Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
  • Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
  • «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
  • Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Οταν οι αστοί στηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα
Zoom

Οταν οι αστοί στηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr15 Νοέ 2014, 00:00

Στις 3 Νοέμβρη, έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ένα συνέδριο που δεν τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, δε στερείται όμως ενδιαφέροντος:  το 2ο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Ηταν εκεί όλος ο καλός ο κόσμος (το προδιέγραφε και ο χώρος, άλλωστε). Οργανωτές ήταν το British Council Greece και η Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ (στην οποία συμπράττουν η ΕΛΕΠΑΠ, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η MENTORING ΑΕ και το ΕΒΕΑ), με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ενταξης «Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.» και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στους χορηγούς μπορούσε να δει κανείς τα Ιδρύματα Ωνάση και Μποδοσάκη, κρατικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ του Λάτση, η ΒΙΑΝΕΞ του Γιαννακόπουλου, η Ιnteramerican, η Sanofi και άλλες.

Ολος αυτός ο κόσμος συγκεντρώθηκε για να συζητήσει σε ένα συνέδριο με τίτλο «Επιχειρώντας αλλιώς» και υπότιτλο «Τάσεις, Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων». Δε θα δίναμε ιδιαίτερη σημασία στη σύναξη μεγαλο-ΜΚΟ, καπιταλιστών και κρατικών παραγόντων, αν η λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν προβαλλόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης») ως ο τρίτος πυλώνας της αναγέννησης της οικονομίας (δίπλα στον κρατικό και τον ιδιωτικό) και αν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το λεγόμενο κίνημα των πλατειών (ή κίνημα των αγανακτισμένων) δεν απλωνόταν μια τεράστια σύγχυση μέσα σε κομμάτια της νεολαίας που ριζοσπαστικοποιήθηκαν ξαφνικά και ανακάλυψαν πως το παλαιότερο οπορτουνιστικό σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στις συνθήκες του καπιταλισμού, μέσω της κατασκευής «νησίδων κοινωνικής επιχειρηματικότητας», «άμεσης ανταλλαγής χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος» κτλ. κτλ. Εκτοτε, μπορεί να συναντήσει κανείς από συνεταιριστικά καφενεία και ταβέρνες μέχρι συνεταιριστικές μικροεπιχειρήσεις.

Δε θα γινόταν καμιά συζήτηση (τουλάχιστον από εμάς) μπροστά στο φαινόμενο κάποιοι άνεργοι να παίρνουν συνεταιριστικά ένα καφενείο και να προσπαθούν να βγάλουν σ’ αυτό το μεροκάματο. Το πρόβλημα αρχίζει από τότε που αυτή η απλή φυσιολογική πράξη ιδεολογικοποιείται και το συγκεκριμένο καφενείο παρουσιάζεται σαν διαφορετικό από τα άλλα καφενεία, διότι είναι αυτοδιαχειριζόμενο, χωρίς αφεντικά, διανέμει το μικρό κέρδος εξίσου στους συνεταίρους και επομένως βγαίνει έξω από το πλαίσιο του καπιταλισμού και αποτελεί μια οιονεί σοσιαλιστική νησίδα μέσα στον καπιταλιστικό ωκεανό. Μέσα από τον πολλαπλασιασμό αυτών των νησίδων, λέει το ιδεολόγημα, θα δημιουργηθεί μια παράλληλη «μη καπιταλιστική» οικονομία, η λειτουργία της οποίας θα είναι ανταγωνιστική προς τον καπιταλισμό και θα ωριμάζει τις συνθήκες για ένα ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό. Δε θα χρειαστεί, δηλαδή, μια «καταστροφική» κοινωνική επανάσταση, αλλά ο καπιταλισμός θα ηττηθεί στο πεδίο της οικονομίας.

Αυτή η ιδεολογική «λόξα» μπορεί να έγινε της μόδας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όμως κρατάει από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει πάρει διάφορες μορφές. Η σοσιαλδημοκρατία, με το πέρασμά της στην αντεπανάσταση, αποθέωσε και αυτή τη «λόξα», αρνούμενη αυτό που στη μαρξιστική θεωρία ονομάζεται «τρίτη ιδιότητα της παραγωγής». Εντελώς συνοπτικά, η θεωρία σ’ αυτό το σημείο υποστηρίζει ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να γεννηθεί οικονομικά μέσα στον καπιταλισμό και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί με την αλλαγή της πολιτικής εξουσίας, όπως συνέβη με τα προγενέστερα κοινωνικά συστήματα. Ενα εκμεταλλευτικό σύστημα μπορεί να γεννηθεί οικονομικά μέσα στο προγενέστερο σύστημα (π.χ. ο καπιταλισμός μέσα στη φεουδαρχία), όμως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για ένα μη εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως ο κομμουνισμός, η πρώτη φάση του οποίου καθιερώθηκε να ονομάζεται σοσιαλισμός.

Το συγκεκριμένο συνέδριο στη «Στέγη», με τις συμμετοχές και τις χορηγίες που παραθέσαμε εισαγωγικά, έρχεται να επιβεβαιώσει με το δικό του τρόπο τη μαρξιστική θεωρία. Εκτός αν πιστέψουμε πως όλοι αυτοί (θεσμικά όργανα της ΕΕ, καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μεγαλο-ΜΚΟ κ.ά.) ενεργούν σαν μελλοντικοί αυτόχειρες, ενισχύοντας τα φύτρα της «παράλληλης» οικονομίας που με την ανάπτυξή της θα πνίξει τον καπιταλισμό.

«Ακούμε» αμέσως τον αντίλογο: «εμείς δεν μιλάμε γι’ αυτά που στήνουν οι ΜΚΟ με το κράτος και την ΕΕ, αλλά για κοινωνική επιχειρηματικότητα έξω από το δικό τους πλαίσιο». Ενδεχομένως κάποιοι ρομαντικοί να το πιστεύουν, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε σκοπεύει να πάει κόντρα σ’ αυτό το πλαίσιο, αλλά σκοπεύει να το αξιοποιήσει, δεδομένου ότι συνοδεύεται και από κάποια κοινοτικά κονδύλια. Αλλωστε, πολλοί συριζαίοι είναι «μανούλες» σ’ αυτό τον τομέα, χρόνια αναμεμιγμένοι με ΜΚΟ, π.χ. στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η κρίση έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν διάφορες δομές τέτοιου τύπου, οι οποίες φιλοδοξούν να τύχουν της στήριξης μιας αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ρομαντισμός κάποιων θα ήταν συμπαθής, αν δεν εντασσόταν στη γενικότερη λογική, η οποία υπηρετεί ένα σχέδιο ενσωμάτωσης ανέργων και εργαζόμενων στο καπιταλιστικό σύστημα. Σε τελευταία ανάλυση, δεν μπορούμε να κάνουμε περιπτωσιολογικές προσεγγίσεις, όταν έχουμε μια γενική κατεύθυνση ενσωμάτωσης, δηλαδή αντεπαναστατική. Αλλωστε, αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις δεν στήνονται έξω από το νομικό πλαίσιο του αστικού κράτους, ενώ φιλοδοξούν να έχουν φορολογικά ευεργετήματα και επιδοτήσεις μέσω των σχετικών προγραμμάτων.

Τι είναι η λεγόμενη κοινωνική οικονομία, η οποία στις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια; Είναι μια συνεταιριστική μορφή καπιταλιστικού «επιχειρείν», που αναπτύσσεται σε τομείς τους οποίους αφήνει «ελεύθερους» το μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών από τη χρόνια υψηλή ανεργία και την αποφόρτιση του συστήματος από την πίεση για επιδότηση των ανέργων και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων (π.χ. μείωση χρόνου εργασίας) ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Αντί να σου χαρίζω ψάρια, θα σε μάθω να ψαρεύεις» λένε οι αστοί κοινωνιολόγοι και πολιτικοί, και στον λεγόμενο κοινωνικό επιχειρηματικό τομέα αυτό το ιδεολόγημα βρίσκει εφαρμογή. Φτιάξτε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση για να αποφύγετε την ανεργία είναι το πρόταγμα που απευθύνεται στους ανέργους.

Αυτός ο οικονομικός τομέας, όση ανάπτυξη κι αν γνωρίσει, δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό, ενώ δρα συμπληρωματικά στην όλη οικονομική δομή του καπιταλισμού, πέρα από την τεράστια ιδεολογική και πολιτική συνεισφορά που έχει στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής του συστήματος. Είτε στην παραγωγή είτε στην παροχή υπηρεσιών, αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις μόνο υπεργολαβικό ρόλο μπορούν να παίξουν. Το μεγάλο κεφάλαιο καθορίζει τα πάντα, είτε ως τροφοδότης πρώτων υλών είτε ως αγοραστής προϊόντων και υπηρεσιών. Και βέβαια, το αστικό κράτος, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από το μεγάλο κεφάλαιο, ασκεί πάντοτε το ρυθμιστικό του ρόλο, ελέγχοντας τα πάντα, μέσω της φορολογικής και επιδοματικής πολιτικής.

Μια άλλη παράμετρος, η οποία δεν πρέπει να μας διαφύγει, είναι ότι ο λεγόμενος κοινωνικός τομέας μετατρέπεται σε μοχλό για την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, ακόμη και αν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν απασχολούνται εργαζόμενοι ως μισθωτοί. Οι πρώην μισθωτοί εργαζόμενοι που μετατρέπονται σε συνεταίρους μιας συνεταιριστικής επιχείρησης έχουν την τύχη των φτωχών αγροτών και των μικρεμπόρων και μικροεπαγγελματιών της πόλης. Χωρίς ωράρια, χωρίς καθορισμένη αμοιβή για την εργασία που παρέχουν, συχνά και χωρίς ασφάλιση.

Επειδή η λεγόμενη κοινωνική οικονομία παρουσιάζεται ως κάτι το νέο, πρέπει να θυμίσουμε την τύχη του αγροτικού συνεταιρισμού έτσι όπως λανσαρίστηκε από την ελληνική σοσιαλδημοκρατία (μία ψήφος για κάθε συνεταίρο, ανεξαρτήτως οικονομικής δύναμης). Το εγχείρημα πνίγηκε στο βούρκο μιας σειράς σκανδάλων, στα οποία πρωταγωνίστησαν οι πλούσιοι αγρότες (που έγιναν ακόμη πλουσιότεροι) και οι «γαλαζοπράσινοι» αγροτοπατέρες.

Εχουν κάθε λόγο, λοιπόν, οι αστοί να στηρίζουν την «κοινωνική επιχειρηματικότητα», μέσω της οποίας επιχειρείται η απο-προλεταριοποίηση τμήματος του προλεταριάτου και η ενσωμάτωση ευρύτερων προλεταριακών μαζών στη λογική του καπιταλισμού.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕτοιμάζουν νέες ανατροπές στην Υγεία
Επόμενο άρθρο Επίλυση επιχειρηματικών διαφορών σε ποδοσφαιρικό γήπεδο

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo