Ηρθαν (πάλι) οι μάγοι με τα δώρα
Την σκέψη,
Στο πλαδαρό μας μυαλό που ονειρεύεται,
Σαν υπηρέτης λαίμαργος σε καναπέ λιγδιάρικο,
Με την καρδιά κουρέλι ματωμένο θα ερεθίσω.
Χορταστικά χλευαστικός,
Ξεδιάντροπος και καυστικός,
Ούτε μια γκρίζα τρίχα δεν έχω στην ψυχή,
Μήτε των γηρατειών τη στοργή!
Β. Μαγιακόφσκι: «Σύννεφο με παντελόνια»
(Αφιερωμένο στον επαναστάτη κομμουνιστή Χρήστο Τσιγαρίδα)
> «Στη διαδικασία ιδεολογικού μετασχηματισμού… πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε μια μεγάλη μερίδα διανοούμενων στελεχών της παραδοσιακής Αριστεράς, αρχικά της “ανανεωτικής“ και στη συνέχεια και της ορθόδοξης πτέρυγάς της. Η πρόσβαση (ή η προσδοκώμενη πρόσβαση) στις ανώτερες θέσεις των κρατικών μηχανισμών (που για πρώτη φορά κατέστη δυνατή για το χώρο αυτό μετά τη μεταπολίτευση και ιδίως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, αποτέλεσε το μηχανισμό ενσωμάτωσής τους στους κοινούς τόπους της κυρίαρχης ιδεολογίας». (Γ. Μηλιός, 1996). Αυτοκριτική για μια ακόμα (υπέροχη…) βουτιά (βουρ στον πατσά, που λένε και οι πανεπιστημιακοί…).
> «Ο όρος “ευρωκομμουνισμός” από κανένα κομμουνιστικό κόμμα δεν έχει υιοθετηθεί επίσημα». (Χ. Φλωράκης, συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία», αναδημοσίευση ΚΟΜΕΠ, Αύγουστος 1977).
> Εχουμε λοιπόν: κυκλοφορία του βιβλίου του Σαντιάγο Καρίγιο («Κ». Κ. Ισπανίας) «Ευρωκομμουνισμός και κράτος», Ιούλης 1977. Δήλωση του Μ. Αθκάρατε («Κ».Κ. Ισπανίας) το 1977 στο ράδιο «Ελεύθερη Ευρώπη»: μόνο ο ευρωκομμουνισμός βρίσκεται έξω από τα δύο μπλοκ (σ.σ.: ΝΑΤΟ και Σύμφωνο Βαρσοβίας). Επόμενο: «Ο όρος ευρωκομμουνισμός επινοήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία (σ.σ. του βιβλίου) “Ευρωκομμουνισμός και Κράτος” (1977) του ισπανού κομμουνιστή ηγέτη Σαντιάγο Καρίγιο» (εγκυκλοπαίδεια Britannica, σχετικό λήμμα). ΚΑΙ επόμενο: «Ρώμη, 28 Ιουνίου 1977. Η χειραψία του γραμματέα του PCI Ε. Μπερλινγκουέρ και του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Αλντο Μόρο».
> «Το ΚΚΕ τις προκλητικές ενέργειες της τούρκικης άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο». Νάτο, άλλη μια φορά το «διεθνές δίκαιο», το… ουδέτερο, που το ορίζουν οι διαφορετικοί ιμπεριαλιστικοί πόλοι.
> Ο ένας (Α. Χάγιος) «προβλέπει» κοινωνική έκρηξη. Η άλλη (Μ. Τζιαντζή) έχει κατεβάσει «μαύρες πλερέζες» επειδή «η νιότη αδιαφορεί για τη “νιότη του κόσμου”» (για τον κομμουνισμό, δηλαδή). Δεν ξέρουμε αν φταίει μόνο η… «Καθημερινή» ή (απλώς) ο άμετρος οπορτουνισμός που «βλέπει» μόνο (και κυρίως στις) εκλογές. Με τις υγείες… τους.
> Κείνος ο Γ. Ρούσης είναι μέσα, έξω από τον Περισσό ή σε μια σχέση μέσα κι έξω (από καιρού εις καιρόν). ΕΝΑ (απλό) δειγματάκι το άρθρο του (τι μας θυμίζεις τώρα…): «Το ΚΚΕ και η αντιμετώπιση του νεολαιίστικου ξεσπάσματος» στο «Ελεύθερο βήμα» της «Ελευθεροτυπίας», 5/1/2009.
> Η μοναξιά του Μπένι.
> Η τρέμουσα Μέρκελ.
> Η συνέντευξη της Ο. Κεφαλογιάννη.
> Μετά το «απάντα Λένιν» έρχεται το «ελληνικά ομολόγα»!
> «Τράπεζα Πειραιώς: Αντλησε επιτυχώς 400 εκ. ευρώ με το ομόλογό της». Λίγο χλωμή τη βλέπουμε. Μπας και χρειάζεται καμιά… τονωτική ένεση μετρητών;
> Αλλοι στις ανέσεις και άλλοι στις ενέσεις.
> Μόνο το δεύτερο τσούζει.
> Δηλαδή, τώρα που πέθανε ο Τζεφιρέλι θα βλέπουμε «Ιησού από Ναζαρέτ» και εκτός (προ)πασχαλινού προγράμματος;
> Μπουρίνι στην Αττική.
> Μη μου μιλάτε, έχω τα μπουρίνια μου!
> Γλύφονται με ευχαρίστηση διάφορες πλευρές με την εισήγηση της Εισαγγελίας Βόλου.
> Φυσικά και υπάρχουν πάμπολλες ακατάλληλες για μπάνιο παραλίες. Ελα όμως που τα κολοβακτηρίδια υπάρχουν στη θάλασσα…
> Επαινος της φτώχειας (tanea.gr, 19 Ιουνίου 2019): «Φτώχεια αλλά και όρεξη για μάθηση». Αυτοί που αρπάνε το ψωμί…
> Ε, να μην κάνει το κομμάτι του και ο… Μαρκουλάκης.
> Δέχτηκε μια θέση στον πάτο.
> Αλλο δεν λέμε…
> Ζητείται(;) ψηφοδέλτιο επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ.
> «Τα τελικά ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών». Ουφ! Ησυχάσαμε!
> «Εθνικές κρίσεις»: ποιος (ή καλύτερα) ποιοι καλούνται στο ταμείο για κατάθεση σε ΟΛΕΣ τις «εθνικές» κρίσεις; Το έθνος των εργατών (και εργαζομένων) ή το έθνος των καπιταλιστών;
> «Ο Βασιλικός σύμβολο της δημοκρατίας» (efsyn.gr, 19-6-2019). Με πόσες κυβερνήσεις έχει «πάει» το… σύμβολο;
> Εναγωνίως ψάχνουμε στο «Ριζοσπάστη» για καμιά «κλιμάκωση» αλλά η μόνη που βρίσκουμε είναι αυτή (που γίνεται) εν όψει εκλογών.
> Αστεία-αστεία, δυο –και βάλε- μήνες με εκλογές.
> Το «Ποτάμι» θα (ξανα)προτείνει να μαζευτούν οι προεκλογικές αφίσες; (πριν βγουν-κι άλλα- μαχαίρια ως το συνέδριο…).
> Λέμε…
> Η μια είδηση λέει: «Κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα – Στη Σμύρνη η 21 Διεθνής Συνάντηση – Θέμα της Συνάντησης: 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς… Στη συνεδρίαση (σ.σ. Κόντρας: της ομάδας εργασίας) έλαβαν αντιπροσωπείες από τα εξής 25 κόμματα: … Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα… Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας… Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας…» (Ριζοσπάστης, 11/6/2019). Καλά, η Κίνα είναι… σοσιαλιστική γι’ αυτό έχει… κομμουνιστικό κόμμα (κατά Περισσόν;). Αλλά αυτά τα δύο, της Γαλλίας και της Ισπανίας; Μεταλλαγμένα τα ανεβάζει ο Ριζοσπάστης, μεταλλαγμένα τα κατεβάζει. Μερικά φύλλα του Ριζοσπάστη όπου αποκαλεί «μεταλλαγμένο» το «Κ». Κ. Γαλλίας: 27/11/2018, 15/1/2015, 24/11/2017, 2/12/2017, 22/11/2015. Αλλά και το «Κ». Κ. Ισπανίας: 17/6/2016. Τώρα πώς «συναγελάζονται» με μεταλλαγμένους αυτοί κι ο… Μάο το ξέρουν (γιατί όχι ρεβιζιονιστικά, άραγε; Μήπως κάνει τσιζ η λέξη και υπενθυμίζει «οικεία» κακά που θα πρέπει να εξηγηθούν στα μέλη;).
> We rest our case.
> Γιατί μείναμε ρέστοι.
> Και βλέπεις μετά τον τίτλο του «Ριζοσπάστη» (19/6/2019): «Κανείς εφησυχασμός! Οι επικίνδυνες εξελίξεις έχουν σφραγίδα ΝΑΤΟ-ΕΕ» και σκέφτεσαι μπας και το «διεθνές δίκαιο» φέρνει τη σφραγίδα ΚΑΙ αυτών των ιμπεριαλιστών…
> Ως αστείον ηκούσθη: «Ε.Ε. προς Λευκωσία: Βασιστείτε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Σε λίγο θα πάρετε και το ΚΕΑ…
> Οταν μιλάει η «Καθημερινή» (kathimerini.gr) για «Νέο Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι» μήπως έχει προ… οφθαλμών την… ανάπτυξη;
> Νάτη και η «πόρτα της ελπίδας» από τον Σαμαρά.
> El-πήδα…
> Ωπα, ρε παίδες! «Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα και στην Καλλιθέα λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου». Φτου, κι αμάν, πάλι!
> Μας δουλεύει και η Αττική… Οδός.
Βασίλης