Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»
  • Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου
  • Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη
  • Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει
  • Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»
  • Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ποια ανεκτικότητα;
Zoom

Ποια ανεκτικότητα;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιαν 2015, 00:00

Αρκετοί φίλοι και σύντροφοι θεώρησαν ότι η πορεία που οργάνωσε στο Παρίσι ο Ολάντ, στην οποία παρευρέθηκε όλο το ιμπεριαλιστικό σκυλολόι, μαζί με πατενταρισμένους σφαγείς γυναικόπαιδων, όπως ο Νετανιάχου, ξεκαθάρισε κάπως το σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την καταδρομική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, που άφησε πίσω της δώδεκα νεκρούς και μια δεκάδα τραυματίες. Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Η αστική πολιτική έχει πολλά πρόσωπα και αυτά της δίνουν τη δυνατότητα να χειραγωγεί ιδεολογικά ακόμη και ανθρώπους που είναι (ή νομίζουν πως είναι) ενάντια στο σύστημα.

Μπορεί η πορεία στο Μπουλβάρ Βολτέρ να συγκέντρωσε το αστικό όλον (από τον Ολάντ και την Μέρκελ μέχρι τον Νετανιάχου και τον Αμπάς, από τον Νταβούτογλου και τον Ορμπαν μέχρι τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ), όμως για μια μερίδα απ’ αυτούς που με ιερή συγκίνηση φορούν στο πέτο τους την κονκάρδα «je suis Charlie» το θέμα είναι λυμένο. «Αυτοί κάνουν σπέκουλα», λένε, «όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος. Στο Παρίσι έγινε ένα στυγερό έγκλημα από ισλαμοφασίστες, οι οποίοι χτύπησαν ένα ανεξάρτητο περιοδικό με ιστορική, ακροαριστερή-αναρχική παράδοση. Εμείς οφείλουμε να συμπαραταχθούμε με αυτούς που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι ένα δικαίωμα που θεμελίωσε ο διαφωτισμός και το οποίο χρειάστηκε πολλές φορές στην ιστορία να το υπερασπιστούμε από αντιδραστικά καθεστώτα. Για να το κάνουμε αυτό δεν χρειάζεται να συνταχθούμε με τους ιμπεριαλιστές και αντιδραστικούς ηγέτες». Σ’ αυτό το επιχείρημα πρέπει να απαντήσουμε.

Παρατήρηση πρώτη: το Charlie Hebdo κάθε άλλο παρά ένα ακροαριστερό-αναρχικό έντυπο είναι. Αντίθετα, εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα χαλκείο του δυτικού ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού, που με όπλο του το αντισυμβατικό χιούμορ προωθεί έναν ρατσιστικού τύπου αντι-αραβισμό και αντι-μουσουλμανισμό, όπως εκτενώς περιγράφεται στο ειδικό αφιέρωμα που δημοσιεύεται στις σελίδες 4-5 αυτού του φύλλου. Τα στερεότυπα του δυτικού κοσμοπολιτισμού εξελίχτηκαν, μεταλλάχτηκαν όσο απαιτούνταν και μετατράπηκαν σε δηλητηριώδες όπλο που αναπαράγει τη θεωρία του «πολέμου των πολιτισμών» του Χάφινγκτον.

Παρατήρηση δεύτερη: δεν υπάρχουν δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν απεκδυθεί τον ταξικό τους χαρακτήρα. Στη βάση κάθε δικαιώματος υπάρχει το ταξικό πρόσημο, το οποίο προσδιορίζεται από τις απαντήσεις στα ερωτήματα «ποιος;», «ενάντια σε ποιον;», «για λογαριασμό τίνος;». Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να εξετάζεται και η ελευθερία της έκφρασης. Η ίδια η αστική τάξη, από την ιδεολογική μήτρα της οποίας (διαφωτισμός) ξεπήδησε και αυτό το δικαίωμα, πάντοτε το έθετε υπό περιορισμούς, οι οποίοι καθορίζονταν από την εκάστοτε συγκυρία και τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς της. Γι’ αυτό και η επίκληση αυτού του δικαιώματος ως απόλυτου δικαιώματος της αστικής δημοκρατίας αποτελεί σκέτη υποκρισία. Η εργατική δημοκρατία από τη μεριά της θα θέσει αυτό το δικαίωμα υπό τους δικούς της ταξικούς περιορισμούς. Οταν ακόμη και αστοί φιλελεύθεροι λένε, αναφερόμενοι στους φασίστες, «καμιά ελευθερία για τους εχθρούς της ελευθερίας», θα ήταν επικίνδυνη αφέλεια για την αστική δημοκρατία αν δεν πρότασσε την επαναστατική σκοπιμότητα ως υπέρτατο κριτήριο του συνταγματικού της χάρτη.

Παρατήρηση τρίτη: αποτελεί σύμπτωμα τύφλωσης να μην βλέπουμε ποιοι είναι οι πρώτοι διδάξαντες της μεθόδου της εξόντωσης αμάχων. Στο παρελθόν και τώρα, διαχρονικά. Την περίοδο της αποικιοκρατίας, βρετανοί, γάλλοι, βέλγοι ιμπεριαλιστές δολοφονούσαν μαζικά τον άμαχο πληθυσμό, για να κάμψουν τα αντάρτικα αντιαποικιοκρατικά κινήματα. Τα εγκλήματα των Αμερικανών και των Βρετανών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα εγκλήματα των ναζί. Η δράση των κάθε είδους «παραρτημάτων» του τζιχαντισμού δεν έχει ακόμη καταφέρει να σωριάσει τόσα πτώματα αμάχων όσα σωριάζει ο σιωνιστικός στρατός σε ένα μόνο κύκλο βομβαρδισμών της Γάζας. Οι γάλλοι διανοούμενοι που φρίττουν μπροστά στις εκτελέσεις των συντακτών του Charlie Hebdo δεν γνωρίζουν άραγε τίποτα για τα μαζικά εγκλήματα κατά αμάχων που συστηματικά οργάνωναν και διέπρατταν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στην Αλγερία (για ν’ αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα); Ομως, οι Σαρτρ απουσιάζουν από τη σημερινή γαλλική διανόηση.

Παρατήρηση τέταρτη: δεν χρειάζεται να είναι κανείς ισλαμιστής για να αρνηθεί την ισλαμοφοβία, ούτε οπαδός της Αλ Κάιντα ή του Ισλαμικού Κράτους για να ερμηνεύσει κοινωνικά και πολιτικά τα φαινόμενα όπως η επίθεση στο γαλλικό περιοδικό, που επί της ουσίας δε διαφέρει από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, στο μετρό του Λονδίνου και στο σταθμό Ατόσα της Μαδρίτης.

Οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Και οι ιμπεριαλιστές με τους υποτακτικούς συμμάχους τους έχουν πολλά χρόνια τώρα που σπέρνουν ανέμους στην Ασία και την Αφρική. Εχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ουδείς δικαιούται να δηλώνει αθώος. Πόσο μάλλον αυτοί που παίρνουν ενεργά μέρος στην εφαρμογή της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων, είτε σαν στελέχη τους (πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά) είτε σαν στελέχη της προπαγάνδας τους (όπως τα στελέχη του Charlie Hebdo). Και βέβαια, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι άμαχοι. Οι τζιχαντιστές απαντούν με τον ίδιο τρόπο. Οπως οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί δεν λογαριάζουν τις ζωές των δικών τους αμάχων, έτσι κι αυτοί δε λογαριάζουν τις ζωές των αμάχων στη Δύση.

Παράλογο; Ποιος όμως έχει επιβάλει αυτόν τον παραλογισμό στις διεθνείς σχέσεις; Γιατί να ψάχνουμε τον παραλογισμό μόνο στη μια πλευρά και να συμπεριφερόμαστε με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου (εμείς είμαστε αθώοι του αίματος που χύνουν οι κυβερνήσεις μας στην Ασία και την Αφρική); Τι έχουμε κάνει για να το σταματήσουμε όλο αυτό;

Τα πράγματα δεν είναι «άσπρο-μαύρο» ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή. Στη Δύση υπήρξαν κινήματα που διαμαρτυρήθηκαν και εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποδείχτηκαν εντελώς αδύναμα, γιατί στη βάση τους δεν υπήρξε κανένα επαναστατικό ρεύμα που να μπορέσει να κάνει τίποτα περισσότερο από τον διαμαρτυρόμενο πασιφισμό. Και στην Ανατολή, όμως, υπάρχουν κινήματα του πολιτικού Ισλάμ με διαφορετική κουλτούρα. Κουλτούρα ανεκτικότητας και συνύπαρξης, η οποία συμβαδίζει με την πιο σκληρή αντίσταση στον κατακτητή. Κορυφαίο παράδειγμα τα ισλαμικά κινήματα της Παλαιστίνης, που έχουν πλέον την πρωτοκαθεδρία στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Φυσικά και δεν είναι το δικό μας πρότυπο αυτά τα κινήματα, φυσικά και γνωρίζουμε τους λόγους της ραγδαίας εξάπλωσής τους.

Πώς αντιμετωπίστηκαν αυτά τα κινήματα στη Δύση; Οι κυβερνήσεις επικήρυξαν τους ηγέτες τους, τα ΜΜΕ συκοφάντησαν τον αγώνα τους, η διανόηση πιάστηκε από τη θρησκευτική ιδεολογική τους βάση, την απολυτοποίησε, έσβησε τα εθνικοαπελευθερωτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ όλοι μαζί τα τοποθέτησαν στον κοινό παρονομαστή των «τζιχαντιστών». Κι ας χωρίζει άβυσσος την πολιτική πρακτική αυτών των κινημάτων από κινήματα όπως η Αλ Κάιντα ή το IS. Αντίθετα, θεοκρατικά καθεστώτα, όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας, που επιβάλλει στους υπηκόους του την πιο σκληρή εκδοχή της σαρία, αντιμετωπίζονται ως φιλικά, διότι αποτελούν σταθερούς συμμάχους της ιμπεριαλιστικής Δύσης.

Πολλοί προσπαθούν να σκεφτούν ωφελιμιστικά, προσχωρώντας στη λογική της «οχύρωσης έναντι του ισλαμικού φονταμενταλισμού». Είναι ηλίθιοι. Οπως απέδειξαν και τα γεγονότα του Charlie Hebdo, καμιά πολιτική «ασφάλειας» δεν μπορεί να σταματήσει ανθρώπους αποφασισμένους να θυσιάσουν και τη ζωή τους για να καταφέρουν πλήγματα στον εχθρό, ο οποίος προσωποποιείται και στους αμάχους, οι οποίοι αποτελούν και ευκολότερο στόχο. Οσο περισσότερο οι κοινωνίες συναινούν στην πολιτική «ασφάλειας» των κυβερνήσεων, ντοπαρισμένες από τα ισλαμοφοβικά κηρύγματα των μίντια τόσο η στοχοποίηση μεταφέρεται από τους κρατικούς στόχους προς τους αμάχους. Για να μη μιλήσουμε για τα πλήγματα που δέχονται αυτές οι κοινωνίες στο εσωτερικό τους, καθώς οι πολιτικές «ασφάλειας» χρησιμοποιούνται και για την καταστολή της ταξικής πάλης στο εσωτερικό.

Η αριστερίζουσα διανόηση, ντροπιασμένη όπως εδώ και πολλά χρόνια, κάνει λόγο για «ανεκτικότητα» και «πολυπολιτισμικότητα» μέσα στις κοινωνίες της Δύσης, νομίζοντας πως μπορεί να τραβήξει στη δική της ένοχη στάση το σημαντικότερο μέρος των μεταναστών που προέρχονται από τις διακεκαυμένες ζώνες. Αυτή η «ανεκτικότητα», όμως, όσο δεν παίρνει ταξικά, αντικαπιταλιστικά-αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, παραμένει μια ηθική κατηγορία, η οποία καθίσταται εντελώς αναποτελεσματική στην κατάκτηση των διακηρυγμένων στόχων τους. Κανένας δε χόρτασε με λόγια, ελάχιστοι μπορούν να ανεχτούν την καταστροφή της χώρας προέλευσης.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

Αιθιοπία: Ημέρα μαρτύρων (1930).

1937: Ομάδα αιθιόπων ανταρτών αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό αντιβασιλέα της χώρας, 2.000 συλλήψεις.

1947: Ανακοινώνεται η ίδρυση στρατοπέδου εθνικού φρονηματισμού στη Μακρόνησο.

1977: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία της Πολιτιστικής Λέσχης Παγκρατίου.

1978: Προσπάθεια αιγυπτίων κομάντο –χωρίς να έχουν άδεια της κυπριακής κυβέρνησης– να απελευθερώσουν τους επιβάτες αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που κρατούν ομήρους αεροπειρατές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καταλήγει σε σύγκρουση με τις κυπριακές αρχές ασφαλείας, δεκαεπτά νεκροί.

1986: Βόμβες (ΕΛΑ) στο ΥΠεΧωΔΕ και σε παράρτημά του (η μία δεν εξερράγη).

1990: Εκτελείται ο ψυχίατρος Μάριος Μαράτος (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1998: Βόμβα στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας «General Motors» (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo