Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση
  • Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη
  • Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου
  • Σαν σήμερα 8 Ιούλη
  • Oι σιωναζιστές ξεφτιλίζουν τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς της Βηρυτού
  • Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Χωρίς αντεπίθεση χαμένο το ασφαλιστικό
Zoom

Χωρίς αντεπίθεση χαμένο το ασφαλιστικό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Φεβ 2005, 00:00
Εχει δίκιο ο Πολυζωγόπουλος: το ασφαλιστικό είναι μόνιμα ανοιχτό. Εχουν συμπληρωθεί σχεδόν 18 χρόνια από τότε που άνοιξε και δεν λέει να ξανακλείσει. Ηταν γύρω στα 1986, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε τη φιλολογία για τα ελλείμματα και το «πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης» και από τότε η δημόσια συζήτηση παραμένει πάντα ανοιχτή και γυροφέρνει γύρω από τα ίδια ζητήματα. Συγκροτούνται «επιτροπές σοφών», ψηφίζονται νόμοι, αφαιρούνται δικαιώματα και ο κύκλος συνεχίζεται αέναος. Μόνο η εργατική τάξη δεν έχει αρθρώσει το δικό της λόγο για ένα ζήτημα που κατ’ εξοχήν την ενδιαφέρει. Αυτό το δικαίωμα το έχει εκχωρήσει παθητικά στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Γι’ αυτό και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Αχόρταγη η κεφαλαιοκρατία και το κράτος της συζητούν μόνο για νέες λύσεις σε βάρος των εργαζόμενων.
 
Ας ξαναθυμηθούμε, λοιπόν, μερικές αλήθειες, μιας και μπαίνουμε στη φάση του «κοινωνικού διαλόγου», που προετοιμάζει τη νέα ανατροπή.
 
Η μεγάλη παγίδα στήνεται με την παρουσίαση του ασφαλιστικού ως ενός λογιστικού προβλήματος: τόσοι πληρώνουν εισφορές, τόσοι εισπράττουν συντάξεις, άρα τα Ταμεία δεν βγαίνουν, αφού οι συνταξιούχοι πολλαπλασιάστηκαν (μιας και ζούμε περισσότερα χρόνια σε σχέση με το παρελθόν) και οι εργαζόμενοι έμειναν στα ίδια επίπεδα. Αυτός ο συλλογισμός, βέβαια, στηρίζεται σε μια λογιστική λαθροχειρία. Βγάζει εκτός τα αποθεματικά των Ταμείων, που καταληστεύθηκαν, καθώς και την καταλήστευση από άλλες πηγές που επί δεκαετίες υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ξεπερνούν τα 30 τρισεκατομμύρια δραχμές οι κάθε είδους κλοπές από τα ασφαλιστικά ταμεία, με πρωταγωνιστή πάντοτε το κράτος. Δεν είναι τυχαίο που η προηγούμενη κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον επί της Οικονομίας υπουργό της Ν. Χριστοδουλάκη και τη σύμφωνη γνώμη της πουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, επιχείρησε να κλείσει αυτή την πληγή, διαγράφοντας όλες τις απαιτήσεις του ΙΚΑ από το κράτος και αντικαθιστώντας την υποχρέωση του κράτους να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ασφάλισης με ένα ετήσιο ποσοστό επιχορήγησης ίσο με το 1% του ΑΕΠ.
 
Πέρα, όμως, από αυτή τη λογιστική λαθροχειρία, είναι λάθος, είναι παγίδα να αποδέχεται η εργατική τάξη μια τέτοια προσέγγιση. Γιατί δεν μπορεί η ίδια να επηρεάσει σε τίποτα τις παραμέτρους της λογιστικής προσέγγισης. Μπορεί, για παράδειγμα, η εργατική τάξη να καθορίσει το επίπεδο της απασχόλησης, από το οποίο καθορίζεται το συνολικό ύψος των ασφαλιστικών εισφορών; Οταν η άνοδος της παραγωγικότητας και της εντατικότητας της εργασίας σπρώχνουν την απασχόληση προς τα κάτω, όταν κάθε εργαζόμενος αναγκάζεται να κάνει δεύτερη δουλειά, ανασφάλιστη φυσικά, όταν οι καπιταλιστές αρνούνται να πληρώσουν ασφάλιση στο ύψος του πραγματικού μισθού και πληρώνουν στο ύψος του συμβατικού, όταν οργιάζει η μαύρη εργασία (μεταναστών και ντόπιων), όταν τ’ αφεντικά δεν πληρώνουν ούτε τις πιστοποιημένες ασφαλιστικές εισφορές, περιμένοντας την επόμενη ρύθμιση που θα τους διαγράψει τα μισά χρέη και θα ρυθμίσει τα άλλα μισά με δόσεις, πώς θα δεχτεί η εργατική τάξη να μπει σε μια τέτοια συζήτηση;
 
Ακόμα, γιατί η εργατική τάξη να υιοθετήσει την πονηρή αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών»; Οτι δηλαδή, οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν για τις συντάξεις των πατεράδων τους. Αυτή η πρόστυχη αρχή μας εισάγει κατευθείαν στη λογιστική προσέγγιση (πόσοι πληρώνουν εισφορές, πόσοι εισπράττουν συντάξεις). Μήπως οι πατεράδες μας δεν είχαν πληρώσει εισφορές στον καιρό τους; Αν πάμε προς τα πίσω, θα φτάσουμε στην πρώτη γενιά εργατών που πήραν σύνταξη και θα δούμε ότι αυτοί δεν πληρώθηκαν από τις εισφορές των παιδιών τους, αλλά από τις εισφορές που είχαν πληρώσει οι ίδιοι. Αλλά και έτσι να μην ήταν, και πάλι δεν θα έπρεπε να θέτουμε έτσι το ζήτημα, όπως θα δούμε παρακάτω.
 
Πρέπει να μας είναι καθαρό ένα πράγμα. Με βάση τους αναλογιστικούς υπολογισμούς, η εργατική τάξη είναι από χέρι χαμένη. Τα Ταμεία είναι άδεια, η απασχόληση έχει πέσει, η μαύρη εργασία οργιάζει, οι συνταξιούχοι ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με το παρελθόν. Ποια είναι η λύση, όταν το πρόβλημα τίθεται ψυχρά αναλογιστικά; Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η μείωση του ύψους των συντάξεων, αφού η αύξηση των εισφορών δεν συμφέρει τους καπιταλιστές.
Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη διέξοδος: η αύξηση των εισφορών μόνο των εργαζόμενων, με την αναζήτηση συμπληρωματικής ασφάλισης από τις ιδιωτικές εταιρίες, που είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια.
 
Για την εργατική τάξη η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ανθρώπινο και εργσιακό δικαίωμα και απ’ αυτή την αφετηρία πρέπει να καθορίσει τη στάση της. Χρειάζεται, μήπως, να συζητήσουμε ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα το να βγαίνει ο εργάτης από την παραγωγική διαδικασία και να μπορεί να ζήσει μερικά χρόνια ως συνταξιούχος; Είναι δυνατόν να συζητάμε για παράταση του εργασιακού βίου σήμερα, όταν δίπλα μας φαντάζουν τόσα δημιουργήματα της επιστημονικής και τεχνικής επανάστασης και τόσος συσσωρευμένος πλούτος; Μπορεί αυτή η προσέγγιση να μη συγκινεί καθόλου τους οπαδούς της «ελεύθερης αγοράς», η εργατική τάξη, όμως, δεν μπορεί να την ξεχνά, δεν πρέπει να την ξεχνά.
 
Πάνω απ’ όλα, όμως, η Κοινωνική Ασφάλιση είναι εργασιακό δικαίωμα και απ’ αυτή την άποψη δεν μπορεί να μπαίνει στην Προκρούστεια κλίνη οποιασδήποτε λογιστικής, δημιουργικής ή μη. Θεωρεί η εργατική τάξη ότι η ίδια είναι ο μοναδικός παραγωγός του κοινωνικού πλούτου; Θεωρεί ότι υφίσταται εκμετάλλευση στη σφαίρα της παραγωγής και ότι απ’ αυτή την εκμετάλλευση πηγάζει το κέρδος της τάξης των καπιταλιστών; Γνωρίζει ότι κάθε χρόνο υφίσταται, μέσω της κρατικής δημοσιονομικής πολιτικής, μια σε βάρος της αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος; Αν όχι, δεν έχει παρά να σκύψει το κεφάλι και να υποταχτεί στο πεπρωμένο που προδιαγράφουν οι αναλογιστικές μελέτες. Αν ναι, οφείλει ν’ αλλάξει ρότα κατά 1800.
 
Οφείλει να διεκδικήσει πλήρη ασφάλιση και πλήρη συνταξιοδότηση, για εργαζόμενους και άνεργους και για τα μέλη των οικογενειών τους, με δαπάνη των καπιταλιστών και του κράτους. Να βγει επιθετικά στο προσκήνιο και να διεκδικήσει: κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς του εργαζόμενου, μείωση κατά 5 χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες, αύξηση των συντάξεων – καμιά σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό, διατήρηση του θεσμού των βαριών και ανθυγιεινών και ένταξη και άλλων επαγγελμάτων σ’ αυτά και άλλα αιτήματα στην ίδια κατεύθυνση.
 
Ξέρουμε την ένσταση: αυτά ακούγονται μαξιμαλιστικά, ενδεχομένως και τρελά. Εμείς θέλουμε να μας απαντήσετε, όμως, αν είναι δίκαια. Αν ναι, τότε πρέπει να προβάλλονται ως διεκδικήσεις, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες άμεσης υλοποίησής τους. Αν θέλετε, είναι και ζήτημα διεκδικητικής τακτικής. Οταν αφήνεις την πρωτοβουλία στον αντίπαλο, όταν αυτός μόνο διατυπώνει αιτήματα και διεκδικήσεις από τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων και εσύ αμύνεσαι και παζαρεύεις για να χάσεις όσο γίνεται λιγότερο, θα τα χάσεις όλα. Ενώ όταν τα διεκδικείς «όλα», ξεκινάς από άλλη αφετηρία και με άλλον αέρα.
 
Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο Μ’ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση

Ο πόλεμος φθοράς από τη Λιβανέζικη Αντίσταση τους κόβει τα πόδια

8 Ιούλ 2026, 11:10
Παιδεία

Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη

8 Ιούλ 2026, 09:56
Εργατικά

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

8 Ιούλ 2026, 07:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι σιωναζιστές ξεφτιλίζουν τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς της Βηρυτού

Απαιτούν από τη Βηρυτό να αποκλείσει «ανεπιθύμητους» αξιωματικούς του λιβανικού στρατού από την ανάπτυξή τους στον νότιο Λίβανο

7 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

7 Ιούλ 2026, 14:43
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

Ημέρα κατά της αλλεργίας.

1949: Εκτελείται ο φοιτητής της νομικής Παύλος Παπαμερκούριος, (“χρυσός αετός“) που ενέπνευσε τον Μίκη Θεοδωράκη για το “τραγούδι του νεκρού αδερφού“.

1949: Ανακαλύπτονται σε κρύπτη στην παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλήψεις στελεχών.

1968: Καταδίκες δώδεκα μελών της ΔΑ.

1972: Συλλαμβάνονται οι Κλάους Γίνσχκε και Ιρμγκαρντ Μέλερ (RAF).

1982: Ανοίγουν οι ελληνικές τράπεζες μετά από 45ήμερη απεργία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo