Oι ΜΕΘ δεν είναι πασατέμπος! Tέρμα πια στην κοροϊδία της κυβέρνησης

0

Ολως τυχαίως, μια μέρα πριν από την 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και ενώ ο τόπος βοά από καταγγελίες για το «έμφραγμα» στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών CoviD-19, ο Κικίλιας συγκάλεψε σύσκεψη με αντικείμενο… «την καταγραφή των κλινών ΜΕΘ και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής»!

Mα καλά, αυτό το ζήτημα δεν είχε λυθεί, όπως διαβεβαίωναν εν χορώ ο Μητσοτάκης, ο Κικίλιας, ο Πέτσας, ο Κοντοζαμάνης, ακόμα και ο ακροδεξιός-τηλεπλασιέ υπουργός που αποτελεί τον πορτ παρόλ της κυβέρνησης σε όλα τα πρωινάδικα των ραδιοκάναλων; Ψιλομπερδεύονται λίγο μεταξύ τους με τα νούμερα, αλλά συμφωνούν ότι το πρόβλημα το έχουν λύσει. Για παράδειγμα, ο Μητσοτάκης έλεγε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Σεπτέμβρη, ότι οι κλίνες ΜΕΘ «στην πρώτη φάση της πανδημίας αγγίζουν τις 1.000. Θα γίνουν 1.200 μέχρι τα τέλη του έτους». Ο Κοντιοζαμάνης έλεγε στις 18 Σεπτέμβρη ότι «σε επίπεδο επικράτειας, λειτουργούν σήμερα 931 κλίνες, 778 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 σε στρατιωτικά και οι υπόλοιπες σε ιδιωτικά νοσοκομεία»! Και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης λειτουργίας νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 236 στο σύνολο» (778 συν 236 μας κάνει 1.014 και όχι 1.200). Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες οι νέες κλίνες ΜΕΘ είναι από δωρεές, που έχουν ανακοινωθεί πολλάκις εδώ και μήνες!

Μια μέρα πριν από τη σύσκεψη Κικίλια, ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης, επίσης παρών στη σύσκεψη, στην «ενημέρωση» με τους Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ΜΕΘ. «Κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο την διαχείριση, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα», έλεγε με τη γνωστή αλαζονεία των α(χ)ρίστων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού προηγουμένως είχε παραθέσει έναν ορυμαγδό αριθμών για τις ΜΕΘ που υπήρχαν, αυτές που δημιουργήθηκαν, αυτές που θα δημιουργηθούν κτλ. κτλ. Τα γνωστά ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

«Υπάρχει διαθεσιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες αυτές να αυξάνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό», διαβεβαίωνε ο Κοντοζαμάνης, αλλά ο πονηρός Κικίλιας αποφάσισε να τον «αδειάσει» συγκαλώντας μια σύσκεψη που ψιλοαναγνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα.

«Εμφραγμα» στα νοσοκομεία

Αυτές οι συσκέψεις προορίζονται να λειτουργήσουν ως κοινωνικό ηρεμιστικό. Να δει ο κόσμος ότι η κυβέρνηση παράγει έργο. Και να μη δώσει σημασία στις καταγγελίες που έρχονται όχι μόνο από τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, αλλά και από υπεύθυνους μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Κι όταν λέμε υπεύθυνους, δεν αναφερόμαστε στους διορισμένους από την κυβέρνηση διοικητές-μάνατζερ, αλλά σε διευθυντές κλινικών και επικεφαλής κρίσιμων τομέων. Σταχυολογούμε παραδείγματα των τελευταίων ημερών:

  • Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων και οι διευθυντές του Α’ και του Β’ Παθολογικού Τομέα και του Α’ και του Β’ Χειρουργικού Τομέα του «Ευαγγελισμού», σε μια δραματικών τόνων επιστολή τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου, περιγράφουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, μιλούν για «εξάντληση των αντοχών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας», σημειώνουν ότι «τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50% – με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στη λίστα αναμονής εκ νέου ασθενείς» και ότι «στη ΜΕΘ καταγράφεται πληρότητα που πλέον αγγίζει το 100%» και καταλήγουν: «Ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής…»!
  • Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της πτέρυγας CoviD, για λόγους ιατρικής δεοντολογίας. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, όμως αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Υποβλήθηκαν γιατί κατά την εφημερία της περασμένης Κυριακής, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ αγνόησαν όλες τις εκκλήσεις των γιατρών, παραβιάζοντας κάθε όριο ασφάλειας όσον αφορά τα θετικά κρούσματα και τα ύποπτα που μεταφέρονταν στο νοσοκομείο. Οπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ και γιατρό στο ίδιο νοσοκομείο, Π. Παπανικολάου, «η γενική συνέλευση ιατρών νοσοκομείου Νίκαιας ομόφωνα δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID19».
  • Ο συντονιστής των ΜΕΘ της Κρήτης Δ. Γεωργόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προκήρυξε 10 θέσεις επιμελητών Β’ για ΜΕΘ, αποκλείοντας εξειδικευμένους εντατικολόγους. Καταγγελία για το ίδιο ζήτημα έκανε και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ των άλλων: «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει το λαό με τη “δημιουργική αριθμητική“ γύρω από τον πραγματικό αριθμό κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας. Συνεχώς “διαφημίζονται“ πάνω από 900 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες προσμετρώνται πολλές υπό κατασκευή νέες μονάδες (π.χ. του νοσοκομείου Χανίων) καθώς και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα!!! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αρχές Ιουλίου ομολογούσε ότι διαθέτουμε 7 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή 770… αλλά τώρα το αφήγημα έχει αλλάξει».
  • Η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε πως ενημερώθηκε από την τοπική επιτροπή της στο νοσοκομείο Τζάνειο, ότι η διοίκησή του «αποφάσισε στις 12/08/2020, χωρίς καμία συνεννόηση ή ενημέρωση προς το προσωπικό, να δηλώσει ότι το νοσοκομείο είναι επιχειρησιακά έτοιμο να νοσηλεύσει ασθενείς με covid-19, κατόπιν εντολής της 2ης Υ.Πε., στα πλαίσια αποσυμφόρησης των νοσοκομείων αναφοράς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο μεν χώρος υποδοχής είναι κτιριακά ακατάλληλος και υπό επισκευή, το δε προσωπικό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του τμήματος, με αποτέλεσμα οι γιατροί του νοσοκομείου να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες και πολλές φορές να εφημερεύουν δύο συνεχόμενες μέρες. Οι γιατροί που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του τμήματος ενημερώνονται τηλεφωνικά μια μέρα πριν, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να ερωτηθούν αν μπορούν να εφημερεύσουν. Συχνά, αμέσως μετά την εφημερία στην μονάδα Covid, επιστρέφουν στα τμήματά τους, που εγκυμονεί ιδιαίτερο κίνδυνο διασποράς του ιού ενδονοσοκομειακά. Η λειτουργία της εν λόγω μονάδας, για να είναι ασφαλής, προϋποθέτει τη στελέχωσή της με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να την επωμισθεί αφού οι παθολογικές κλινικές και οι γιατροί ΤΕΠ είναι ήδη ελάχιστοι».
  • Η ΟΕΝΓΕ, στη δική της ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτέμβρη (σήμερα), σημειώνει: «Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με “εντέλλεσθε“ για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. (…) “Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ“ για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται “φύκια για μεταξωτές κορδέλες“. Απόδειξη: αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε ΜΕΙΩΣΗ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. “1017“ στο πρώτο κύμα της επιδημίας, “931“ στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά. Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών. Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. Οn–off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών. Μέτρα ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται».

Σταματάμε εδώ γιατί έχει γίνει προφανές τι συμβαίνει: ανακατανέμουν τις ΜΕΘ ανάμεσα στα τμήματα covid και στα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων, όπως ακριβώς είχαν κάνει και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αν τότε αυτό παρουσιαζόταν ως λύση ανάγκης, τώρα, σχεδόν μισό χρόνο αργότερα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά παρά μόνο ως εγκληματική πολιτική. Το ίδιο εγκληματική με τις υπόλοιπες πλευρές της διαχείρισης της πανδημίας.

Για χάρη των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου διέλυσαν τη χώρα, προκαλώντας μια πρωτοφανή διασπορά του κοροναϊού. Την ώρα που τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής φαίνονται πλέον καθαρά, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις όροι νοσηλείας για τον κόσμο που νοσεί. Και προσπαθούν τσάτρα-πάτρα να δημιουργήσουν κάποιους τέτοιους όρους σε βάρος των υπόλοιπων αναγκών περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Κόβουν κλίνες ΜΕΘ για να τις διαθέσουν αποκλειστικά για ασθενείς COVID. Το είπε ο Πέτσας στις 17 Σεπτέμβρη, το επανέλαβε την επομένη ο Κοντοζαμάνης. Οι κλίνες ΜΕΘ ήταν έτσι κι αλλιώς λειψές (ελάχιστες), τώρα τις κόβουν κι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι κόσμος θα πεθάνει από άλλα νοσήματα, καθώς χειρουργεία αναβάλλονται. Σε φιλοκυβερνητικές φυλλάδες (π.χ. «Τα Νέα», 21 Σεπτέμβρη) διοχετεύονται ειδήσεις για δημιουργία… πρόχειρων ΜΕΘ, με τη χρήση φορητών αναπνευστήρων σε θαλάμους απλών κλινών!

Για επίταξη των ΜΕΘ που έχουν τα ιδιωτικά «μαγαζιά» ούτε λόγος. Την ώρα που κόβουν κλίνες ΜΕΘ από τα νοσοκομεία, για να τις διαθέσουν για περιστατικά CoviD-19, υποχρεώνοντας τις ιατρικές υπηρεσίες να αναβάλλουν απαραίτητα χειρουργεία, οι καπιταλιστές της Υγείας φωνάζουν στον κόσμο: «Ελάτε σ’ εμάς να σας εγχειρήσουμε»! Οσοι έχουν λεφτά θα πάνε, όσοι δεν έχουν θα αφεθούν στην τύχη τους.

Και βέβαια, η στελέχωση των ΜΕΘ δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν μπορείς να προσλαμβάνεις συμβασιούχους και να τους ρίχνεις στις ΜΕΘ, χωρίς να έχουν εξειδίκευση. Είναι σαν να παίρνεις κάποιον με δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου και να τον βάζεις να πιλοτάρει αεροπλάνο.

Oχι άλλη κοροϊδία

Ηταν 8 Μάη του 2020, όταν ο Κικίλιας έδωσε το σύνθημα για μια εκκωφαντική προπαγάνδα, ανακοινώνοντας ότι συγκροτεί «επιστημονική επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ». Οπως ανέφερε η σχετική απόφαση, «έργο της Επιστημονικής Επιτροπής είναι η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ. στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., με γνώμονα τη λειτουργικότερη δυνατή χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτηριακές νοσοκομειακές δομές, την αποτελεσματικότερη δυνατή στελέχωσή τους με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, την αρμονική συναρμογή τους με τις υπάρχουσες ήδη εν λειτουργία αντίστοιχες δομές και την άμεση ενσωμάτωσή τους στο ήδη υπάρχον σύστημα παροχής, φροντίδας και αξιοποίησης κλινών ΜΕΘ».

Κοροϊδιλίκι με τις «νέες ΜΕΘ» ήταν ο τίτλος του σχετικού σχολίου μας. Από τότε έχουν περάσει περισσότεροι από τέσσερις μήνες. Και ακούμε την ίδια προπαγάνδα. Η επικεφαλής της επιτροπής, διευθύντρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», καθηγήτρια Αν. Κοτανίδου, κάνει μια χαρά τη δουλειά της στο πλευρό του Κικίλια. Μπορεί ο «Ευαγγελισμός» να έχει φρακάρει, μπορεί οι διευθυντές των τμημάτων του να προειδοποιούν ότι δε θα μπορούν να προσφέρουν ορθή ικατρική, όμως η Αν. Κοτανίδου ξανασυσκέπτεται με τον Κικίλια, τον Κοντοζαμάνη και τους άλλους κυβερνητικούς και μετά βγαίνει μπροστά για να εξηγήσει ότι… έχουν σχέδιο. Ποιο είναι αυτό; Να κόψουν και πάλι κλίνες ΜΕΘ και να τις μετετρέψουν αποκλειστικά σε κλίνες CoviD.

Εχουμε ασκήσει και θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών. Οχι από τα δεξιά, όπως γίνεται από τα αστικά ΜΜΕ, αλλά από τα αριστερά. Κριτική για καθυστερήσεις, για μη παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, για ανοχή στην παραπλανητική προπαγάνδα της κρατικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων, για μη συγκέντρωση και προβολή στοιχείων που θα ξεβράκωναν την κυβέρνηση, για αποσπασματικότητα στη δράση κτλ.

Ομως, τα αιτήματα της σημερινής απεργίας είναι και δικά μας αιτήματα. Είναι αιτήματα που πρέπει να γίνουν υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οχι άλλη κοροϊδία! Παραθέτουμε τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όπως τα ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ:

  • Οχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
  • Οχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Οχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.).
  • Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: