Δεκάδες σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία ανέφεραν εστίες κοροναϊού, που τους ανάγκασαν είτε να κλείσουν είτε να επιβάλουν σε δασκάλους και μαθητές καραντίνα στα σπίτια τους. Αυτό αποκαλύπτει ο βρετανικός «Γκάρντιαν» σε χθεσινό δημοσίευμα με τίτλο: «Κοροναϊός: δεκάδες σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία αναφέρουν εστίες». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία βδομάδα μετά από το άνοιγμα των σχολείων –για πρώτη φορά μετά τον Μάρτη– τα σχολεία στη Βρετανία εμφανίζουν σωρεία κρουσμάτων!
Αυτό συμβαίνει παρά τη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης στα τέλη Αυγούστου, που οδήγησε στην επιβολή της μάσκας ως υποχρεωτικής για τα παιδιά άνω των έξι ετών.
Στο Λίβερπουλ, γύρω στους 200 μαθητές και 21 εργαζόμενοι, σε πέντε σχολεία, βρέθηκαν θετικοί και τους έβαλαν σε καραντίνα. Στο Σάφοκ, πέντε καθηγητές βρέθηκαν θετικοί, με αποτέλεσμα να κλείσει το σχολείο, ενώ στα Μίντλαντς, στο σχολείο που είχε επισκεφτεί ο πρωθυπουργός προ δυο εβδομάδων, ένας δάσκαλος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.
Σε περιοχές όπως το Μπράντφορντ, το Λιντς, το Λάνκασιρ, το Μάντσεστερ και το Λέστερ, πολλοί μαθητές και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί και μπήκαν σε καραντίνα στα σπίτια τους.
Οπως έχουμε επισημάνει από τον περασμένο Μάη, πολλές μελέτες έχουν αναδείξει το θέμα της μεταδοτικότητας του κοροναϊού από τα παιδιά. Μάλιστα, οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό όσο και οι ενήλικες. Γι’ αυτό, ακόμα και ο ΠΟΥ και η Unicef συστήνουν, τα παιδιά άνω των 12 ετών να φορούν μάσκες όπως και οι ενήλικες.
Πληθώρα μελετών που δημοσιεύτηκαν μέσα στο καλοκαίρι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού από τα παιδιά και τους εφήβους. Από τη νοτιοκορεάτικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις 16 Ιούλη, μέχρι την τελευταία έκθεση της αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, που δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου.
Η πρώτη βρήκε ότι ο βαθμός μετάδοσης του ιού μέσα στα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερος από τα παιδιά που πάνε στο σχολείο (σε ποσοστό 18.6%).
Η τελευταία διέψευσε κατηγορηματικά τον Τραμπ που υποστήριζε ότι τα παιδιά έχουν ανοσία στον κοροναϊό! Η έκθεση ανέφερε ότι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων (από 13/8 μέχρι 27/8) ο αριθμός των παιδιών που νόσησαν αυξήθηκε κατά 17%.
Σε άλλη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο ακαδημαϊκό περιοδικό Jama Pediatrics, στις 30 Ιούλη, επισημαίνεται ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, όταν νοσούν, φέρουν 10 εως 100 φορές περισσότερο ιικό φορτίο SARS-CoV-2 στο ανώτερο αναπνευστικό τους σύστημα (δηλαδή από το φάρυγγα μέχρι τη μύτη). Αυτό ίσως να παίζει ρόλο στη μεταδοτικότητα ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το άνοιγμα των σχολείων εγκυμονεί κινδύνους. Δεν αρκεί να φορούν όλοι μάσκα και «καθαρίσαμε». Οχι μόνο γιατί κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μάσκα θα φορεθεί όπως πρέπει (και μάλιστα για πολλές ώρες), αλλά και γιατί η μάσκα δεν εξασφαλίζει τη μη μεταδοτικότητα, αν δεν τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Μειώνει σαφώς τη μεταδοτικότητα αλλά δεν την εξαφανίζει.
Από την άλλη, ούτε οι αποστάσεις των 2 μέτρων αποτελούν πανάκεια. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που ούτε αυτές αρκούν. Σε ανάλυση του βρετανικού ακαδημαϊκού περιοδικού British Medical Journal, που δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου, επισημαίνεται ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε αποστάσεις άνω των δύο μέτρων, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος: «Το ξεφύσημα, το τραγούδι, ο βήχας και το φτέρνισμα δημιουργούν ζεστά, υγρά, μεγάλης ορμής σύννεφα αερίων από εκπνεόμενα σταγονίδια. Αυτό οδηγεί τα σταγονίδια γρηγορότερα από την τυπική ροή εξαερισμού, τα κρατά συγκεντρωμένα και μπορεί να επεκτείνει το εύρος τους μέχρι 7 με 8 μέτρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτά τα ευρήματα από τις μελέτες δυναμικής ρευστών μπορούν να εξηγήσουν γιατί σε μία χορωδία στις ΗΠΑ ένα συμπτωματικό άτομο μόλυνε τουλάχιστον 32 άλλους μουσικούς, με πιθανές άλλες 20 περιπτώσεις, παρά τη φυσική απόσταση. Αλλες περιπτώσεις σε εσωτερικούς χώρους έχουν αναφερθεί σε γυμναστήρια, αγώνες μποξ, τηλεφωνικά κέντρα και εκκλησίες, όπου οι άνθρωποι μπορεί να τραγουδούν, να λαχανιάζουν ή να μιλούν δυνατά».
Από την άλλη, άλλο άρθρο του «Γκάρντιαν», που αναδημοσιεύει στοιχεία από την παραπάνω ανάλυση, επισημαίνει: «Πρόσφατο άρθρο στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό έχει ένα έγχωμο γράφημα που δείχνει πόσο ποικίλλει η μεταδοτικότητα ανάλογα με τις συνθήκες, για ασυμπτωματικά άτομα. Κάθε σχολιαρόπαιδο μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει ότι οι σημερινές συνθήκες στα σχολεία αντιστοιχούν στις κόκκινες ζώνες αυτού του γραφήματος, που αντιπροσωπεύουν σχετικά μη ασφαλείς καταστάσεις: φτωχά εξαεριζόμενα, πολυπληθή περιβάλλοντα με ανθρώπους που μιλούν χωρίς καλύματα στα πρόσωπα για μεγάλα χρονικά διαστήματα».
Αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά το γράφημα που δημοσιεύει το βρετανικό ιατρικό περιοδικό, θα διαπιστώσει ότι ακόμα και στην περίπτωση καλά αεριζόμενου χώρου, που όλοι φορούν μάσκες, σε περίπτωση που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα σε αυτόν (high occupancy), οι οποίοι φωνάζουν ή τραγουδούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μήπως θα επιβληθεί σιγή ιχθύος στα σχολεία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος; Να δούμε πώς θα το πετύχουν αυτό, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις!
Το παράδειγμα της Βρετανίας, με τις εστίες κοροναϊού που αυξάνονται στα σχολεία, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι αρκούν μόνον οι μάσκες; Πώς μπορούμε να δεχτούμε πολυπληθείς τάξεις και παντελή έλλειψη μαζικών μοριακών τεστ στην κοινωνία; Αδιαφορούμε για το πόσο θα κοστίσει αυτό. Αν οι κρατούντες ενδιαφέρονταν πραγματικά για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, θα ήξεραν πού να βρουν τα χρήματα για να τις εξασφαλίσουν και τις δύο. Απλά, δε θέλουν να αγγίξουν ούτε σεντ από τα κέρδη των καπιταλιστών, που αποτελούν τα ιερά και τα όσια του συστήματος που υπηρετούν.