Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»
  • «Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά
  • Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας
  • Σαν σήμερα 11 Μάρτη
  • Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα
  • Κά(ρ)για Κάλλας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Μαρ 2011, 00:00

♦ Χέρι-χέρι (1)

Ολα ήταν καλά σχεδιασμένα. Δυο ογκόλιθοι της αστικής πολιτικής, Πάγκαλος και Καρατζαφέρης, συνομίλησαν από τα έδρανά τους στη Βουλή, με ερωτώντα τον δεύτερο και απαντώντα τον πρώτο (Παρασκευή, 11.3.11). Συνομίλησαν σε πνεύμα εθνικής ενότητας, δεδομένου ότι το θέμα της επίκαιρης ερώτησης ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moοdy’s. Και πάνω στην εθνική συζήτηση, ο Πάγκαλος πέταξε τάχαμου αδιάφορα: «Πώς θα έρθει όμως ο άλλος να ανοίξει μαγαζί στο κέντρο όταν το κέντρο είναι κλειστό πέντε μέρες την εβδομάδα από διαδηλώσεις ολίγων ατόμων οι οποίες αποκλείουν την κυκλοφορία σε όλο το κέντρο;». Αρπαξε στον αέρα την πάσα ο Καρατζαφέρης και απάντησε: «Θα σας καταθέσω τη Δευτέρα πρόταση νόμου να μην κλείνουν οι δρόμοι, παρά μόνο το ένα διάζωμα. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, εφόσον κατανοείτε ότι αυτό βλάπτει σοβαρά την οικονομία της χώρας, ότι θα το υπερψηφίσετε».

Πού να κρατηθεί, όμως, ο Καρατζαφέρης; Πού να περιμένει τη Δευτέρα. Λίγη ώρα αργότερα είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Το ότι αποκάλυψε την προσυνεννόηση με τον Πάγκαλο ούτε που τον απασχόλησε.

♦ Χέρι-χέρι (2)

Δεν είναι, όμως, μόνον ο Καρατζαφέρης με τον Πάγκαλο. Χέρι-χέρι μαζί τους βαδίζει και ο… αριστερός και ευαίσθητος Γ. Καμίνης, που απ’ όταν ανέλαβε το Δήμο Αθηναίων εξελίσσεται σ’ έναν απροκάλυπτο ρατσιστή και αντιδραστικό, που διαγωνίζεται τους ακροδεξιούς σε κατασταλτική μανία.

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Καμίνης τάχθηκε ευθέως υπέρ της νομοθετικής παρέμβασης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, διότι αυτές γίνονται χωρίς… μέτρο. «Εχουμε το Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 11 προβλέπει το δικαίωμα των συναθροίσεων. Είναι απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία αλλά και αυτό πρέπει να ρυθμίζεται και προβλέπει εκτελεστικό νόμο, ο οποίος ουδέποτε έχει ψηφιστεί από τη μεταπολίτευση», είπε ο Καμίνης, θυμίζοντας όλους τους αντιδραστικούς πολιτικούς που από το 1975 και μετά ζητούν περιορισμό των διαδηλώσεων. Ακόμα και η επιχειρηματολογία Καμίνη δεν διαφέρει σε τίποτα απ’ αυτή που ακούμε εδώ και δεκαετίες από τους αντιδραστικούς. Οπως είπε, ο νόμος πρέπει να διασφαλίζει «το δικαίωμα της ελεύ-θερης κίνησης των προσώπων και το δικαίωμα του επιχειρείν».

Ακόμα και ένας πρωτοετής της Νομικής θα μπορούσε να απαντήσει με επιτυχία στο δικολαβισμό του Καμίνη. Ομως, το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά εξόχως πολιτικό. Αν ακόμη δεν έχει βγει νόμος για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των διαδηλώσεων, είναι γιατί το κοινωνικό κίνημα έχει εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή του και καμιά αστική κυβέρνηση δεν τόλμησε να το κάνει. Επανέρχονται τώρα, με τα ίδια γελοία επιχειρήματα (ότι παρεμποδίζεται ο κόσμος να μετακινηθεί και να πάει στα μαγαζιά), όταν λόγω της αφραγκίας το κέντρο της Αθήνας είναι έρημο ακόμα και τις μέρες και ώρες που ο κόσμος συνήθιζε να κάνει τα ψώνια του.

ΥΓ1: Ενόψει των παραπάνω, δεν προκάλεσε καμιά έκπληξη η τοποθέτηση Καμίνη, ότι «οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους».

ΥΓ2: Για να μην ξεχνιόμαστε, θυμίζουμε ότι τον Καμίνη στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΑΡΙ του Κουβέλη, οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η παρέα του Μάνου.

♦ Δείξε μου το φίλο σου

Και ο Οσκαρ Λαφοντέν ήταν καλεσμένος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, που οργάνωσε ο ΣΥΝ στην Αθήνα. Από συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» σταχυολογού-με την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση αν η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη είναι αναγκαία: «Η παρουσία του ΔΝΤ σίγουρα δεν ήταν αναγκαία, αλλά μια συνεργασία μαζί του δεν είναι κακή ιδέα. Με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραιτηθεί της βλαβερής πολιτικής του». Υπόδειγμα οπορτουνιστή που ξέρει να ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην πολιτική δημαγωγία (δεν ήταν αναγκαία η παρουσία του ΔΝΤ) και στην ουσία της πολιτικής που πρεσβεύ-ει (δεν είναι κακή ιδέα η συνεργασία με το ΔΝΤ). Τι μένει αν αφαιρέσεις το γυαλιστερό περιτύλιγμα (μπορεί άραγε ν’ αλλάξει πολιτική το ΔΝΤ;): η παραδοχή ότι η έλευση του ΔΝΤ δεν είναι δα και κανένα έγκλημα, φτάνει να τεθούν κάποιοι… όροι.
Με τέτοιους… αριστερούς θ’ αλλάξει την… Ιστορία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

♦ Οι «απαισιόδοξοι»

Μπορεί ο Παπανδρέου, οι υπουργοί του και ο αστικός Τύπος να προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα τεχνητής ευφορίας για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου των Βρυξελλών, ένα κλίμα πίσω από το οποίο κρύβεται η εντατική προετοιμασία των νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, όμως ακόμα και στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο υπάρχουν οι «απαισιόδοξοι». Οπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που προεξόφλησε ότι το «Σύμφωνο για το ευρώ» «δεν προσφέρει καμιά προστιθέμενη αξία» και «θα αποτύχει». Οπως η γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» που μεταφέρει το σκεπτικισμό των οικονομολόγων για το μέλλον του «Συμφώνου για το ευρώ». Σκεπτικισμό που αναφέρεται και στην Ελλάδα, για την οποία αναφέρει ότι θα πάρει μόνο μια σύντομη ανάσα, η οποία θα αναβάλει την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά ενδεχομένως και του χρέους άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Οταν αυτά λέγονται και γράφονται στην Ευρώπη, μάλλον ως συγκρατημένο θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε δημοσίευμα της  Wall Street Journal, που μιλά επίσης για σύντομη ανάσα που δόθηκε στην Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι θα συνεχιστεί «το αντιδημοφιλές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και η δέσμευση για τη μεγαλύτερη πώληση δημόσιας περιουσίας στην ιστορία της χώρας». Η αμερικάνικη εφημερίδα, μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η λαϊκή οργή θα αυξηθεί».

♦Το έγκλημα

Υπό άλλες συνθήκες, αυτό που συνέβη στη Σούδα, όταν δεκάδες μετανάστες από το Μπαγκλαντές πήδησαν στην παγωμένη θάλασσα, προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή στην πατρίδα τους και να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα χαρακτηριζόταν έγκλημα. Στη σημερινή Ελλάδα, όμως, το θέμα ξεκρεμάστηκε από τα μανταλάκια μετά από μια μέρα. Εκφράστηκε η λύπη για τους 3 νεκρούς, ενώ για τους 11 αγνοούμενους εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι κατάφεραν να βγουν στη στεριά και να εξαφανιστούν, περνώντας κι αυτοί στη στρατιά των χωρίς χαρτιά μεταναστών. Ετσι, κοιμηθήκαμε όλοι με ήσυχη τη συνείδησή μας.

Κι όμως, η θάλασσα ξεβράζει ακόμη πτώματα. Οι 7 από τους 11 έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής από το Λιμενικό πνιγμένοι. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί πια είδηση. Η πολιτισμένη Ευρώπη, με όργανό της το ελληνικό κράτος, απαλλάχτηκε από τους πολλούς, που στάλθηκαν εκόντες άκοντες πίσω στις πατρίδες τους (τα αεροπλάνα μίσθωσε η Daewoo, που τους απασχολούσε στη Λιβύη), ενώ οι νεκροί έμειναν για να θυμίζουν σε λίγους ευαίσθητους ανθρώπους ένα ακόμη έγκλημα του ιμπεριαλισμού.

♦ Αλλη μια 24ωρη με… ανοιχτή ημερομηνία

Αφού διακήρυξε ότι «Τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης και διαρκούς αγωνιστικής ετοιμότητας για την απόκρουση και αποτροπή των Νεοφιλελεύθερων και αντεργατικών πολιτικών καθώς και στην ανατροπή των “δεσμών” του μνημονίου», η Διοίκηση της ΓΣΕΕ κατέληξε σε εξουσιοδότηση προς την εκτελεστική επιτροπή «μετά και την ολοκλήρωση των περιφερειακών δράσεων ή με την ανακοίνωση νέων μέτρων και περικοπών να προσδιορίσει την ημερομηνία πραγματοποίησης 24ωρης Γενικής Απεργίας».

Ορισμένοι (όπως η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) περιόρισαν την κριτική τους προς την πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο γεγονός ότι δεν όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία, τις παραμονές της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη, αλλά άφησε ανοιχτή την ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας. Ασκούν, δηλαδή, μια κριτική καθαρά αποπροσανατολιστική. Κάποια στιγμή θα προκηρυχτεί και η νέα 24ωρη απεργία, οπότε αυτοί που σήμερα ασκούν κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά για την «επιτυχία της απεργίας».
Ομως, το πρόβλημα ήταν και εξακολουθεί να είναι όχι η ημερομηνία ή ο αριθμός των 24ωρων απεργιών που θα γίνουν μέσα σ’ ένα χρόνο (μία πάνω, μία κάτω), αλλά αυτή καθαυτή η τακτική των σκόρπιων, ασυντόνιστων και χωρίς καμιά προοπτική 24ωρων απεργιών. Πόσο ακόμα χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι αυτές οι απεργίες αποφασίζονται από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία επειδή λειτουργούν σαν βαλβίδες εκτόνωσης της αγανάκτησης των εργαζόμενων, οι οποίοι εγκλωβίζονται σ’ αυτή την τακτική; Γιατί ποτέ δεν συνδέθηκαν αυτές οι απεργίες με εν εξελίξει αγώνες, όπως π.χ. στις αστικές συγκοινωνίες;

