Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοέμβρη στην εφημερίδα μας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο Το Μπέργκαμο είναι πολύ κοντά, σημειώνονταν μεταξύ των άλλων τα εξής: «Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρήσει, όπως διατείνεται, να χρησιμοποιήσει για περιστατικά με covid-19 τις κλίνες στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με άλλα νοσήματα, πετώντας τους είτε στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας είτε σε απλές κλίνες, δεν πρόκειται να βγάλει το ΕΣΥ από το αδιέξοδο που το οδήγησε. (…) Στις 11 Νοέμβρη, η υποδιοικήτρια της 1η ΥΠΕ διέταξε τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της δύναμής της να δέχονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων τους διασωληνωμένους από τις ΜΕΘ νοσοκομείων των άλλων έξι ΥΠΕ. Η διακομιδή θα γίνεται από το ΕΚΑΒ. Ομως, όταν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για λοιπούς ασθενείς (όχι με covid-19) είναι σε όλη την Αττική μόνο 26, ενώ είναι κατειλημμένες οι θέσεις στις ΜΕΘ για covid-19, τι διακομιδή να γίνει; (…)
Ετσι, στις ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων δε θα γίνουν διακομιδές από τα νοσοκομεία αναφοράς για covid-19 της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τι πρόκειται να γίνει; Το επόμενο διάστημα, που θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που θα χρειάζονται διασωλήνωση, δε θα εισάγονται στις ΜΕΘ, ούτε στις ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), ούτε στις ΜΕΛ (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων), ούτε στις Μονάδες Υψηλής Πίεσης, γιατί απλούστατα και σ’ αυτές τις μονάδες (και όχι μόνο στις ΜΕΘ) και των 7 ΥΠΕ δεν υπάρχουν άδειες κλίνες».
Τα συμπεράσματα αυτά δεν ήταν εγκεφαλικές κατασκευές. Εβγαιναν αβίαστα από την επισκόπηση της κατάστασης στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όπως προέκυπτε από τα επίσημα Στατιστικά Στοιχεία. Kαι βέβαια, σήμερα, μετά από έξι μέρες, τα πράγματα είναι πιο δραματικά.
Παρά ταύτα, η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι έχει έτοιμο ένα σχέδιο διακομιδών ασθενών από πόλη σε πόλη. Για να γίνει πιστευτή αυτή η προπαγάνδα έβαλαν και μια ράμπα σ’ ένα τρένο στην αποβάθρα της Θεσσαλονίκης κι έστειλαν τα παπαγαλάκια των καναλιών να πάρουν πλάνα από το πανέτοιμο τρένο της… μεγάλης διακομιδής. Πού θα μετέφερε ασθενείς το τρένο; Στη Λάρισα, όπου τα νοσοκομεία ήταν υπερπλήρη; ‘Η στην Αθήνα, όπου επίσης τα νοσοκομεία ήταν υπερπλήρη;
Τα κανάλια έδειχναν και πλάνα αρχείου με ένα C-130 να πετάει. Κι αυτό, επίσης, υποτίθεται θα έκανε αεροδιακομιδές, με τρεις ειδικές κάψουλες που διαθέτει. Το ερώτημα είναι το ίδιο και για το αεροπλάνο: πού θα κάνει αεροδιακομιδές, όταν δεν υπάρχουν πουθενά διαθέσιμες ΜΕΘ; Η μόνη αεροδιακομιδή που ξέρουμε είναι αυτή του Αναστάσιου, λες και δεν υπάρχουν νοσοκομεία στα Τίρανα για έναν άνθρωπο 92 ετών κι έπρεπε να πιάσει μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα.
Πίστευαν ότι με το παραμύθι της προπαγάνδας θα «τσούλαγαν» μερικές μέρες και ενδεχομένως θα σταματούσε η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, με τη μείωση των κρουσμάτων (λόγω lockdown) και τη συνακόλουθη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Πλην όμως, τα κρούσματα εξακολούθησαν στον ίδιο υψηλό αριθμό, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζουμε ότι δεν μιλάμε πια για ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ έχουν φρακάρει. Μιλάμε για απλές κλίνες covid-19. Σ’ αυτές νοσηλεύεται πλέον η πλειοψηφία των ασθενών, με τους γιατρούς να επιλέγουν πλέον ποιους θα βάλουν στις ελάχιστες διατιθέμενες κλίνες ΜΕΘ και ποιους θα διασωληνώσουν σε κοινούς θαλάμους. Πλέον φράκαραν και οι απλές κλίνες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας.
Από τις προηγούμενες μέρες είχαν διαρρεύσει ότι μελετούν να μετατρέψουν σε θαλάμους covid-19 κάποια κτίρια της ΔΕΘ. Είτε επειδή δεν υπήρχε ούτε ο στοιχειώδης εξοπλισμός ούτε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να στήσουν αυτά τα νοσοκομεία εκστρατείας (ντροπή για τον πολιτισμό – έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας), είτε επειδή έκριναν ότι αυτό θα τους έπληττε επικοινωνιακά, αποφάσισαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, ζητώντας να μετατραπούν μια-δυο ιδιωτικές κλινικές σε κλινικές covid-19.
Οι έμποροι της υγείας αντέδρασαν, γιατί αυτή η κίνηση θα έκανε τα μαγαζιά τους άνω-κάτω, αφού θα έπρεπε να στείλουν ασθενείς σε άλλα ιδιωτικά μαγαζιά, να αδειάσουν ορόφους και να χάσουν πελατεία, γιατί κανένας δε θα πήγαινε για εγχείρηση ή νοσηλεία σε ένα ιδιωτικό μαγαζί που νοσηλεύει και ασθενείς covid-19. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί ο φόβος.
Είναι σίγουρο ότι οι έμποροι της υγείας ήθελαν και να παζαρέψουν με την κυβέρνηση υψηλότερες πληρωμές για τα μαγαζιά που θα νοσήλευαν και ασθενείς covid-19. Ομως δεν υπήρχε χρόνος και η κυβέρνηση αναγκάστηκε, με Απόφαση που υπογράφει ο Κικίλιας και δημοσιεύτηκε σήμερα με χτεσινή ημερομηνία (ΦΕΚ 5148 Β/19.11.20), να επιτάξει δυο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης (καμιά διακοσαριά κλίνες).
Οι δυο αυτές κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως! Θα πρέπει να φύγουν νοσηλευόμενοι και να… εκπαιδευτεί το προσωπικό για την αντιμετώπιση περιστατικών covid-19, διότι είναι εντελώς ανεκπαίδευτο. Θα το κάνουν, λέει, μέσα στο Σαββατοκύριακο! Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα γι’ αυτό. Μερικές ώρες εκπαίδευση για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης του αναπνευστικού που θερίζει κόσμο!
Τι αποδείχτηκε; Οτι δεν υπήρχε καμιά προετοιμασία για ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κοντοζαμάνη που το ‘παιζε και μάγκας (σε ελεύθερη απόδοση: «εσείς δεν ξέρετε, εγώ ξέρω»). Αντί να επιτάξουν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα (πόλεμο δεν λένε ότι έχουμε;) και να τον εντάξουν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό υπό τη διοίκηση του ΕΣΥ, άφησαν τους εμπόρους της υγείας «να κονομάνε τ’ άντερά τους» στα «καθαρά από covid» μαγαζιά τους. Δεν είχαν καν σχέδιο ένταξής τους σε έσχατη ανάγκη, όπως φάνηκε καθαρά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.
Για το ΕΣΥ δεν το συζητάμε καν. Γυμνό ήταν και γυμνό το άφησαν. Εκαναν αναγκαστικά κάποια μερεμέτια, όμως αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία όλης της χώρας (η Θεσσαλονίκη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου) αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική τους, που την πληρώνουν οι άνθρωποι του λαού που χρειάζονται νοσηλεία.
ΥΓ. Η Απόφαση Κικίλια προβλέπει: «Ο τρόπος αποζημίωσης των αναγκαστικά ως άνω δεσμευμένων κλινικών εν συνόλω, θα οριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, όπως ορίζει η παρ. 4 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020 (Α’ 214)» (η έμφαση δική μας). Επειδή εν προκειμένω δεν έχουμε ενοικίαση απλών κλινών ή κλινών ΜΕΘ, για την οποία έχει προβλεφτεί η γνωστή πλουσιοπάροχη αποζημίωση των εμπόρων της υγείας, αλλά επίταξη ολόκληρης της κλινικής και του προσωπικού της, θα περιμένουμε την ΚΥΑ των Σταϊκούρα-Κικίλια για να δούμε σε τι ποσό θα φτάσει η αποζημίωση της επίταξης. Σίγουρα δε θα τους αφήσουν… παραπονεμένους.