♦ Κυκλώματα
Εμείς κάποιους υπαινιγμούς κάναμε στο προηγούμενο φύλλο, αλλά ο αστικός τύπος μας ξεπέρασε. Δημοσιεύματα στις μεγαλύτερες εφημερίδες συνδέουν ευθέως τον «πόλεμο των Μανιατών» στον Πειραιά με κυκλώματα της νύχτας, προστασίας σε μαγαζιά, λαθρεμπορίου κ.λπ. Γράφουν μάλιστα ανοιχτά, επικαλούμενα τον ίδιο τον υφυπουργό Αμυνας, ότι η βομβιστική επίθεση εναντίον του οφειλόταν σε τέτοια κυκλώματα. Και το σταματούν εκεί. Η σιωπή του Μιχαλολιάκου έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά τα δημοσιεύματα.
Να ρωτήσουμε, λοιπόν, εμείς. Τί σχέση έχουν οι βουλευτές και πολιτευτές με τα μαφιόζικα κυκλώματα; Γιατί δεν αντιδρούν μετά από τέτοιους υπαινιγμούς; Γιατί τόσα χρόνια άφηναν να εννοηθεί ότι η βόμβα κατά Μιχαλολιάκου ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια, ενώ η πιάτσα βοούσε; Τί λέει επ’ αυτού η αρμόδια Αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική και το αρμόδιο υπουργείο; Γιατί δεν μιλάει ο Μιχαλολιάκος, ενώ ευθέως αναμιγνύεται το όνομά του;
Να συνεχίσουμε τα ερωτήματα; Μάλλον δεν χρειάζεται. Είμαστε σίγουροι ότι… το πιάσατε το υπονοούμενο.
♦ Ποιος είναι;
Ο Γ. Ιατρίδης κατέθεσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ι. Σίδερη, ότι για να αποφυλακιστεί παρενέβη ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, στον οποίο έφτασε ο πατέρας του μέσω του κοινού τους φίλου καθηγητή Γ. Κουμάντου. Η σύζυγος του Ιατρίδη Μ. Πρέσλαρ κατέθεσε στον ίδιο δικαστή, ότι ο σύζυγός της αποφυλακίστηκε ύστερα από επικοινωνία πολιτικού προσώπου με τον Καλούση. Το όνομα του πολιτικού προσώπου δεν το γνωρίζει, όμως το γνωρίζει ο σύζυγός της. Η ίδια γνωρίζει επίσης, ότι σ’ αυτό το πρόσωπο έφτασε ο πεθερός της, που ήταν γιατρός παθολόγος, μέσω κάποιου πελάτη του. Ο τέως υπουργός Σταθόπουλος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του. Ο καθηγητής Κουμάντος δηλώνει ότι γιατρός του ήταν ο πατέρας του Ιατρίδη, όμως δεν του ζήτησε καμιά παρέμβαση.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Τα συμπεράσματα για τα πρόσωπα μπορείτε να τα βγάλετε μόνοι σας. Εμείς περιοριζόμαστε στα συμπεράσματα για τις καταστάσεις. Ο Ιατρίδης βγήκε ύστερα από παρέμβαση στον Καλούση, χωρίς να δώσει τα 50 εκατομμύρια. Τουλάχιστον ένας δικηγόρος του (Κούγιας) γνώριζε από τότε για το ρόλο που έπαιζε ο Καλούσης. Αν δεν είναι ο Σταθόπουλος, ποιος είναι αυτός που παρενέβη και ανάγκασε τον Καλούση να κάνει τη δουλειά τζάμπα; Και γιατί αυτό το πολιτικό πρόσωπο δεν έκανε τίποτα για να αποκαλυφθεί ο ρόλος του Καλούση;
♦ Τώρα το θυμήθηκε;
Ξέρετε τί είναι πιο εξοργιστικό στην περίπτωση του πρώην υπουργού Μ. Σταθόπουλου; Που για να υπερασπιστεί τον εαυτό του θυμάται διάφορες αρχές του δικαίου, όπως το τεκμήριο αθωότητας και το «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Αρχές το τσαλαπάτημα των οποίων ο ίδιος θέσπισε, εισηγούμενος τον τρομονόμο. Είναι τέτοια η αγωνία του που σε τηλεοπτικό πάνελ έλεγε πως ό,τι ισχυρίζεται για τον ίδιο ο Ιατρίδης δεν μετράει, γιατί είναι κατηγορούμενος. Ξέχασε άραγε ότι ο Ιατρίδης στην υπόθεση Καλούση δεν είναι κατηγορούμενος αλλά μάρτυρας; Οχι, βέβαια. Απλά, έριξε άδεια να πιάσει γεμάτα. Τον διόρθωσε ευγενικά ο Κούγιας και αναγκάστηκε να τα μαζέψει. Ομως, ο Σταθόπουλος είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για τον συγκεκριμένο κανόνα του δικαίου, γιατί με τον τρομονόμο εισήγαγε τη ρουφιανιά και τη συνεργασία για ενοχοποίηση συγκατηγορούμενων ως βασική αρχή του νέου, «αντιτρομοκρατικού», δικαίου. Με καταθέσεις συγκατηγορούμενων, που μετατράπηκαν σε μάρτυρες, διεκπεραιώθηκε και η δίκη για την υπόθεση 17Ν και η δίκη για την υπόθεση ΕΛΑ (στη δεύτερη, μάλιστα, η περιβόητη Κυριακίδου δεν έγινε ποτέ κατηγορούμενη, για να μπορεί ανενόχλητη να καταθέτει ως μάρτυρας).
♦ Παραπλάνηση!
Προφυλακτικά με γεύση φράουλας, που συνοδεύονταν από το διαφημιστικό σλόγκαν «Οι κόκκινοι το κάνουν καλύτερα!» μοίραζαν στο περίπτερό τους οι εκπρόσωποι του «Αριστερού Κόμματος» της Γερμανίας, που έπαιρναν μέρος στο συνέδριο του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στο Πάντειο. Μοντέρνα πράγματα, θα πείτε, όμως οι «ροζ» της Γερμανίας πρέπει να κατηγορηθούν για παραπλανητική διαφήμιση. Αν δεν υπήρχε η… γεύση φράουλας, με λίγη προσπάθεια θα μπορούσαμε να δείξουμε κατανόηση για το σύνθημα. Από τη στιγμή, όμως, που υπήρχε η… γεύση, το μόνο ταιριαστό σύνθημα θα ήταν κάτι σαν το «Οι κόκκινες το προτιμούν με γεύση φράουλας». Θα μας πείτε, ίσως, ότι θα είχαν πρόβλημα με τις φεμινίστριες. Τί να κάνουμε, όμως, ας μην τα έβγαζαν με… γεύση.
♦ Τί έφαγαν;
Ερώτηση… κακεντρεχούς κοντρίτη: Αραγε, στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του Περισσού για τη νεολαία, οι σύνεδροι έφαγαν σε όλα τα γεύματα κοτόπουλο και γαλοπούλα, για να δείξουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη του κόμματος στην ελληνική πτηνοτροφία;
Αλλος κακεντρεχής κοντρίτης κριτικάρισε την εφημερίδα για μονομέρεια. Γράψατε -είπε- για τον Κακλαμάνη και τον Ερντογάν, που έτρωγαν κοτόπουλο μπροστά στις κάμερες, για να δείξουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, και ξεχάσατε την ηγεσία του ΚΚΣΕ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, που έβγαιναν και έτρωγαν φράουλες και λαχανικά μπροστά στις κάμερες, για να δείξουν ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Θυμηθείτε -μας προέτρεψε- τα σχετικά καθησυχαστικά ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» και τις προτροπές προς όλους τους Ελληνες να τρώνε άφοβα τα πάντα.
Κάνουμε την αυτοκριτική μας, σύντροφε.
♦ Αποπροσανατολισμός
Θα τρελαθούμε εντελώς. Ο Αλογοσκούφης διαρρέει τις βασικές αρχές του νομοσχέδιου για τις ΔΕΚΟ, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων σ’ αυτές και στον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΚΟ (κατάργηση κάθε κοινωνικού κριτήριου) και στα ΜΜΕ κυριαρχεί το παραπολιτικό κουτσομπολιό για τον καυγά Λιάπη-Αλογοσκούφη και την κατευναστική παρέμβαση του μεγάρου Μαξίμου. Δε λέμε, να ασχοληθούν και με την παραπολιτική πτυχή της υπόθεσης, όχι, όμως, αυτή να γίνει η κύρια και να καλύψει την πολιτική πλευρά. Ομως, γιατί να απορούμε. Οι αστικές φυλλάδες (κάθε χρώματος) δεν ήταν που καλούσαν τον Καραμανλή να επιχειρήσει «φυγή προς τα μπρος» μέσω ενός «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων»;
♦ Θύμησες
Περισσεύουν απ’ όλες τις κατευθύνσεις οι έπαινοι για τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ιωάννη Σίδερη, που κάνει τις ανακρίσεις για το δικαστικό-παραδικαστικό κύκλωμα. Εντιμο τον ανεβάζουν, ακέραιο τον κατεβάζουν. Εμείς, λοιπόν, θυμηθήκαμε τον κ. Σίδερη ως αναπληρωτή δικαστή του έκτακτου τρομοδικείου που στήθηκε για να δικάσει την υπόθεση 17Ν. Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε τις απόψεις του. Είχε αποφασίσει πριν ακόμα ξεκινήσει η δίκη. Πώς; Με βάση τη δικογραφία που είχαν ετοιμάσει οι Διώτης-Σύρος. Δεν ψήφιζε, βέβαια, και η συμμετοχή του στη δίκη δεν ήταν μεγάλη. Απλά, φρόντιζε να δείχνει περιφρόνηση στους μάρτυρες υπεράσπισης, ειδικά εκείνους που άρθρωναν πολιτικό λόγο. Και πέρασε στην ιστορία της δίκης, με μια παρέμβασή του στις 30.7.2003, στη διάρκεια της απολογίας του Χριστόδουλου Ξηρού. Ιδού η σχετική περικοπή:
Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι τόσα στοιχεία που σας είπα, είναι καλύτερη νομίζετε η θέση σας αυτή της αρνήσεως των πάντων; Ευθέως σας ερωτώ.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είναι θέση μου η άρνηση των πάντων. Είναι γεγονός.
Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γι’ αυτό λέω, είναι το καλύτερο; Δηλαδή δεν έχετε καμία συμμετοχή σε καμία πράξη, αρνείστε όσα σας λένε οι πάντες και να αναλαμβάνετε τον κίνδυνο να έχετε ευθύνες και μερικοί άλλοι να απολαμβάνουν τις βίλες τους κι εσείς δηλώσατε ότι δεν έχετε μία δραχμή και το πιστεύω.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Αληθές είναι.
Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το πιστεύω γι’ αυτό σας το λέω. Δεν αναφέρομαι σε κατηγορουμένους. Αναφέρομαι εκτός της αιθούσης.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν κατάλαβα το νόημα της παρατήρησής σας.
Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σηκώνετε σταυρό αυτή την στιγμή για μένα.
Σχολιάζαμε τότε στην «Κ»: «O αναπληρωτής δικαστής I. Σίδερης είναι ο πιο σιωπηλός από όσους κάθονται στην έδρα. Mε έκπληξή μας, λοιπόν, τον ακούσαμε να απευθύνεται στον Xριστόδουλο Ξηρό, την ώρα της απολογίας του, και να του λέει πως αυτός σηκώνει ένα σταυρό μαρτυρίου, για να καλύψει άλλους που πέρασαν από αυτή την αίθουσα, οι οποίοι θα απολαμβάνουν τις βίλες τους ενώ αυτός θα βρίσκεται στη φυλακή. Eσπευσε μάλιστα να διευκρινήσει πως δεν αναφέρεται σε κανέναν από τους κατηγορούμενους.
Oνομα δεν είπε, βέβαια, ο κ. Σίδερης, όμως στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη δίκη και οι οποίοι αμέσως κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, μια “φωτογραφία” σχηματίστηκε. Eνα όνομα: Σκαρπαλέζος. Aυτόν φωτογράφιζαν το καλοκαίρι τα παπαγαλάκια της “αντιτρομοκρατίας” ως τον “καθηγητή με τη βίλα”, που ήταν ιδρυτικό μέλος και ινστρούκτορας της 17N. Σε αυτή την άποψη, άραγε, προσχώρησε ο δικαστής; O ίδιος έχει υποχρέωση να εξηγήσει σε ποιον αναφέρθηκε και τί ακριβώς εννοούσε».
Ο κ. Σίδερης ουδέποτε έδωσε εξηγήσεις. Κι εμείς θυμηθήκαμε το περιστατικό, έτσι για να βάλουμε μερικές πινελιές πραγματικού χρώματος στο πορτρέτο που του φιλοτεχνούν διάφοροι κόλακες, κολαούζοι και… έχοντες συμφέρον.