Η εικόνα σμίκρυνσης της λίστας αναμονής στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ, διασωληνωμένων ασθενών με covid-19, που πρέπει να διακομιστούν σε ΜΕΘ, συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από τις 10 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από το «Αχιλλοπούλειο» Βόλου, από τις 16 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από τη «Σωτηρία», από τις 16 Δεκέμβρη
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από τις 10 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από τη «Σωτηρία», από τις 16 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από το «Αττικόν», από τις 18 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από το Γ.Ν. Καρδίτσας, από τις 18 Δεκέμβρη
Κυριακή 20 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από τον «Ευαγγελισμό», από τις 10 Δεκέμβρη
- Ενας ασθενής από τη «Σωτηρία», από τις 19 Δεκέμβρη
- Δύο ασθενείς από το «Ανδρ. Παπανδρέου» της Ρόδου, από τις 20 Δεκέμβρη
Η σμίκρυνση της λίστας αναμονής αντανακλά τη γενικότερη μικρή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών, σε συνδυασμό με τον συνεχώς υψηλό αριθμό των καθημερινών θανάτων.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης στη λίστα αναμονής προέρχεται κατά βάση από την αφαίρεση ασθενών οι οποίοι παρέμεναν στη λίστα επί μέρες, επειδή δε βρισκόταν ελεύθερο κρεβάτι σε ΜΕΘ για να διακομιστούν. Και πάλι, όμως, βλέπουμε έναν διασωληνωμένο ασθενή στον «Ευαγγελισμό» να μη διακομίζεται σε ΜΕΘ, μολονότι το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από τις 10 Δεκέμβρη. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, βάσιμα, αν πρόκειται για περιστατικό που περιμένουν να καταλήξει (με διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ), όπως συνέβη με άλλα περιστατικά τις προηγούμενες μέρες.
Oπως έχουμε αποκαλύψει, ο σχεδιασμός της βάσης δεδομένων του ΕΚΑΒ προβλέπει την παρακολούθηση του αιτήματος διακομιδής για κάθε ασθενή μέχρι το τέλος. Δηλαδή, μέχρι την ολοκλήρωση της διακομιδής ή το θάνατο του ασθενούς προτού γίνει η διακομιδή. Ομως, αυτές οι ενότητες δεν ενημερώνονται. Αιτήματα διακομιδής εμφανίζονται στη λίστα και μετά δεν υπάρχουν, χωρίς να ξέρουμε τι έγινε με το συγκεκριμένο ασθενή: διακομίστηκε (και πού;) ή κατέληξε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ;
Οταν, λοιπόν, βλέπαμε αιτήματα διακομιδής ασθενών από τον «Ευαγγελισμό να παραμένουν ανικανοποίητα» επί δύο εβδομάδες και βάλε (π.χ. δύο ασθενείς από τις 29 Νοέμβρη μέχρι τις 13 Δεκέμβρη και ένας ασθενής από τις 27 Νοέμβρη μέχρι τις 14 Δεκέμβρη), το πιθανότερο (για να μην πούμε βέβαιο) είναι ότι αυτοί οι ασθενείς κατέληξαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα, για το οποίο έχουν πλέον αρχίσει να μιλούν και γιατροί (αυτό σημαίνει ο όρος «υποθεραπεία ασθενών»). Είναι μια πλευρά του εγκλήματος που έχει διαπραχτεί σε βάρος του ελληνικού λαού. Αφησαν το ΕΣΥ στην τύχη του, χωρίς καν στοιχειώδη ενίσχυση, την ίδια ώρα που με το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό έστρωναν το δρόμο σε ένα εκρηκτικό δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ακόμα και οι ψευδο-ΜΕΘ που κατασκεύασαν με διαδικασίες άρπα-κόλλα σε διάφορους χώρους των νοσοκομείων δεν είναι εξοπλισμένες με τον απαραίτητο εξοπλισμό (ούτε οι αναπνευστήρες δεν επαρκούν!) και βέβαια δεν υποστηρίζονται από το απαραίτητο εξειδικευμένο στην εντατικολογία ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ούτε υπάρχει ο απαραίτητος φορητός εξοπλισμός για να γίνονται άμεσα όλες οι διακομιδές από το ΕΚΑΒ.
Προχθές αποκαλύψαμε με όλα τα στοιχεία τις ελλείψεις σε ουσιώδη εξοπλισμό για τη λειτουργία των ΜΕΘ (μιλάμε ακόμα και για τις πραγματικές ΜΕΘ και όχι μόνο τις ψευδο-ΜΕΘ που έστησαν με διαδικασίες άρπα-κόλλα) αλλά και για τη διαδικασία διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών από το ΕΚΑΒ.
Θα επαναλάβουμε ότι γι’ αυτό το έγκλημα πρέπει να αποδοθούν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όλες οι ευθύνες (πέρα από τις ποινικές και αστικές ευθύνες που σίγουρα θ’ αναζητήσουν οι οικογένειες ανθρώπων που πέθαναν χωρίς να έχουν την ιατρική βοήθεια που έπρεπε). Ομως υπάρχει και μια άλλη πλευρά, πολύ σημαντική, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πούμε «πάει πέρασε», επειδή βλέπουμε τη λίστα αναμονής για διακομιδές να έχει μικρύνει και τα σχετικά αιτήματα να διεκπεραιώνονται από το ΕΚΑΒ σε μία-δύο μέρες.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μπορεί οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους λαούς ευφορία για το εμβόλιο, όμως το λεγόμενο «τρίτο κύμα» δεν είναι μια υπόθεση, αλλά μια βεβαιότητα. Οι δυο πρώτοι μήνες του χρόνου είναι πάντοτε μήνες έξαρσης των κάθε είδους ιώσεων. Το εμβόλιο θα πάρει πολλούς μήνες για να χτίσει το λεγόμενο τείχος ανοσίας (μέσα στη μέρα θα δημοσιεύσουμε εκτενή ανάλυση γι’ αυτό το θέμα) και οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμιά διάθεση να πάνε σε κάποιο καθολικό λοκντάουν, το μόνο που θα μπορούσε να «μαζέψει» τη διάδοση του ιού.
Επομένως, μπορεί σύντομα να δούμε το πρόβλημα με τις υπερπλήρεις ΜΕΘ (και ψευδο-ΜΕΘ) να επανάρχεται και τους βαριά ασθενείς να πεθαίνουν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες στα τμήματα covid-19 των νοσοκομείων. Ακόμα κι αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, που προκηρύχτηκε με τόσο εγκληματική καθυστέρηση και με εξίσου εγκληματικές διαδικασίες ρουτίνας, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτός ο εξοπλισμός επαρκεί για τις ΜΕΘ και τις διακομιδές, πού είναι το εξειδικευμένο στην εντατικολογία ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ, ακόμα κι αν είναι εξοπλισμένες;