Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη
  • Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση
  • «Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη
  • Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια
  • «Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»
  • Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Παραπολιτική και (αστική) πολιτική
Zoom

Παραπολιτική και (αστική) πολιτική

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Δεκ 2004, 00:00

Από το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Καραμανλής ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το όνομα του Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, ζούμε στον αστερισμό της παραπολιτικής. Boμβαρδιζόμαστε με έναν κυκεώνα πληροφοριών, για το ποιοι, πότε, τί έκαναν και πώς στήθηκε το κόλπο γκρόσο. Τί κυριάρχησε στη σκέψη του Καραμανλή, ποιοι από τους συνεργάτες του το ήξεραν, ποιοι βολιδοσκόπησαν τον Παπούλια, πώς ενημερώθηκε ο Γιωργάκης και πάει λέγοντας. Οι κυνηγοί των «αποκλειστικών πληροφοριών» παρουσιάζουν κάθε μέρα την πραμάτεια τους, ενώ στα τηλεπαράθυρα και στα μικρόφωνα των ραδιοφωνικών σταθμών εμφανίζονται όλοι οι αστέρες της εγχώριας πολιτικής για να δώσουν τις εκτιμήσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις με τους αστέρες της δημοσιογραφίας, οι οποίοι επίσης πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, καθώς βρήκαν θέμα για να προβάλουν την ασημαντότητά τους.

Από άποψη ουσίας το θέαμα είναι μάλλον αστείο. Είναι η τρίτη στη σειρά φορά που τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας φτάνουν σε συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Στο βαθμό που δεν κυριαρχήσουν μικροκομματικοί υπολογισμοί, που να οδηγούν στην πρόταξη ενός ακόμη εκλογικού γύρου, η επιλογή ενός προσώπου που να μπορεί να καταλάβει το εντελώς συμβολικό ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Γεμάτη είναι η πιάτσα από συνταξιούχους αστούς πολιτικούς ή από εν ενεργεία πολιτικούς που ευχαρίστως θα γίνονταν συνταξιούχοι για να απολαύσουν τις τιμές της προεδρικής γκλαμουριάς. Προς τί λοιπόν όλη αυτή η βαβούρα;

Εδώ είναι το ζήτημα. Η προεδρική εκλογή σαν γεγονός καθεαυτό ανήκει στη σφαίρα της ασήμαντης παραπολιτικής, όμως οι διαδικασίες που τη συνοδεύουν συνιστούν πολιτική, παράγουν πολιτική.

Οταν, για παράδειγμα, βγαίνει ο ΣΥΝ και προπαγανδίζει επί τόσο καιρό το «πρόεδρος από την Αριστερά», σπρώχνοντας στην κούρσα τον Κωνσταντόπουλο, το γεγονός παράγει πολιτική. Συμβολίζει μια πολιτική που θέλει να λέγεται αριστερή, αλλά είναι καθαρόαιμη αστική πολιτική, που αναζητά την έκφρασή της και σ’ αυτό το ανώτατο συμβολικό επίπεδο. Ναι, αυτή η Αριστερά δεν αμφισβητεί την αστική κυριαρχία, δεν αμφισβητεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό. Διεκδικεί το δικό της μερίδιο στη διαχείριση της εξουσίας, είναι έτοιμη να αποτινάξει από πάνω της και τα τελευταία στίγματα αριστεροσύνης, αναλαμβάνοντας να βάλει έναν άνθρωπό της να ευλογεί το εσωτερικό και διεθνές στάτους του ελληνικού καπιταλισμού, να υποδέχεται εύχαρις τους εκπροσώπους των πιο ματοβαμμένων τμημάτων του διεθνούς ιμπεριαλισμού, να ευλογά τα εκστρατευτικά σώματα που φεύγουν για διεθνείς ιμπεριαλιστικές εκστρατείες κ.λπ.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βέβαια, δεν έχουν τέτοιες ανάγκες. Εδώ και χρόνια διαχειρίζονται άμεσα την αστική εξουσία, οπότε σ’ αυτό το επίπεδο δεν έχουν να συμβολίσουν τίποτα. Οταν, όμως, εκλέγουν από κοινού πρόεδρο της Δημοκρατίας, παράγουν πολιτική, στέλνουν μηνύματα, ανάλογα με τη φάση που κάθε φορά διέρχεται το πολιτικό σύστημα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κοινωνικό κίνημα.

Τα όρια ανάμεσα σ’ αυτό που αποκαλείται παραπολιτική και στην αστική πολιτική είναι δυσδιάκριτα. Η παραπολιτική υπηρετεί την αστική πολιτική, συχνά με ουσιαστικό τρόπο. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να την υποτιμούμε.

Βγήκε ο Καραμανλής, που έχει στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων, και πρότεινε για πρόεδρο έναν άνθρωπο του παλιού ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα μπορούσε με την ίδια άνεση να προτείνει ένα αντίστοιχο πρόσωπο από τη ΝΔ και να αποσπάσει τη συναίνεση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (Μολυβιάτης, Μπενάκη, Σουφλιάς είναι τρία ονόματα που «έπαιξαν», χωρίς να ενοχλήσουν κανέναν από το ΠΑΣΟΚ). Γιατί το έκανε αυτό; Οχι, βέβαια, για να κάνει το χατήρι του Γιωργάκη.

Εκείνο που κυριάρχησε στο «διάγγελμα» του Καραμανλή είναι η λέξη συναίνεση, την οποία οριοθέτησε μάλιστα σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η παιδεία και η υγεία. Μάταια προσπάθησαν κάποιοι Πασόκοι να περιορίσουν τις εντυπώσεις από το συναινετικό κλίμα που αμέσως δημιουργήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ασκούμενη πολιτική. Οταν ένα πρόσωπο που προέρχεται από το «αντιεκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ και δεν έχει ταυτιστεί καθόλου με τον σημιτισμό, δηλαδή ένα πρόσωπο που ως εικόνα παραπέμπει στο «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, κυριαρχεί ως σύμβολο ενότητας των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, τότε η συναίνεση καταλαμβάνει την κεντρική θέση στην αστική πολιτική και αυτό δεν αλλάζει, όσα και αν ψελλίσουν οι Πασόκοι που φέρονται ως οπαδοί της «σκληρής» αντιπολίτευσης.

Πέραν όλων των άλλων, η κυβέρνηση Καραμανλή κερδίζει πολιτικό χρόνο. Οχι μόνο για να χειριστεί άνετα τις περί τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό εξελίξεις στην ΕΕ, αλλά και για να περάσει «αβρόχοις ποσίν» και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και για να δημιουργήσει ένα κοινωνικό κλίμα που θα την βοηθήσει μέχρι την άνοιξη να μην αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην τρέχουσα πολιτική διαχείριση. Ποιος από την αξιωματική αντιπολίτευση και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που αυτή ελέγχει θα ασχοληθεί στα σοβαρά με τα εργοστάσια που κλείνουν και τους εκατοντάδες εργάτες που πετιούνται στο δρόμο; Ποιος θα φέρει αντίρρηση στο νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο με τις προκλητικές παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο; Ποιος θα μπορέσει με στοιχειώδη επάρκεια και αποτελεσματικότητα να δημαγωγήσει, έστω, με βάση τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα;

Η πολιτική που παράγει, λοιπόν, η ευφυής κίνηση Καραμανλή να προτείνει άνθρωπο του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία της Δημοκρατίας ονομάζεται συναίνεση. Συναίνεση στις κορυφές του συστήματος, η οποία -με δεδομένη την καθόλου καλή κατάσταση που επικρατεί στους «κάτω»- μετατρέπεται σε ένα είδος κοινωνικού καρκίνου. Απλώνεται στο κοινωνικό σώμα, δημιουργώντας ένα «κλίμα» παραλυτικό, αναβλητικό, ένα κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού.

Να γιατί δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως παραπολιτική όλα όσα σχετίζονται με την προεδρική εκλογή. Μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να λειτουργεί συμβολικά στο πολιτικό σύστημα, όμως αυτό που συμβολίζει δεν είναι άνευ πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Ας θυμηθούμε μόνο πώς ένας αποτυχημένος πολιτικός της άκρας δεξιάς, ο Κ. Στεφανόπουλος, κατάφερε να αναβαπτιστεί στην Ηρώδου του Αττικού και να γίνει παραγωγός πολιτικής από μια θέση κατά τα άλλα συμβολική. Ας δούμε με τι θερμά λόγια συζητιέται το όνομα του Παπούλια στις λαϊκές συναναστροφές. Είναι αυτό άνευ σημασίας; Μήπως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συγκαταβατικό χαμόγελο, σαν κάτι άνευ ή ήσσονος σημασίας, που δεν πρέπει να μας απασχολήσει;

Και τί να κάνουμε; Να έχουμε ανοιχτό μέτωπο ενάντια σε όλους τους θεσμούς του αστικού συστήματος εξουσίας. Ουδείς επιτρέπεται να είναι στο απυρόβλητο. Ουδείς επιτρέπεται να απολαμβάνει οποιοδήποτε ίχνος ανοχής. Ο Παπούλιας, όπως και οι προηγούμενοι, δεν αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό λαό. Αντιπροσωπεύουν την άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό. Δεν είναι «ανεύθυνοι», αλλά απολύτως υπεύθυνοι.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠεριμένοντας τους «μεγάλους»
Επόμενο άρθρο ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Πολιτισμός

H απαγγελία ολοκληρώθηκε

14 Οκτ 2025, 10:49
Διεθνή

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

14 Οκτ 2025, 10:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

14 Οκτ 2025, 00:01
Πολιτική

Ξανά κατηγορούμενοι οι Χλύκες (πατέρας και γιος) και ο Καλφούτζος

13 Οκτ 2025, 19:39
Διεθνή

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε»

Υποχρέωσε τον Νετανιάχου να επαναλάβει το ίδιο

13 Οκτ 2025, 13:26
Καταστολή

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

13 Οκτ 2025, 11:53
Διεθνή

Αρχισε η ανταλλαγή κρατούμενων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τους σιωναζιστές

13 Οκτ 2025, 11:37
Διεθνή

Η Αντίσταση ξεπαστρεύει τους δωσίλογους

Γενική αμνηστία σε όσους δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, εφόσον παραδοθούν εντός μιας εβδομάδας

13 Οκτ 2025, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Οκτώβρη

13 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Τα σιωνιστικά μίντια περνάνε πριονοκορδέλα τον Νετανιάχου και θρηνούν για την «επάνοδο της Χαμάς»

12 Οκτ 2025, 22:25
Διεθνή

Δωσίλογοι απήγαγαν και δολοφόνησαν παλαιστίνιο δημοσιογράφο στην Πόλη της Γάζας

12 Οκτ 2025, 21:03
Αθλητισμός

Ούτε στη Νορβηγία ούτε πουθενά…

12 Οκτ 2025, 20:40
Διεθνή

Πιο γρήγοροι από τους Κινέζους…

12 Οκτ 2025, 19:48
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

Ημέρα αγρότισσας.

Ημέρα πλυσίματος χεριών.

Ημέρα τυφλών.

1907: Η Εβστιλία Ρογκοζινίκοβα εκτελεί τον διευθυντή των φυλακών της Πετρούπολης, Μαξιμόφσκι.

1920: Φασίστες πυρπολούν τα γραφεία σοσιαλιστικής εφημερίδας στην Τεργέστη (Ιταλία).

1945: Εκτελείται για προδοσία ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιερ Λαβάλ.

1951: Δολοφονείται ο πακιστανός πρωθυπουργός Λιακουάτ Αλή Χαν.

1973: Σε έφοδο τανκς κατά φοιτητών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη σκοτώνονται πάνω από τριακόσια άτομα.

1979: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον στην πρώτη παρέλαση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo