Το ζήτημα είχε τεθεί και στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, αλλά θάφτηκε γρήγορα-γρήγορα (τόσο χρήμα πήραν οι μιντιάρχες). Με την έξαρση της πανδημίας και προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ για περιστατικά CoviD-19, μετέτρεψαν τα νοσοκομεία ουσιαστικά σε νοσοκομεία μιας νόσου. Σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία, ώστε να μην καταλαμβάνονται κρεβάτια ΜΕΘ από χειρουργημένους.
Δε χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός για να καταλάβει ότι αυτό είναι εγκληματικό. Κανένας δεν κάνει χειρουργείο για πλάκα. Είναι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο νόσημα και πρέπει να χειρουργηθούν. Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες. Οσοι δεν έχουν να πληρώσουν περιμένουν καιρό για τη σειρά τους. Κι εκεί που βλέπουν με ανακούφιση ότι έφτασε η ώρα να υποβληθούν στην αναγκαία για την υγεία τους επέμβαση, τα τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται κι αυτοί θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο. Αγνωστο πόσο, γιατί στο μεταξύ προκύπτουν και άλλοι ασθενείς που ενδεχομένως είναι πιο βεβαρημένοι. Με την επιμήκυνση του χρόνου αναμονής το πρόβλημα υγείας αυτών των ανθρώπων θα επιδεινωθεί, με άμεση επίπτωση και στην ποιότητα της ζωής τους, αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσης.
Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα; Με την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ (3.000 κρεβάτια πρέπει να διαθέτει η χώρα, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, και έχει λιγότερα από 1.000) και την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία τους (προσωπικού το οποίο θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο γι’ αυτή τη δουλειά και όχι να διαθέτει απλά ένα πτυχίο).
Πώς το αντιμετώπισε η κυβέρνηση; Απλούστατα, δεν το αντιμετώπισε. Μολονότι πέρασαν οχτώ μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα. Μόνο εγκαίνια και φιέστες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φιέστα στη «Σωτηρία» με τις κλίνες ΜΕΘ που έκανε «δωρεά» η Βουλή. Πενήντα υποτίθεται ότι είναι οι νέες κλίνες, μόνο δώδεκα λειτουργούν και αυτές με προσωπικό που αποσπάστηκε ετσιθελικά από άλλα νοσοκομεία!
Υπάρχει και μια λύση, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και να προσφέρει μια ανακούφιση στο σύστημα: επιτάσσεται ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και εντάσσεται σε κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ετσι, τα τακτικά χειρουργεία δε θα αναστέλλονταν κι αν χρειαζόταν να μειωθούν (μέχρι να δημιουργηθεί επαρκής αριθμός κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, μέσω ενός ταχύρρυθμου προγράμματος), η μείωση θα ήταν μικρή.
Αυτό, όμως, ούτε που θέλει να το ακούσει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ετσι, έχουμε το φαινόμενο, τα ιδιωτικά μαγαζιά της Υγείας να στέλνουν όλα τα περιστατικά CoviD στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς και ταυτόχρονα να έχουν τις ΜΕΘ τους ελεύθερες και να κονομάνε κάνοντας όλα τα χειρουργεία, εξασφαλίζοντας μάλιστα και πελατεία από ασθενείς που ήταν προγραμματισμένοι για χειρουργείο στο ΕΣΥ, αλλά μετά την αναστολή των τακτικών χειρουργείων αναγκάζονται να μαζέψουν τις οικονομίες τους ή να δανειστούν και να πάνε να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε και πάλι από τα τέλη Οκτώβρη, όταν ήταν φανερό ότι το ΕΣΥ αρχίζει να γονατίζει. Εξακολουθεί, όμως, να θάβεται από τα μπουκωμένα με κρατικό χρήμα αστικά ΜΜΕ. Ας δούμε μερικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.
Ξεκινάμε με χτεσινή (5 Nοέμβρη) ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ):
«Γνωρίζατε ότι…
…την προηγούμενη Παρασκευή έγινε στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη συνάντηση στελεχών του υπουργείου Υγείας με τις διοικήσεις, τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας και τους διευθυντές ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων της πόλης;
Γνωρίζατε ότι…
…τα στελέχη του υπουργείου αγωνιωδώς ρωτούσαν και πίεζαν κάθε νοσοκομείο “πόσα κρεβάτια μπορείς να μου δώσεις για covid;“, “πόσα κρεβάτια ΜΕΘ μπορείς να μου δώσεις για covid;“. Παρά τους τόσους μήνες “προετοιμασίας“, παρά το ότι το “σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο“;
Γνωρίζατε ότι…
εν μία νυκτί κλινικές συγχωνεύθηκαν και τα “κενά“ “μετατράπηκαν“ σε κλινικές covid;
Γνωρίζατε ότι…
…δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ “μετατράπηκαν“ σε κρεβάτια covid-ΜΕΘ;
Γνωρίζατε ότι…
…όλα αυτά τα κρεβάτια και οι συγχωνευμένες κλινικές μέχρι πριν μία βδομάδα δεν έφταναν καλά καλά, για να νοσηλευθούν οι ασθενείς με την τρέχουσα νοσηρότητα;
Γνωρίζετε μήπως…
…τι θα γίνει τώρα με την τρέχουσα νοσηρότητα; Σε ποιες κλινικές, σε ποια κρεβάτια ΜΕΘ θα νοσηλευθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τώρα που οι κλινικές και οι ΜΕΘ μετατράπηκαν σε χώρους και κρεβάτια νοσηλείας covid;
Γνωρίζετε μήπως…
…αν θα σταματήσουν – ω του θαύματος! – οι γαστρορραγίες, τα εγκεφαλικά, οι παγκρεατίτιδες, οι ρήξεις ανευρυσμάτων, οι διατρήσεις, οι οξείες κοιλίες, οι μαιευτικές αιμορραγίες;
Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του covid, χωρίς να έχουν covid;».
Πάμε λίγο πίσω στο χρόνο. Εγγραφο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προς τους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, τους Διοικητές των Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, την ΟΕΝΓΕ, τις τριμελείς και πενταμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ και τα ΜΜΕ, με ημερομηνία 30 Οκτώβρη, αναφέρει:
«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. πρότεινε να μη μειωθούν τα χειρουργεία διότι υπάρχουν λίστες χειρουργείων με ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όπου πρέπει άμεσα να εξυπηρετηθούν. Οι διοικητές των δύο Υ.Πε. δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπάρξει τέτοια μείωση».
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε την κ. Παγώνη (πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ) και τον κ. Σιώρα (γενικό γραμματέα), αν έδωσαν βάση στη «δέσμευση» των διορισμένων από την κυβέρνηση διοικητών των ΥΠΕ, ότι «δε θα υπάρξει μείωση των χειρουργείων». Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κάποια νεότερη ανακοίνωση από την ΕΙΝΑΠ, είμαστε υποχρεωμένοι να πιστέψουμε ότι οι δύο συνδικαλιστές και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχουν πειστεί από τις «δεσμεύσεις» των διοικητών! Γι’ αυτό και λειτούργησαν σαν… Γραφείο Τύπου των διοικητών.
Υπήρχε περίπτωση, οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές να πάνε κόντρα στην πολιτική του υπουργείου Υγείας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα, ότι στα νοσοκομεία των περιοχών του επιπέδου Α (επιτήρηση) πρέπει να μειωθούν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά 20% και στα νοσοκομεία των περιοχών του επιπέδου Β (αυξημένου κινδύνου) πρέπει να μειωθούν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά 80%; Αστεία πράγματα. Ο Κοντοζαμάνης έστειλε και τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές στους διοικητές των ΥΠΕ. Mε το χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά Επείγουσα» μάλιστα.
Η ΟΕΝΓΕ αντέδρασε με ανακοίνωση την 1η Νοέμβρη, στην οποία επισημαίνει εισαγωγικά ότι «λίγες μόνο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις των διοικητών της 1ης και 2ης υγειονομικής περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία, η σημερινή οδηγία για δραστική μείωση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία “ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας“». Τονίζει ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου».
Και καταλήγει σε αιτήματα: «Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας! Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην υγεία! Τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού!».
To τελευταίο αίτημα δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο. Από γιατρούς περιμέναμε αίτημα για εφαρμογή καθολικού λοκντάουν, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του κοροναϊού και η καταστροφική επέλαση της πανδημίας και όχι αναμάσημα αιτημάτων που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια τη σκληρή πραγματικότητα και που στις σημερινές συνθήκες θα ήταν είτε ημίμετρα είτε ευχολόγιο. Μέσα σε πέντε μέρες, η ΟΕΝΓΕ, δυστυχώς, ξεπεράστηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους συμβουλάτορές της Τσιοδρομαγιορκίνηδες, που αναγκάστηκαν να πάνε σε γενικό λοκντάουν σε όλη τη χώρα, ομολογώντας ότι τα ημίμετρά τους αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικά.
Και βέβαια, στο πλαίσιο του γενικού λοκντάουν, όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα μετατραπούν σε νοσοκομεία αποκλειστικά covid, γιατί για αρκετές ακόμα μέρες θα αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με covid, που θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και λοιπές κατηγορίες θαλάμων. Ετσι, τα τακτικά χειρουργεία θα σταματήσουν, προκειμένου οι ειδικές κλίνες να μένουν ελεύθερες για περιστατικά covid.
Ως προς αυτό, θα συμφωνήσουμε με την ΟΕΝΓΕ. Και ιδιαίτερα με την επισήμανσή της: «Αναρωτιόμαστε ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα; Ας μη βιαστούν να μας απαντήσουν. Γιατί στο πρώτο κύμα της επιδημίας οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την “υψηλή πελατεία τους“, η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».
Στη συνέντευξη Τύπου, το μείζον αυτό θέμα το ξεπέταξε ο Μητσοτάκης με τη συνήθη αερολογία («Θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν γίνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν», («έχουμε προσθέσει 6.800 γιατρούς και νοσηλευτές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουμε, σχεδόν, διπλασιάσει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας»), ενώ ο Τσιόδρας αρνήθηκε προκλητικά να πει το οτιδήποτε! Eννοείται πως ξέρει πολύ καλά ότι η κυβερνητική εντολή για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80% (ποσοστό που σίγουρα θα μεγαλώσει τις επόμενες μέρες) σημαίνει έγκλημα κατά των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα και είχαν –μετά από καιρό αναμονής- προγραμματισμένο χειρουργείο.
Οσοι έχουν λεφτά θα πάνε σε κάποιο ιδιωτικό μαγαζί. Οι υπόλοιποι θα… περιμένουν με την ασθένειά τους να επιδεινώνεται. Και κάποιοι θα χαθούν και η απώλειά τους θα αποδοθεί στην… τύχη.
Θα κλείσουμε με μια χτεσινή απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, που δε μασάει τα λόγια:
«Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, η κυβέρνηση επιλέγει να αρνείται τη λήψη κάθε ουσιαστικού μέτρου στην κατεύθυνση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, εκθειάζοντας την ατομική ευθύνη, συγκαλύπτοντας την δική της – κρατική, και αφήνοντας τελικά τον λαό απροστάτευτο και εκτεθειμένο σε απρόβλεπτους και ανυπολόγιστους κινδύνους για την ίδια την υγεία και τη ζωή του.
Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι συνάδελφοι υγειονομικοί στο Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ είναι ενδεικτική της κατάστασης. Με κατειλημμένες τις 21 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ φαντάζει πλέον μονόδρομος τις επόμενες μέρες η διασωλήνωση ασθενών σε απλούς θαλάμους, ενώ τα συνολικά θετικά κρούσματα που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τα 100, τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την ίδια ώρα, η κυβερνητική κοροϊδία απογειώθηκε προχθές με τις εξαγγελίες του υπουργού υγείας, από το ίδιο νοσοκομείο για την “δήθεν ενίσχυση” της πόλης με επιπλέον 43 κλίνες ΜΕΘ που σύντομα αποδείχθηκαν “άνθρακας”, καθώς επρόκειτο για ήδη υπάρχοντα κρεβάτια που “άδειασαν“ από ασθενείς που κατευθύνθηκαν σε ιδιωτικά κέντρα.
Μέρα με τη μέρα, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές υγείας “μίας νόσου“, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε μη επείγοντες, αλλά ταυτόχρονα επιβαρυμένους χρόνια πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και περίθαλψης. Στη Θεσσαλονίκη η διακοπή λειτουργίας των τακτικών και απογευματινών ιατρείων και η αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80% εγκυμονεί τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά τις λοιπές παθήσεις.
Οι φοιτητές Ιατρικής δε θα σιωπήσουμε στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος της υγείας του λαού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες υγειονομικών που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ζωής. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».