Πρωί-πρωί σήμερα, ο μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης φρόντισε να διοχετεύσει τη «μεγάλη είδηση»: «Γίνεται η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στην Αθήνα – Αναχωρεί το C-130 για το αεροδρόμιο της Καβάλας».
Ο στόχος ήταν προφανής: να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει πανέτοιμος μηχανισμός άμεσης επέμβασης, ώστε κανένας ασθενής να μη μείνει χωρίς την απαραίτητη νοσηλεία.
Κανένας; Στις 22 Νοέμβρη δημοσιεύσαμε την εξής είδηση, που αφορούσε ασθενείς που περίμεναν διακομιδή από το ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ και η διακομιδή δε γινόταν:
«Χθες πληροφορηθήκαμε ότι σε Αττική, Κόρινθο, Πάτρα και Θήβα, ενώ υπήρχαν εισηγήσεις από τα νοσοκομεία στη βάση του ΕΚΑΒ, να εισαχθούν σε κοινές κλίνες ΜΕΘ (όχι για covid-19) 21 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, οι ασθενείς συνέχιζαν να παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της περίθαλψης που τους παρέχεται.
Κι ακόμη: ενώ την Πέμπτη 19 Νοέμβρη υπήρχαν στη βάση του ΕΚΑΒ εισηγήσεις για διακομιδή τριών ασθενών διασωληνωμένων σε απλή κλίνη covid-19, το Σάββατο 21 Νοέμβρη οι νοσηλευόμενοι που έπρεπε να διακομιστούν σε κλίνες ΜΕΘ είχαν αυξηθεί σε δεκαπέντε και μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε γίνει διακομιδή τους!».
Αυτά στις 19-22 Νοέμβρη. Σήμερα το πρωί, στη βάση του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε αναμονή για διακομιδή σε ΜΕΘ covid-19 οι εξής ασθενείς: Ενας στα Τρίκαλα και ένας στη Λάρισα από τις 3 Νοέμβρη. Ενας στην Καρδίτσα από τις 11 Νοέμβρη. Ενας στο Βόλο από τις 16 Νοέμβρη. Ενας στο Καρπενήσι και ένας στα Τρίκαλα από τις 20 Νοέμβρη. Ενας στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας από τις 23 Νοέμβρη. Ενας στη Ρόδο από τις 25 Νοέμβρη. Οχτώ ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, παρέμεναν δισωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι γιατροί τους είχαν υποβάλει αιτήματα για διακομιδή τους σε ΜΕΘ covid-19 και το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα ακόμα και μετά από 22 ημέρες!
Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, ενώ η εξασφάλιση μιας κλίνης ΜΕΘ είναι πλέον άπιαστο όνειρο, η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει σόου πολιτικής προπαγάνδας με την αεροδιακομιδή τριών ασθενών από τη Δράμα! Για τους οχτώ ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες και οι γιατροί τους ακόμα περιμένουν διακομιδή σε κάποια ΜΕΘ, ούτε κουβέντα.
Θέλοντας να είμαστε ακριβείς στο ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με το γραφείο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Η γραμματέας μας ενημέρωσε ότι η ΜΕΘ του επαρχιακού αυτού νοσοκομείου είχε τον Σεπτέμβρη 7 κλίνες και τώρα έχει 12 (τι είδους κλίνες είναι οι πρόσθετες 5 και αν μπορούν να χαρακτηριστούν κλίνες ΜΕΘ, το αφήνουμε). Τον Σεπτέμβρη υπηρετούσαν στη ΜΕΘ των 7 κλινών 5 γιατροί, τώρα υπηρετούν στη ΜΕΘ των 12 κλινών 4 γιατροί! Οταν της είπαμε ότι βάσει των ισχυόντων πρωτοκόλλων, για τις 7 κλίνες ΜΕΘ απαιτούνται 7 γιατροί και για τις 12 κλίνες 9 γιατροί, η γραμματέας μας είπε ότι έχει δουλειά και δεν μπορεί να μιλήσει άλλο!
Σήμερα το πρωί, στο Mega, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας έλεγε ότι το νοσοκομείο της πόλης έχει έλλειψη γιατρών, γι’ αυτό «μοιράζει» περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής και ότι… ξέμεινε και από οξυγόνο! Δεν περίμενε κανένας τέτοιες εξελίξεις, είπε ο αντιπεριφερειάρχης για να δικαιολογηθεί! Οσο για το οξυγόνο, έχουν παραγγείλει και περιμένουν να το παραλάβουν άμεσα!
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν μεταφερθεί από τη Δράμα στην Καβάλα. Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας διαθέτει ΜΕΘ 12 κλινών, στην οποία –σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου- υπηρετούν 7 γιατροί (όχι 9, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο για τις ΜΕΘ). Πηγή από το νοσοκομείο, όμως, μας ενημέρωσε ότι οι πραγματικά υπηρετούντες γιατροί είναι σήμερα λιγότεροι από 7!
Η κυβέρνηση έχει στήσει και σόου με τις υποτιθέμενες νέες προσλήψεις. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάη ψήφισαν διάταξη νόμου για την πρόσληψη 800 γιατρών (απ’ αυτούς οι 300 με εξειδίκευση στην εντατική νοσηλεία) και 1.000 νοσηλευτών, αλλά «ξέχασαν» να κάνουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Στις 31 Αυγούστου, ο Κοντοζαμάνης υπέγραψε απόφαση για πρόσληψη μόνο 186 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ του ΕΣΥ. Περί τα τέλη Σεπτέμβρη, οι 800 γιατροί και οι 1.000 νοσηλευτές έγιναν μόνο 400 γιατροί (απ’ αυτούς περίπου οι μισοί προορίζονται για τις ΜΕΘ – δηλαδή, περίπου όσοι και οι 186 της απόφασης Κοντοζαμάνη τον Αύγουστο).
Στο ζήτημα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα αναφερθούμε σύντομα σε άλλο δημοσίευμα. Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε μια πτυχή που δεν είναι γνωστή: Από την προκήρυξη για την πρόσληψη 400 γιατρών διάφορων ειδικοτήτων, προκύπτει ότι σε ολόκληρη την 4η ΥΠΕ (περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Μακεδονίας-Θράκης και τμήμα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης) δεν προβλέπεται η πρόσληψη ούτε ενός γιατρού για υπηρεσία σε ΜΕΘ!
Ειδικά για το νοσοκομείο της Δράμας προβλέπεται η πρόσληψη μόνο δύο γιατρών με βαθμό διευθυντή (ενός εσωτερικής παθολογίας και ενός πνευμονολογίας-φυματιολογίας) και για το νοσοκομείο Καβάλας μόνο ενός επιμελητή Β (εσωτερικής παθολογίας)! Στην ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας μπορεί κανείς να διαβάσει ότι από τις 781 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι κενές οι 228 (ποσοστό 29,2%), ενώ από τις 228 κενές θέσεις έχουν προκηρυχτεί μόνον 24! Η ιστοσελίδα του νοσοκομείου Καβάλας δε δίνει τέτοια στοιχεία, όμως από τα παρατιθέμενα στοιχεία προκύπτει ότι το 2019 υπηρετούσαν 211 γιατροί, οι οποίοι το 2020 έχουν μειωθεί σε 202!
Αυτή την οικτρή κατάσταση, της πλήρους εγκατάλειψης των νοσοκομείων, της μηδενικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας (που το προκάλεσε –και μάλιστα με τέτοια σφοδρότητα- η εγκληματική τους διαχείριση, με το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό και στη συνέχεια με την άρνησή τους να προχωρήσουν έγκαιρα σε δεύτερο lockdown), της μη πρόσληψης του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (μολονότι μετέτρεψαν πλέον σχεδόν όλα τα νοσοκομεία και σε νοσοκομεία covid-19), προσπαθούν να κρύψουν με την γκεμπελίστικου τύπου προπαγάνδα, όπως η σημερινή αεροδιακομιδή τριών ασθενών.