Θέλεις να κάνεις καριέρα στα αστικά σαλόνια; Θα παίξεις το παιχνίδι μέχρι το τέλος. Θα φτάσεις στον πάτο του εξευτελισμού, για να έχεις την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορείς εσύ να εξευτελίζεις άλλους.
Δεν ξέρουμε πόσο το έχει συνειδητοποιήσει αυτό ο επίκουρος Γκίκας και δε μας ενδιαφέρει κιόλας. Ενδεχομένως να θεωρεί ότι προσφέρει κοινωνική υπηρεσία υπηρετώντας με ζήλο την κυβερνητική πολιτική. Καμιά φορά, το καλύτερο αναλγητικό για κάποιες ενοχές είναι να πείθεις τον εαυτό σου ότι κάνεις το σωστό. Ακόμα κι εκείνες τις πολύ βραδινές ώρες που ο καθένας βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό του.
Ας τ’ αφήσουμε, όμως, αυτά τα ψυχαναλυτικά (ή τα εγκληματολογικά, αν μιλάμε για τη διερεύνηση του δόλου) και ας επικεντρωθούμε στην πολιτική διάσταση, η οποία είναι μια κατ’ εξοχήν πρακτική υπόθεση, που κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, λοιπόν, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε για δεύτερη φορά στα rapid tests που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε από τις ΗΠΑ, πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξακολουθούν να μη δείχνουν εμπιστοσύνη σ’ αυτά. Είπε στην «ενημέρωση» στις 15 Σεπτέμβρη:
«Σχετικά με τα αντιγονικά τεστ, να αναφέρω ότι ήδη χρησιμοποιούνται στη Λέσβο. Τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα θετικά επιβεβαιώνονται με επιτυχία από τα μοριακά, σύμφωνα με στοιχεία που μας έχει δώσει ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς, δείχνουν πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Μαγιορκίνης, τα θετικά αποτελέσματα στο Καρά Τεπέ της Λέσβου ήταν λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Πότε, αλήθεια, πρόλαβαν να τα επιβεβαιώσουν και με μοριακά τεστ; Αλλά και αν τα επιβεβαίωσαν, τι σημασία έχει;
Οπως αποκαλύψαμε, η ίδια η αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που αδειοδότησε τα συγκεκριμένα τεστ μόλις στις 26 του περασμένου Αυγούστου, συστήνει να επιβεβαιώνονται τα αρνητικά και όχι τα θετικά τεστ: «τα αρνητικά αποτελέσματα από ένα τεστ αντιγόνου θα πρέπει να επιβεβαιώνονται με ένα μοριακό τεστ». Αυτό έχει τη λογική του. «Σιδερένια» μάλιστα. Η αξιοπιστία ενός τεστ κρίνεται από το ποσοστό αποτυχίας στη διάγνωση. Πώς θα βρεις το ποσοστό αποτυχίας; Οταν πάρεις τα αρνητικά, τα ελέγξεις μοριακά με PCR και διαπιστώσεις πόσα ήταν ψευδώς αρνητικά, δηλαδή θετικά. Ενα προηγούμενο rapid test της ίδιας εταιρίας, το Abbott ID Now, βγήκε άχρηστο, όταν το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημοσίευσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία «έχανε» το 30% έως 50% των κρουσμάτων!
Είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα ξέρει πολύ καλά ο Μαγιορκίνης. Διάολε, λοιμωξιολόγος είναι. Επιλέγει όμως, απολύτως συνειδητά, να παίξει το πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης. Είναι το τίμημα για την προσωπική του καριέρα.
Αμ’ το άλλο; Τα rapid tests που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δείχνουν πολλά υποσχόμενα» και «δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας». Προσέξατε την απροσδιοριστία; «Πολλά υποσχόμενα», «δείχνουν», «σύντομα». Δηλαδή, δεν πήραν δοκιμασμένα τεστ, αλλά τεστ προς δοκιμασία! Και πώς τα δοκιμάζουν; Ετσι που να τα βγάλουν σωστά! Επιβεβαιώνοντας τα θετικά και όχι -όπως επιβάλλεται- τα αρνητικά δείγματα! Μ’ άλλα λόγια, λειτουργούν ως διαφημιστικός μηχανισμός του αμερικάνικου μονοπώλιου. Για την κυβέρνηση το καταλαβαίνουμε: έχει «υποχρεώσεις» στις ΗΠΑ, ο πρέσβης πιέζει, έχει και την ανάγκη να δείξει ότι κάνει μαζικό τέστινγκ, οπότε τα «τεστ των 5 δολαρίων» της έρχονται «κουτί». Ο Μαγιορκίνης, όμως, γιατί παίζει σ’ αυτό το παιχνίδι; Η υπόλοιπη επιτροπή συμφωνεί; Τι λέει ο Τσιόδρας, που τον περασμένο Μάη έλεγε ότι τα γρήγορα τεστ δεν είναι αξιόπιστα και αντενδείκνυνται για διάγνωση;
ΥΓ. Ο Τσιόδρας την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από την «ενημέρωση», αφήνοντας στη θέση του τον αναπληρωματικό του Μαγιορκίνη. Κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο φήμες ότι έχει αντιρρήσεις για την ακολουθούμενη πολιτική. Δεν ξέρουμε αν έχουν βάση (δηλαδή αν προέρχονται από τον ίδιο), όμως είμαστε σίγουροι ότι αν χρειαστεί θα τον δούμε και πάλι. Εχει αναλάβει υποχρεώσεις και ξέρει πως οι καριέρες έχουν και απαιτήσεις. Το βέβαιο είναι ότι τώρα, στα δύσκολα, άφησε τον junior να εκτεθεί, τοποθετώντας τον εαυτό του στο απυρόβλητο.
Π.Γ.