♦ Σαν κλεφτρόνια
Αν περάσεις μια μέρα σε αίθουσα ποινικού δικαστήριου μπορεί και να το διασκεδάσεις. Ειδικά αν σου τύχουν υποθέσεις κλοπής και απάτης. Θα ακούσεις τα απίθανα επιχειρήματα που επιστρατεύουν οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους και ορισμένες φορές θα διαπιστώσεις πως ενώ υπάρχει η βεβαιότητα πως την έχουν κάνει τη λαμογιά, το δικαστήριο τους αθωώνει, γιατί έχουν καταφέρει να οργανώσουν καλά τη νομική τους άμυνα σε επίπεδο αποδείξεων.
Γιατί τα αναφέρουμε όλ’ αυτά; Γιατί ποινική υπεράσπιση ψιλοκλεφτρονιών θυμίζει ο πολιτικός λόγος των τελευταίων ημερών, μετά από ορισμένες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Μίζενς. «Εμείς δεν τα πήραμε μαύρα, αλλά ήταν χορηγία και έχουμε παραστατικά». «Εγώ τα αγόρασα με τιμολόγια και τα εξόφλησα με δόσεις». Και άλλα τέτοια απείρου πολιτικού κάλλους επιχειρήματα. Σε ένα ποινικό δικαστήριο οι κατηγορούμενοι σίγουρα θα απαλλάσσονταν, αφού φρόντισαν να κάνουν τη λαμογιά με νομιμοφανή τρόπο. Στο δικαστήριο της πολιτικής, όμως, οι πάντες έχουν καταλάβει τι συνέβη. Δυστυχώς, όμως, μετά από λίγο καιρό θα έχει ξεχαστεί και αυτό, όπως έχουν ξεχαστεί τόσα άλλα. Ενα είδος μιθριδατισμού έχει δηλητηριάσει την κοινωνική συνείδηση, που αποδέχεται πλέον ότι «όλοι τα παίρνουν», ταυτόχρονα όμως δε διανοείται να κινηθεί έξω από τα όρια της αστικής πολιτικής.
♦ Παραπάνω από αρλούμπες
Διάφοροι νεόκοποι της πολιτικής έχουν στήσει κουβεντούλα μεταξύ τους από τα διαδικτυακά μπλογκ και καλούν σε μποϊκοτάζ, πότε των ζυμαρικών, πότε του γάλακτος, πότε άλλων προϊόντων. Ετσι θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια λένε. Η απλή λογική λέει πως από πρακτική άποψη η πρότασή τους είναι σκέτη αρλούμπα. Διότι ο εργαζόμενος πρέπει να φάει, δε μπορεί να ψοφήσει της πείνας (εκτός αν τα καλόπαιδα έχουν στο μυαλό τους κάτι ανάλογο με το «γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;» της Μαρίας Αντουανέτας). Ο εργαζόμενος αναγκαστικά θα ψωνίσει για να φάει κι οι καπιταλιστές δε μασάνε, γιατί ξέρουν ότι τέτοια «χαρούμενα» μποϊκοτάζ δεν κρατάνε παρά ελάχιστες μέρες.
Τι μένει, λοιπόν; Μένει ο πολιτικός αποπροσανατολισμός. Δεν είναι τυχαίο που στα μπλογκ δεν γράφεται κουβέντα για διεκδικήσεις μισθολογικών αυξήσεων.
♦ Πάει κι αυτό
Θυμόσαστε το ντόρο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι η Deutsche Telekom έκανε υποκλοπές σε βάρος στελεχών της και δημοσιογράφων; Πάει κι αυτό, ξεχάστηκε. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη, ότι παρόμοιες υποκλοπές έκανε και η εταιρία που ελέγχει τους γερμανικούς σιδηροδρόμους (υπό κρατικό έλεγχο και αυτή). Εμείς γράψαμε, ότι όλος αυτός ο θόρυβος είναι σπέκουλα, για τον απλούστατο λόγο ότι η κατασκοπία είναι μόνιμο χαρακτηριστικό όλων των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μονοπωλίων, που έχουν να αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό σε ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο. Το έπαιξαν, λοιπόν, μερικές μέρες οι Πασόκοι και τα φιλικά τους ΜΜΕ, είδαν πως δεν πιάνει και πολύ και το εγκατέλειψαν.
♦ Απορία (1)
Απορία αφελούς. Λέει και ξαναλέει ο Περισσός ότι καλεί τους φοιτητές και τους διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε απειθαρχία προς το νόμο-πλαίσιο. Μήπως μπορούν να μας πουν πώς ακριβώς θα εκφραστεί η απειθαρχία; Γίνονται εκλογές με βάση το νόμο-πλαίσιο κι αυτοί απέχουν. Εγκρίνονται τετραετείς προγραμματισμοί, κομβικό σημείο του νόμου-πλαίσιο, κι αυτοί λένε στις συγκλήτους την άποψή τους και μετά αποχωρούν. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, αφού αποχωρήσουν αφήνοντας την αντίδραση ανενόχλητη να εφαρμόσει το νόμο-πλαίσιο, βγάζουν καταγγελίες ενάντια σε εκείνους που την απειθαρχία την εννοούν όχι ως ακίνδυνο σλόγκαν, αλλά ως οδηγό για δράση.
♦ Απορία (2)
Και άλλη απορία αφελούς. Επειδή τα Πασόκια υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στα δεκαπέντε χιλιάρικα ευρώπουλα που τσίμπησαν από τη Siemens ως χορηγία για ένα διεθνές φεστιβάλ νεολαιών, διότι τα δήλωσε κανονικά η «αστική μη κερδοσκοπική» εταιρία που ανέλαβε τη διοργάνωση, ρωτάμε. Ετσι για πλάκα μοιράζουν τα χιλιάρικα εταιρίες σαν τη Siemens; Δεν υποβοηθούν μ’ αυτό τον τρόπο τις κολεγιές τους με τις κυβερνήσεις; Αν δεν ήταν κυβέρνηση τότε το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια λεφτά θα τους έδινε η Siemens;
♦ Λιγούρια
Πριν μερικές μέρες, στέκονταν σούζα μπροστά στο Βγενόπουλο που τους «πήρε τα σώβρακα», όπως παραδέχονταν ομοφωνούντες Νεοδημοκράτες και Πασόκοι στη Βουλή. Την περασμένη Παρασκευή χειροκροτούσαν όρθιοι το Νικολά Σαρκοζί. Και καλά, τους Νεοδημοκράτες να τους καταλάβουμε. Τον αρχηγό τους επαινούσε ο κοντός με το α’λα Τζορτζ Κλούνεϊ κοστούμι Prada και το α’λα Ζαν-Πολ Μπελμοντό χαμόγελο (φροντίζει μάλιστα να προσφέρει τρουακάρ πλάνο στα κανάλια, γιατί ο Σεγκελά του ‘χει πει πως έτσι δείχνει πιο δυναμικός). Ο Καρατζαφέρης το ίδιο, αφού θέλει να δείξει κι αυτός ότι αποτελεί εκλεκτό τέκνο της ευρωπαϊκής δεξιάς, της οποίας ηγείται ο Σαρκοζί. Οι Πασόκοι, όμως, γιατί; Ξέχασαν τι έλεγαν στη διάρκεια της γαλλικής προεκλογικής περιόδου; Ξέχασαν ότι τον ανεβοκατέβαζαν ακροδεξιό; Οχι, δεν ξέχασαν τίποτα. Απλώς, συμπεριφέρθηκαν σαν λιγούρια, γιατί δε μπορούν να ξεφύγουν από τα επαρχιώτικα σύνδρομα της ελληνικής μπουρζουαζίας.
♦ Καραγκιόζηδες
Ρωτά δημοσιογράφος τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ: «Η επιστολή που έχετε ετοιμάσει για το θέμα της ακρίβειας, θα αποσταλεί τελικώς στον κ. πρωθυπουργό;». Απαντά ο Παναγόπουλος: «Ο πρωθυπουργός, διαμέσου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχει μάθει το περιεχόμενο της επιστολής, οπότε παρέλκει η αποστολή της. Εάν θέλει, ας μας καλέσει ο ίδιος, όπως μας έχει πει δυο-τρεις φορές. Ας μας καλέσει λοιπόν, ώστε να μιλήσουμε για το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, όπου πλήττει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά»!!!
Το καραγκιοζιλίκι τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Εγραψαν μια επιστολή και δεν την έστειλαν ποτέ στον παραλήπτη της. Για ποιο λόγο; Γιατί αντιδρούσε η ΔΑΚΕ, που ήθελε η επιστολή να σταλεί και στο ΣΕΒ. Και γιατί δεν την έστελναν και στο ΣΕΒ; Γιατί αντιδρούσε η ΠΑΣΚΕ, που ήθελε να κάνει μόνο αντικυβερνητική δημαγωγία. Επειδή, λοιπόν, δεν ήθελαν να τα χαλάσουν και μεταξύ τους, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμφώνησαν να μη σταλεί ποτέ η επιστολή στον Καραμανλή και ο Παναγόπουλος έκανε αυτή τη γελοία δήλωση.
♦ Πόσα είχαν ελέγξει
Ο Στυλιανίδης, που έχει ξεπεράσει και τον Παυλόπουλο σε ποσότητα ημερήσιων δελτίων Τύπου (είναι πλέον ο πρωταθλητής της κυβέρνησης), μας ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα, ότι με εντολή του κλιμάκια του ΟΣΚ «έχουν μέχρις στιγμής ελέγξει συνολικά 100 Σχολικά Κτίρια στους δύο Νομούς (σ.σ. που επλήγησαν από το σεισμό), όπου δώδεκα εξ αυτών κρίθηκαν ακατάλληλα». Αφήνοντας ασχολίαστη την «ελληνικούρα» («όπου…»), που έχει τη σημασία της όταν προέρχεται από το υπουργείο Παιδείας, ρωτάμε τον πολυπράγμονα νεοφιλελεύθερο πολιτικό:
– Πριν το σεισμό, σε πόσα σχολικά κτίρια είχε γίνει προσεισμικός έλεγχος από τις υπηρεσίες του υπουργείου; Οχι μόνο στις περιοχές που χτυπήθηκαν τώρα, αλλά στο σύνολο της χώρας.
– Τα δώδεκα κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα είχαν ελεγχθεί ως προς τη στατική τους επάρκεια; Πότε είχαν κατασκευαστεί και με βάση ποιον αντισεισμικό κανονισμό;
– Μετά και το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, που ευτυχώς έγινε Κυριακή και τα σχολεία ήταν κλειστά, τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων;
Ας απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα ουσίας ο Στυλιανίδης και ας αφήσει τη φτηνιάρικη προπαγάνδα.
♦ Το εθνικό κόλπο
Οπως αποκάλυψε ο Β. Γαλούπης στο «Φίλαθλο», ο διευθυντής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ Κ. Γεωργακόπουλος ήταν επικεφαλής επιστημονικής ομάδας που το 2007 δημοσίευσε μελέτη για την ανίχνευση των πιο σύνθετων κοκτέιλ στεροειδών, μεταξύ των οποίων και η μεθυλτριενολόνη. Ναι, η ουσία που ανιχνεύτηκε στους αρσιβαρίστες και το Δρυμωνάκο και την οποία υποτίθεται ότι δε μπορούσε να ανιχνεύσει το εργαστήριο του ΟΑΚΑ (βρέθηκε σε επανελέγχους που έγιναν στο εργαστήριο της Κολωνίας)!
Ο κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι εδώ κάτι «τρέχει». Ο πρωτοπόρος μελετητής Γεωργακόπουλος δε μπορούσε να εφαρμόσει στο εργαστήριό του αυτά που είχε μελετήσει! Ποιος θα δώσει εξηγήσεις; Κανένας τους…