Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
  • Ο Αγώνας του Αιώνα
  • Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;
  • Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε
  • Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Xωρίς ταξική βάση, το παιχνίδι είναι χαμένο
Zoom

AΣΦAΛIΣTIKO

Xωρίς ταξική βάση, το παιχνίδι είναι χαμένο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Μαρ 2006, 00:00
Πανηγύριζε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνηση, διότι κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής της EE, ο πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Π. Σακελλάρης κατάφερε να απαλειφθεί από τη γνωμοδότηση της επιτροπής ο χαρακτηρισμός «ασαφές», που αφορούσε το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Eτσι, στη συνεδρίαση του Ecofin στις 14 Mάρτη, που θα έχει ως βάση την εισήγηση αυτής της επιτροπής, η κυβέρνηση δε θα δεχτεί πίεση από τους εταίρους να προχωρήσει άμεσα και έτσι θα έχει την άνεση να φανεί συνεπής με τη δέσμευσή της ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει την επόμενη τετραετία, αφού ολοκληρωθεί ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος στην παρούσα.
 
Πολλές φορές από τις στήλες της «K» έχουν παρουσιαστεί τα δεδομένα του ασφαλιστικού προβλήματος και έχουν αποκαλυφθεί οι προθέσεις της κυβέρνησης (και όχι μόνο), καθώς και το περιεχόμενο της κυοφορούμενης μεταρρύθμισης. Tο τελευταίο διάστημα, μετά τον ανασχηματισμό, στο ζήτημα της χρονικής μεθόδευσης η κυβέρνηση έχει εμφανίσει μια αρρυθμία, κυρίως λόγω της αγαρμποσύνης του Tσιτουρίδη, ο οποίος λέει και ξελέει, εμφανιζόμενος ανακόλουθος από μέρα σε μέρα. Tο μόνο σχόλιο που θα θέλαμε να προσθέσουμε είναι ότι το γεγονός ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση παραπέμπεται (ή λέγεται ότι παραπέμπεται) στην επόμενη τετραετία, προκειμένου μέχρι το τέλος της τρέχουσας να προετοιμαστεί το έδαφος, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση για το σκληρό αντεργατικό της περιεχόμενο.
Γιατί, βέβαια, μια μεταρρύθμιση που δεν θα θίγει τον σκληρό πυρήνα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση θα έσπευδε να την κάνει μια ώρα γρηγορότερα, για να κερδίσει πολιτικά απ’ αυτή. Tο ότι την αναβάλλει (ή λέει ότι την αναβάλλει) αποδεικνύει ότι φοβάται το λεγόμενο πολιτικό κόστος από την έκταση και την ένταση των αντιδράσεων.
 
Εν πάση περιπτώσει, το τοπίο ξεκαθάρισε, μετά τη συνάντηση Αλογοσκούφη-Τσιτουρίδη και τις ανακοινώσεις που έγιναν.
Οποία πρωτοτυπία. Θα συσταθεί μια ακόμη «επιτροπή σοφών», που θα μελετήσει τα δεδομένα του προβλήματος και θα εισηγηθεί λύσεις. Παράλληλα, ο διάλογος θα προχωρήσει και στη Βουλή και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Θα γίνουν, δηλαδή, και αυτή τη φορά όλα όσα έγιναν και τις προηγούμενες, με στόχο να εμφανιστεί ως μονόδρομος μια ακόμα μεταρρύθμιση που θα φαλκιδεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και θα βάλει στην κλίνη του Προκρούστη ό,τι απέμεινε μετά τις τόσες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 15 χρόνων.
 
Από τη σκοπιά τους οι αστοί ειδικοί έχουν δίκιο στις διαπιστώσεις και τις προτάσεις τους. Τους καλούν να μελετήσουν ένα πρόβλημα στη λογιστική του διάσταση. Εκεί πλέον υπάρχουν «κουκιά μετρημένα». Τόσα είναι τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, τόσα τα αποθεματικά του, τόσες οι δαπάνες του. Κάνουν και μια προβολή στο μέλλον, υπολογίζουν τις δημογραφικές τάσεις και το ποσοστό απασχόλησης και… έτοιμο το αποτέλεσμα: ένα έλλειμμα ναααα (μετά συγχωρήσεως). Πώς αντιμετωπίζεται το έλλειμμα; Οι «ειδικοί» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκπονήσουν δυο τρία εναλλακτικά σενάρια (ας είναι καλά οι υπολογιστές, φτιάχνεις ένα μοντέλο, του βάζεις δεδομένα, σου βγάζει αποτελέσματα) και ν’ αφήσουν στους πολιτικούς να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Ετσι κι αλλιώς, όλα τα σενάρια θα οδηγούν σε περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και επειδή δε μιλάμε για ψιλολόγια και μπαλώματα, αλλά για λύσεις που θα οδηγούν σε εξάλειψη του ελλείμματος (εκείνο που θα διαφέρει θα είναι ο χρονικός ορίζοντας), όλα τα σενάρια θα προτείνουν αύξηση στα όρια ηλικίας και μείωση των συντάξεων.
 
Δε διαβάζουμε βουλωμένο γράμμα, λέμε το αυτονόητο. Εκεί που έχει οδηγηθεί το ασφαλιστικό σύστημα, κάθε λογιστική προσέγγιση οδηγεί υποχρεωτικά σε αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί, βέβαια, αυτή η λογιστική προσέγγιση κάνει προβολή μόνο στο μέλλον και ποτέ στο παρελθόν. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια αναλογιστική μελέτη που θα μας έλεγε ποια θα ήταν η σημερινή κατάσταση και ποιες οι προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αν είχαν τηρηθεί τα παρακάτω:
 
– Το κράτος δεν καταλήστευε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μετατρέποντάς τα σε θαλασσοδάνεια προς τους καπιταλιστές.
 
– Το κράτος δεν ασκούσε κοινωνική πολιτική φορτώνοντας τα βάρη της στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
– Οι καπιταλιστές δεν επιδίδονταν στο αγαπημένο και προσοδοφόρο σπορ της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής και το κράτος δεν τους επιβράβευε με συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις.
 
– Το κράτος τηρούσε με συνέπεια τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι των Ταμείων, σύμφωνα με τις αρχές της τριμερούς χρηματοδότησης, τις οποίες το ίδιο έχει θεσπίσει.
 
Γιατί άραγε καμιά από τις πολλές επιτροπές «σοφών», που έχουν συσταθεί μέχρι τώρα, δεν ξεκίνησε τις εργασίες της από μια τέτοια μελέτη; Το ερώτημα είναι προφανές. Γιατί μια τέτοια μελέτη θα έκανε σκόνη το σόφισμα της «δημογραφικής γήρανσης» και θα αποδείκνυε ότι τα ελλείμματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δεν είναι απότοκο αυτής της «γήρανσης», που αναγκαστικά πρέπει να αντιμετωπιστεί με επώδυνα (πάντα για τους εργαζόμενους) μέτρα, αλλά είναι απότοκο της ληστρικής πολιτικής που ακολουθήθηκε επί περισσότερο από μισό αιώνα.
 
Θα ήταν, όμως, λάθος και για το εργατικό κίνημα να ξεκινά από το αίτημα για μια τέτοια μελέτη. Αυτό θα σήμαινε προσχώρηση στην αρχή της λογιστικής αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, της προσέγγισής του ως ζήτημα εσόδων-δαπανών. Ομως, το ασφαλιστικό είναι πρωτίστως ένα πολιτικό ζήτημα, ένα ταξικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να προσεγγιστεί. Οι αναφορές στην πολύχρονη καταλήστευση των Ταμείων επικουρικά μόνο πρέπει να χρησιμοποιούνται και πάντοτε χωρίς να συσκοτίζουν την ταξική ουσία του ζητήματος. Χωρίς ταξική βάση το παιχνίδι είναι χαμένο. Παίζεις στο γήπεδο του αντίπαλου και με το διαιτητή στημένο.
 
Ποια είναι η ταξική βάση; Είναι εξαιρετικά απλή, απλούστατη. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι δώρο των αφεντικών και του κράτους τους. Είναι στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζόμενων, ίδιας αξίας με το μεροκάματο. Ο εργαζόμενος είναι ο παραγωγός του κοινωνικού πλούτου. Ο εργαζόμενος είναι επίσης το υποζύγιο της φορολογίας (έμμεσης και άμεσης).
Δικαιούται, λοιπόν, να διεκδικεί πλήρη ασφάλιση για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, και πλήρη χρηματοδότησή της από τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος.
 
Αν αυτή η προσέγγιση σας φαίνεται… μαξιμαλιστική, δεν έχετε παρά να αναλογιστείτε πού έχουν οδηγήσει οι «ρεαλιστικές» προσεγγίσεις που ακολουθούνται μέχρι τώρα από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Τι έχουν χάσει εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέχρι τώρα και τι ακόμα θα χάσουν με τη νέα μεταρρύθμιση. Σκεφτείτε, αν θέλετε, πραγματιστικά. Είναι δυνατόν να έχεις καμιά τύχη σε μια διαπραγμάτευση που πας αφοπλισμένος και έτοιμος να διαπραγματευθείς το πόσα θα χάσεις; Αν δεν πας διεκδικώντας το μάξιμουμ, πώς μπορείς να κερδίσεις έστω το μίνιμουμ; Αν δε ζητήσεις μείωση ορίων ηλικίας και αύξηση συντάξεων, μπορείς να ‘χεις ελπίδες;
 
Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

AΣΦAΛIΣTIKO

Κόντρες
Επόμενο άρθρο

AΣΦAΛIΣTIKO

ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
Εργατικά

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές

2 Ιούν 2026, 20:43
Καταστολή

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

2 Ιούν 2026, 20:21
Διεθνή

Χεζμπολά: Επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός για όλο τον Λίβανο και όχι μια περιορισμένη διευθέτηση

2 Ιούν 2026, 19:31
Κόντρες

Αλλος βήχει, άλλος κρυολογεί

2 Ιούν 2026, 14:14
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

Ημέρα για τα παιδιά-θύματα επιθετικότητας.

Φινλανδία: Ημέρα σημαίας (1867).

1942: Η πρώτη εκτέλεση στο σκοπευτήριο Καισαριανής από τους ναζί: Εκτελούνται οι πλωτάρχες του Λιμενικού Σώματος Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.

1951: Ιδρύεται η ΕΔΑ.

1969: Εκατό φοιτητές νεκροί από στρατιώτες σε διαδήλωση στην Κινσάσα (Κονγκό).

1980: Βόμβα μεγάλης ισχύος στα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα.

1994: Δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

2001: Ο 15χρονος Αλβανός Afrim Salla πυροβολείται και μένει παράλυτος από τη μέση και κάτω όταν «το όπλο συνοριοφύλακα εκπυρσοκρότησε τυχαία όταν σκόνταψε».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    17Ν
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Εφετείο 17Ν
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    ΕΛΑ
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Εφετείο ΕΛΑ
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    Επαναστατικός Αγώνας
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      AΣΦAΛIΣTIKO

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      AΣΦAΛIΣTIKO

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      AΣΦAΛIΣTIKO

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      AΣΦAΛIΣTIKO

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • AΣΦAΛIΣTIKO

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    AΣΦAΛIΣTIKO

    Ποιοι είμαστε
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    AΣΦAΛIΣTIKO

    Επικοινωνία
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    AΣΦAΛIΣTIKO

    Όροι χρήσης
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    AΣΦAΛIΣTIKO

    Ποιοι είμαστε
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    AΣΦAΛIΣTIKO

    Επικοινωνία
  • AΣΦAΛIΣTIKO

    AΣΦAΛIΣTIKO

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo