H Eurobank ανακοίνωσε στους εργαζόμενους νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Οκτώβρη και «δικαίωμα συμμετοχής» σ’ αυτό έχουν οι εργαζόμενοι και δικηγόροι του Ομίλου που στις 31 Δεκέμβρη του 2020 συμπληρώνουν πέντε χρόνια αναγνωρισμένης υπηρεσίας.
Αντίστοιχα προγράμματα πρόκειται να εφαρμόσουν και οι άλλες τράπεζες. Η Εθνική έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα εφαρμόσει τέτοιο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του χρόνου, στο πλαίσιο του «ψηφιακού μετασχηματισμού» της, ενώ το ίδιο σχεδιάζει και η Alpha Bank.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ωμό εκβιασμό προς τους εργαζόμενους: ή παίρνετε τώρα κάποιο «μπόνους» απόλυσης ή μένετε και μπαίνετε στη λίστα για απόλυση χωρίς το «μπόνους».
Πέραν αυτού, υπάρχει το τεράστιο ζήτημα της μείωσης των θέσεων εργασίας, που αφορά συνολικά την εργατική τάξη και όχι τους εργαζόμενους των τραπεζών ως άτομα.
Η άνοδος της παραγωγικότητας της κοινωνικής εργασίας, που επιτρέπει διάφορες εργασίες να γίνονται με λιγότερη εργασία (αυτό συμβαίνει και με τις τραπεζικές συναλλαγές που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο), δημιουργεί τις συνθήκες για μια γενική μείωση του υποχρεωτικού χρόνου εργασίας. Εκείνο που βλέπουμε, όμως, είναι το κεφάλαιο να αναζητά και να βρίσκει τρόπους παράτασης της εργάσιμης μέρας. Με υπερωρίες, με τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κτλ. Από τη μια διώχνουν εργαζόμενους και μειώνουν τις θέσεις εργασίας, από την άλλη χρησιμοποιούν τις πιο ιδρωκοπικές μεθόδους εργασίας σε βάρος όσων απέμειναν στη δουλειά, οι οποίοι ζουν με την απειλή της δικής τους απόλυσης, αν δεν υποταχτούν πλήρως στις αυθαιρεσίες των καπιταλιστών.
Δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθούμε με το περιεχόμενο των «μπόνους» της εθελούσιας απόλυσης. Αυτές οι αποφάσεις των καπιταλιστών, όπως κι αν επενδύονται, είναι τμήμα μιας αντεργατικής διαδικασίας, που έχει ως στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και ως αποτέλεσμα την αύξηση της μόνιμης ανεργίας, τη μείωση των μισθών, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιταχθούν σ’ αυτά τα σχέδια. Κανένας εργαζόμενος σε παραγωγική ηλικία εκτός δουλειάς. Να μειωθεί το ωράριο εργασίας. Να μειωθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.