Πάνω που φούντωσε ξανά η συζήτηση για την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ιδιαίτερα των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουν, η κυβέρνηση έσπευσε να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Σταϊκούρα και Κικίλια, με τίτλο «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωναϊού», την οποία τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας έσπευσαν να διαφημίσουν σαν… επίταξη. Για την ακρίβεια, μιλούσαν για «δέσμευση», κάνοντας παιχνίδι με τις λέξεις.
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι με την απόφαση για «διάθεση νοσοκομειακών χώρων, εγκαταστάσεων και κλινών» μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολογεί ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και η δυναμικότητα των νοσοκομείων, έτσι όπως είναι σήμερα, δε θα επαρκεί για την αντιμετώπιση των αναγκών που θα δημιουργήσει η παραπέρα έξαρση της πανδημίας.
Γι’ αυτό και προβλέπουν αυτό που προέβλεπαν και κατά το πρώτο πανδημικό κύμα: οι διοικητές των νοσοκομείων θα κόψουν κλίνες ΜΕΘ και θα τις διαθέσουν αποκλειστικά για περιστατικά covid-19. Προβλέπεται ακόμα και η μεταφορά ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σε άλλα νοσοκομεία! Μισό χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, παρά τα παχιά λόγια και τα ακόμα πιο παχιά νούμερα που απαγγέλλουν όλοι τους, από τον Κοντοζαμάνη και τον Χαρδαλιά μέχρι τον Πέτσα και τον Μητσοτάκη, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για την ενίσχυση του συστήματος νοσηλείας. Οχι μόνο θα δεσμεύσουν κλίνες από τις υπάρχουσες ΜΕΘ, αλλά θα πάρουν και ήδη νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ για να τους μεταφέρουν σε άλλα νοσοκομεία!
Αντιλαμβάνεστε ότι τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα πάνε και πάλι πίσω, με ό,τι σημαίνει αυτό για πάσχοντες που είχαν προγραμματίσει να χειρουργηθούν. Επειδή, όμως, προκύπτουν συνεχώς έκτακτα περιστατικά, που αναγκαστικά πρέπει να χειρουργηθούν και να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, προβλέπουν ότι «δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές».
Η δυνατότητα μεταφοράς ασθενών σε απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών «μαγαζιών» είναι εντελώς άλλο πράγμα από την επίταξη. Επίταξη σημαίνει ότι το κράτος παίρνει τα ιδιωτικά «μαγαζιά» και τα εντάσσει σε έναν ενιαίο σχεδιασμό. Αυτό είναι που δε θέλουν οι έμποροι της υγείας. Γιατί σε συνθήκες «ασφυξίας» στα δημόσια νοσοκομεία, αυτοί βρίσκουν περισσότερη πελατεία. Ασθενείς που βλέπουν το προγραμματισμένο χειρουργείο τους σε δημόσιο νοσοκομείο να αναβάλλεται επ’ αόριστον, θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά. Οχι όλοι, βέβαια, γιατί δεν έχουν τα λεφτά, αλλά κάποιοι θα πάνε. Θα μαζέψουν όλες τις οικονομίες τους, θα δανειστούν, θα τσοντάρουν συγγενείς, γνωστά πράγματα στην ελληνική κοινωνία.
Στις 29 του περασμένου Απρίλη, ο Κοντοζαμάνης, όταν ρωτήθηκε «γιατί δεν έχετε επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας;», απάντησε: «Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται η επίταξη ακόμα και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας, το έχουμε προγραμματίσει και αν χρειαστεί θα το κάνουμε σε επόμενη φάση της νόσου. (…) Αρα σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών, τόσο απλών κλινών όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Είναι στον προγραμματισμό μας και εφόσον χρειαστεί θα επιταχτούνε και ιδιωτικές κλινικές».
Σχολιάζαμε τότε: «Ομως, η επίταξη είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει σχεδιασμός. Και τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει. “Βλέποντας και κάνοντας“ είναι το κυβερνητικό δόγμα. Αυτή την περίοδο οι έμποροι της υγείας δουλεύουν κανονικά τα “μαγαζιά“ τους, κάνουν επεμβάσεις, σαν να μην τρέχει τίποτα. Αντίθετα, το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει αδυνατίσει, επειδή κλινικές, μονάδες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό διατίθενται για την αντιμετώπιση των περιστατικών πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι, κάποιοι άνθρωποι του λαού να μην έχουν τη θεραπεία που θα έπρεπε να έχουν. Επεμβάσεις αναβάλλονται γι’ αυτόν το λόγο. Αν είχαν επιταχθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία –εκτός του ότι θα υπήρχε σχεδιασμός και προετοιμασία για το αναμενόμενο “πικ“ της πανδημίας- θα μοιραζόταν καλύτερα και ο τρέχων φόρτος των δημόσιων νοσοκομείων. Τώρα, όποιος έχει να πληρώσει “κάνει τη δουλειά του“ σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ όποιος δεν έχει… περιμένει να περάσει η φούρια της πανδημίας για να πάρει σειρά σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο».
Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται και τώρα, με τη νέα ΚΥΑ που αποτελεί επανάληψη της παλαιότερης. Ολα πλέον είναι έτοιμα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχουν ήδη κυρωθεί με νόμους από τη Βουλή.
Η δαπάνη που θα καταβάλει το δημόσιο στους εμπόρους της υγείας για κάθε άνθρωπο που θα διακομιστεί σε δική τους ΜΕΘ υπολογίζεται με συνδυασμό της ΚΥΑ των Σταϊκούρα-Κικίλια με την ΚΥΑ των Πολάκη-Χουλιαράκη για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, της 1ης Νοέμβρη του 2018.
Η νέα ΚΥΑ των Σταϊκούρα-Κικίλια επαναλαμβάνει τα ίδια που προέβλεπε η ΚΥΑ τους στις 13 Μάρτη (ΦΕΚ 848Β):
«2. Σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, η τιμή ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ, για την εφαρμογή της παρούσας, αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β 4898/2018), πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.105494 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’3096/2012). Εξαιρούμενα της τιμής ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ ορίζονται τα κάτωθι: α) Ιατρικές Πράξεις: – Θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας (Αιμοκάθαρση, Αιμοδιήθηση, Αιμοδιαδιήθηση) β) Φάρμακα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες: (…)
3. Σε περίπτωση που απαιτηθεί η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης λόγω της κλινικής κατάστασης του ασθενούς που είναι στη ΜΕΘ, τότε αυτή αποζημιώνεται με την τιμή του ΚΕΝ της κύριας νόσου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπολογιζόμενη με συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί την τιμή του Κ.Ε.Ν. (ΦΕΚ 3096/Β/23-11-2012) συν τα εξαιρούμενα της παρούσας. Ο υπολογισμός αυτός εφαρμόζεται και στην τιμή του ημερήσιου νοσηλίου, όπως αυτό ισχύει, όταν γίνεται χρήση αυτού στα Κ.Ε.Ν. και στις περιπτώσεις που η νοσηλεία υπερβαίνει τη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας του Κ.Ε.Ν συν σε όλες τις περιπτώσεις τα εξαιρούμενα της παρούσας. Σε ειδικές επεμβάσεις όπου δεν υπάρχει αντιστοίχιση ΚΕΝ, τότε αποζημιώνεται ημερήσιο νοσήλιο με τα ανωτέρω εξαιρούμενα, τα ειδικά μοσχεύματα και ειδικά υλικά που είναι απαραίτητα για την διενέργεια μιας επέμβασης, καθώς και τα θεραπευτικά μέσα, εμφυτεύσιμα ή μη και προθέσεις. Δεν αποζημιώνονται υλικά μη κοστολογημένων ιατρικών πράξεων και υλικά μιας χρήσης, εφόσον υπάρχουν αντίστοιχα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και υλικά μη κοστολογημένων ιατρικών πράξεων».
Η ΚΥΑ των Πολάκη –Χουλιαράκη, στο άρθρο 21 παρ. 8, προβλέπει:
«8. Για νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., το ημερήσιο νοσήλιο καθορίζεται ως ακολούθως: α. 800 ευρώ για τις τρείς (3) πρώτες ημέρες νοσηλείας, β. 550 ευρώ από την τέταρτη (4) ως την δέκατη πέμπτη (15) ημέρα νοσηλείας, γ. 400 ευρώ για υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας. Η αποζημίωση για νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. καταβάλλεται με εξαιρούμενη μόνο την θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας (Αιμοκάθαρση, Αιμοδιήθηση, Αιμοδιαδιήθηση)».
Είναι φανερό ότι οι έμποροι της υγείας θα βγάλουν τεράστια κέρδη, ενώ θα έπρεπε το κράτος να τους επιτάξει. Ομως, ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, όπως γράφαμε και τον Μάρτη, είναι ερωτευμένοι με την ιδιωτική οικονομία και αδιαφορούν για το αν αυτός ο έρωτας είναι άκρως επιζήμιος για το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Από τη μια λένε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και έχουν επαναφέρει την πολιτική επιστράτευση για τους εργάτες, από την άλλη δεν επιτάσσουν αυτούς που κατέχουν «όπλα» για τη διεξαγωγή του «πολέμου», αλλά ετοιμάζονται και πάλι να κάνουν απευθείας συμβάσεις μαζί τους!
Τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ είναι το κόστος που προβλέπει η ΚΥΑ των Σταϊκούρα-Κικίλια για τους εμπόρους της υγείας. Μπορεί να είναι μεγαλύτερο, «καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού».
Γι’ αυτό και παραμένει παλλαϊκό το αίτημα: εδώ και τώρα να επιταχθούν τα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.
Δείτε την ΚΥΑ των Σταϊκούρα-Κικίλια
KYA_IDIOTIKOS_TOMEAS