Απάντηση στις αποκαλύψεις της «Κόντρας» για την ανυπαρξία ελέγχων στα τρόφιμα (πλην των κτηνιατρικού ενδιαφέροντος που εισάγονται από μια πύλη, το ΣΥΚΕ Πειραιά) προσπάθησε να δώσει το υπουργείο Γεωργίας, εκδίδοντας ένα δελτίο Τύπου, με το οποίο τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν και τον πανικό του να αποκαλύψει και τα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ μας να επιβεβαιώσει.
Το δελτίο ξεκινά με την εξής αλαζονική –πλην όμως εντελώς κούφια– φράση: «Μετά από συντονισμένους ελέγχους των Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που διακινούνται ή εισάγονται στη χώρα με στόχο της διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προέκυψαν τα ακόλουθα». Η κ. Μπατζελή, που ενδιαφέρεται μόνο για τη δημόσια εικόνα και την πολιτική της καριέρα, θα έπρεπε καταρχάς να μιλήσει για την «ταμπακέρα». Να μας πει, δηλαδή, πρώτο γιατί ο ελληνικός λαός έφαγε τουλάχιστον 11 τόνους μολυσμένα με επικίνδυνο φυτοφάρμακο αχλάδια προέλευσης Τουρκίας.
Γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου, που τόσο «συντονισμένα» κινούνται και τόσο μοχθούν για «τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», κινήθηκαν μόνο κατόπιν εορτής (όταν είχαν ήδη αρχίσει οι αποκαλύψεις και είχαν έρθει alert από άλλες ευρωπαϊκές χώρες), με αποτέλεσμα να βρουν μόνο ό,τι είχε απομείνει στα ψυγεία των εισαγωγέων; Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεκάδες alert για μολυσμένα με φυτοφάρμακα αχλάδια από την Τουρκία και οι ελεγκτικές υπηρεσίες έπρεπε να κινούνται προληπτικά και να ελέγχουν κάθε παρτίδα προέλευσης Τουρκίας, που πρέπει να θεωρείται εξ ορισμού ύποπτη. Γιατί δεν το έκαναν αυτό οι «συντονισμένες» και τόσο «αποτελεσματικές» υπηρεσίες;
Δεύτερο, η κ. Μπατζελή θα έπρεπε να μας πει τι έχει γίνει με το ηλιέλαιο, που και πάλι στην Ευρώπη βρέθηκαν παρτίδες (προερχόμενες και από την –με βάση το κοινοτικό Δίκαιο– ύποπτη Ουκρανία και από τη Ρωσία) μολυσμένες με ορυκτέλαια. Πόσες παρτίδες ουκρανικού (τουλάχιστον) ηλιέλαιου έχουν έρθει στην Ελλάδα, πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους; Από τον τρόπο που οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΦΕΤ και Διεύθυνση Μεταποίησης) κρύβονταν και δεν απάντησαν ποτέ στα συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα που θέσαμε, αποδεικνύεται ότι κανένας έλεγχος δεν έγινε. Αλλιώς, οι υπεύθυνοι θα έβγαιναν καμαρωτοί και θα μας επιδείκνυαν τους ελέγχους και τα αρνητικά αποτελέσματά τους, επιζητώντας τον έπαινό μας.
Ομως, και αυτά που παραθέτει το δελτίο Τύπου του υπουργείου επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας. Καταρχάς, δεν αναφέρεται ποια περίοδο καλύπτουν οι «συντονισμένοι έλεγχοι», ούτε δίνονται στοιχεία για το σύνολο των ελέγχων που έγιναν στη συγκεκριμένη περίοδο, για να μπορεί κάθε πολίτης να κρίνει πόσοι έλεγχοι γίνονται και τι αποδίδουν. Αναφέρεται μόνο ότι βρέθηκαν μολυσμένα αμπελόφυλλα Τουρκίας, μολυσμένο σουσάμι Ινδίας, μολυσμένα αποξηραμένα βερίκοκα Τουρκίας, μη ασφαλή αποξηραμένα μανιτάρια Κιργιζίας, λιναρόσπορος Καναδά που περιείχε μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση, σπανάκι Ευβοίας με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μια παρτίδα κατεψυγμένο βοδινό ΗΠΑ χωρίς έγκυρα κτηνιατρικά πιστοποιητικά. Συμπεραίνουμε, πως αφορούν την περίοδο από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, γιατί κάπου τότε είχε βγάλει το προηγούμενο πανηγυρικό δελτίο ο πρώην υπουργός Α. Κοντός.
Γιατί αυτό είναι ένα μόνιμο κόλπο όλων των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας. Τρεις-τέσσερις φορές το χρόνο βγάζουν ένα τέτοιο δελτίο, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και να εισπράξουν μερικά επαινετικά σχόλια από τα παπαγαλάκια τους στον αστικό Τύπο. Να μας συγχωρείτε, αλλά εμείς αυτά τα θεωρούμε προπαγανδιστικά κωλόχαρτα. Γιατί δεν δίνουν πληροφορίες για τη διάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και το σύνολο των ελέγχων που διενήργησαν, σε συνδυασμό με την εισαγωγική κίνηση τροφίμων, νωπών ή κατεργασμένων, στη χώρα, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε αν όντως γίνονται στοιχειωδώς επαρκείς, ποσοτικά και ποιοτικά, έλεγχοι. Το υπουργείο βγάζει αυτό το κωλόχαρτο, στο οποίο αναφέρει ότι βρέθηκαν κάποια μολυσμένα τρόφιμα, για να μένει ο λαός με την εντύπωση ότι τα πάντα ελέγχονται αυστηρά και μπορεί να καταναλώνει άφοβα ό,τι πουλιέται στην αγορά.
Το δεύτερο που «βγάζει μάτι» στο πανηγυρικό (και πανηγυρτζίδικο) δελτίο της κ. Μπατζελή είναι η απουσία οποιουδήποτε τροφίμου πέραν των μη μεταποιημένων (νωπών και κατεψυγμένων). Στη χώρα μας εισάγονται τεράστιες ποσότητες μεταποιημένων τροφίμων, στα οποία δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Μόνο όταν έρχεται κάποιο alert από άλλη χώρα που συμμετέχει στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, αρχίζουν να τρέχουν να βρουν τις παρτίδες στις αποθήκες των εισαγωγέων και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Τις περισσότερες (για να μην πούμε όλες) φορές, βέβαια, βρίσκουν μόνο μέρος της παρτίδας. Η υπόλοιπη έχει πουληθεί και καταναλωθεί, αρκετές φορές και ολόκληρη.