Με μια προκλητική απόφαση, που έκανε σκόνη τα πραγματικά περιστατικά, όπως προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, αλλά και την αθωωτική απόφαση 2236/2019 του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το τρομοδικείο του Κορυδαλλού (Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πρόεδρο την Ιωάννα Λάμπρου-Βελήσαρη υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα Μαρίας Σπυροπούλου και καταδίκασε τους 11 αγωνιστές από την Τουρκία για ένταξη σε «τρομοκρατική» οργάνωση (τον πρώτο στη λίστα του κατηγορητήριου και για διεύθυνση «τρομοκρατικής» οργάνωσης), για «τρομοκρατικές πράξεις» (εισαγωγή, κατοχή και συναρμολόγηση όπλων), για νόθευση και για πλαστογραφία εγγράφου και για αντίσταση κατά της αρχής (αντιστάθηκαν στους πάνοπλους ΕΚΑΜίτες!).
Ετσι, μια υπόθεση απλής οπλοκατοχής αναβαθμίστηκε σε υπόθεση «τρομοκρατίας», όπως ακριβώς απαιτεί η ανάπτυξη «καλών σχέσεων» ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν.
Θυμίζουμε ότι οι περισσότεροι από τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που καταδικάστηκαν είχαν αθωωθεί το 2019 από την κατηγορία της ένταξης σε «τρομοκρατική» οργάνωση. Θυμίζουμε ακόμη ότι -σύμφωνα με το σαθρό κατηγορητήριο που συνέταξαν τα χαλκεία της κακόφημης Αντιτρομοκρατικής- οι αγωνιστές φέρονται να έχουν ενταχθεί σε «τρομοκρατική» οργάνωση από την 1η Γενάρη του 2018 μέχρι τις 19 Μάρτη του 2020 που συνελήφθησαν. Ομως, από τις 28 Νοέμβρη του 2017 μέχρι και τις 15 Μάη του 2019 ήταν κρατούμενοι σε ελληνικές φυλακές και στη συνέχεια αθωώθηκαν! Αντιλαμβάνεστε για τι πρόκληση μιλάμε.
Μετά την ανακοίνωση της τρομο-καταδίκης, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταφηβικής ηλικίας (για ορισμένους από τους κατηγορούμενους). Το τρομοδικείο αποσύρθηκε, συσκέφθηκε και όταν επανήλθε στην έδρα ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών! Αυτό δεν αφορά μόνο τον καταλογισμό των ποινών, αλλά επιπροσθέτως ανοίγει το δρόμο για να ζητήσει το καθεστώς Ερντογάν την έκδοση των αγωνιστών, με το επιχείρημα ότι η «τρομοκρατική» δράση τους αφορούσε την Τουρκία και όχι την Ελλάδα. Αυτή την πονηριά κρύβει και η απόρριψη του αιτήματος να αναγνωριστεί στους κατηγορούμενος ο πρότερος σύννομος βίος. Στην Ελλάδα ο βίος τους ήταν σύννομος, στην Τουρκία δεν ήταν, σύμφωνα με το καθεστώς Ερντογάν (γι’ αυτό και ήρθαν στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες).
Ακολούθησαν οι προτάσεις της εισαγγελέα για τις ποινές, που έφτασαν κοντά στα ανώτατα όρια! Παραθέτουμε τις προτάσεις και σας ζητούμε να τις συγκρίνετε με τις ποινές που επιβλήθηκαν στους νεοναζιστές χρυσαυγίτες:
- Για τον πρώτο κατηγορούμενο: 14 χρόνια για διεύθυνση «τρομοκρατικής» οργάνωσης – 12 χρόνια για καθεμιά από τις πράξεις εισαγωγή, κατοχή και συναρμολόγηση όπλων (3 Χ 12 δηλαδή) – 2 χρόνια για νόθευση εγγράφου.
- Για τους υπόλοιπους δέκα κατηγορούμενους: 9 χρόνια για ένταξη σε «τρομοκρατική» οργάνωση – (12 Χ 3) για εισαγωγή, κατοχή και συναρμολόγηση όπλων – 2 χρόνια για νόθευση.
- Σε έναν από τους αγωνιστές 1 χρόνο για οπλοφορία.
- Σε όσους/ες κατηγορήθηκαν για αντίσταση: 2 χρόνια.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση. Είναι πεσκέσι στον Ερντογάν, που διαμαρτύρεται ότι η Ελλάδα δεν τον βοηθά να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία». Δεν μπόρεσαν να του στείλουν τους αξιωματικούς που δραπέτευσαν και ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, του χαρίζουν την καταδίκη αγωνιστών που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες και αγωνίζονται για την ελευθερία, ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.