Κοροϊδία η διατίμηση στα τεστ, γράφαμε προ ημερών και ο ακροδεξιός τηλαπλασιέ-υπουργός φρόντισε να μας επιβεβαιώσει πλήρως, πετώντας στα σκουπίδια τις ίδιες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιβολή διατίμησης στη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κοροναϊού από ιδιωτικά μαγαζιά υγείας και υιοθετώντας τις απαιτήσεις των εμπόρων της υγείας.
Η διατίμηση που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ήταν 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 10 ευρώ για τα rapid test.
Η «διατίμηση» που αποφάσισαν (δείτε παρακάτω το σχετικό ΦΕΚ) είναι 60 ευρώ για το μοριακό και 20 ευρώ για το rapid test, ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ. Δηλαδή, 50% πάνω για τα μοριακά και 100% πάνω για τα rapid, σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινώσει!
Πώς έγινε αυτό; Βάζοντας δύο χρεώσεις: 40 ευρώ για το εργαστήριο και 20 ευρώ για τη λήψη του δείγματος (για το μοριακό τεστ) και 10 ευρώ για το τεστ και 10 ευρώ για τη λήψη του δείγματος (για το rapid test).
Η τιμή των 60 ευρώ για το μοριακό και των 20 ευρώ για το rapid θα ανεβαίνει, με τη χρέωση κάποιου ΦΠΑ. Γιατί μπορεί το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο να μη χρεώνει ΦΠΑ (οι ιατρικές πράξεις δεν έχουν ΦΠΑ), όμως τα εργαστήρια θα χρεώνουν ΦΠΑ για τα αντιδραστήρια, ενώ ΦΠΑ έχουν και τα «κιτ» των rapid test κατά την αγορά τους. Αυτός ο ΦΠΑ θα μετακυλίεται στον πελάτη και έτσι στο τέλος η τιμή θα φτάσει μια ανάσα από τις σημερινές τιμές της πιάτσας.
Προσοχή: οι χρεώσεις για τις οποίες ορίζεται ανώτατη τιμή είναι για μετάβαση του εξεταζόμενου πελάτη στο ιδιωτικό μαγαζί. Αμα η λήψη του δείγματος γίνει «κατ’ οίκον», θα υπάρξει πρόσθετη χρέωση, η οποία δεν μπήκε σε διατίμηση: η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα γράφει η υπουργική απόφαση (στην πιάτσα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 ευρώ επιπλέον). Το «κατ’ οίκον» δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους και ανθρώπους με δυσκολία μετακίνησης, αλλά και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, όπου οι έμποροι της υγείας κάνουν μεν κάποιες εκπτώσεις στους καπιταλιστές, χρεώνουν όμως και το «κατ’ οίκον». Κι αν η «δουλειά» γίνει με κάποιον δήμο, φαντάζεστε το «πάρτι» που στήνεται.
Πόσο χρέωναν μέχρι τώρα τα ιδιωτικά μαγαζιά; Γύρω στα 65-70 ευρώ για τα μοριακά και 30-40 ευρώ για τα rapid test. Οπως αποκαλύψαμε, υπήρχε και ιδιωτικό μαγαζί (που διαθέτει και εργαστήριο και μηχανισμό «λιανικής», πελατεία δηλαδή), που χρεώνει 40 ευρώ για μοριακό τεστ και έχει αρχίσει να μαζεύει μπόλικο «χαρτί».
Τι «περιθώριο» αφήνει το μοριακό τεστ σ’ ένα μαγαζί που δεν έχει δικό του εργαστήριο; Γύρω στα 40 ευρώ πλήρωνε μέχρι τώρα στο εργαστήριο και τα υπόλοιπα ήταν δικό του μικτό κέρδος. Ακόμα κι αν παραμείνει η ίδια χρέωση από τα εργαστήρια (το λογικό είναι να ζητηθεί από τα εργαστήρια να κόψουν κάνα τάληρο – έτσι λειτουργεί η «αγορά»), και πάλι θα έχει ένα μικτό κέρδος 20 ευρώ ανά μοριακό τεστ (συν το ΦΠΑ που θα «χώσει» στον πελάτη). Είχαμε αναφέρει τα παραδείγματα μαγαζιών που είχαν κλείσει παρασκηνιακές συμφωνίες με γραφεία ταξιδίων που εξυπηρετούν μετανάστες από ασιατικές χώρες που θέλουν να ταξιδέψουν στις πατρίδες τους και πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό έλεγχο 72 ωρών. Το γραφείο ταξιδίων χρέωνε 70 ευρώ το τεστ στον μετανάστη, έπαιρνε «νταβατζιλίκι» το δεκάρικο και το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ήταν ευχαριστημένο με 60 ευρώ. Οσο προβλέπει τώρα η κάλπικη διατίμηση!
Η μεγάλη κονόμα, όμως, γίνεται με τα rapid test, που με κυβερνητική γραμμή θα κυριαρχήσουν από εδώ και πέρα. Η τιμή για ένα «κιτ» rapid test είναι 5 ευρώ. Δεδομένου ότι όλη η διαδικασία γίνεται στο μαγαζί (δε χρειάζεται να πάει το δείγμα για ανάλυση σε εργαστήριο), στον έμπορο της υγείας μένει ένα μικτό κέρδος 15 ευρώ ανά rapid test (συν το ΦΠΑ που θα «χώσει» στον πελάτη).
Oι ίδιοι οι έμποροι της υγείας αποκαλύπτονται σε επιστολή που έστειλε η ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) στον Γεωργιάδη (με κοινοποίηση στους Κικίλια, Σταϊκούρα, ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας) την 1η Δεκέμβρη, όταν γράφουν: «Εσείς που έχετε την εμπειρία της ελεύθερης αγοράς, το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας. Ηδη η τιμή της εξέτασης Covid 19 – PCR από τα 350 € που στοίχιζε τον Μάρτιο του 2020 σε 8 μήνες μειώθηκε κατά 400% στα 80 με 90 €»!
Κερδοσκοπούσαν ασύστολα επί τόσους μήνες και έχουν το θράσος να καμαρώνουν ότι μείωσαν τις τιμές κατά 400%! Η αλήθεια είναι πως και τον περασμένο Απρίλη-Μάη έβρισκες τεστ με 85-90 ευρώ. Κάποια μαγαζιά ήθελαν να κερδίσουν πελατεία και έριχναν την τιμή, αφού και πάλι είχαν κέρδος. Κάποια άλλα μαγαζιά είχαν «κολλήσει» στα 150 ευρώ, ενώ τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρέωναν τρακοσάρια σε κάθε ασθενή που έκανε εισαγωγή στους θαλάμους τους. Οπου σε έπιανε το κάθε μαγαζί.
Σιγά-σιγά, καθώς πολλαπλασιάστηκαν τα εργαστήρια που αγόρασαν μικρής χωρητικότητας αναλυτές PCR (το κόστος αγοράς των οποίων απόσβεσαν εν ριπή οφθαλμού), είχαν κατέβει στα 70-80 ευρώ για το μοριακό τεστ (είπαμε ότι υπάρχουν και μαγαζιά που έχουν ήδη κατέβει στα 40 ευρώ), που -όπως είδαμε- και πάλι τους άφηναν σημαντικό κέρδος, ειδικά αν πάρουμε υπόψη μας το γεγονός της μεγάλης διασποράς του κοροναϊού, που ανάγκασε πολύ κόσμο να πληρώνει από την τσέπη του για να κάνει τεστ, προκειμένου να προφυλάξει τους ανθρώπους του. Μεγάλη πελατεία με μικρότερο ποσοστό κέρδους αφήνει μεγαλύτερη μάζα κέρδους.
Η κυβέρνηση, μολονότι ήξερε ότι τα 40 ευρώ για μοριακό τεστ είναι μια χαρά κερδοφόρα τιμή για τους εμπόρους της υγείας και ότι τα rapid test κοστίζουν 5 ευρώ το «κιτ» (τόσο τα αγοράζει το κράτος μέσω του ΙΦΕΤ ΑΕ), πλακώθηκε στα παζάρια μαζί τους και ικανοποίησε πλήρως τις απαιτήσεις τους, κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τον ελληνικό λαό ότι τάχα έβαλε τα τεστ σε διατίμηση.
Τα τεστ θα έπρεπε να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν το ήθελε η κυβέρνηση (για να φορτώσει όλο το κόστος στους ασφαλισμένους), αλλά δεν το ήθελαν ούτε οι έμποροι της υγείας. Οπως έλεγαν οι πιο «ψαγμένοι» από δαύτους, αν τα τεστ μπουν στον ΕΟΠΥΥ, θα οριστεί μια σχετικά χαμηλή ασφαλιστική τιμή, θα εφαρμοστούν και τα rebate και clow back και στο φινάλε θα χάσουν τη σημερινή κονόμα. «Θα βάλουμε τα χεράκια μας και θα βγάλουμε τα ματάκια μας», είπαν στους συναδέλφους τους. Και τους έπεισαν. Ετσι, μπήκαν στο παζάρι με τον ακροδεξιό τηλεπλασιέ-υπουργό (αφού προηγουμένως τον έγλειψαν), κατέληξαν από κοινού στην κάλπικη διατίμηση και οι έμποροι της υγείας θα έχουν και πάλι όλο το «χαρτί» στα χέρια τους για όσο ακόμα θα υπάρχει ζήτηση για τεστ διάγνωσης κοροναϊού.
Καθορισμός ανώτατων ορίων τιμών για τεστ Covid-19