His master’s voice
O Στουρνάρας σιωπά και οι συριζαίοι του τη λένε: «Τι έχεις να μας πεις για την προληπτική γραμμή πίστωσης;». Παππάς και Πολάκης στα φόρτε τους. Βέβαια, επί της ουσίας, «προληπτική γραμμή» και «μαξιλάρι ρευστότητας» δε διαφέρουν σε τίποτα. Αυτά όμως είναι πραγματικά «ψιλά γράμματα» για τον πολύ τον κόσμο και η συριζαίικη προπαγάνδα εκμεταλλεύεται την άγνοια περί τα οικονομικά με γκεμπελίστικο τρόπο: «Παρά τις προσπάθειες του Στουρνάρα, οι εταίροι δεν ζήτησαν προληπτική γραμμή πίστωσης και μας έδωσαν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια»!
Οσο για τον Στουρνάρα, προς το παρόν σιωπά, αν και έχουμε την υποψία ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει κι αυτά που θα πει δε θ’ αρέσουν στους συριζαίους. Αυτός έκανε με συνέπεια τη δουλειά του σαν καλός υπάλληλος του Ντράγκι. Με την πίεση που ασκούσε για την «προληπτική γραμμή πίστωσης» βοήθησε να φτάσουν τα πράγματα εκεί που ήθελαν οι ιμπεριαλιστές δανειστές. Βοήθησε στο να φτάσουν οι Τσιπροτσακαλώτοι εντελώς αφοπλισμένοι στην «τελική διαπραγμάτευση». Τώρα, δε θέλει να χαλάσει την προπαγάνδα του «success story», γιατί αυτή δεν είναι μόνο προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών (για τους δικούς τους λόγους).
Αδίστακτοι ψεύτες
Με το γνωστό μπλαζέ ύφος του και το στιλ «ό,τι σας λέω δε σηκώνει αμφισβήτηση», έλεγε ο Σταθάκης σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Να εξηγήσω τι είναι η αυξημένη εποπτεία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δύο κατηγορίες: απλή και αυξημένη εποπτεία. Οι χώρες που ήδη ολοκλήρωσαν προγράμματα έχουν την απλή εποπτεία που αφορά σε εξαμηνιαίες εκθέσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εποπτεία θα είναι αυξημένη και θα είναι ανά τρίμηνο. Είναι διαφορετικό να πάρεις 10 δισ. ευρώ δάνειο όπως η Κύπρος, 80 δισ. όπως η Ιρλανδία κι άλλο 250 δισ. ευρώ». Οταν τον ρώτησαν αν από τις τριμηναίες εκθέσεις είναι δυνατό να προκύψουν νέα μέτρα, απάντησε: «Οχι. Οι τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες εκθέσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως ήταν στο μνημονιακό καθεστώς. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, επέλεξε να κάνει τις αυξήσεις των μισθών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη».
Ας δούμε τι γράφει γι' αυτό το θέμα η απόφαση του Eurogroup (που την έχει υπογράψει και η Ελλάδα, διά χειρός Τσακαλώτου): «Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόθεση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας στις επόμενες εβδομάδες και επίσης την στήριξη των ελληνικών αρχών γι' αυτή την προσέγγιση. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις για την ενισχυμένη εποπτεία θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των μετά το πρόγραμμα δεσμεύσεων πολιτικής και θα λειτουργήσουν ως η βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup στην επιστροφή των ποσών των SMP-ANFA και την ακύρωση του περιθωρίου του step-up επιτοκίου του EFSF».
Τα πράγματα είναι καθαρά. Δεν πρόκειται για τυπικές, μη δεσμευτικές εκθέσεις, αλλά για εκθέσεις που θα διαπιστώνουν αν πληρούνται οι όροι για να καταργηθεί το κυμαινόμενο επιτόκιο στο δάνειο επαναγοράς χρέους του δεύτερου Μνημόνιου και να συνεχίσουν να επιστρέφονται τα κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών (σε εξαμηνιαίες δόσεις από το 2018 μέχρι το 2022). Η επιτήρηση, λοιπόν, έχει αυστηρούς όρους και επομένως είναι δεσμευτική. Το αναφέρει ρητά η απόφαση του Eurogroup: «Τα δύο μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω υπόκεινται στην τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων και της παρακολούθησης, όπως περιγράφεται παρακάτω».
Οι όροι δεν αφορούν μόνο την περίοδο μέχρι και το 2022, που υπάρχει Μνημόνιο με την τυπική έννοια του όρου, αλλά και τη μετέπειτα περίοδο. Για παράδειγμα, το 2032, που θα χρειαστεί να γίνει νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αυτή θα εξεταστεί «με την προϋπόθεση ότι τηρείται το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, εάν χρειάζονται».
Καμενιές
Στο τσακίρ κέφι ο Καμμένος στο Ζάππειο, έδιωξε και το ΔΝΤ, μιλώντας στη… δική του γλώσσα: «Εξι χρόνια πριν, ένα κίνημα πολιτών ενώθηκε κάτω από έναν και μόνο σκοπό: Να επανακτήσει η πατρίδα μας την εθνική της κυριαρχία και αξιοπρέπεια, απελευθερώνοντας την χώρα από τα δεσμά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (…) Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για όλο το έθνος των Ελλήνων, γιατί η πατρίδα μας έσπασε αυτά τα δεσμά. Και τα έσπασε χωρίς να χυθεί αίμα μεταξύ του λαού της, όπως έγινε στις περισσότερες περιπτώσεις που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέλαβε τη διοίκηση μιας χώρας».
Τι αναφέρει η απόφαση του Euro-group, για την οποία γιόρταζαν στο Ζάππειο; «Συμμετοχή του ΔΝΤ: Η διοίκηση του ΔΝΤ χαιρέτισε την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη-μέλη. Αν και δεν μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί η Stand-By Arrangement (SBA) του Ταμείου, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ψιλά γράμματα για έναν Καμμένο. Ισως γι’ αυτό ο Τσακαλώτος δεν πήρε μέρος στη φιέστα και ο Τσίπρας τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι ήταν κουρασμένος και ζήτησε άδεια. Πού να φτουρήσει, με τα ανεκδιήγητα ελληνικά του, μπροστά σ’ έναν τυφώνα της πολιτικής και της ευγλωττίας όπως ο Καμμένος;
Τα καλά παιδιά
«Εχουν ακουστεί κάποιες ανησυχίες από πλευράς των αγορών, από πλευράς ορισμένων Κοινοβουλίων χωρών της Ευρώπης αναφορικά με πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο μετά από την επίσκεψή μου στην Αθήνα αυτές τις μέρες, είδα και διαπίστωσα για άλλη μια φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης ότι δε θα κάνει πίσω και δεν έχω κάποια ένδειξη για το αντίθετο. Νιώθω ότι έχω διαβεβαίωση γι’ αυτό το πράγμα. Γνωρίζω όμως από τις αγορές ότι επίσης μας παρακολουθούν, άρα τώρα νιώθω καθησυχασμένος».
Λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιούνη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέφτηκε την Αθήνα με αποστολή να κάνει «ρεκλάμα» στους συριζαίους. Μπροστά στον Τσίπρα μίλησε για «success story» και μπροστά στον Τσακαλώτο είπε -μεταξύ άλλων- αυτά που παραθέτουμε παραπάνω. Τρεις φορές επανέλαβε, με διαφορετικά κάθε φορά λόγια, ότι είναι πεπεισμένος για την προσήλωση και τη δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα στις μνημονιακές και μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις. Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, ο Χουλιαράκης και οι άλλοι ευρωπαίοι είναι πια τα «καλά παιδιά» του ιμπεριαλιστικού ευρωσυστήματος.
Η επισήμανση
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δημοσιεύτηκε δυο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ρέγκλινγκ δεν παραλείπει να κάνει την εξής επισήμανση: «Τέσσερις, από τις πέντε, χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα success stories. Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτή την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο». Ας συνδυαστεί αυτό με τη βεβαιότητα για τη δέσμευση και τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, που εξέφρασε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσακαλώτο.
Mε τον παρά του…
Η «Ενωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος» (;) τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη «για τη συμβολή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον δήμο Πειραιά», στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στις τοπικές κοινωνίας», που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Κανονικό «πακέτο», δηλαδή: Μαρινάκης, εφοπλισμός, τοπική διοίκηση. Ο τιμώμενος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι «χρέος όλων η προσφορά στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας» (τι πρωτότυπο!), ο «δήμαρχος» Πειραιά Μώραλης αναφέρθηκε στη «σημαντική και ορατή (σ.σ. προπαντός αυτό!) συνεισφορά» του Μαρινάκη, η δήμαρχος Μάνδρας είπε πως ο Μαρινάκης επισκέφτηκε την πόλη της από την πρώτη στιγμή μετά τη θεομηνία και πως «ακόμη και τώρα, επτά μήνες μετά, είναι δίπλα μας», ενώ από το βήμα των «αινούντων αυτόν εν χορδαίς και οργάνοις» πέρασαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Κορκίδης και η Ειρήνη Νταϊφά, υπό διπλή ιδιότητα: δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού δήμου Πειραιά και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.
Παπάρες
Οταν πλέον δεν εκπροσωπείς τίποτα, πρέπει να δίνεις «κάτι» στα κανάλια για να σε «παίζουν». Αυτό το έχει εμπεδώσει ο Δ. Καμμένος, που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε το «διαφορετικό» στους ΑΝΕΛ, αλλά πλέον είναι μόνο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που ζει με την αγωνία πότε θα τον φωνάξει ο Κούλης στη ΝΔ. Ετσι, εξασφάλισε μια ακόμα τηλεοπτική παρουσία στον ΣΚΑΙ για να πετάξει τη «βόμβα»: «Η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια». Και γιατί ο Τσίπρας να μην κυρώσει τη συμφωνία; Για να βρεθεί έκθετος έναντι όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τον επαινούν για το «ρεαλισμό» και την «υπευθυνότητά» του; Για να κάνει αβάντα στον Πάνο Καμμένο, μπας και καταφέρει να σώσει την παρτίδα, ενώ αυτός (ο Τσίπρας) θα εισπράξει το πολιτικό κόστος; Τόσος χαμός έχει γίνει με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυρώσει τη συμφωνία χωρίς τους ΑΝΕΛ αλλά με ψήφους από άλλα κόμματα ή μεμονωμένους βουλευτές και ξαφνικά ο Τσίπρας θα δώσει μια και θα αδειάσει την καρδάρα με το γάλα που μάζεψε; Είπαμε, παπάρες για να εξασφαλίζεται εισιτήριο παρουσίας στα τηλεοπτικά πάνελ.
YΓ. Την αντιπροεδρία της Βουλής πήγε να την κάνει «αβαβά», αλλά… είχαν γνώση οι φύλακες. Οι ΑΝΕΛ, συνεπικουρούμενοι από τον Βούτση, του υπενθύμισαν ότι πρέπει να φύγει για να μην… τον φύγουν.
O παπάρας
«Αυτή η κυβέρνηση που έχει περάσει από 40 κύματα κατάφερε να επιβιώσει από πολύ δυσκολότερες στιγμές… Και μιας και βρίσκομαι στη Βρετανία, να πω ότι μια εξαιρετική ταινία ήταν το “Too hard to die”… είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε». Η ταινία (με κάμποσα σίκουελ) είχε τίτλο «Die hard» (και όχι «Too hard to die»). Ηταν αμερικανική (καμιά σχέση με τη Βρετανία). Και βέβαια, δεν ήταν «μια εξαιρετική ταινία», αλλά μια αμερικανιά του αισχίστου είδους, απ' αυτές που ο πρωταγωνιστής τα βάζει μόνος του με καναδυό στρατούς και στο τέλος τους εξολοθρεύει. Προφανώς, τέτοιες ταινίες αρέσουν στον Τσίπρα.