Δύο χιλιάδες είκοσι δυο
λαοί και όνειρα ρημαδιό
Τέτοιες μέρες (πρώτη του Μάρτη του 1959) γινόταν η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ΠΡΟ-ΠΟ στην Ελλάδα. Το πρώτο δελτίο περιελάμβανε δώδεκα τακτικούς και δύο αναπληρωματικούς αγώνες. Για την ιστορία, συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και εισπράχθηκαν 1.004.778 δρχ. Ο μοναδικός 12άρης κέρδισε 228.360 δρχ. και οι 47 11άρηδες 4.757 δρχ.
Στα κοσμικά γεγονότα της εβδομάδας, ασφαλώς περιλαμβάνονται τα 68α γενέθλια του σουλτάνου (ένας είναι ο σουλτάνος) το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και τα 54α γενέθλια του Κούλη την Παρασκευή 4 του Μάρτη. Μιλάμε για τον άλλοτε πολιτικό κρατούμενο και νυν πρωθυπουργό της μακάριας μπανανίας, όστις συμπληρώνει τόσα χρόνια όσα και τα φύλλα της τράπουλας, των jokers (γελωτοποιών) συμπεριλαμβανομένων. Για τον γεννημένο λίγο πριν τα πρώτα γενέθλια της δικτατορίας, όστις πρόλαβε να κάνει και… εξορία!
Ας σημειώσουμε κάπου και τα “ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθυσμό της Ελλάδας” σύμφωνα με την ΕλλΣτατ, καθώς η πτωτική πορεία είναι έντονη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αγγίζοντας σε κάποιες ακόμη και το 10% την τελευταία δεκαετία! Εξαίρεση αποτελούν περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, όπου το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων είναι θετικό τη δεκαετία, χωρίς όμως να αντιστρέφεται η συνολική πορεία μείωσης σε εθνικό επίπεδο. Μόλις δώδεκα από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες έχουν περισσότερες γεννήσεις από θανάτους: Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου και Ξάνθης. Αξιοσημείωτη –μεταξύ άλλων- είναι η περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Aρτας, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 17.000 μέσα σε είκοσι χρόνια (το 2001 ήταν περίπου 79.000 κάτοικοι και το 2021 περίπου 62.000)!
Για να είμαστε globally ενήμεροι, ως μέλη του παγκόσμιου χωριού: Το… Βασιλικό Γραφείο Επιστημών της Ταϊλάνδης (ναι, υπάρχει και τέτοιο) αποφάσισε ξαφνικά τη μετονομασία της πρωτεύουσας Μπανγκόκ σε Krung Thep Maha Nakhon, αν και η παλιά ονομασία της θα συνεχίσει να ισχύει για τις χώρες του εξωτερικού. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «η σπουδαία πόλη των αγγέλων» και σε συντομία θα αναφέρεται ως Krung Thep.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επιβεβλημένη είναι μια συνοπτική ματιά στην Ουκρανία, που μας δείχνει τα ακόλουθα: Πανευρωπαϊκά, ως προς τους φυσικούς πόρους: Πρώτη σε καλλιεργήσιμη γη και σε αποδεδειγμένα ανακτήσιμα αποθέματα μεταλλευμάτων ουρανίου. Δεύτερη στα αποθέματα μεταλλευμάτων υδραργύρου και μεταλλεύματος τιτανίου. Τρίτη σε αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Παγκόσμια: Δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σιδηρομεταλλεύματος, τρίτη στα εξερευνημένα αποθέματα μεταλλευμάτων μαγγανίου, τέταρτη στη συνολική αξία φυσικών πόρων, έβδομη σε αποθέματα άνθρακα. Παγκόσμια, αναφορικά με τα αγροτικά: Πρώτη στις εξαγωγές ηλίανθου και ηλιέλαιου. Δεύτερη στην παραγωγή και τέταρτη στις εξαγωγές κριθαριού. Τρίτη σε έκταση του μαύρου εδάφους (25% του παγκόσμιου όγκου). Τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού. Τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας. Πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός σίκαλης. Πέμπτη στην παραγωγή μελισσών (75.000 τόνοι). Oγδοη στις εξαγωγές σιταριού. Eνατη στην παραγωγή αυγών κοτόπουλου. Δέκατη έκτη στις εξαγωγές τυριών. Σημείωση: Η Ουκρανία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εξακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων σε τρόφιμα. Και τέλος, ως προς τη βιομηχανία: Πρώτη στην Ευρώπη στην παραγωγή αμμωνίας. Δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης και τέταρτο παγκοσμίως. Τρίτη στην Ευρώπη και όγδοη παγκοσμίως σε εγκατεστημένη ισχύ πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Τρίτη στην Ευρώπη και ενδέκατη παγκοσμίως σε μήκος σιδηροδρομικού δικτύου. Τρίτη παγκοσμίως στην παραγωγή εντοπιστών και εξοπλισμού εντοπισμού. Τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδήρου στον κόσμο. Τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στροβίλων για πυρηνικούς σταθμούς στον κόσμο. Τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής εκτοξευτών πυραύλων στον κόσμο. Τέταρτη παγκοσμίως στις εξαγωγές αργίλου. Τέταρτη παγκοσμίως στις εξαγωγές τιτανίου. Oγδοη παγκοσμίως. στις εξαγωγές μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων. Eνατη παγκοσμίως στις εξαγωγές προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας. Δέκατος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως. Αυτά έτσι, για την ιστορία.
Κοκκινοσκουφίτσα