Οι απαγορεύσεις των πολιτικών συγκεντρώσεων -και επί τετραήμερο στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου- ήταν κραυγαλέα αντισυνταγματικές. Αυτό δεν το είπαμε μόνον εμείς ή μόνον όσοι υπέστησαν τις «περιποιήσεις» της μπατσοκρατίας, το είπαν και «υπεράνω υποψίας» θεσμικά όργανα, όπως η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Αυτές οι απαγορεύσεις, όμως, πέραν της συνταγματικής, στερούνταν και της στοιχειώδους τυπικής νομιμότητας, την οποία η μπατσοκρατία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, μη διστάζοντας να επικαλεστεί ψευδώς γνωμοδότηση της «Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19», η οποία δεν εισηγήθηκε απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων!
Εχουμε στα χέρια μας απόσπασμα από το Πρακτικό της 148ης Συνεδρίασης της Επιτροπής, το οποίο φέρνουμε στη δημοσιότητα:
PRAKTIKO_EPITROPHSΟπως βλέπουμε, η απόφαση της Επιτροπής στο δεύτερο θέμα: «Εφαρμογή γενικού απαγορευτικού (lockdown) σε όλη τη χώρα», εισηγείται απλά την επέκταση σε όλη τη χώρα του lockdown που είχε αποφασιστεί ήδη για τη Θεσσαλονίκη. Η σχετική απόφαση, στην οποία αναφέρεται η Επιτροπή (ΦΕΚ Β’ 4831/2.11.2020), είναι μια τυπική απόφαση για την επέκταση των διάφορων απαγορεύσεων (μαγαζιά, μετακινήσεις, συναθροίσεις κτλ).
Ομως, και η ΠΝΠ της 20ής Μάρτη του 2020 και όλες οι ΚΥΑ που εκδόθηκαν έκτοτε και αναφέρονται σ’ αυτήν απαγορεύουν τις συναθροίσεις «με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α’ 131)».
Θυμίζουμε τι έλεγε ο Χαρδαλιάς (τον Χρυσοχοΐδη τότε τον είχαν κρύψει πίσω από την κουρτίνα) στις 2 Μάη, αμέσως μετά τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις: «Το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και η Κυβέρνηση, όπως έχει δείξει, σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να σημειώσω ότι είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων από το ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών, για τις οποίες άλλωστε κοινωνικές συναθροίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτός των 10 ατόμων, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, θέτοντας αυτό το δικαίωμα πάνω από την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται, λοιπόν, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτά, πρώτα από όλα για την προστασία της υγείας και της ζωής των συμμετεχόντων, αλλά και της κοινωνίας». Νομικά δεν άλλαξε τίποτε από τότε μέχρι σήμερα.
Γι’ αυτό και ο αρχηγός της μπατσαρίας, στην Απόφασή του 2029/8/18 (ΦΕΚ 5046/Β/14.11.2020), με την οποία απαγόρευσε τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, αναφέρει ότι αποφάσισε την απαγόρευση έχοντας υπόψη και «την από 4.11.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Είναι η απόφαση που παραθέσαμε παραπάνω, η οποία φυσικά δεν κάνει καμιά απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Το είχε πει και ο Μαγιορκίνης στις 16 Νοέμβρη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Η Επιτροπή το μόνο που έχει πει κατ’ επανάληψη και το λένε όλοι οι επιστήμονες, είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, πολλώ μάλλον στη φάση αυτή που είμαστε με αυξημένο, πολύ αυξημένο επιδημικό φορτίο. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας».
Γι’ αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έδινε στη δημοσιότητα την απόφαση της Επιτροπή, που επικαλούνταν ο Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός των μπάτσων. Τώρα που αυτή έρχεται στο φως, έχουμε ανάγλυφο μπροστά μας το δόγμα της μπατσοκρατίας, η οποία δε διστάζει να κουρελιάσει την τυπική νομιμότητα, όταν κάποιες πτυχές αυτής της τυπικής νομιμότητας στέκονται εμπόδιο στα μαύρα σχέδιά της.
ΥΓ. Γενικότερα για το ζήτημα των συγκεντρώσεων και της γκεμπελικής τακτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ο Χρυσοχοΐδης είναι απλό οργανέτο του Μαξίμου) έχουμε τοποθετηθεί εδώ.