Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος
  • ΔΣ Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ: Για την εκδικητική παραπομπή συναδέλφου μας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΜΠ
  • Ο Σπυράδωνης εκδικείται το Νοσοκομείο Νίκαιας αφήνοντάς το χωρίς ειδικευόμενους
  • Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη
  • Νέες σιωναζιστικές απειλές για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από τη Γάζα και για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Δυτική Οχθη
  • ΚΥΠατζής έκανε μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν με το Predator!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ο θρίαμβος του κυβερνητισμού
Zoom

Ο θρίαμβος του κυβερνητισμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Φεβ 2008, 00:00

Θρίαμβος του κυβερνητισμού και της «τηλεοπτικής δημοκρατίας». Τα μόλις 3 άκυρα και τα 11 λευκά ψηφοδέλτια, σε σύνολο 1.196 συνέδρων του ΣΥΝ είναι η σημαντικότερη είδηση του συνέδριου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Διότι η εκλογή Τσίπρα ήταν δεδομένη. Μάλιστα, το ποσοστό του κυμάνθηκε στο ανώτατο όριο των προβλέψεων που είχαν γίνει.

Γιατί θεωρούμε είδηση τα μόλις 14 άκυρα-λευκά (ποσοστό μόλις 1,2%); Γιατί είναι δηλωτικό του «μπετοναρίσματος» του συνόλου του ΣΥΝ στη γραμμή του άκρατου κυβερνητισμού, που κυριάρχησε σ’ αυτό το συνέδριο. Η επιλογή Τσίπρα με τόσο μεγάλο ποσοστό, που υπερβαίνει τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς ανάμεσα στις θεσμικές φράξιες του ΣΥΝ, ήταν το λογικό αποτέλεσμα. Ολοι συμφώνησαν στη γραμμή και η μεγάλη πλειοψηφία συμφώνησε πως το καλύτερο πρόσωπο γι’ αυτή τη γραμμή είναι ο Τσίπρας.

Σε τι συνίσταται η γραμμή; Σε μια λέξη: κυβερνητισμός. Ο δικομματισμός περνά κρίση, το πολιτικό σύστημα δείχνει ασταθές, υπάρχει έντονη πολιτική ρευστότητα και κινητικότητα, άρα ήρθε η ώρα μας. Η πλάκα είναι πως παρά τις αριστερές διακηρύξεις, με τις οποίες είναι γεμάτα τα φλύαρα κείμενα του συνέδριου (αυτά με τα οποία ουδείς ασχολήθηκε), ο ΣΥΝ και ο νέος αρχηγός του έχουν προκαλέσει μεγάλο έρωτα σε όλα τα συγκροτήματα των ΜΜΕ. Ακόμα και ο Πρετεντεράκος, που παθαίνει αλλεργία όταν ακούει ή διαβάζει τη λέξη αριστερά, έγραψε έναν ύμνο, στον οποίο παρομοίασε τον ΣΥΝ με την «κουτάλα που ανακατεύει τη σούπα, μια σούπα που κάθε μέρα που περνάει χρειάζεται περισσότερο ανακάτεμα» διότι «ο δικομματισμός και κούρασε και κουράστηκε» και για τούτο «χρειάζεται ένα ισχυρό μερεμέτισμα», το οποίο «πιο σίγουρος για να κάνει φαίνεται (προς το παρόν τουλάχιστον…) ο Συνασπισμός» («Το Βήμα», 10.2.09). Ανάλογους ύμνους περιείχε το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» και γενικά όλος ο κυριακάτικος Τύπος. Οι υμνωδίες δε συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα.

Μήπως, όμως, αδικούμε το ΣΥΝ; Μήπως οι επιθέσεις αγάπης του αστικού Τύπου δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην ηγεσία του, η οποία εμμένει σταθερά στη στρατηγική του «σοσιαλισμού με δημοκρατία»; Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο «σοσιαλισμός με δημοκρατία» ουδόλως συζητήθηκε στο συνέδριο, όπου κυριάρχησε η «εναλλακτική κυβερνητική λύση» (την οποία μάλιστα δεν έχουν ακόμα βρει, αλλά… θα βρουν) και ας υπογραμμίσουμε ένα μικρό απόσπασμα της πολιτικής απόφασης του συνέδριου το οποίο ορίζει το περιεχόμενο της «προοδευτικής εναλλακτικής λύσης» ως «μια διαδικασία κοινωνικών αγώνων που θα μετασχηματίζουν δημοκρατικά και σε βάθος το κράτος»!

Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό το εξηγεί στις απανωτές συνεντεύξεις του, κυρίως σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο cool Αλέξης με το μονίμως καρφιτσωμένο χαμόγελο και τον καλό λόγο για όλους. Σταχυολογούμε την αναφορά του, στο ραδιόφωνο του Σκάι (12.2.08) σε ένα «νέο πια θεσμικό καταστατικό χάρτη της χώρας, όπου θα ρυθμιστούν εκ νέου οι σχέσεις κράτους και κεφαλαίου, οι σχέσεις πολιτικής εξουσίας και οικονομικής εξουσίας». Οπως βλέπουμε, εδώ δεν έχουμε κανένα σοσιαλισμό (ο οποίος προϋποθέτει την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής), αλλά έναν όμορφο καπιταλισμό, με χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το γεγονός ότι μιλούν για «σοσιαλισμό με δημοκρατία» και όχι για «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί δείγμα πολιτικής αλητείας, αλλά οι χαρακτηρισμοί είναι το τελευταίο που μας απασχολεί εδώ.

Ούτε είναι τυχαίες οι υμνητικές αναφορές του νεόκοπου προέδρου του ΣΥΝ στο «ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης», ούτε το ότι όταν ερωτάται (στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη) να χαρακτηρίσει τον πολιτικό λόγο του Γ. Παπανδρέου, το μόνο που βρίσκει να πει είναι ότι «τον μπερδεύει» και «δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα πού μπορεί να κατατάξει κανείς τον πολιτικό λόγο του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ συνολικά». Ισως να χρειάζεται εκείνα τα… τριφασικά γυαλιά της παλιάς προεκλογικής αφίσας του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας, αν μπερδεύεται ακόμα, μετά από 20 χρόνια εξουσίας, με τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά και δεν μπερδεύεται. Ξέρουν πολύ καλά και ο ίδιος και εκείνοι που τον επέλεξαν για την προεδρία του ΣΥΝ τι είναι το ΠΑΣΟΚ. Οπως ξέρουν πολύ καλά ότι με το ΠΑΣΟΚ θέλουν να συγκυβερνήσουν. Οχι όμως με ένα ενδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ, που θα τους κάνει μια μπουκιά και θα τους καταπιεί (δεν έχουν αυταπάτες για την αλαζονεία και το φαταουλισμό του ΠΑΣΟΚ), αλλά με ένα ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο, που θα τους έχει ανάγκη, στις συνθήκες μιας «κρίσης ακυβερνησίας», που κανένα κόμμα δε θα μπορεί μόνο του να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλωστε, σήμερα, αντλούν δύναμη (στις εικονικές κάλπες των δημοσκοπήσεων) από την κρίση του ΠΑΣΟΚ. Οσο λοιπόν εμφανίζονται οι ίδιοι ως «το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ» και ασκούν κριτική για «επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στις ρίζες» τόσο ελπίζουν ότι το κύμα των διαρροών δεν θα ανακοπεί και θα σταθεροποιηθεί σε ποσοστό τέτοιο που θα τους επιτρέψει στο μέλλον να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή, που οραματίζονται. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μη συμβεί ποτέ και να μείνουν με τη χαρά (σοφή η κουβέντα του Φ. Κουβέλη, ότι ο δικομματισμός βρίσκεται σε τέλμα, αλλά όχι στο τέρμα), όμως αυτή τη στιγμή αυτή η τακτική τους «πάει» και θα την υποστηρίξουν όσο μπορούν.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, επελέγη ο Τσίπρας για την προεδρία. Πρόκειται για μια επιλογή τηλεοπτικού τύπου, για ένα δείγμα της δικτατορίας του lifestyle (που παραμένει lifestyle ακόμα και όταν είναι εναλλακτικό). Εκτός αν μας πουν ότι ο Τσίπρας έχει εισφέρει οτιδήποτε άλλο εκτός από μια ωραία εικόνα, κενή ιδεολογικοπολιτικού περιεχόμενου. Προσέξτε πόσο στερεότυπος, γεμάτος μοδάτα κλισέ και περιορισμένος σε ελάχιστα μηνύματα και λέξεις είναι ο λόγος του. Νομίζουμε πως την καλύτερη αιτιολογία της επιλογής Τσίπρα με τόσο μεγάλο ποσοστό την έδωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του εναλλακτικού lifestyle, ο Γρ. Ψαριανός, δηλώνοντας στην «Ελευθεροτυπία» (11.2.08): «Ο Αλέξης εξυπηρετεί μια δυνατότητα: να μπουκάρει στο χώρο νέος κόσμος, όχι μόνο σε ηλικία». Καθαρά πράγματα. Ο νέος κόσμος (από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή) θα «μπουκάρει» λόγω Τσίπρα και όχι λόγω πολιτικής. Αφού τον Τσίπρα «θέλουν» τα ΜΜΕ, αφού «γράφει» στο γυαλί, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία; Δικαίωμά τους, βέβαια, όλα τούτα, αλλά να μη μας ζαλίζουν με «σοσιαλισμούς» και τα παρόμοια.

Εκ των πραγμάτων, ο ΣΥΝ αναγορεύεται σε χρυσή εφεδρεία του ελληνικού αστικού συστήματος στη σημερινή συγκυρία. Μια δύναμη δοκιμασμένη, φερέγγυα, που ξέρει να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού και που τα στελέχη της έχουν δώσει πολλές φορές εξετάσεις. Από την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού ακόμη και μετέπειτα της ΕΑΡ. Από την εποχή που στήριζαν την προσπάθεια του Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (θυμίζουμε ότι τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο, άλλο αν την επαύριο της πρώτης εκλογικής του νίκης έκανε στροφή 180ο).

Βεβαίως, θα μας αντιτείνει κάποιος, πως στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ακόμα και τις πιο αβανταδόρικες προς το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του ΣΥΝ δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως δεν θέλουν συμμετοχή σε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά σε μια κυβέρνηση που θα κάνει φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, θα απορρίψει τις νεοφιλελεύθερες λύσεις κ.λπ. Απαντούμε εν συντομία:

1. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα είναι μια αστική κυβέρνηση. Επομένως θα ασκεί πολιτική υπέρ του κεφάλαιου προσπαθώντας στην καλύτερη περίπτωση να κατασιγάσει τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων με ορισμένες μικροπαραχωρήσεις.

2. Και να θέλει μια κυβέρνηση να ασκήσει διαφορετική πολιτική, δε μπορεί να το κάνει. Διότι η ουσία της πολιτικής καθορίζεται από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Εκτός αν οι ΣΥΝασπισμένοι κατέχουν κάποια μυστική συνταγή που ουδείς άλλος στην ανθρώπινη ιστορία έχει ανακαλύψει.

3. Τα κόμματα και οι πολιτικές δεν κρίνονται από τη λαμπρή στολή που φορούν, δεν κρίνονται από τις διακηρύξεις, αλλά από την ουσία της πολιτικής τους. Ειδικά για το ΣΥΝ (και για τους τότε συνεταίρους του του Περισσού) υπάρχει το προηγούμενο των δυο κυβερνήσεων που πήραν μέρος το 1989-90. Δικός τους υπουργός ήταν που αποφάσισε την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων από το δημόσιο. Δικοί τους υπουργοί υπέγραφαν ανακοινώσεις που μιλούσαν για «άγριες και αντικοινωνικές απεργίες». Δικοί τους υπουργοί συναποφάσιζαν το κλείσιμο και το ξεπούλημα των λεγόμενων προβληματικών επιχειρήσεων, που πέταξε χιλιάδες εργάτες στο δρόμο.

Τι θα έχει πετύχει ο ΣΥΝ σε μια τέτοια περίπτωση; Θα έχει πετύχει να διαφθείρει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους στους οποίους «πιάνουν» όλ’ αυτά τα «χαρωπά» και μοντέρνα, καλλιεργώντας τους αυταπάτες, ξεστρατίζοντάς τους από το δρόμο της ταξικής πάλης και την πορεία προς μια επαναστατική αυτοσυνείδηση και εγκλωβίζοντάς τους σε μια διαχειριστική λογική. Θα λειτουργήσει, δηλαδή, σαν σοσιαλδημοκρατία στη θέση της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας που περνάει κρίση.

Αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου, γιατί περνάμε μια περίοδο ατομοκεντρισμού και χαμηλής πολιτικοποίησης, μια περίοδο που η ταξική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων στρωμάτων έχει υποχωρήσει και έτσι η δύναμη και η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών χειραγώγησης (ΜΜΕ) έχει αυξηθεί. Το μέτωπο ενάντια σ’ αυτή τη νέα έκφανση της σοσιαλδημοκρατίας με την κινηματική ρητορική πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτό και η πολεμική οξύτατη.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

8 Σεπ 2026, 10:56
Παιδεία

ΔΣ Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ: Για την εκδικητική παραπομπή συναδέλφου μας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΜΠ

8 Σεπ 2026, 10:46
Υγεία

Ο Σπυράδωνης εκδικείται το Νοσοκομείο Νίκαιας αφήνοντάς το χωρίς ειδικευόμενους

8 Σεπ 2026, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη

8 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Νέες σιωναζιστικές απειλές για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από τη Γάζα και για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Δυτική Οχθη

7 Σεπ 2026, 19:50
Πολιτική

ΚΥΠατζής έκανε μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν με το Predator!

7 Σεπ 2026, 19:12
Οικονομία

«Κουμπαράς» που υμνεί τον πλούτο και οικτίρει τη φτώχεια

7 Σεπ 2026, 14:37
Πολιτισμός

Δεν ξεχνούν την Παλαιστίνη

7 Σεπ 2026, 11:19
Κόντρες

Φανταστείτε να μην είχαν καλή προσωπική σχέση

7 Σεπ 2026, 10:13
Διεθνή

Η Δυτική Oχθη αντιμέτωπη με έναν αγώνα για την ίδια της την ύπαρξη

7 Σεπ 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Σεπτέμβρη

7 Σεπ 2026, 00:01
Αγροτικά

Δικαστήριο-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για 22 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οφείλει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας

6 Σεπ 2026, 20:03
Διεθνή

Χαμάς: Προκατειλημμένο κατά των Παλαιστίνιων το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης

Προς όξυνση οι σχέσεις Βρετανίας-Ισραήλ

6 Σεπ 2026, 10:02
Διεθνή

Αποκαλύφθηκε η γερμανική χρηματοδότηση των σιωνιστικών εποικισμών

6 Σεπ 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Σεπτέμβρη

6 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

5 Σεπ 2026, 09:39
Διεθνή

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

5 Σεπ 2026, 08:51
Διεθνή

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

5 Σεπ 2026, 08:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

5 Σεπ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη

Ημέρα φιλολογίας.

Ημέρα φυσικοθεραπείας.

Γουινέα Μπισάου: Ημέρα ανεξαρτησίας (1974).

Ανδόρα: Εθνική γιορτή.

Ουγκάντα: Ημέρα δημοκρατίας (1967).

Νότια Κορέα: Ημέρα ευχαριστιών.

1934: Η Κου Κλουξ Κλαν ανακοινώνει ότι τάσσεται υπέρ των ναζί.

1943: Συνθηκολόγηση Ιταλίας, αφοπλισμός της μεραρχίας Πινερόλο από τον ΕΛΑΣ.

1944: Εκτελείται από Γερμανούς στο Δαφνί η αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» Λέλα Καραγιάννη μαζί με άλλες έξι γυναίκες και 65 άντρες.

1946: Δημοψήφισμα στη Βουλγαρία διώχνει τον βασιλιά και ανακηρύσσει δημοκρατία.

1947: Ιδρύεται η CIA.

1962: Αγροτικές ταραχές στο Ξηρόμερο (Αγρίνιο) με ένα διαδηλωτή νεκρό και ένα παιδί τραυματισμένο από αδέσποτη σφαίρα.

1974: Συλλαμβάνονται οι Κούρτσιο και Φραντσεσκίνι (Ερυθρές Ταξιαρχίες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo