλά χρόνια, μέσα από καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις στα ζώα και στους ανθρώπους που θα καταναλώνουν αυτό το γάλα. Ενα γάλα που θα είναι φτηνότερο από το κλασικό αποβουτυρωμένο γάλα και θα προορίζεται για κατανάλωση από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Απληστοι καπιταλιστές και εξωνημένοι επιστήμονες, έτοιμοι να φτιάξουν τέρατα που θα αποδώσουν το μέγιστο κέρδος για τ’ αφεντικά τους. Η βιοτεχνολογία και η γενετική μηχανική αποτελούν τεράστιες επιστημονικές προόδους. Δίνουν τη δυνατότητα να βαθύνουμε τη γνώση μας για τον οργανικό και ανόργανο κόσμο. Να διερευνήσουμε ασθένειες όπως οι καρκινογενέσεις και να δημιουργήσουμε θεραπευτικά σχήματα απείρως αποτελεσματικότερα από τα ήδη υπάρχοντα. Στα χέρια του κεφάλαιου, όμως, αυτές οι επιστήμες γίνονται εργαλεία για το βιασμό της φύσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάζουν κέρδος, το μέγιστο κέρδος. Από τη σκοπιά τους δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο. Κανένα ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τη σχέση του με τη φύση, κανένα ενδιαφέρον για το μέλλον του πλανήτη. Ετσι, μας βάζουν αντιμέτωπους μ’ έναν εφιάλτη χειρότερο απ’ αυτόν που δημιούργησε η από μεριάς τους χρήση της ατομικής ενέργειας (για πολεμικούς και ειρηνικούς σκοπούς).
Είναι αρκετοί αυτοί που τα βάζουν με τη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική ως επιστημονικούς κλάδους, δημιουργώντας το δικό τους ανάχωμα για την κατάληξη στο κοινωνικό «διά ταύτα». Για τον εφιάλτη δεν φταίει η επιστήμη αλλά ο βιασμός της χάριν του καπιταλιστικού κέρδους. Οι μάχες ενάντια στις επιστήμες είναι μάχες οπισθοφυλακών που μπορούν μόνο να καθυστερήσουν τον εφιάλτη, όχι να τον αποτρέψουν. Για να γλιτώσουμε απ’ αυτόν και απ’ όλους τους άλλους εφιάλτες πρέπει να στραφούμε ενάντια στα γενεσιουργά τους αίτια. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να τσακίσουμε τον καπιταλισμό, που εξ ορισμού είναι απάνθρωπος και όχι ανθρωποκεντρικός.