♦ Γερμανικό καπέλο

Σχεδόν χωρίς συζήτηση κατέληξαν οι ηγέτες των «17» σε καταρχήν πολιτική απόφαση επί του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Πώς συνέβη αυτό το θαύμα; Χάρη στην… τακτική του χότζα που εφάρμοσε ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Πρώτα υπέβαλε ένα σχέδιο που πρόβλεπε ασφυκτικό έλεγχο της Γερμανίας πάνω στο σύνολο της ευρωζώνης. Μετά τον καυγά που ξέσπασε, ανατέθηκε στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι να φτιάξει μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία λείαινε ορισμένες γωνίες του αρχικού γερμανικού σχεδίου. Ετσι, επειδή κανένας από τους αντιτιθέμενους στο γερμανο-γαλλικό σχέδιο δεν έχει τα κότσια να προκαλέσει μια ρήξη μέσα στην ΕΕ, όλοι συμφώνησαν με το σχέδιο Ρομπάι και η Γερμανία έσπευσε να χαρακτηρίσει τις θέσεις των άλλων χωρών «ενθαρρυντικές».

Αυτό που συνέβη είναι ότι η Γερμανία έβαλε την ατζέντα, συμμάχησε με τη Γαλλία και έσυρε τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες πάνω σ’ αυτή την ατζέντα, βάζοντας τα θεμέλια του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Από τώρα και στο εξής θ’ αρχίσουν οι πιέσεις για παραπέρα συγκεκριμενοποίηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, πάνω στο βασικό σχέδιο που είναι γερμανο-γαλλικής έμπνευσης. Η πορεία κάθε χώρας ως προς την επίτευξη των στόχων του νέου Συμφώνου θα εξετάζεται κάθε χρόνο από την Κομισιόν και το Συμβούλιο θα επεμβαίνει, με γνώμονα τις βασικές αρχές και τους στόχους αυτού του Συμφώνου. Το γερμανικό καπέλο έχει μπει πιο βαθιά στο κεφάλι της ευρωζώνης.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤακτική και οργάνωση
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Κά(ρ)για Κάλλας

Κόντρες 10 Μαρ 2026, 19:19

Πύραυλος με υπογραφή

Κόντρες 9 Μαρ 2026, 10:35

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

Κόντρες 5 Μαρ 2026, 19:22

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

Κόντρες 4 Μαρ 2026, 21:52

Sumud

Κόντρες 27 Φεβ 2026, 14:48

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

Κόντρες 26 Φεβ 2026, 20:44
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
Καταστολή

Σύνορα, θάνατοι και απελάσεις: Η Κρήτη και η νέα γεωγραφία της αποτροπής στη Μεσόγειο

9 Μαρ 2026, 13:26
Διεθνή

Κοιλάδα Μπεκάα: δύο σιωναζιστές νεκροί και κατάρριψη ενός ελικοπτέρου από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

9 Μαρ 2026, 12:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Aυτή είναι η πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι καταδικασθέντες νεοναζιστές εγκληματίες

Η εισαγγελέας Στεφανάτου πρότεινε να απορριφτούν όλα τα αιτήματα

9 Μαρ 2026, 11:00
Κόντρες

Πύραυλος με υπογραφή

9 Μαρ 2026, 10:35
Διεθνή

Ενας πόλεμος που η Δύση δεν μπορεί να κερδίσει: Ισραηλινός δημοσιογράφος προειδοποιεί για στρατηγική κατάρρευση στη σύγκρουση με το Ιράν.

9 Μαρ 2026, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάρτη

9 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aναβαθμισμένες ποιοτικά και ποσοτικά οι ενέργειες των μαχητών της Χεζμπολά ενάντια στους σιωναζιστές

Συγκεντρωτικά Παρασκευής 6 και Σαββάτου 7 Μάρτη

8 Μαρ 2026, 19:22
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης θυμάτων τρομοκρατίας.

1971: Βόμβα της ΕΜΑ στην είσοδο των γραφείων της “Εστίας”.

1988: Χιλιάδες αμερικανοί ακτιβιστές εισβάλουν στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, 2.000 συλλήψεις (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των ΗΠΑ).

1989: Βόμβα σε γαλλική τράπεζα στο Κολωνάκι (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1993: Βόμβα στην εφορία Πετρούπολης (17Ν).

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, 192 νεκροί,1.460 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo