Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Φυλακές με Κροκόδειλους» – Το Ισραήλ αίρει το βασικό νομικό εμπόδιο για τη σοκαριστική πρόταση του Μπεν-Γκβιρ
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Ιούλη
  • Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;
  • Στο πλευρό του Βασίλη Γραβάνη – Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι καθήκον αδιαπραγμάτευτο
  • Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Μετά το γαλλικό «όχι»
Zoom

Μετά το γαλλικό «όχι»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Ιούν 2005, 00:00
Είναι δυνατόν μια κοινοβουλευτική διαδικασία να δημιουργήσει πολιτική κρίση; Θα ήταν αθεράπευτα δογματικός όποιος απαντούσε όχι. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μια κοινοβουλευτική διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει πολιτική κρίση.
Πολιτική κρίση που μπορεί να μετατραπεί και σε επαναστατική κρίση, πάλι υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η ζωή προσφέρει καταστάσεις πολύ πιο σύνθετες απ’ αυτές που μπορεί να σχηματοποιήσει η οποιαδήποτε θεωρία. Αλλωστε, οι θεωρίες που θέλουν να είναι επιστημονικές δεν προσπαθούν να καλουπώσουν τη ζωή, αλλά αυτοδιορθώνονται μέσα από τις εμπειρίες της, γενικεύοντας κάθε φορά τα καινούργια δεδομένα και ενσωματώνοντας αυτή τη γενίκευση.
 
Οπως καταλάβατε, αναφερόμαστε στο γαλλικό δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, που ολοκληρώθηκε με μια ηχηρή νίκη του «όχι», προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το οικοδόμημα της ΕΕ. Πολιτική κρίση ασφαλώς και προκάλεσε το γαλλικό «όχι» (συνεπικουρούμενο και από το ολλανδικό, το αποτέλεσμα του οποίου δεν ήταν γνωστό όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, θεωρούνταν όμως σίγουρο). Επαναστατική κρίση αποκλείεται να προκαλέσει στις σημερινές συνθήκες.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς τις άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπάρξει εξέλιξη σε επαναστατική κατεύθυνση. Δεν υπάρχει η άρνηση των «κάτω» να κυβερνηθούν και η αδυναμία των «πάνω» να κυβερνήσουν. Αντίθετα, οι «πάνω» έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την πολιτική κρίση, να την τιθασεύσουν, ακόμα και να τη μετατρέψουν σε όπλο τους.
 
Με τα παραπάνω δεν θέλουμε να μειώσουμε καθόλου τη σημασία της νίκης του «όχι» στο γαλλικό δημοψήφισμα. Θέλουμε απλώς να καλέσουμε σε αυτοσυγκράτηση ως προς τους πανηγυρισμούς και σε ψύχραιμες εκτιμήσεις, χωρίς λαϊκιστικές υπερβολές και χάιδεμα αυτιών. Δεν έχουμε ανάγκη από ενέσεις τόνωσης ηθικού, σε σύγκρουση με την πραγματικότητα.
Γιατί το μόνο αποτέλεσμα τέτοιων αντιμετωπίσεων είναι η απογοήτευση πολύ σύντομα, που ανοίγει το δρόμο στους δημαγωγούς της αστικής πολιτικής.
 
Το γαλλικό «όχι» ήταν σπουδαίο πρώτα και κύρια επειδή νίκησε κόντρα όχι μόνο στο μπλοκ των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων της Γαλλίας αλλά συνολικά των αστικών δυνάμεων της ΕΕ. Ο εκβιασμός επί των γάλλων ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα χοντρός. Ηγέτες και στελέχη από τα δυο κυρίαρχα πολιτικά ρεύματα ολόκληρης της Ευρώπης (συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες) επισκέφτηκαν το Παρίσι για να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις, έγραψαν άρθρα σε εφημερίδες, μονοπώλησαν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, άσκησαν εκβιασμούς, διέστρεψαν την πραγματικότητα, κινδυνολόγησαν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει το «ναι», έστω και οριακά. Δεν τα κατάφεραν. Δεν τα κατάφεραν, μολονότι το μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που υποστήριξε το «όχι» ήταν εμφανώς υποδεέστερο από άποψη κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Είναι από τις λίγες φορές που μπορεί κάποιος να πει με κατηγορηματικότητα ότι το «όχι» κερδήθηκε όχι χάρη σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις που το υποστήριξαν αλλά χάρη στην αυθόρμητη στήριξή του από τις εργαζόμενες τάξεις της γαλλικής κοινωνίας.
 
Οι στατιστικές κατέγραψαν σχεδόν μονοκούκι υπέρ του «όχι» σε περιοχές υψηλής προλεταριακής συγκέντρωσης. Υπέρ του «ναι» ψήφισαν τα μικροαστικά στρώματα, η πλειοψηφία της διανόησης, τα μισθωτά μικροαστικά στρώματα και μεγάλο μέρος της αγροτιάς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα που ξεπήδησε απευθείας από μια όξυνση της αντίθεσης κεφάλαιου-εργασίας, η οποία αποτυπώθηκε σε μια εκλογική διαδικασία. Οι πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν το «όχι» ήταν ετερόκλητες. Από τους εθνικοφασίστες του Λεπέν με την ξενοφοβική συμπεριφορά, μέχρι τη ρεφορμιστική αριστερά που ζητούσε «ένα δημοκρατικό ευρωσύνταγμα» και μέχρι τις μειοψηφικές ομάδες της άκρας αριστεράς, που έδιναν στην παρέμβασή τους γενικότερο αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να πούμε ότι το «όχι» ήταν μια πολιτικά συγκροτημένη αντίδραση.
 
Τί ήταν αυτό που οδήγησε τα πιο φτωχά, τα πιο καταπιεσμένα στρώματα της γαλλικής κοινωνίας στο «όχι»; Ηταν η κατάσταση που βιώνουν και η απειλή για παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασής τους. Ηταν η απειλή του νεοφιλελευθερισμού, όπως με αλαζονικό τρόπο είναι αποτυπωμένη στο Ευρωσύνταγμα. Αυτή η απειλή συνειδητοποιείται από τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Αλλού παίρνει την πισωδρομική μορφή της ξενοφοβίας (εξού και η σημαντική επιρροή του Λεπέν στα εργατικά στρώματα), αλλού μετατρέπεται σε ρεφορμιστικές αυταπάτες. Το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα ήταν η ευκαιρία όλες αυτές οι στρεβλές τάσεις να συγκλίνουν σε μια ενιαία κατεύθυνση. Να μετατραπούν σε ένα αυθόρμητο κοινωνικό ρεύμα, με κορμό την εργατική τάξη της Γαλλίας, το οποίο δεν μπόρεσε να τιθασεύσει η αστική πολιτική, η οποία αιφνιδιάστηκε, συμπεριφέρθηκε αλαζονικά και μετά, μες στη βιασύνη της, συμπεριφέρθηκε ακόμα πιο αλαζονικά, επιστρατεύοντας όλο τον εσμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, που συμπεριφέρθηκε στους Γάλλους λες και ήταν ιθαγενείς σε αποικία.
 
Και μετά το «όχι» τί; Τα μούτρα που είχαν ο προεδρεύων της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, όταν προσήλθαν στο κέντρο Τύπου για να μιλήσουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν μια εικόνα που μιλούσε μόνη της. Τα πρόσωπά τους ήταν σκυθρωπά και οι λέξεις έβγαιναν σαν ψίθυρος από το στόμα τους.
Προσπάθησαν να πείσουν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την πορεία της, όμως απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν μπόρεσαν να κρύψουν πως θα υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία της ΕΕ και θα χρειαστεί να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση πολλά ζητήματα. Τις επόμενες μέρες υπήρξε έντονη φιλολογία σε ολόκληρη την ΕΕ. Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά. Για διάσπαση του γαλλογερμανικού άξονα, για ανάδυση ενός νέου ατλαντικού άξονα υπό την ηγεσία του Μπλερ, για κρίση της κυβέρνησης Σιράκ, για επαναδιαπραγμάτευση του Δ’ ΚΠΣ κ.λπ. Αλλα απ’ αυτά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, άλλα αποτελούν υπερβολές. Γι’ αυτό ας κρατήσουμε την ουσία.
 
Μας έχει δοθεί και άλλη φορά η ευκαιρία να σημειώσουμε, εκφράζοντας την αντίθεσή μας σε εκείνους που μιλούν για «ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση» ή «μεταϊμπεριαλιστικό στάδιο», πως το εθνικό κράτος εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τη βάση εξόρμησης του μονοπωλιακού κεφάλαιου και στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, η οποία δεν μετασχηματίζεται σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος αλλά αποτελεί κυρίως μια ιμπεριαλιστική συμμαχία. Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός τείνει προς ένα παγκόσμιο κρατικό-καπιταλιστικό τραστ, όμως όλες οι αντιθέσεις του δρουν ανασταλτικά σ’ αυτή την τάση. Οπως σημείωνε ο Λένιν πριν από σχεδόν ένα αιώνα, χωρίς η εκτίμησή του να έχει διαψευστεί, πολύ πριν οι ιμπεριαλιστικές διεργασίες οδηγήσουν τη συγκέντρωση σ’ ένα παγκόσμιο κρατικό-καπιταλιστικό τραστ, ο ιμπεριαλισμός θα έχει εξαφανιστεί από την προλεταριακή επανάσταση.
 
Το τελευταίο μπορεί να ακούγεται πολύ μακρινό (από κάποιους ενδεχομένως και γραφικό) στις μέρες μας, όμως αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η τάση. Και η τάση προς την (ιμπεριαλιστική) ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κάθε άλλο παρά γραμμική είναι. Πολύ συχνά είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που εμποδίζουν την προώθηση των διαδικασιών ενοποίησης.
Αυτό συνέβη και με το Ευρωσύνταγμα. Είδαν και έπαθαν μέχρι να τα βρουν μεταξύ τους σ’ ένα παζάρι που κράτησε κάμποσα χρόνια. Κι όταν κατάφεραν να πετύχουν ένα συμβιβασμό, που θα τους άνοιγε δρόμους για το μέλλον (το ευρωσύνταγμα είναι μια βάση εξόρμησης και όχι ένα τελικό σημείο), ήρθε η αυθόρμητη αντίδραση ενός τμήματος του ευρωπαϊκού προλεταριάτου, σε μια χώρα που έχει μακρά κοινοβουλευτική παράδοση και στην οποία ήταν αναγκασμένοι να θέσουν το ευρωσύνταγμα σε διαδικασία δημοψηφισματικής έγκρισης, να τους γυρίσει και πάλι εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.
 
Οι τσαμπουκάδες μερικών ευρωπαίων ηγετών (μεταξύ των οποίων και ο Καραμανλής), του τύπου «θα προχωρήσουμε ό,τι κι αν γίνει», είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και αποκαλύπτουν αμηχανία και εκνευρισμό. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν όπως είχαν σχεδιάσει. Ούτε μπορούν να ελπίζουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνουν νέα δημοψηφίσματα και θα κερδίσουν το «ναι». Οι διαφορές είναι μεγάλες και δεν αλλάζουν μέσα σε λίγους μήνες.
Στη Γαλλία ποντάριζαν στην αποχή, όμως η συμμετοχή ξεπέρασε τελικά και αυτή των προεδρικών εκλογών. Δεν τους βγήκε τίποτα. Είναι τόσο φοβισμένοι και αμήχανοι που στην Αγγλία αναπτύσσεται έντονη φιλολογία για ακύρωση του δημοψηφίσματος που ο Μπλερ έχει δεσμευτεί να κάνει. Επομένως, θα πρέπει να αρχίσουν νέα παζάρια μεταξύ τους, να κάνουν αλλαγές και να ξεκινήσουν από την αρχή τον κύκλο. Διαδικασία που μπορεί να τους πάρει κάμποσα χρόνια και να οδηγήσει σε χαλάρωση των κοινοτικών διαδικασιών. Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις ενισχύονται οι κεντρόφυγες τάσεις και όχι οι κεντρομόλες.
 
Και από τη μεριά των οπαδών του «όχι» τί; Ποια είναι η επόμενη μέρα; Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται.
 
Εκείνο που είναι πέρα από κάθε αμφιβολία είναι πως ούτε ο καπιταλιστικός-ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ και των κρατών-μελών ακυρώνεται, ούτε οι βασικές λειτουργίες της ΕΕ παγώνουν. Δεν αλλάζουν καν οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί. Και δεν αλλάζουν, γιατί οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τα δημοψηφίσματα, δεν έρχονται από ένα παρελθόν εργατικών αγώνων, ούτε ακολουθούνται από τέτοιους αγώνες. Φαίνονται έτσι σαν ένα γεγονός μετέωρο, σαν αποστολή ενός μηνύματος που αναμένει απάντηση από τους αποδέκτες του. Και βέβαια, οι αποδέκτες έχουν τη δύναμη, έχουν τα μέσα, έχουν τη θέληση να πάρουν το μήνυμα και να το διαστρεβλώσουν εντελώς. Εχουν τις δικές τους αντιθέσεις, που θα τους δυσκολέψουν, όμως στο τέλος θα βρουν τη λύση, αν οι αποστολείς του μηνύματος σταυρώσουν τα χέρια και περιοριστούν να περιμένουν την απάντηση.
 
Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα που κρύβουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι πολιτικές λειτουργίες της αστικής δημοκρατίας. Ο λαός αποφαίνεται διά της ψήφου και αναθέτει τις λύσεις στους «εκπροσώπους του». Ο όρος για να μην υπάρξει η συνήθης εξέλιξη, δηλαδή η διαχείριση της κρίσης από τις δυνάμεις του κεφάλαιου, είναι να υπάρξει κοινωνική κεφαλαιοποίηση αυτής της κοινοβουλευτικής νίκης. Να υπάρξουν διαδικασίες που θα βαθύνουν την κρίση. Αν όχι για να τη μετατρέψουν σε επαναστατική κρίση, τουλάχιστον για να αλλάξουν ευρύτερους συσχετισμούς και να υπάρξει φραγμός στη νεοφιλελεύθερη επέλαση του κεφάλαιου. Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, ακόμα και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά, μολονότι δεν θα αμφισβητούσε τις βάσεις του καπιταλισμού. Θα δημιουργούσε, όμως, καλύτερους όρους γι’ αυτή την αμφισβήτηση.
 
Πέτρος Γιώτης
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

«Φυλακές με Κροκόδειλους» – Το Ισραήλ αίρει το βασικό νομικό εμπόδιο για τη σοκαριστική πρόταση του Μπεν-Γκβιρ

18 Ιούλ 2026, 10:33
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούλη

18 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

17 Ιούλ 2026, 21:36
Πολιτική

Στο πλευρό του Βασίλη Γραβάνη – Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι καθήκον αδιαπραγμάτευτο

17 Ιούλ 2026, 19:31
Κόντρες

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

17 Ιούλ 2026, 14:11
Διεθνή

EKTAKTO: Το Ιράν βομβάρδισε αιφνιδιαστικά αμερικάνικη βάση στη Συρία

17 Ιούλ 2026, 10:04
Διεθνή

O Bανς στέλνει σιωνιστές «στο διάολο»!

17 Ιούλ 2026, 05:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούλη

17 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιρανικός Στρατός: Οι αμερικανικές επιθέσεις δε θ’ ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

Και οι 17 αμερικανικές βάσεις στην περιοχή έχουν καταστραφεί

16 Ιούλ 2026, 20:33
Πολιτική

Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω

16 Ιούλ 2026, 19:59
Κόντρες

Φράξια με το φελλό

16 Ιούλ 2026, 13:39
Διεθνή

Ενα τεράστιο, προσβάσιμο ψηφιακό αρχείο συγκεντρώνει τα πειστήρια της σιωναζιστικής θηριωδίας στη Γάζα

16 Ιούλ 2026, 11:53
Διεθνή

Λίβανος: Σταθερά αντίθετος στο αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι

16 Ιούλ 2026, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούλη

16 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

15 Ιούλ 2026, 21:09
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

15 Ιούλ 2026, 20:02
Κόντρες

Μαρινακίες

15 Ιούλ 2026, 14:25
Παιδεία

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!

15 Ιούλ 2026, 13:26
Παιδεία

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Αποτελεί μια εξαιρετικά εχθρική πράξη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια

15 Ιούλ 2026, 13:14
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούλη

Ημέρα Nelson Mandela.

Ισπανία: Ημέρα εργασίας.

1925: Εκδίδεται το μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ “Ο αγών μου“.

1980: Εμπρησμός τεσσάρων φορτηγών ψυγείων του Μαρινόπουλου (ΕΛΑ).

1988: Τέλος του πολέμου Ιράν – Ιράκ.

1994: 96 άνθρωποι σκοτώνονται και πολλοί τραυματίζονται από έκρηξη σε κτίριο που φιλοξενεί εβραϊκές οργανώσεις στο Μπουένος Αιρες.

2002: Συλλαμβάνονται οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλλης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo