Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού
  • Σαν σήμερα 11 Αυγούστου
  • Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα
  • Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή
  • Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης
  • Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ενα σύστημα εξ ορισμού ανήθικο
Zoom

Ενα σύστημα εξ ορισμού ανήθικο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Ιούλ 2008, 00:00

Νάτες πάλι οι ηχηρές λέξεις: «ηθική αναγέννηση», «έλεγχος του πολιτικού χρήματος», «θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος», «έξω τα λαμόγια από την πολιτική», «δε μπορεί να μας παίρνει όλους η μπάλα, έντιμους και διεφθαρμένους» κτλ. κτλ. Πόσες φορές δεν το ‘χουμε δει το έργο; Πόσες φορές δεν εναλλάχτηκαν κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις σε ρόλους κατηγόρων και κατηγορούμενων; Κι όμως, τα σκάνδαλα επιμένουν να μας θυμίζουν με το περιοδικό ξέσπασμά τους, ότι η διαφθορά, ο χρηματισμός, οι μίζες, η ευνοιοκρατία, σε μικρή και μεγάλη κλίμακα, σε όλα τα επίπεδα, ποτέ δεν εξαφανίζονται. Κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο (δηλαδή, κάθε φορά που αποκαλύπτεται κάποια πτυχή αυτού που γίνεται συνεχώς), μπαίνουν μπροστά οι διαδικασίες της «κάθαρσης» (ποινικές και πολιτικές), κάποιοι παραμερίζονται , για να δώσουν τη θέση τους σε κάποιους άλλους. Τι να συζητάμε τώρα; Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το πολιτικό σύστημα έχει θωρακιστεί με τον περιβόητο «νόμο περί ευθύνης υπουργών», που εξασφαλίζει ποινική ασυλία στην ελίτ της πολιτικής.

Επειδή, λοιπόν, αυτά θεωρούνται δεδομένα από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δίπλα στη χοντροκομμένη προπαγάνδα περί «δικαίων και αδίκων», που θα υπάρχει πάντοτε όσο υπάρχουν άνθρωποι εξαιρετικά αφελείς, προστίθεται πάντοτε μια άλλη, πιο εκλεπτυσμένη προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία όλα τούτα δεν είναι παρά ανατολίτικα συμπτώματα, κατάλοιπα της τουρκοκρατίας (σχεδόν δυο αιώνες μετά την απελευθέρωση, μιλάμε ακόμα για μπαχτσίς), που τα συντηρεί το πολιτικό σύστημα. Η διέξοδος βρίσκεται στην αναβάθμιση των θεσμών και στη θέσπιση αυστηρών κανόνων διαφάνειας, όπως αυτοί που ισχύουν στις προηγμένες χώρες.

Για να τελειώνουμε μ’ αυτό το παραμύθι, καλό είναι να θυμίσουμε πως τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στις λεγόμενες προηγμένες χώρες, εκεί που ο αστικός κοινοβουλευτισμός έχει ρίζες πιο βαθιές σε σχέση με την Ελλάδα. Θα ξεχάσουμε τι συνέβη στις ΗΠΑ, εκεί που το πολιτικό σύστημα λειτουργεί υποτίθεται ανοιχτά στις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις, με το σκάνδαλο Enron; Θα ξεχάσουμε τι συνέβη με τη Hulibarton, εταιρία συνδεδεμένη με τον αντιπρόεδρο Τσένι και τον υπουργό Ράμσφελντ, που πήρε όλες τις δουλειές στο Ιράκ; Αλλά κι αν περάσουμε τον Ατλαντικό κι έρθουμε στη «γηραιά ήπειρο», όπου το πολιτικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά, θα ξεχάσουμε τους πρώην πρωθυπουργούς Αντρεότι και Κράξι στην Ιταλία, που πιάστηκαν να λαδώνονται σαν κοινοί απατεώνες; Θα ξεχάσουμε τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Πιέρ Μπερεγκοβουά, που τίναξε τα μυαλά του στον αέρα, όταν αποκαλύφτηκε ότι χρηματιζόταν; Θα ξεχάσουμε το σκάνδαλο Ζακ Σαντέρ στην ΕΕ, που οδήγησε ολόκληρη την Κομισιόν σε παραίτηση και βύθισε για ένα διάστημα σε κρίση τους ευρωενωσίτικους μηχανισμούς; Θα ξεχάσουμε το σκάνδαλο Σιράκ στη Γαλλία, όταν ο πρώην πρόεδρος ήταν δήμαρχος του Παρισιού και ετοίμαζε την έφοδό του στα Ηλύσια Πεδία, που κατέληξε σε βαρύτατες κατηγορίες σε δυο στενούς του συνεργάτες, τους οποίους ο ίδιος απάλλαξε με ειδική πράξη όταν έγινε πρόεδρος;

Ολα τα παραπάνω παραδείγματα παρατίθενται από μνήμης, χωρίς να καταφύγουμε σε έρευνα. Γιατί νομίζουμε πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά ουσίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες με μακρά κοινοβουλευτική ιστορία. Διαφορές υπάρχουν μόνο στη μορφή με την οποία εκδηλώνεται η λεγόμενη διαπλοκή. Με πιο χοντρή διαφορά αυτή ανάμεσα στην πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ και σ’ αυτή στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί είναι πρακτικοί άνθρωποι. Ετσι, έχουν καταργήσει τα όρια ανάμεσα στην πολιτική και το επιχειρείν. Οι πολιτικοί είναι πρώην στελέχη επιχειρήσεων, στις οποίες επιστρέφουν όταν κλείσουν την πολιτική τους καριέρα. Μόνιμοι είναι μόνο οι γραφειοκράτες του κρατικού μηχανισμού. Στις ΗΠΑ δεν ασκείται πολιτική μαζών. Εκεί κυριαρχεί το «λόμπινγκ». Γι’ αυτό και πολλές φορές εμείς οι Ευρωπαίοι παραξενευόμαστε ή δε μπορούμε να κατανοήσουμε κάποιες εξελίξεις.

Αντίθετα, στην Ευρώπη ασκείται πολιτική μαζών. Τα αστικά κόμματα οργανώνουν τις κοινωνικές συμμαχίες της αστικής τάξης. Εξ ορισμού, λοιπόν, υπάρχει μια σχετική αυτονομία της πολιτικής από την οικονομία. Για να μπορεί η πολιτική να εμφανίζεται ως υπεράνω τάξεων και να συσπειρώνει ευρύτατες εργαζόμενες μάζες, θα πρέπει να μην έχει εμφανείς σχέσεις με την οικονομία, με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Ομως, οι αστοί πολιτικοί, ως διαχειριστές του συστήματος, δε μπορεί να αμείβονται ως καλοπληρωμένοι έστω εργαζόμενοι. Επιτελούν μια σημαντικότατη λειτουργία του συστήματος και γι’ αυτό τους αναλογεί ένα κομμάτι της υπεραξίας που συσσωρεύεται με τη μορφή κέρδους. Αυτό το κομμάτι πρέπει να το πάρουν αφανώς, γιατί εμφανώς έχουν μόνο έναν πολύ καλό μισθό και μια σειρά προνόμια. Από την άλλη, η ίδια η πολιτική λειτουργία απαιτεί δαπάνες. Δαπάνες  για τα αστικά κόμματα, δαπάνες για τους πολιτικούς που επιδιώκουν την εκλογή τους. Τα μεν κόμματα δε μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές τις δαπάνες από τους οπαδούς τους, οι δε πολιτικοί δε σκοπεύουν να τις βάλουν από την προσωπική τους περιουσία. Θα ψάξουν για χρήμα εκεί που υπάρχει, δηλαδή στους καπιταλιστές και τις επιχειρήσεις τους. Πώς θα γίνει αυτό; Στη ζούλα, φυσικά. Ας σημειωθεί πως και στις ΗΠΑ, που αυτό γίνεται ανοιχτά, υπάρχουν και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις, διότι στις φανερές μπαίνουν κάποια όρια.

Πέρα από την ανάγκη των αστικών κομμάτων να κατακτήσουν την πολιτική ηγεμονία και τις ανάγκες των πολιτικών τους να ζήσουν ως αστοί, υπάρχουν οι ανάγκες των ίδιων των επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός δεν είναι το βασίλειο της ηθικής και του ευ αγωνίζεσθαι. Ο ανταγωνισμός είναι μια συνεχής ανελέητη σύγκρουση, με νόμιμα και παράνομα μέσα. Kι ένα απ’ αυτά τα μέσα είναι το «λόμπινγκ». Αν στις ΗΠΑ γίνεται με νόμιμα και παράνομα μέσα, στην Ευρώπη γίνεται αποκλειστικά με παράνομα. Κάθε εταιρία προσπαθεί να φτιάξει το δικό της «λόμπι», το οποίο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι διακομματικό. Αλίμονο αν οι καπιταλιστές εξαρτούσαν τις δουλειές τους από τον πολιτικό κύκλο της εναλλαγής των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι εξαιρετικά απλά στη βάση τους. Η μορφή που έχει το πολιτικό σύστημα καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους ένα μέρος της υπεραξίας που αρπάζεται από την εργατική τάξη διανέμεται στα αστικά κόμματα (για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους) και στους πολιτικούς (για να εξασφαλίζουν μια άνετη αστική ζωή).
Η πολιτική ιστορία, βέβαια, έχει να επιδείξει και περιπτώσεις αστών πολιτικών που υπήρξαν λιτοί στην προσωπική τους ζωή. Το είδος είναι πλέον εν πλήρη ανεπαρκεία (στην εποχή της βαρβαρότητας βασιλεύει και η πολιτική εξαχρείωση), όμως υπήρξαν και μερικές τέτοιες εξαιρέσεις, τις οποίες η αστική πολιτική προσπαθεί να μετατρέψει σε κανόνα, γιατί τη διευκολύνουν στην προπαγάνδα και στην πολιτική διαχείριση των μαζών. Τι αποδεικνύουν αυτές οι εξαιρέσεις; Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο εκτός του ότι η πολιτική διαχείριση ενός βάρβαρου, ανήθικου, εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος μπορεί να γίνει, κατ’ εξαίρεση, και από πολιτικούς που δε λαδώνονται και δε ζουν προκλητική αστική ζωή. Είναι μήπως αυτοί πρότυπα ηθικότητας και εντιμότητας; Πόσο ηθικό και έντιμο είναι να στηρίζεις την καπιταλιστική  εκμετάλλευση, να θεσπίζεις νόμους σε βάρος του λαού, να κλείνεις τα μάτια σε όσα γίνονται γύρω σου; Η ηθική και η εντιμότητα πολύ περισσότερο από προσωπικές αρετές είναι έννοιες κοινωνικά και πολιτικά προσδιορισμένες.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

11 Αυγ 2026, 10:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

11 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

10 Αυγ 2026, 19:53
Κόντρες

Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή

10 Αυγ 2026, 19:35
Διεθνή

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

10 Αυγ 2026, 08:52
Πολιτική

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

10 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου

10 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
Καταστολή

Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»

9 Αυγ 2026, 12:30
Πολιτική

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

9 Αυγ 2026, 11:47
Διεθνή

Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ

το άνοιγμα της στρατηγικής θαλάσσιας οδού εξακολουθεί να υπόκειται σε άλλους όρους

9 Αυγ 2026, 09:17
Διεθνή

«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»

Σκληρή ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

9 Αυγ 2026, 05:52
Πολιτισμός

Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του γεγονότος απευθείας από το πεδίο

9 Αυγ 2026, 05:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

9 Αυγ 2026, 00:01
Υγεία

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

8 Αυγ 2026, 18:49
Αγροτικά

Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας

8 Αυγ 2026, 10:21
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

8 Αυγ 2026, 09:50
Διεθνή

Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο

8 Αυγ 2026, 09:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

8 Αυγ 2026, 05:27
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Αυγ 2026, 00:19
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

Τσαντ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).
1965: 34 νεκροί σε ρατσιστικές ταραχές στο Λος Αντζελες.
1973: Εξι καταδίκες βομβιστών της ΕΑΝ.
1976: Στο Κέιπ Τάουν σκοτώνονται δεκαεπτά μαύροι και τραυματίζονται πενήντα σε καταστολή εξέγερσης από την αστυνομία.
1981: Ο Νικήτας Βενιζέλος επανιδρύει το Κόμμα Φιλελευθέρων.
1987: Βόμβα στο Καβούρι με στόχο Αμερικανούς, δέκα τραυματίες.
1990: Ποινή τριάμισι ετών στον Νίκο Αθανασόπουλο για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
1996: Τουρκοκύπριοι και τούρκοι «Γκρίζοι λύκοι» ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo