Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας χάραξαν την κατεύθυνση, σύμφωνα με το κλίμα που θέλουν να διαμορφώσουν, της πετυχημένης τάχα διαχείρισης της πανδημίας, και η επιτροπή των ενσωματωμένων λοιμωξιολόγων «εισηγήθηκε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν τη φετινή χρονιά στα σχολεία. Τα πρωτόκολλα βρίσκονται υπό επεξεργασία από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν οσονούπω.
Η Κεραμέως ήδη από τις αρχές Αυγούστου έδινε το στίγμα: Δεν υπάρχει περίπτωση φέτος να υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο τμημάτων-σχολείων, διότι υπάρχει το δεδομένο του εμβολιασμού, που κατά τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα της κυβέρνησης είναι αποκλειστικά ζήτημα ατομικής ευθύνης, δείχνοντας καθαρά προς την κατεύθυνση ακόμα πιο χαλαρών πρωτοκόλλων.
Εστιάζοντας μόνο στον εμβολιασμό, στα νούμερα του οποίου δεν τρέφουμε καμιά εμπιστοσύνη, όπως έχουμε πάμπολλες φορές αναδείξει από την Κόντρα (ο αριθμός των δόσεων εμβολίων που έχουν παραλειφθεί είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αριθμό των εμβολιασμών που ανακοινώνει στο σόου της ενημέρωσης ο Θεμιστοκλέους, ενώ δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς που έκανε στην εμβολιαστική συνείδηση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με τις πλάτες της επιτροπής των «ειδικών»), η υπουργός Παιδείας αποσκοπεί στο να αποσείσει από το υπουργείο -και κατ’ επέκταση από την κυβέρνηση- τις τεράστιες ευθύνες σχετικά με τη δημιουργία συνθηκών που να εξασφαλίζουν κατά το δυνατόν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Ούτε ο αριθμός μαθητών μειώθηκε ανά τμήμα (η Κεραμέως μάλιστα τον αύξησε στους 25 συν 10% μαθητές εν μέσω πανδημίας!), ούτε η… δημιουργική αριθμητική Μαγιορκίνη αμφισβητήθηκε, ούτε τα τμήματα έσπασαν στη μέση, ούτε νέα διδακτήρια έγιναν και σχολικές αίθουσες δημιουργήθηκαν και οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες ανάγκες και τα χιλιάδες κενά.
Εκτός του ότι τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα βγάζουν μέλι-γάλα την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση έναντι της πανδημίας, καθώς αποδέχονται πλήρως τα όσα αναφέρουμε παραπάνω (η γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτός γυμναστικής και η κουτσουρεμένη καθαριότητα είναι μόνο απλές ασπιρίνες), είναι σίγουρο ότι έχουν στόχο να λειτουργήσουν καθαρά εκβιαστικά απέναντι σε εκπαιδευτικούς και γονείς των μαθητών, ενώ θα δημιουργηθεί χάος στα σχολεία με έκρηξη κρουσμάτων και εν συνεχεία μετάδοση στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα και τανάπαλιν.
Και αυτό γιατί η «χαλαρότητα» έχει αγγίξει ταβάνι: Ο μαθητής που νοσεί μπαίνει σε καραντίνα μόνο για επτά ημέρες (θυμίζουμε ότι η καραντίνα ξεκίνησε από 14 ημέρες, εν συνεχεία κατέβηκε στις 10 και τώρα πάει ακόμη παρακάτω στις 7 ημέρες), το ίδιο και ο διπλανός συμμαθητής του στο θρανίο. Αυτός που κάθεται μπροστά και πίσω του μπαίνει σε επταήμερη καραντίνα μόνο εάν δεν φορούσε σωστά τη μάσκα του! (αλήθεια ποιος θα το κρίνει αυτό;).
Για να κλείσει δε το τμήμα πρέπει να έχουν νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών του. Δηλαδή σε ένα τμήμα 25 μαθητών τα κρούσματα πρέπει να είναι 13 ή 14 για να μπει λουκέτο!
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το χάος που θα δημιουργηθεί, και τον τεράστιο εκβιασμό που ασκείται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ίδιοι, αλλά και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Ο εμβολιασμός των μαθητών αφορά βέβαια μόνο τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, ενώ ακόμα και όλα αυτά που σκαρφίζονται το υπουργείο και οι «ειδικοί» είναι στον αέρα στο Δημοτικό, για τους μαθητές του οποίου δεν υπάρχει οδηγία εμβολιασμού.
Το μπάχαλο επιτείνει και η επιλογή των αναξιόπιστων rapid tests για την «ασφαλή» επιστροφή στο σχολείο μετά την επταήμερη καραντίνα και των παντελώς αναξιόπιστων self tests για τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, θα κάνουν ένα rapid test στην αρχή και στη συνέχεια τα δύο self tests, τα οποία τους διατίθενται κάθε εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι μαθητές υποχρεούνται στη διενέργεια των 2 self test, στην αρχή και το τέλος των επτά ημερών, ενώ άπαντες εφόσον δεν είναι θετικοί στον ιό παραμένουν στο σχολείο.
Για τους εκπαιδευτικούς ισχύουν ήδη πρόσθετες τιμωρητικές διατάξεις. Θυμίζουμε ότι:
- Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο αναξιόπιστα εργαστηριακά rapid tests κάθε εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη των ιδίων, έναντι 10 ευρώ το τεστ, ενώ την ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ θα ελέγχουν οι εκπαιδευτικές αρχές.
- Εχει τεθεί δε, ήδη σε εφαρμογή η νομοθετική διάταξη (τροπολογία ως άρθρο 111 στο νόμο «Εκσυγχρονισµός του Ελληνικού Κτηµατολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»), που ουσιαστικά καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με αυτή, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή οι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π, εάν δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες.
Υφίστανται δε τις εξής συνέπειες:
- Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., γίνεται χρήση της πρόσφατα ψηφισμένης διάταξης του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Τους επιβάλλεται, δηλαδή, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.
- Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στον Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικείας σχολικής μονάδας, … πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή δε, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη.
Επίσης με απόφαση του υπουργού Παιδείας «δύνανται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες για όλους τους προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, καθώς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που μετά την ανάληψη υπηρεσίας παραβαίνουν άπαξ ή και επανειλημμένως τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο».
Με την τροπολογία ετοιμάζεται το έδαφος για όλες τις συνέπειες που θα υποστούν οι εκπαιδευτικοί που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (rapid test ή PCR test). Για το λόγο αυτό προβλέπεται ότι κατά το διδακτικό έτος 2021-2022, οι θέσεις αυτών των εκπαιδευτικών μπορούν να καλύπτονται από προσωρινούς αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης διάρκειας.
Γιούλα Γκεσούλη